Hoe vloog de bal – 03 september 2016

Hoe vloog de bal …… zaterdag 3 september 2016.

Het veldseizoen 2016-2017 is weer begonnen. Over het weer hadden we in ieder geval geen reden tot klagen, weinig wind en een heerlijk zonnetje, kortom ….. heerlijk korfbalweer zowel op het veld als voor de supporter langs de lijn. Omdat bijna alle selectieteams (behalve A1) thuis speelden ben ik weer eens een dagje op het veld gebleven om alles eens goed te kunnen bekijken, voor zover dat natuurlijk mogelijk was met bijna steeds 2 (spannende) wedstrijden naast elkaar. Jammer natuurlijk dat zowel het 1e, tegen het sterke KCR 1, als het 2e tegen Merwede 3, begonnen met een nederlaag waardoor je gelijk al in de achtervolging moet. Daarentegen een bijzonder knappe prestatie van het 3e dat thuis met 18-16 wist te winnen van KCR 3 dat vorig seizoen nog won van ons 2e. Wat mij vooral opviel was het aantal gemiste strafworpen vandaag, zowel bij het 1e, 2e, C2 als bij D1 werden er 2 gemist en dan heb ik ze bij de andere wedstrijden nog geen eens bijgehouden. Strafworpen zijn 100% kansen, daar kan (uren) op getraind worden al zal er altijd wel een missertje bij blijven zitten. Maar toch ….. Van de 20 gespeelde wedstrijden werden er 11 gewonnen 9 verloren. De grootste overwinning kwam op naam van E1 dat in Zwijndrecht met 0-14 won van Albatros E7. De topscoorder van de week, Mink van Zundert, spelend in de E1 nam er liefst 10 van de 14 voor zijn rekening, klasse Mink! De resultaten:

Diverse teams (deze week het 1e, 5e, A2, B1, C2 en C3) hebben geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ingeleverd of doorgemaild. Kleine moeite en vooral voor de kinderen een groot plezier om een stukje over hun eigen wedstrijd en misschien wel hun over hun eerst gescoorde doelpunt of hun eerste wedstrijd te lezen. Inleveren kan in het bakje in de spelerskaartenkast of mailen naar s.slingerland@planet.nl . Mochten jullie het alsnog naar mij doorsturen zorg ik ervoor dat het alsnog in “Hoe vloog de bal ….” komt te staan. Het 1e heeft geluk, die wedstrijd heb ik zelf bijgehouden.

IJsselvogels 1 nam het thuis op tegen het uit de Overgangsklasse gedegradeerde KCR 1 uit Ridderkerk en dat bleek geen makkelijke tegenstander. Na een gelijk opgaand begin nam het 1e bij 3-2 voor het eerst (en voor het laatst) de leiding. Na 4-5 liep KCR uit naar 4-8 en was het gat geslagen om met een 6-9 voorsprong de rust in te gaan. Opvallend was dat onze schutters hun schot hadden thuis gelaten en dat KCR zuiverder was in de afwerking. Direct na de rust scoorde Kevin uit een stip 7-9 maar binnen 1 minuut liep KCR uit naar een 7-11 voorsprong. IJsselvogels mistte hierna een stip met de kans op 8-11 (en de aansluiting) waarna KCR uitliep naar een 7-13 voorsprong. Tot 11-17 bleef het gat 6 punten waarna het 1e steeds dichterbij sloop. Bij 17-19 verspeelde het 1e de bal heel knullig in de verdediging waarna KCR 17-20 scoorde in plaats van dat wij misschien op 18-19 hadden kunnen komen met nog 1 minuut te spelen. Ondanks 4 doelpunten van Karen en Kevin, 3 van Nathan, 2 van Jary, Leon en invaller Victor en 1 van Eva werd het uiteindelijk 18-20 (verdiend) voor KCR 1.

Het bijzonder jonge IJsselvogels 2 trad thuis aan tegen Merwede 3 uit Sliedrecht waarvan, in mijn ogen,  gewonnen moest kunnen worden. Dat had ook mogelijk geweest als het 2e zich wat minder uit zijn spel had laten halen en de afwerking wat zorgvuldiger was geweest. Na 0-1 achter scoorden Victor en Christiaan 2-1 waarna wij (een dure) stip de mist in zagen gaan waarna de tegenstander 2-2 scoorde. Kimberley scoorde op vrijwel identieke wijze 2 mooie afstandsschoten (4-2) maar opnieuw kwam Merwede op gelijke hoogte. Tot 7-6 nam het 2e steeds eerst een voorsprong om bij het rustsignaal met een 7-8 achterstand de kleedkamer in te gaan. Na de rust werd bij 8-10 opnieuw een strafworp gemist. Na 10-11 door de goed spelende Victor en na enkele wissels aan onze kant liep Merwede uit naar 10-14 om uiteindelijk met 11-15 te zegevieren. Kimberley en Victor 3x en Christiaan, Else, Stan, Tamara en Jeanine namen de doelpunten voor hun rekening. Met zo ’n jonge ploeg is het even wennen aan het fysiekere spel in de senioren maar deze ploeg heeft ongetwijfeld mogelijkheden.

Van Pieter ontving ik het volgende verslag van IJsselvogels 3. De eerste wedstrijd van het seizoen mochten we aantreden tegen KCR 3. Een stugge ploeg die niet van opgeven wist. Na een gelijk opgaand eerste kwartier liep het 3e in snel tempo uit naar 12-6, dit allemaal al voor de rust. KCR wist voor rust, doordat het 3e verzwakte, toch nog terug te komen naar 12-9, wat ook de ruststand was. Na rust moest direct het verschil gemaakt worden. Dit lukte doordat Dirk vrij snel de 13-9 binnen schoot. Hierna werd er om en om gescoord, KCR ging meer risico nemen, werd onrustig, maar wist toch op 2 verschil te komen. De eindstand stond 6 min voor tijd al op het scorebord. Kortom, een spannend einde. Het verdedigende vak heeft uitstekend werk geleverd in de laatste 6 minuten. Dirk had het weer aardig op zijn heupen en scoorde liefst 7x, Erwin deed daar met 6 doelpunten nauwelijks voor onder al zaten daar wel een aantal strafworpen bij (maar die moet je er nog wel ingooien zie het 1e en 2e) terwijl Coen en Pieter 2x en Anne 1x scoorde, de eindstand werd 18-16 voor het 3e waarbij ik (Wim) eerlijk moet bekennen dat ik op een gegeven moment meer naar het 3e dan naar het 1e zat te kijken. Zo spannend was het. Het biertje smaakte iedereen weer goed (Coen leert het vanzelf) en dus bleef het nog lang onrustig in de kantine!

unnamed

Ook trainer/coach Marco stuurde een verslag in over de wedstrijd KOAG 5 – IJsselvogels 4 die in Krimpen ad IJssel werd gespeeld. Een wedstrijd met 2 gezichten voor het 4e. De 1e helft een effectief 4e, die na 10 minuten spelen op 0-1 kwam door Gert Jan, waarbij de thuisploeg KOAG 5 ook de nodige kansen had laten liggen. Direct stoomde het door naar 0-3 en 1-5 (Alex 2x, Rob en Gert Jan) maar KOAG kroop toch dichterbij tot 4-6 (Gert Jan), maar Wilco prikte toch even de 4-7 binnen vlak voor rust. Niets aan de hand zou je zeggen als direct door Linda de 4-8 wordt binnengeschoten na de rust. Door een lange periode van veel schoten maar geen goals stond het ineens 7-8 en gelukkig maakte Rob en Marit de 7-9 / 7-10 en zou je denken 15 minuten voor tijd…dat denken werd ons fataal, wederom genoeg schoten maar geen goals en dan sta je ineens achter met 12-10?!? De aansluiter 12-11 van Linda kwam helaas te laat en de laatste 1,5 minuut werd er te gehaast gespeeld om een terecht gelijkspel af te dwingen. Doodzonde…., Gert Jan (3x), Linda, Rob en Alex (2x), Marit en Wilco (1x) maakte de doelpunten.

Maassluis 5 – IJsselvogels 5     14-16   (verder helaas niets ontvangen)

IJsselvogels G1 was vrij maar viert a.s. zaterdag bij WION in Rotterdam het 25-jarig bestaan van het G-korfbal. Ze geven heel mooi weer op dus maak er iets leuks van met elkaar, heel veel succes!

Van speelster Laura ontving het volgende wedstrijdverslag: Wedstrijdverslag Oranje Wit (D) A3 – IJsselvogels A1. Vandaag mochten we eindelijk aan onze competitie beginnen, Oranje Wit A3 zou onze eerste tegenstander zijn. We hadden allemaal erg veel zin in de wedstrijd en de nieuwe competitie. We kregen al vrij snel de 1-0 om onze oren maar gelukkig scoorde Wietze daarna snel de 1-1 aan het begin ging het redelijk gelijk op tot de 3-5 daarna scoorde wij vrij snel 4 doelpunten achter elkaar waardoor het 3-9 stond we gingen de rust in met een tussenstand van 6-12. De 2e helft verliep wat rommeliger maar toch scoorde we nog een paar mooie doelpunten, de laatste 10 minuutjes moesten we helaas met z’n zevenen de wedstrijd uitspelen omdat jeffrey geblesseerd raakte. Oranje Wit was het in hun aanval volledig kwijt waardoor onze verdediging (Jesse, Wietze, Anouk & Karlijn) elke bal er tussenuit kon scheppen, klasse gedaan van de verdediging! Daardoor konden Daan, Merel & Laura ondanks dat ze met z’n drieën stonden nog een paar leuke aanvallen opzetten maar helaas viel daar geen doelpunt uit. Eindstand 7-17 dus de punten werden mee naar Moordrecht genomen. Leuke eerste wedstrijd van het seizoen. Doelpuntenmakers : Wietze (4), Jeffrey (3), Jesse (4), Daan(1), Laura (4) en Anouk(1).

DES A2 – IJsselvogels A2   13-12     (verder helaas niets ontvangen)

IJsselvogels A3 kon het uit niet bolwerken tegen Nieuwerkerk A4 dat duidelijk een maatje te groot was en in de rust al met 12-1 voor stond. Het pleit voor A3 dat ze een veel betere 2e helft speelden die uiteindelijk met 9-7 werd verloren waardoor er een 21-8 eindstand op het scorebord kwam te staan. Mick nam er liefst 6 van voor zijn rekening terwijl Esmee en de (gelukkig) weer terug gekeerde Casper de 8 vol maakten. Nadeel was dat zowel A1, A2, A3 als B1 allemaal om 12.30 uur speelden waardoor er nergens wissels konden worden ingezet. Volgende keer beter!

IJsselvogels B1 – Nieuwerkerk B1   10-12   (verder helaas niets ontvangen) Wel wil ik even kwijt dat onze inval-scheidsrechter Matthijs Alderliesten een uitstekende wedstrijd floot, complimenten!

In Bodegraven zag gelegenheidsleidster Saskia IJsselvogels B2 een bijzonder spannende wedstrijd spelen tegen Vriendenschaar B2. Na 0-1 door Annelie nam Vriendenschaar een 2-1 voorsprong maar dankzij achtereenvolgens Amber, Luc, Danita en Patrick ging B2 toch met een nipte 4-5 voorsprong de rust in. Na 4-6 door Luc was B2 even de weg kwijt waardoor Vriendenschaar een 7-6 voorsprong kon nemen. Gelukkig scoorde Lotte de gelijkmaker, 7-7, waarna Remon en opnieuw Danita B2 op een veilige 7-9 voorsprong zette, eindstand 8-9.

Ook trainer/coach Wouter stuurde weer zijn gebruikelijke verslag in en dat ging als volgt: Na een heerlijke zomervakantie was het ook vandaag voor de B3 weer zo ver. Wedstrijden na vakanties zijn in het verleden nooit het sterkste punt geweest. De opdracht was dan ook aan iedereen om meteen actief en keihard voor de winst te gaan. Kansen creëren, vooral afmaken en verdedigend zo veel mogelijk achter-verdedigen en erbij blijven! Maar toen kwam coach Wouter met interessante vakken. Hij wilde bij de start van de wedstrijd meteen een aantal dingen weten en heeft daarom totaal nieuwe duo’s en vakken bedacht zonder dit te trainen. Goed, de wedstrijd begon. Edo wist de stand vrij snel op 1-0 te zetten. Maar daar kwam Vriendenschaar met 1-1. Tom maakte de 2-1, maar ook daar antwoordde Vriendenschaar met een tegendoelpunt (2-2). Door een mooi schot wist Vriendenschaar de stand zelfs even om te buigen naar 2-3, maar dat moet je niet tegen Edo zeggen: 3-3 gelijk. Ook Kim wist nog voor de rust een mooi punt te scoren: 4-3 ruststand. In de rust complimenteerde Wouter iedereen maar gaf nog wel aan dat het met gooien-vangen, verdedigen én  uitverdedigen echt nog wel beter kan. Na rust  werd er prima verdedigd en ook uitverdedigen ging een stuk beter. Aan IJsselvogels de taak om de winst binnen te halen. 5-3 (Rens), 6-3 (Sylvia), 7-3 (Edo), 8-3 (Sanne), met 9-3 (Lisa) als eindstand. Ontzettend goed gedaan B3, echt een mooi begin!

IJsselvogels C1 speelde thuis de streekderby tegen het vorig jaar uit de Hoofdklasse gedegradeerde “buur” Nieuwerkerk C1. “Helaas” moest ik op het veld ernaast D1 fluiten waardoor ik niets van de wedstrijd kon zien maar volgens het erg korte verslag van coach Berry werd er vooral de 1e helft goed gespeeld. Er valt nog veel te oefenen maar we zijn op de goede weg, kort en krachtig noemen we dat. Annelies 4x, David 3x (de familie Modderkolk was in vorm!) , Dano en Evi 2x en Sijmen 1x namen de productie voor hun rekening en ik denk dat jullie een mooi seizoen tegemoet gaan, succes verder!

IJsselvogels C2 – KCC / So natural C2   1-4    (verder helaas niets ontvangen)

SDO / VerzuimVitaal C2 – IJsselvogels C3   6-3   (verder helaas niets ontvangen)

IJsselvogels D1 ontving thuis KOAG D1 uit Krimpen ad IJssel. Beide teams kenden elkaar al door en door uit wedstrijden van de E van vorig seizoen. Toen was onze E1 duidelijk de betere maar zou dat dit seizoen weer zo zijn. Met 8-tallen in 2 vakken is toch net even iets anders dan met 4-tallen in 1 vak spelen. Anne scoorde al snel 1-0 en na 1-1 was het Willem die uit een fraaie doorloper 2-1 scoorde. Wel jammer dat er in de eerste aanval 2 strafworpen werden gemist. 4-1 speelt toch iets makkelijker dan 2-1. Jesca scoorde uit een korte kans 3-1 waarna KOAG de ruststand op 3-2 bepaalde. Ook in de 2e helft kwam D1 niet echt uit de verf. KOAG scoorde 3-3, Benjamin vanaf de stip 4-3 en KOAG 4-4. – wissel – De laatste aanval zou het moeten afmaken. Een vrije bal van KOAG betekende echter 4-5 en D1 keek voor het eerst tegen een achterstand aan, hoe zouden de spelers(sters) hierop reageren? Aanvoerder Wesley nam zijn verantwoordelijkheid, schoot 3x en scoorde 3x terwijl Jesca tussendoor handig profiteerde van foutief opstellen van haar dame waardoor de 4-5 achterstand werd omgebogen in een verdiende 8-5 overwinning. Wat meer rust in het spel, wat meer naar elkaar kijken en het kan weer een mooi seizoen voor jullie worden. Aan de leiders Kirsten en André zal het niet liggen.

Ook IJsselvogels D2 speelt 1e klasse en dat is best hoog voor jullie. Tegenstander vandaag was Vitesse D2 uit Barendrecht dat met 7 meisjes en 4 jongens aantrad. Het verslag van de leidster Karin en Nikki gaat als volgt: Vandaag de eerste echte wedstrijd voor IJsselvogels D2. De zon schijnt, iedereen is fit, kortom een perfecte dag om te winnen! Vol goede moed gaan we aan de slag. Met alle aandachtspunten van de trainingen in ons achterhoofd zetten we mooie aanvallen neer. Langzamerhand vallen de doelpunten. Alles komt voorbij: korte kansen achter de korf, doorloopballen, doorloopballen uit de ruimte, schoten op drie – vier – vijf meter! Super! De tweede helft verloopt iets rommeliger, maar we sluiten de wedstrijd mooi af met 7-3. Doelpunten van Isa 3x, Stijn 2x en Lisa en Olivier 1x.

De eerste wedstrijd van IJsselvogels D3 was in Woerden. Het was de eerste wedstrijd in 2 vakken en een groter veld. Dus dat was best spannend en na 4 keer trainen en geen oefenwedstrijd was ik als coach heel benieuwd naar hoe dit ging aflopen. Met een speler minder en na de T-shirts thuis op te hebben gehaald (want die was de coach thuis vergeten) gingen we onderweg naar Woerden. Toen we met 9 gespannen gezichtjes (8 spelers inclusief coach) het veld opliepen en het start fluitsignaal klonk veranderde deze 9 gezichtjes in hele blije gezichtjes. Het ging verassend goed, het overspelen ging goed en de ballen van de tegenstander er uit halen ging ook super. Dat werd beloond met een doelpunt van Quinty en nog een doorloopbal van Justin en nog een korte kans van Suus en mooi afstandsschot van Thomas. Zo stonden we opeens voor in de eerste helft met 0-4. De tweede helft verliep ook weer prima alleen werd het wel wat chaotisch en de tegenstander ging er ook ballen tussen uit halen. Maar we bleven scoren door een schot van Storm en een hele rustige bal van Nina voor de korf. Het laatste doelpunt werd gemaakt door Justin. En zo hebben we de eerste wedstrijd gewonnen met 0-7. Natuurlijk nog genoeg te verbeteren maar voor de eerste wedstrijd was die geweldig. Helemaal top!

In Zwijndrecht speelde IJsselvogels E1, uitkomend in de 2e klasse evenals E2 en E3, tegen Albatros E7 en dat bleek “helaas” geen gelijkwaardige tegenstander. Na de flinke oorwassing vorige week in de oefenwedstrijd (14-2) was dit natuurlijk wel een leuke opsteker en iets wat jullie nodig hadden om weer in eigen kunnen te geloven. Er werd goed als team gespeeld en daardoor werd de tegenstander overklast en als dan ook nog eens Mink 10x, Eline 2x en Lieke en Levi 1x scoren dan win je gewoon met 0-14. Ook het korfschieten werd gewonnen al was het nipt met 5-6 via 2 doelpunten van Levi en Eline en 1 van Mink en Lieke al was de leiding hier niet helemaal zeker van.

IJsselvogels E2 – DVS ’69 E2 werd uitgesteld omdat onze E2 over te weinig spelers beschikte.

Wedstrijd verslag Ten Donck E1 –IJsselvogels E3  op 3 september 2016. Wat een heerlijk korfbal weertje was het. Twee auto’s vol met gezelligheid vertrok richting Ridderkerk. Mijn eerste wedstrijd als coach en ik had er zin in. Voor alle vier de spelers was het de eerste wedstrijd bij de E. Toch nog even uitgelegd wat de verschillen waren ten opzichte van de regels bij de F. Geen wisselspelers, dus we moesten de krachten goed verdelen over de wedstrijd. Zeker als je weet dat één van de spelers pas om half twaalf naar bed was gegaan en niet had ontbeten en een ander last had van blaren. De wedstrijd begon om 11 uur. Alle trainingen die ze vorig seizoen van Berry Glissenaar hadden gehad zaten er nog goed in. Strak overspelen in de handen en goed verdedigen. Helaas konden we niet voorkomen dat we de hele wedstrijd tegen een achterstand aan bleven kijken. Heel veel kansen gehad, maar helaas hij wilde er niet al te vaak in. De tegenstander had meer geluk. Door onder andere twee doorloop ballen kwamen ze gelijk op voorsprong. De basis van de doorloopbal hebben ze wel geleerd van Berry, maar nu nog leren om deze te verdedigen en zelf ook proberen toe te passen in de wedstrijd. Timo had weer energie voor tien en ging er vol voor. Hij zorgde ervoor dat er genoeg beweging was in het veld en daardoor konden zijn teamgenoten scoren. Tiddo maakt 2-1. Flo maakt een mooi punt en bracht de stand op 4-2. Sahra maakte onder de korf 2 doelpunten. Helaas verloren met 5-4. Het korf schieten verloren we ook net aan met 4-3. Verloren maar toch met een goed gevoel naar huis. Veel plezier gehad, maar ook het gevoel dat we eigenlijk hadden moeten winnen als je kijkt naar het aantal kansen die we hebben gehad. We hebben de wedstrijd afgesloten met de traditie die er al was bij de F. Effe alle kinderen in de kofferbak en een klein rondje op het parkeerterrein rijden. Begint nu toch wel krap te worden met 4 kinderen uit de E in de kofferbak. Die traditie gaan we waarschijnlijk geen jaren meer volhouden, tenzij ik een grotere auto koop 

Wedstrijdverslag KOAG F1 – IJsselvogels F1 zaterdag 3 september 2016. Vol energie kwamen de spelers van de F1 bij elkaar op zaterdag 3 september om 08.30 uur voor de eerste competitiewedstrijd. De sfeer was goed en het weer zat ook erg mee, de zon kwam namelijk al lekker door. Eenmaal aangekomen bij KOAG gingen we op zoek naar de kleedkamers. Die kleedkamers  hebben we uiteraard gevonden maar de spelers kwamen, hun neus dicht knijpende, al snel terug vanwege de stank.  In het clubhuis trokken ze weer vol trots de “klijn voor klein” shirts aan en stormden richting het veld.  Onder leiding van Russel werd er een goede warming-up gedaan. Daarnaast werd er ook een peptalk gehouden door de coach om alle neusjes de zelfde kant op te zetten en iedereen op scherp te krijgen. Voortvarend ging de F1 van start, Luna wist al snel de 0-1 te maken. Enthousiast werd er verdedigd, helaas tikte Sven de arm van zijn tegenstander aan en gaf de scheidsrechter een strafworp. Er werd goed samengespeeld door het team, daardoor kwamen Sven en Luna een aantal keer goed tot scoren. De voorsprong liep op naar 2-6, de tegenstander zette de superspeler in. IJsselvogels liet zich niet van de wijs brengen en speelde goed verder. Na 2x 10 minuten spelen stond het 4 -9! Het was best warm en in de rust wilde de spelers wat drinken, ze gingen op zoek naar hun drinkfles. Ook ouders moeten bewust omgaan met de sport van hun kinderen ;-). Zo was het een leerpunt voor de moeder van Luna dat ze het flesje water niet in de kantine moet laten staan maar mee moet nemen naar het veld. Na de rust liep de voorsprong uit tot 5-15. Sven en Luna hebben bijna alle doelpunten gemaakt. Jayden wist ook nog een doelpunt te scoren. Er zaten heel mooi opgebouwde punten bij, waarbij alle 4 de spelers een belangrijke rol speelden. Dat beseften ze zelf ook want de glimlachjes die op de gezichten te zien waren spraken boekdelen. Ze hadden plezier! In de laatste 10 minuten zakte de concentratie een beetje weg en sloeg de vermoeidheid een beetje toe.  Jayden had nog een magistrale redding om de bal binnen te houden, waarbij Lara de bal kon pakken en kon doorspelen naar Lieke. Lieke zag snel dat Luna vrij stond en gooide de bal, Luna scoorde de 7-16. Al met al een leuke wedstrijd die eindigde met een winst van 10 -16. Ook het korfschieten werd gewonnen met 2-3. (Van Manon, moeder van Lara).

P.S. Niets inleveren en/of doormailen levert geen verslag op in “Hoe vloog de bal …..”!