Hoe vloog de bal – zaterdag 6 januari 2018

Hoe vloog de bal …… zaterdag 6 januari 2018.

De eerste zaterdag van het nieuwe jaar betekende tevens dat alle teams nu precies op de helft zijn van de zaalcompetitie en dat vanaf a.s. zaterdag de returns gaan plaats vinden. De thuiswedstrijd van het 1e werd uitstekend bezocht, mede dankzij de aansluitende Nieuwjaarsreceptie, en onder het toeziend oog van vele supporters (en sponsors) had het 1e een belangrijke slag kunnen slaan. Helaas ging de thuiswedstrijd tegen ALO, verdiend (eerlijk is eerlijk), verloren waardoor ALO nu koploper is met ons 1e op de 2e plaats met 1 punt achterstand. De grootste overwinning kwam op naam van D3 dat uit tegen KOAG D3 met liefst 1-17 wist te winnen. Topscoorder van de dag werd opnieuw Wilco v.d. Heuvel die in het 4e weer 7x wist te scoren, klasse Wilco! Van de 18 gespeelde wedstrijden werden er 7 gewonnen, speelde er 1 gelijk en leden er 10 een nederlaag. De resultaten:

Ik hoopte dat één van de goede voornemens was dat alle teams voor maandagavond 20.00 uur hun wedstrijdverslag zouden inleveren. Het begon zaterdag goed want Roos Graafland (en Nils) leverden namens C3 al op zaterdag het eerste wedstrijdverslag in. Op zondag volgde onze vaste reporter Marco Slob namens het 4e. Nog 16 te gaan en ik zag de bui al hangen. Op maandagmiddag volgde Amber Vink (F2) en op maandagavond onze voorzitter André van Grieken (D1), Christa Starreveld (C2) en Sam Meijer (A1) en daar bleef het helaas bij. Op dinsdagmorgen kwam het scoreverloop van A3 nog binnen dankzij Christiaan Verwoerd maar waar bleven de wedstrijdverslagen en/of het scoreverloop van het 1e (het vlaggenschip), 2e, 3e, A2, B1, D2, D3, E2, E3, E4 en F3?  Dinsdagmorgen om 8.00 uur toch maar WEER iedereen een mailtje gestuurd en ja hoor, in de loop van de dag volgden Lisa van der Vliet (E2), Anna Huijsmans (F3), Wim Korving (2e), Jelle Stormbroek (D3), Berry Glissenaar (B1), Karin Alderliesten (D2) en Loisanne op ’t Land (E3). Het 1e, 3e, A2 en E4 leken van de aardbodem verdwenen. Ik snap best dat niet iedereen het leuk vind om wekelijks een wedstrijdverslag te maken maar stuur dan alleen het scoreverloop naar mij toe dan maak ik het wedstrijdverslag, oké …… afgesproken!

IJsselvogels 1 – ALO 1   19-24   Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen. Vandaag stond de topper tussen de nrs. 1 (IJsselvogels 1) en 2 (ALO 1) op het programma en dat tegelijk met de ontvangst van alle sponsoren en de Nieuwjaarsreceptie inclusief feestavond, kon het mooier. Nu blijkt de openingswedstrijd van het nieuwe jaar voor het 1e al jaren geen gelukkige te zijn. De 1e helft heb ik grotendeels gemist door de organisatie rondom de verloting en de “Teams van de Week”. Gezien de 8-14 achterstand in de rust had ik niet veel gemist hoorde ik. Christiaan zette het 1e op een 1-0 voorsprong en na 1-2 was het Leon die voor 2-2 zorgde. Na 2-4 scoorde Mike 3-4 waarna Kimberley 4-5 en 5-8 scoorde. Na 5-9 brachten Hannah en Mike de hoop terug door 7-9 te scoren maar daarna liep een goed en degelijk spelend ALO uit naar een beslissende 7-13 voorsprong. Met haar 3e treffer scoorde Kimberley 8-13, ruststand 8-14. Direct na de rust scoorde ALO 8-15 en leek de strijd gestreden maar invalster Kirsten, 2 van de goed ingevallen Victor en 1 van Leon zorgden ineens weer voor de aansluiting, 12-15. Helaas wist het 1e net niet tot 2 doelpunten te naderen want ALO liep weer uit naar 12-17. Stan 13-17 en Kimberley 14-19 wisten de korf nog een keer te vinden waarna bij 14-20 opnieuw een korte opleving volgde. Mike 15-20, Leon 16-20 en Eva 17-20 en als toen het gaatje was gedicht naar 2 dan had ik het nog niet geweten. Opnieuw liep ALO uit naar 17-23 waarna Kimberley en Mike de eindstand op 19-24 bepaalden. De eerste helft was ronduit matig, de tweede helft was goed maar ALO was vandaag gewoon de betere en vooral completere ploeg, zij hadden een betere rebound en meer schijven waarover gescoord kon worden en dat gaf vandaag de doorslag. Trainer/coach Mark zag Kimberley 5x, Mike 4x, Leon 3x, Victor 2 en Christiaan, Hannah, Kirsten, Eva en Stan 1x scoren. Zaterdag wacht in Ridderkerk de uitwedstrijd tegen Ten Donck 1 en volgens mij hebben jullie daartegen nog wat goed te maken, succes!

IJsselvogels 2 – Fortis 2   16-18   Het 2e moest het opnemen tegen de nr. 2 van de ranglijst Fortis 2 uit Vlissingen. Van het begin af aan was het 2e goed bij de les en dankzij Daan, Jeffrey, Mike D. en Kirsten nam het 2e een 4-1 voorsprong. Via nogmaals Jeffrey en Kirsten bleef deze tot 6-3 behouden. Daarna kwam Fortis beter in de wedstrijd en ondanks nog 2 treffers van Jeffrey en 1 van Mike D. en Daan was de voorsprong bij het rustsignaal geslonken tot 10-9. Ook de 2e helft begon het 2e goed en nam het via Daan, Jeffrey en Mike D. weer een 13-11 voorsprong om vervolgens voor de eerste keer tegen een achterstand aan te kijken, 13-14. Janneke scoorde 14-14 en na 14-15 waren het Daan en Mike die het 2e voor de laatste keer op voorsprong zette, 16-15. De eindtune was voor Fortis dat nog 3x wist te scoren waardoor er toch nog, onverdiend, met 16-18 werd verloren terwijl het 2e zo dicht bij een stunt was, jammer! Omdat concurrent Vriendenschaar 2 wel wist te winnen staat het 2e nu op de 7e plaats maar als jullie zo blijven spelen is er nog veel mogelijk, succes! Trainer/coach Wim Korving noteerde 5 goals van Jeffrey, 4 van Daan en Mike D., 2 van Kirsten en 1 van Janneke.

IJsselvogels 3 – Velocitas 2   16-18   Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen. Het 3e ontving thuis koploper Velocitas 2 uit Leiderdorp. Bij winst zou het 3e op gelijke hoogte komen. Na 1-0 door Dirk was het steeds Velocitas dat de leiding wist te nemen. Tot 5-6 kon het 3e bijblijven dankzij Anne, Edwin en 2x Erwin daarna liep Velocitas uit naar 5-9. Erwin scoorde 6-9 en na 6-10 waren het 2 doelpunten van Dirk en 1 van opnieuw Erwin die de ruststand op 9-10 bepaalden. Na de rust scoorde Victor 10-10, Anne 11-11, Erwin 12-12, Dirk 13-13 en Victor 14-14 waarna Dirk het 3e nog één keer op voorsprong zette 15-14. Velocitas boog de achterstand om in een 15-17 voorsprong. Het 3e scoorde nog 16-17 (helaas geen naam genoteerd) waarna Velocitas de eindstand op 16-18 bepaalde waardoor zij samen met Nieuwerkerk 3 gaan strijden om het kampioenschap. Dirk en Erwin 5x, Anne en Victor 2x en Edwin en een anonieme 1x namen de productie voor hun rekening.

Vitesse 4 – IJsselvogels 4   16-16   Hoe heeft het 4e de oliebollen verteerd en kan het de ingeslagen weg naar boven een vervolg geven? Zonder coach Marco, die mocht koken voor de sponsoren, maar helaas ook zonder Roos, die afwezig was vanwege privé omstandigheden, trad het 4e aan tegen Vitesse 4 in Barendrecht. Volgens de spelers was het een spannende wedstrijd waarbij er wederom met de wisseltruc werd gespeeld en dit niet ongunstig uitpakte voor IJsselvogels 4. Een bal van Vitesse in de laatste 20 seconde die er nog uitdraaide, dat was even erg schrikken, maar  een verdiend punt werd er meegenomen naar Moordrecht. Na een 9-9 ruststand werd het uiteindelijk 16-16 na nog met 16-14 te hebben achter gestaan. Wilco (7), Rob (5), Stef (3) en Carlo (1) maakte de doelpunten. De dames hebben de doelpunten bewaard voor volgende week! Er moet nog iets rechtgezet worden tegen Nexus 2! Van Marco.

IJsselvogels 5 – KCC / SO natural 9 is uitgesteld.

RWA A1 – IJsselvogels A1   11-15   Zaterdag moesten we al om half 8 vertrekken om vervolgens om 9 uur een wedstrijd te spelen tegen RWA A1. Het was een belangrijke wedstrijd want bij winst zou het verschil 4 punten worden en bij verlies zou RWA op gelijke hoogte komen. Ondanks het vroege tijdstip werd er erg goed begonnen en we waren de gehele eerste helft de bovenliggende partij en dit wisten we ook uit te drukken in de ruststand, 4-13. In de tweede helft waren we echter helemaal de kluts kwijt. De aanvallen liepen heel erg stroef en de schoten vielen niet meer. RWA daarentegen werd aanvallend steeds beter. De tweede helft werd dan ook met 7-2 verloren… Ondanks deze dramatische tweede helft hebben we toch gewonnen doordat we het verschil al in de eerste helft wisten te maken. De doelpunten kwamen van Roos 5x Sam 4x Laura en Jelle R 2x en Merel en Remmert 1x. Na alle tegenstanders te hebben gehad staan we met 6 punten uit 6 wedstrijden op een mooie vierde plek in de eerste klasse. Het verschil met nummer 3 ONDO A1 is maar 1 punt dus als we tegen deze tegenstander weten te winnen (en ook van PKC en Weidevogels) zit er misschien nog een derde plek in. We gaan ervoor! Door Sam.

Avanti A2 – IJsselvogels A2   14-8   Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen. A2 kom het in Pijnacker niet bolwerken tegen nr. 2 Avanti A2 en moest met een 14-8 nederlaag genoegen nemen. Verder helaas geen informatie ontvangen. A.s. zaterdag komt nummer 4 Valto A2 op bezoek en bij winst staan jullie samen met deze tegenstander op een gedeelde 4e plaats, bij verlies staan jullie waarschijnlijk 7e dus ….., er staat wel degelijk wat op het spel a.s. zaterdag, succes!

IJsselvogels A3 – Reflex A1   13-8   A3 ontving Reflex uit Woerden, beide ploegen hadden tot nu toe 4 punten behaald. Reflex bestond vandaag uit 7 dames en 1 heer, weer eens wat anders dan de 8 heren van Phoenix A2. Na 0-1 was het Rens die 1-1 scoorde en na 1-2 achter waren het Edo en 2x Sanne die A2 op een 4-2 voorsprong zette. Reflex scoorde 4-3 maar opnieuw Edo en Rens zorgden weer voor een 6-3 voorsprong waarna Reflex de ruststand op 6-4 bepaalde. Het eerst kwartier in de 2e helft werd er door A3 niet gescoord, in tegenstelling tot Reflex dat de achterstand wist om te buigen in een 6-7 voorsprong. Gelukkig schrok A3 op tijd wakker want doelpunten van Sanne, 2x Lotte en Rens betekende 10-7. Nog één keer kwam Reflex terug tot 10-8 waarna Edo, Angela en Rens de eindstand op 13-8 bepaalden.

IJsselvogels B1 – Fortuna / Delta Logistiek B2   16-14   Na 2 weken geen trainen en de week voor de wedstrijd niet compleet kunnen trainen geeft altijd te denken hoe zal dit gaan. Ik moet wel zeggen dat de 2 trainingen voor de wedstrijd zeer goed waren. Dan de wedstrijd, de 1e 10 min waren prima met hoog baltempo en scherp verdedigen. Daarna was het bagger, verdedigend lieten we teveel steken vallen en waren we niet geconcentreerd. Langs de lijn proberen de boel weer op te jagen, maar er was weinig mogelijk vandaag. Gelukkig bleven we in de aanval wel doelpunten maken ondanks dat het tempo veel te laag lag. De tegenstander bleef op het vinkentouw, maar we hielden een voorsprong van 2 punten waardoor de overwinning van 16-14 binnen was. Volgende week andere koek tegen nr 2 Merwede waar uit een matige 1e helft werd gespeeld, maar een zeer goede 2e helft. Er zijn zeker mogelijkheden, maar dan moet iedereen top zijn, zeer gretig en bloedje fanatiek. Laten we er dinsdag alvast mee starten de boel op scherp te zetten en dit doorzetten naar donderdag en dan knallen op zaterdag. Remmert 5x, Loisanne 4x, Thirza en David 2x en Dano, Kris en invalster Cécile 1x scoorden vandaag de doelpunten. Berry.

IJsselvogels C1 was vrij.

IJsselvogels C2 – KCR C2   15-4   Na een onderbreking en een trainingsopkomst die wat minder was door de vakantie, vandaag de wedstrijd tegen KCR C2. Dit team staat 1 punt onder ons, terwijl wij stiekem ook omhoog kijken. Na niet al te lang spelen scoorde Wesley de 1-0, attent gereageerd op een afgeketst schot. De 2-0 van Iris, een fijne doorloopbal. Het lijkt allemaal heel makkelijk te gaan. KCR dringt niet echt aan. Het andere vak valt aan via Sander, zijn schot treft doel. 3-0. Dan even een foutje in de verdediging, stip tegen. KCR benut deze dus 3-1. De 4 en 5-1 komen op naam van Lisa en Iris door 2 schoten. Inmiddels is Anna warm gelopen en komt ze in het veld voor de ingevallen Jesca. Bedankt Jesca!! Sander en Isa nemen hun doorloopballen op dat moment ook goed en dat zorgt voor de 6-1 en 7-1. KCR kan echt geen vuist maken en komt er eigenlijk niet aan. De 8 en 9-1 vallen ook nog voor rust door Lisa en Iris. De passen zijn vandaag ook op orde ( 1 of 2 weggegooide ballen heb ik geteld). De punten uit de bespreking slijten er steeds meer en beter in. Heel goed C2!! Na rust gaat C2 prima door. Ben is in het veld gekomen voor Isa. Hij maakt in zijn 1ste balcontact direct de 10-1. Dan krijgt KCR een vrije bal en die gaat erin, 10-2. Daarna de 11-2 door een vrije bal in het vak van Iris, Wesley Tim en Lisa. De 12-2 schiet Wesley er van afstand in. Ook Ben scoort van afstand de 13-2. Een score die naar mijn mening verdedigd was door Wesley, betekende toch de 13-3. Het slotakkoord komt van Iris en Ben door 2 schoten. Tussendoor een schot van KCR dat er in valt. Waardoor de uitslag 15-4 is. Goede winst partij die ook echt nog hoger had uit kunnen vallen. Slordigheid sluipt er in de 2de helft een beetje in. Wel tevreden coaches, we staan nu gedeelde 3de en hopen dit vast te kunnen houden. Komende weken moeten we zeker wel aan de bak met elkaar!! Christa.

IJsselvogels C3 – Vriendenschaar C3   7-5   Op 06/01/2018 speelde IJsselvogels C3 de eerste wedstrijd van het jaar thuis tegen Vriendenschaar. Met als eerste een diepe doorloopbal van Thirza was de stand 1-0. Daarna werd met een afstandsschot 1-1 gescoord door Vriendenschaar. Met een korte kans van Nina werd het 2-1, maar in de eerste aanval daarna maakte Vriendenschaar het weer gelijk. Met een stand van 2-2 begint de rust. Na de rust scoort Thirza 3-2, maar Vriendenschaar maakt  opnieuw snel gelijk: 3-3. Opnieuw een schot van Nina en staat IJsselvogels weer voor met 4-3. Maar even later maakt Vriendenschaar er weer 4-4 van. Vervolgens scoort Suus een doorloopbal en staat het 5-4, en daarna met nog een doelpunt van Suus 6-4. In de laatste paar minuten maakt Vriendenschaar 6-5 ervan, en in de laatste minuut weet Lienke nog een schot te scoren. Met een eindstand van 7-5 heeft IJsselvogels gewonnen. Geschreven door Nils.

RWA D1 – IJsselvogels D1   2-14   De uitslag (2-14) doet vermoeden dat het niet echt een wedstrijd was en dat was ook zo. Als we dan ook nog meerekenen dat de scheidsrechter, heel erg teleurgesteld dat zijn team in de wedstrijd voor ons met 1 doelpunt verschil verloor, dit de eerste 10 minuten in onze wedstrijd probeerde te corrigeren door 3 zuivere goals af te keuren. En dat ondanks het feit dat er voldoende meisjes waren bij de tegenstander, we een jongen als meisje laten spelen tegen Jesca. Ondanks al deze verwoede nogal onsportieve pogingen van de tegenstander werd RWA volledig ‘kleurenblind’ gespeeld door een niet eens voluit spelend D1. En dan is het zo mooi om te zien dat de productie deze zaterdag op conto komt van andere spelers dan Jesca. De doelpunten in de eerste helft gemaakt door Rosa(1x), Lucas(3x) en Olivier(3x) voor een 1-7 ruststand. In de rust besproken dat we lekker door gingen met goals maken en dit werd de tweede helft prima uitgevoerd door Lucas(1x), Finn(2x), Rosa(1x), Olivier(2x) en het slotakkoord was voor de ingevallen Benjamin (dank voor het reserve zitten!). De einduitslag  van 14-2 werd bereikt door nog 1 tegengoal van RWA die echt volledig verdedigd was maar ach… Rosa ging helaas in tweede helft nog door haar enkel heen maar daar is gelukkig nu twee rust voor mogelijk voordat de uitwedstrijd tegen Valto gaat plaatsvinden. Ondanks alles een prima wedstrijd en de punten volkomen terecht meegenomen naar Moordrecht.  André.

Korbis D2 – IJsselvogels D2   13-6   Vandaag had D2 een pittige wedstrijd op het programma tegen de nummer 1: Korbis. Helaas was Nikki er vandaag niet bij, maar Laura ging graag mee om de D2 te helpen coachen. De eerste helft was al meteen lastig maar toch wist D2 redelijk in de buurt te blijven. Met een stand van 7-4 gingen we de rust in, dankzij doelpunten van Lotte, Thomas en twee van Jesse. In de rust nog extra tips van Karin en Laura en met goede moed de tweede helft in. Helaas bleek Korbis te sterk, maar de D2 heeft goed gespeeld! Doelpunten van Jesse 2x, Lotte, Thomas, Mink, Quinty. Eindstand 13-6. Van Karin.

KOAG D3 – IJsselvogels D3   1-17   Op zaterdag 6 januari speelde IJsselvogels D3 tegen KOAG D3. Om de aansluiting met de rest van de koplopers te houden, en zo ook zicht op het kampioenschap, moest er vandaag gewonnen worden. En dat werd er ook. In de eerste helft scoorde de D3 maar liefst 9 keer en kwam zo op 9-0 voorsprong. De vorige wedstrijd kwam D3 op voorsprong met 8-0 in de eerste helft en wist toen die score niet uit te breiden. Dat gebeurde deze wedstrijd wel. Er werd in de tweede helft nog eens 8 keer gescoord. Eindstand: 1-17. Met goals van: Sahra (4), Lucas en Ties (3), invaller Marnick, Sem en Maya (2) en Lucie (1). D3 goed gespeeld en invaller Marnick bedankt! Groetjes, Jelle.

IJsselvogels E1 was vrij.

IJsselvogels E2 – ONDO E5   1-7   Op zaterdag 6 januari speelde IJsselvogels E2 thuis tegen ONDO (G) E5. Er was snel te merken dat IJsselvogels E2 niet erg in vorm was en moeite had om ONDO (G) E5 bij te houden. Verder was ONDO (G) E5 wel in vorm en kon IJsselvogels E2 het tempo niet bijbenen. Toch vond de coach dat IJsselvogels E2 zich goed staande heeft gehouden tegen ONDO (G) E5. De spelers van IJsselvogels E2 hebben tot het einde gestreden om de schade te beperken. Helaas heeft IJsselvogels E2 de wedstrijd flink verloren. Uiteindelijk heeft Timo er 1 weten te scoren en is de eindstand 1-7 geworden. Groetjes, Lisa van der Vliet.

Fortuna / Delta Logistiek E2 – IJsselvogels E3   17-3  De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar speelde IJsselvogels E3 uit in Delft tegen koploper Fortuna E2. Het zou een lastige wedstrijd worden wisten we maar het belangrijkste was dat iedereen voor de volle 100% zijn best zou doen en we het ze zo lastig mogelijk zouden maken. In het begin moesten ze even wakker worden en kreeg Fortuna veel kansen. Gelukkig werden de kansen niet door Fortuna benut. Daarna werd er heel goed verdedigd. Na de eerste kwart stonden we maar met 1-0 achter. Na een korte pauze bleef iedereen goed verdedigen en werden er maar 2 gescoord door Fortuna. Rico wist nog een mooi schot te scoren waardoor het 3-1 werd. In de tweede helft was iedereen een beetje moe en was de concentratie weg. Ook scoorde Fortuna bijna elke kans die ze kregen en toen ging het heel snel. Het gat werd steeds groter. Tiddo scoorde er wel nog 2. De stand was uiteindelijk 17-3, korfschieten werd gelijk met 4-4. Van Loisanne.

IJsselvogels E4 – Fiks E3   3-20   Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen. E4 was thuis kansloos tegen ongeslagen koploper Fiks E3 uit Oegstgeest dat er iedere wedstrijd makkelijk op los scoort. Jammer dat E4 maar over 4 spelers beschikte want met wat wissels is er in dit soort wedstrijden toch wat meer mogelijk. Snel vergeten en op naar de volgende wedstrijd.

Vriendenschaar F1 – IJsselvogels F1   is uitgesteld.

Phoenix F1 – IJsselvogels F2   9-5  In de vroege ochtend mocht de F2 naar Phoenix F1 toe. Op een iets wat te groot F-veld begonnen we de wedstrijd. Na de 1-0 van Phoenix gaven wij gelijk een reactie terug door 1-1 te scoren. Phoenix scoorde er daarna 3, waardoor zij 4 doelpunten hadden. Ook hier konden wij terug komen tot 4-3. Dit kwam omdat we erg goed aan het afvangen waren, waardoor we lang konden aanvallen. Ook werd er rondom de korf erg goed naar elkaar overgespeeld. Er werd goed gekeken naar wie er vrij stond en daar werd dan ook naar gegooid. Helaas kon Phoenix hier na uitlopen tot 9-3.. maar daar was Lucas weer met zijn 4e en 5e doelpunt, waardoor we zelfs de laatste 10 minuten met 0-2 hebben gewonnen. Eindstand: 9-5. Lucas heeft alle 5 de doelpunten gescoord! Het blijft jammer dat we niet beloond worden met de winst als we zo goed spelen, maar het gaat zeker de goede kant op! Het korfschieten is 4-4 gelijk geworden met doelpunten van Lucas (1x), Thijme (1x), Thijmen (1x) en Florian (1x). Amber

IJsselvogels F3 – HKV / Ons Eibernest F1   10-12   Zaterdag speelde de F3 tegen Eiber F1. Voor het eerst heeft de F3 helaas verloren met 10-12. De eerste 10 minuten stond de F3 voor, dat hebben ze heel lang vol gehouden. Bij de laatste 7 minuten was IJsselvogels moe geworden. Timo heeft 2x gescoord, Evy heeft 6x gescoord en Daan 1x. Voor Luuk was het vandaag zijn 2e wedstrijd en heeft er 1 gescoord. Super knap allemaal! De wedstrijd was heel leuk en spannend. Anna Huijsmans. (Ik hoop dat de 100% slagroomtaart die jullie eerlijk verdiend hebben er niet minder om smaakte …..).

Nog enkele aandachtspunten voor de scheidsrechters (en de leiders(sters) bij de F-wedstrijden:
– Als er een superspeler ingezet wordt (bij een achterstand van 3 doelpunten) moet deze zelfde superspeler er ook weer uit als de achterstand weer 2 is, er mag dan niet iemand anders uit gehaald worden (iets was de coach van HKV/OE wel deed en de wedstrijd wel degelijk beïnvloedde).
-Bij een vrije bal moet de tegenstander stil staan en moeten de handen naar beneden zijn, zij of hij mag deze pas weer gebruiken als de bal gegooid is.
-Als een speler “gedwongen” wordt om achteruit te lopen om een bal weg te gooien omdat deze zo zwaar verdedigd wordt is dit geen fout van de aanvaller die 2 stappen achteruit loopt maar van de verdediger omdat deze veel te zwaar verdedigd (iets wat bij de F-teams) helaas veel voor komt.
-Een coach mag zijn spelers aanmoedigen en bijsturen maar het is niet de bedoeling dat deze heel de wedstrijd midden in het veld staat, ook al zijn de bedoelingen nog zo goed. Ook is het niet de bedoeling dat hij door zijn gedrag de spelers en speelsters (en de scheidsrechter) manipuleert!