De rompregeling: de wat?

In kader van hoe vloog de scheidsrechter dit keer de rompregeling. Super belangrijk willen we serieus korfbal kunnen spelen.

Wat is de rompregeling?
De eerste keer dat ik deze term rompregeling hoorde vond ik het maar een rare naam en dat is eigenlijk nog steeds zo :-). In feite geeft de rompregeling ons als vereniging aan wat onze verplichtingen qua fluiten zijn. Per seizoen moeten wij een X aantal wedstrijden fluiten, vooral bij andere verenigingen buiten Moordrecht/IJsselvogels. Doen we dat onvoldoende krijgen we een geldboete danwel punten in mindering.

Waarvoor is de rompregeling?
Er zijn diverse teams bij IJsselvogels die in het wedstrijdkorfbal spelen. Die teams moeten door een onafhankelijke externe scheidsrechter gefloten worden om schijn van partijdigheid te voorkomen. En andersom dat geldt voor verenigingen om ons heen ook. Daarom gaan scheidsrechters van IJsselvogels naar andere verenigingen (vooral in Zuid-Holland) en komen scheidsrechters van andere verenigingen naar onze sporthal om bijvoorbeeld het 1e te fluiten.

Hoeveel verplichtingen hebben we?
Per zaal en veld rekent de KNKV uit hoeveel verplichtingen we hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld voor de zaal 78 eenheden en op het veld 64 eenheden. Als iemand van onze vereniging buiten de deur fluit/beoordeelt levert dat bijvoorbeeld 1 eenheid op. Kortom bij elkaar moeten we dit hele 2016/2017 seizoen 142 eenheden fluiten/beoordelen. 142x moeten we dus een bijdrage leveren aan de arbitrage van de KNKV: DAT IS BEST VEEL!  Zeker als je bedenkt hoe weinig mensen dit nu doen. Het wordt spannend of we het met de zaal en het veld gaan redden en we hopen dat er dan ook binnen het scheidsrechterteam geen blessures vallen.

Wie helpen er mee?
Er fluiten nu 4 mensen (Hans Klijn, Ad Spelt, Andre Mosterdijk, Stefan RvC) bijna elke competitieweek voor ons en daarnaast is Henk Jan zoveel mogelijk aan het beoordelen. Ook tellen wedstrijden waar geen externe scheidsrechter voor komt opdagen waar dit wel gewenst was (bijvoorbeeld een C1/C2/B1 etc) mee. Bijvoorbeeld Marijn en Matthijs fluiten die wedstrijden als die voorhanden zijn.

En als we het niet redden?
Dan krijgen we een boete van het aantal te weinig eenheden maal xx euro. Tevens kunnen we dan punten in mindering krijgen. Bijvoorbeeld dat ons 2e of 1e dan punten zakt en daarmee risico loopt een kampioenschap danwel een degratiekans heeft.

En als we het wel redden?
Stel we halen meer eenheden dan krijgen we daarvoor een aanvullende vergoeding. In de afgelopen jaren hebben we het steeds gehaald en kregen we een beloning daarvoor. Echter dit jaar zijn er minder scheidsrechters en daarmee zal het lastiger worden om onze aantallen te halen.

Kan ik helpen?
Jazeker! In zoverre iemand die als scheidsrechter wil meedraaien voor de rompregeling dat zal niet zomaar gaan. Je zult dan eerst de opleiding moeten doen. Maar goed als je daar nu mee zou starten kan je zeker volgend jaar al meedraaien in de verplichtingen van de vereniging. En nee dat hoeft dan niet elke week, je kan zelf kiezen hoeveel en hoe vaak en waar je fluit. Kortom ben jij dat jeugdlid of ouder of seniorenlid dat graag hierbij helpt meld je aan!

Waar kan ik de rompaantallen volgen?
Op de KNKV site staat in een Excel sheet onze verplichtingen en wat we tot nu toe ervan hebben voldaan. Zie de rompregeling pagina bij de KNKV en bekijk de veld en zaal XLS sheet om te zien hoe ver we zijn (sheet even openen en zoeken op IJsselvogels).

 

Stefan RvC