zaal

Het zaalseizoen staat op het punt van beginnen. Dit is een moment waarop veel sportblessures optreden. Door het kleinere veld is het spel explosiever en sneller dan tijdens het veldseizoen, dit vraagt meer van je anaerobe energiesysteem. De bal is gemiddeld minder lang in het speelvak en hierdoor is ook minder rust mogelijk dan op het veld. Dit in combinatie met de hardere en stroevere ondergrond zorgt voor een verhoogd risico op blessures. Dit zijn zowel traumatische blessures als overbelastingsblessures. Veel voorkomende traumatische blessures bij korfbal zijn: een zweepslag, meniscusletsel, voorste kruisbandletsel en de letsels aan vingers en duim. Overbelastingsblessures die veel voorkomen, zeker tijdens de overgang naar de zaal, zijn: achillespeesblessures, shin splint (scheenbeenirritatie), patellafemoraal pijnsyndroom (kniepijn) en de apexitis patellae (overbelasting van de kniepees).

De meest voorkomende bij korfbal is echter de enkelverzwikking, 40% van de 40.000 blessures die jaarlijks bij korfbal optreden, betreft de enkel. Hoe kan men dit voorkomen? Goed schoeisel en goede getraindheid verminderen de kans op enkelblessures. Maar ook een goede revalidatie na een blessure en goed getrainde voet- en enkelspieren zijn hierbij van belang, want in 40% gaat het om recidiverende klachten.

Mocht je een blessure oplopen tijdens de overgang naar de zaal of wil je meer weten over blessurepreventie? Ik ben elke donderdagavond van 18:30 tot 19:00 aanwezig op de korfbal tijdens het gratis inloopspreekuur.

Yoerik Graafland
Sportfysiotherapeut