Hoe vloog de bal – 10 september 2016

Hoe vloog de bal …… (zaterdag 10 september 2016).

Opnieuw een schitterende korfbaldag met veel zon en weinig wind. Het grote probleem vandaag waren de scheidsrechters die door het KNKV geleverd hadden moeten worden. Het KNKV had blijkbaar een hoop afzeggingen want zowel het 4e, A1 als A2 moesten door ons zelf worden gefloten.
Alex Mandersloot heeft A2 gefloten en Marijn van der Hoog heeft zowel de wedstrijd van het 4e als van het 5e geleid. En toen Matthijs de wedstrijd van A1 door een blessure niet kon fluiten, heeft Marco Slob deze wedstrijd op zaterdag alsnog overgenomen waardoor alle IJsselvogels-teams thuis toch konden spelen. Veel dank aan deze mannen! Van de 20 gespeelde wedstrijden werden er 7 gewonnen, speelden er 3 gelijk en leden er 10 een nederlaag. De grootste overwinning kwam op naam van D3 dat thuis met 11-2 van Phoenix D3 uit Zoetermeer wist te winnen. Topscoorster van de week werd Luna Glissenaar die in F1 maar liefst 8x wist te scoren. De resultaten:

Hierbij een “kort” stukje van de wedstrijd Achilles 1 – IJsselvogels 1 van speler Kevin. Achilles 1 – IJsselvogels 1: Afgelopen zaterdag speelde IJsselvogels 1 de uitwedstrijd tegen Achilles 1 uit Den Haag. Achilles is een sterke ploeg en zal waarschijnlijk, samen met KCR 1 (de ploeg waar het 1e vorige week met 18-20 van verloor), gaan strijden om het kampioenschap. Victor Blanken startte in de basis voor de geblesseerde Jary. De start was overduidelijk voor Achilles 1, die met Gerald van Dijk (meer dan 1.000 doelpunten op het hoogste korfbalniveau) een goede aanvaller heeft. Achilles liep uit naar een 4-1 tussenstand. Maar IJsselvogels gaf zich niet gewonnen en vocht zich terug in de wedstrijd. De verdediging, Manon, Hannah, Nathan, en Kevin stond goed, waardoor Karen, Eva, Victor en Leon lange aanvallen konden draaien. Er zaten mooie aanvallen tussen, met soms wel 5 schoten, maar het vizier stond ”nog” niet op scherp. Gaande weg de eerste helft werden de kansen beter afgemaakt. Ruststand 7-8 in het voordeel van IJsselvogels. Na 5 minuten in de tweede helft scoorde Achilles de gelijkmaker. Een periode ging het gelijk op (9-9, 10-10, 11-11), toen Achilles een voorsprong nam van 2 doelpunten. Maar het vlaggenschip gaf niet op en bleef vechten tot de laatste minuut. Dit werd beloond tot een 14-14 tussenstand met nog 4 minuten te spelen. Achilles scoorde 15-14, maar ook hier kwam IJsselvogels weer van terug. In de laatste minuut werd de 15-15 gescoord. Dit was ook de einduitslag, waardoor beide ploegen het moesten doen met één punt. Voor IJsselvogels een knap gelijk spel, wat is behaald met hard vechten voor en met elkaar. Een knappe teamprestatie! Volgens trainer/coach Mark scoorde Nathan er 3, Kevin 3, Karen 3, Eva 1, Hannah 2, Victor 1 en Leon 2 maar in de wandelgangen hoorde ik dat Nathan er 6 had gemaakt dus …… Volgende keer graag het scoreverloop bijhouden dan krijgt iedereen de goals waar hij recht op heeft.

Zaterdag 17 september    –    15.30 uur   –   IJsselvogels 1 – Velocitas 1 (uit Leiderdorp).

Achilles 2 – IJsselvogels 2     19-8     Helaas (nog) niets ontvangen. Wel weet ik dat er deze wedstrijd strafworpen werden gemist, nu zelfs 5 en dat mag toch niet gebeuren hé, dat zijn buitenkansjes die er gewoon in moeten. Zaterdag meer succes als jullie thuis om 14.00 uur thuis spelen tegen Velocitas 2.

Rust Roest 3 – IJsselvogels 3     15-15     Helaas (nog) niets ontvangen.

De start van IJsselvogels 4 thuis tegen Vriendenschaar 4 uit Bodegraven was veelbelovend, Alex scoorde de 1-0 en Rob de 2-1, maar na de 3-4 van Rob was het gedaan met de scores van het 4e. De 4-11 / 5-11 vlak voor de rust van wederom Rob werd er pas weer gescoord. In de rust was het geloof er nog op een beter resultaat, maar de 5-12 / 5-13 stonden heel snel op het scorebord en eigenlijk was de wedstrijd toen wel gespeeld. De 6-13 van Laura van Nieuwkoop en 7-16 van Wilco was te weinig om het Vriendenschaar 4 nog lastig te maken. Na de 8-18 van Alex werd het nog enigszins dragelijk voor de scores van Linda, Wilco en de 5e van Rob, eindstand 11-19. Vriendenschaar 4 speelde de gehele wedstrijd in een soort flow en wij moesten er hard voor werken om een doelpunt te maken. Kansen genoeg, maar 11 doelpunten is te weinig om het tegenstanders lastig te maken. Focus op het afronden en dan komen de eerste punten van zelf! Alle dames van de A1 bedankt voor het invallen! Rob 5x, Alex en Wilco 2x en Laura en Linda 1x scoorden vandaag de doelpunten. Dit was een verslag van trainer/coach Marco.

IJsselvogels 5 nam het thuis op tegen Excelsior 6 uit Delft. Volgens speler Mike had iedereen, ook de tegenstander, last van de warmte. Het 5e begon te slapjes en kwam al snel met 1-6 achter. Hierna begon het steeds beter te lopen en vlak voor de rust stond het weer 7-7 waarna Excelsior in de laatste minuut voor de rust toch nog 2x wist te scoren, ruststand 7-9. Gelukkig begon het 5e de 2e helft een stuk beter en wist het zelfs een 11-10 voorsprong te nemen dankzij doelpunten van Louanne, Denise, Dennis en Tom. Helaas kon deze voorsprong niet worden vastgehouden en werd er toch nog met 12-15 verloren ondanks 3 doelpunten van Tom, 2 van Louanne en Remon en 1 van Mike, Roos, Denise en Dennis terwijl achter doelpunt 4 (4-6) geen naam stond.

Tevens ontving ik nog een nagekomen verslag van IJsselvogels 5 van de uitwedstrijd van vorige week tegen Maassluis 5. Na 3-3 kwam het 5e met 7-3 achter om met een 8-6 achterstand de rust in te gaan. Na de rust steeds in de achtervolging geweest om bij 12-12 pas weer op gelijke hoogte te komen. Na 14-13 achter waren het de broers Mike en Tom (2x) Dukker die de achterstand ombogen in een keurige 14-16 overwinning.

IJsselvogels G1 had deze dag een groot feest ter ere van het 25-jarig bestaan van het G-korfbal bij WION in Rotterdam-Ommoord. Ik hoop dat er elders een leuk stukje op de site staat over deze feestdag, aan het weer kan het niet gelegen hebben of het was misschien zelfs iets te warm!

Sporting Delta was vandaag de tegenstander van IJsselvogels A1 en die hadden vorige week met 20-3 van KOAG A1 gewonnen dus die stonden op nummer 1. We gingen met goede moed de wedstrijd in. Aan het begin ging het redelijk gelijk op, op een gegeven moment stonden we 2 doelpunten achter maar dat werd gelukkig snel recht gezet. Sporting Delta was een fysieke tegenstander en die dachten dat ze met praatjes tegen de scheidsrechter hun zin zouden krijgen, de scheidsrechter “trapte” hier niet in en gaf iedereen een waarschuwing en was het voor iedereen duidelijk wat de consequenties waren. Sporting Delta was erg tegen zichzelf aan het spelen en wij maakten daar mooi gebruik van. We gingen de rust in met een 6-7 achterstand. Na de rust scoorden wij redelijk snel 2 doelpunten waardoor het weer 8-7 in ons voordeel stond. Sporting Delta zakte steeds verder van hun eigen spel af, waardoor wij makkelijker ons eigen spel konden spelen en de doelpunten vlogen ook weer makkelijk door de korf heen. Er zaten weer een paar hele mooie aanvallen tussen met als resultaat een mooi doelpunt! Dankzij de doelpunten van : Jesse (5), Daan (4), Jeffrey, Wietze, Anouk (2) Merel & Laura (1) hebben we met 17-10 gewonnen en zijn de 2 punten weer binnen.

IJsselvogels A2 speelde een lastige thuiswedstrijd tegen HKV/Ons Eibernest A2 uit Den Haag. Die schuwen meestal het fysieke niet en praten veel dus zal inval-scheidsrechter Alex een zware kluif hebben gehad denk ik. In het begin draaide het goed en tot 6-5 was het een gelijk opgaande wedstrijd maar daarna liep HKV/Ons Eibernest uit naar een 6-10 ruststand. Na de rust scoorde Jelle gelijk 7-10 maar de tegenstander liep daarna nog verder uit tot 7-13. Het pleit voor A2 dat ze zich niet zomaar gewonnen gaven en ophaalden tot 10-13, 12-15 om uiteindelijk met 14-16 te verliezen. Het eerste en het laatste kwartier waren goed, daar tussenin hebben jullie het weggeven. Trainer/coach Stef noteerde 4 doelpunten van Janneke en Jelle, 2 van Sam en Dave en 1 van Dyonne en Noortje.

IJsselvogels A3 – Triade A1     4-15     (verder helaas niets ontvangen)

In Capelle ad IJssel nam IJsselvogels B1 het op tegen KCC / So Natural B2. Van speler Jelle ontving ik het volgende korte verslag: De 1e helft ging heel gelijk op. Door een stip die invalster Noortje meekreeg kwamen we op een 0-1 voorsprong. Daarna werd het 1-1 en weer 1-2 voor ons door Lars. Voor de rust scoorde KCC nog 2-2 en 3-2, dit was de ruststand. Na rust 3-3 door Jelle, toen 4-3 voor KCC. Roos scoorde toen weer de gelijkmaker 4-4 en na 5-4 was het Sam die 5-5 scoorde. KCC nam opnieuw de leiding, 6-5, waarna Patrick 6-6 scoorde. Helaas werd het hierna 8-6 voor KCC, we zijn goed bijgebleven maar er had veel meer ingezeten.

IJsselvogels B2 speelde thuis een goede wedstrijd tegen KOAG B2 dat met een 8-3 nederlaag terug naar Krimpen werd gestuurd. Luc scoorde de 1-0 en 2-0 waarna Douwe de 3-0 voor zijn rekening nam. Nadat KOAG 3-1 had gescoord waren het achtereenvolgens Thomas, opnieuw Luc en Remon die de voorsprong vergrootte naar 6-1. KOAG scoorde 6-2 waarna de dames Lotte en Iris er 8-2 van maakten en KOAG de eindstand op 8-3 bepaalde.

Na een top start voor IJsselvogels B3 stond vandaag Korbis B2 op het programma. Het oude clubje van coach Wouter, waar hij natuurlijk niet van wilde verliezen. Vijf heren en vijf dames betekent rouleren in de vakken, dus vandaag anders gestart dan vorige week. De opdracht was om verdedigend achter te beginnen, er bij te blijven, geen enkele doorloopbal door te laten en waar het kan steeds meer naar voor verdedigen. Daarnaast is het opnieuw afspreken met de duo’s qua overnemen ook een vaste opdracht. Aanvallend waren de opdrachten: baltempo, groot houden, voor de korf, kansen afmaken. De wedstrijd begon. 1-0 achter, 1-1 gelijk (Edo) en 1-2 (Sylvia) wat de ruststand bleek te zijn. Korbis bleek beduidend beter dan de tegenstander van vorige week, waardoor wij in de verdediging echt scherp moesten blijven en afspraken moesten maken. Aanvallend stonden wij te veel stil. Vrij komen, doorspelen en jezelf steeds aanbieden in de steun (groot maken) bleek een uitdaging waar steeds op gecoached moest worden. Na de rust werd er bij beide kanten gewisseld en dat hebben wij geweten, 2-2 gelijk, 3-2 en 4-2 achter. Gelukkig gaf niemand op. Daar was de 4-3 (Tom) en de 4-4 (Sylvia). Helaas werd er nog een stip gemist, maar daar valt op te trainen. Ook met een gelijke stand ging IJsselvogels er nog voor: 4-5 (Edo), erg fijn. En dan is het super jammer dat Korbis direct daarna de 5-5 wist te maken, wat ook de eindstand werd. Door de grote overwinning van Nieuwerkerk B2 op Vriendenschaar B3 (1-13) staat IJsselvogels B3 met één gewonnen wedstrijd en één gelijk gespeelde wedstrijd op basis van het doelpunten saldo op een keurige 2e plaats. Dat wordt wat volgende week zaterdag: IJsselvogels B3 – Nieuwerkerk B2: 12.15 uur.

Vriendenschaar C1 – IJsselvogels C1 werd uitgesteld wegens een tekort aan speelsters aan onze zijde. De manier waarop dit ging verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Je mag verwachten dat de iets “kleinere” verenigingen elkaar de helpende hand toesteken in geval van nood, daar was vanuit Vriendenschaar zijde weinig tot geen sprake van, jammer!

In Ridderkerk speelde IJsselvogels C2 tegen KCR C2. Na 1-0 scoorde Joran de gelijkmaker, 1-1, maar was het toch KCR dat met een 2-1 voorsprong de rust in ging. Na de rust scoorde KCR 3-1 maar Yana uit een korte kans verkleinde de achterstand tot 3-2. Hierna was het wat onze C2 betreft over en sluiten en kon alleen KCR nog 3x scoren waardoor er met 6-2 werd verloren. Volgende keer beter C2!

IJsselvogels C3 – Nieuwerkerk C2     1-13     (verder helaas niets ontvangen) Wel wil ik kwijt dat dit weer zo’n enorme dwaling is van het KNKV. Waar Nieuwerkerk ook nog een C3 en een C4 heeft moet hun C2 tegen ons laagste (C3) C-team. Je vraag je wel eens af hoe die mensen bij het Bondsbureau aan al die wijsheid komen wat het “eerlijk” indelen van teams betreft, Zo moeilijk kan dat toch niet zijn.

Merwede D1 – IJsselvogels D1: Tja wat was dat met D1 in de openingsfase.. waren het de vergeten shirtjes? Die keurig in een tas tussen de fietsenrekken bleven staan terwijl iedereen in de auto stapte.. (gelukkig bij terugkomst netjes in de kantine in het tassenrek stond, dank voor de eerlijke vinder!). Waren het de schoolkampen bij diverse kinderen in de dagen voor de wedstrijd? Was het het gemis van coach Kirsten? Wie het weet mag het zeggen.. feit is dat de wedstrijd dramatisch begon en dat de 1-0, 2-0, 2-1 door Benjamin en 3-1 volkomen terecht op dat moment op het bord stonden en het team i.p.v. met 8 maar met 5 of 6 aan het korfballen was. Voor de coaches werk aan de winkel, Rosa weer aanzwengelen, Willem tot rust manen. Anne overtuigen dat aan die rare buik niet gedacht moest worden en het team niet in de steek mocht worden gelaten.. En dan komt de kentering in de 2e aanval ,die aan het begin van het seizoen nooit tot doelpogingen leek te komen, maar nu de ene mooie aanval na de andere aanval produceert en middels 2x Finn en 1x Wesley de achterstand ombuigt in een 3-4 voorsprong waarbij de verdediging kranig werk verricht en bijna geen kansen meer weg geeft. En in de eerste helft is dan al zichtbaar dat de tegenstander het tempo van deze D1 niet kan bijhouden. Je kan dan wel een kop groter zijn dan die IJsselvogels kindjes maar die blijven maar van je wegrennen of zitten verdedigend op je staart zodat je niet meer vrij komt. En dan zakt de moed steeds verder in de Merwede schoenen en wordt je de tweede helft volkomen terecht naar een 4-10 nederlaag geleid door goals van Willem 3-5, Dominique vanaf de stip 4-6, Jesca vanaf de stip en kort schot 4-7 en 4-8 en 2 x Finn voor 4-9 en 4-10. En kan met gerust hart worden gezegd dat dit zeker niet geflatteerd was. Als je dan nog kritiek moet hebben is het alleen maar dat we verzuimd hebben er nog meer te maken uit de legio kansen die werden gecreëerd. En dan is het genieten hoe Rosa iemand met een superstrakke lange bal alleen voor de korf zet. Hoe Jesca het spel verdeeld en haar goals meepikt, hoe Dominique altijd op de juiste plaats staat, hoe Wesley en Ben schieten, hoe Willen stofzuigert over het veld en altijd aanspeelbaar is, hoe Anne die lekker lange armen overal tussen krijgt en natuurlijk Finn die vandaag altijd in beweging was en loepzuiver in de afwerking (en wat was je vrij maar stond je 2 keer precies onder de korf ). Natuurlijk is er ook nog genoeg te leren en ging er nog veel fout en zullen we afspreken dat we nooooit meer zo aan de wedstrijd beginnen? Daar gaan we maandag op de training weer hard aan werken. Eerst nu met 2 mooie overwinningen en de koppositie stevig in handen nog lekker genieten van een mooi weekend.

KCR D1 – IJsselvogels D2     11-6     (helaas verder niets ontvangen)

Na winst van vorige week was IJsselvogels D3 nog steeds in de winning mood.  We hadden een snelle 1-0 voorsprong door een stip van Lienke. Niet snel daarna werd het 1-1. We begonnen snel wat meer in de wedstrijd te komen. Door een doelpunt van Nina en 2 van Jesse stonden we 4-1 voor. Daarna kwam er een antwoord van de tegenstanders waardoor ze de 4-2 maakte. Maar daarna scoorde Nina en Jesse weer. En stonden we in de rust 6-2 voor. Na de rust blijven we scoren en goed verdedigen. Jesse maakte nog 3x een doelpunt en dat maakt een totaal aantal doelpunten van Jesse: 6!!! En nog 2 mooie doelpunten van Justin en Quinty waardoor met 11-2 werd gewonnen van Phoenix D3 uit Zoetermeer. Goed gedaan toppers! Volgende week houden we weer de punten thuis. Groetjes Anouk, Linda en Aniek =

Er speelden deze dag aardig wat teams tegen KCR uit Ridderkerk. KCR E4 was de tegenstander van IJsselvogels E1 in Moordrecht. Het begin was veel belovend want dankzij 3 doelpunten van Eline, 2 van Mink en de openingsgoal van Levi nam E1 een ruime 6-0 voorsprong. Zou het weer, net als vorige week 14-0 worden …., nee want net voor de rust bracht KCR de ruststand op 6-1. Na de rust waren het Levi en Lieke die 7-1 en 8-1 scoorden waarna E1 blijkbaar dacht dat de wedstrijd al was afgelopen hetgeen KCR de kans gaf nog enkele keren te scoren waardoor er een 8-4 eindstand op het scorebord kwam te staan. Het korfschieten ging erg goed en werd keurig met 7-4 gewonnen dankzij 2 doelpunten van Eline, Mink en Levi en 1 van Lieke. Ga zo door E1!

De leidsters Eline en Roos zagen IJsselvogels E2 in Waddinxveen de eerste wedstrijd uit tegen Korbis E4 spelen. Voor het eerst met z’n allen samenspelen betekent dat iedereen aan elkaar moet wennen en dat was in de 1e helft ook wel te zien. Na een 1-0 achterstand scoorde Ties zijn allereerste doelpunt in zijn allereerste wedstrijd (klasse Ties!), 1-1. En vanaf de rust begonnen we goed te spelen en te scoren. Vooral het verdedigen ging heel goed en aanvallend scoorde uiteindelijk iedereen want dankzij doelpunten van Ties, David, Isha en Lucie werd er keurig met 1-4 gewonnen. Een heel goed begin van het seizoen. Het korfschieten werd nipt met 4-3 verloren alleen is helaas niet bijgehouden wie er gescoord hebben. Volgende keer graag bijhouden, kleine moeite, groot plezier! De leidsters hadden het in hun verslag zelfs al over de 100% taart, die wordt toch echt alleen in de zaal uitgereikt!

Wedstrijd verslag IJsselvogels E3 – KCR E3 uitslag 6 – 7 verloren op 10 september 2016 door Patrick van der Ham. Iedereen had er weer zin in vandaag. Nog even ontbijten in de kantine en gaan met die b… De tegenstander had de vorige wedstrijd ook verloren. Beide teams waren uit op eerherstel, want je wilt natuurlijk winnen. KCR speelde heel rustig, maar netjes over. Het duurde wel even voordat we de bal konden onderscheppen, maar als dat lukte stonden wel gelijk met drie worpen in scoringspositie. Helaas was het weer de afwerking die niet altijd lukte. We hadden geen reserve spelers, maar de tegenstander wel. Ze hadden de twee beste spelers nog even aan de kant gehouden en dat merkte we wel in het 2e kwart. We stonden in de rust met 2-2 gelijk.  In het derde kwart kwamen we voor het eerst op voorsprong door een doelpunt van Sahra, maar daarna was de tegenstander soms net iets slimmer in het vrijlopen en liepen ze uit naar 4-7. De trainer/coaches Remmert en Sam kwamen het team nog even aanmoedigen.  In het 4e kwart kwamen we vrij snel weer terug tot 6-7, maar helaas daarna wilde hij er niet meer in. Sahra  heeft er 3 gescoord, Flo 2 en Tiddo 1. Het korfschieten wonnen we met 3-2 door Timo 2 en Tiddo 1. Volgende week tegen de koploper. Zet hem op. Als jullie goed spelen kunnen jullie daar van winnen.

Met veel enthousiasme stonden Luna, Lieke, Lara, (geen K3, maar L3) Jayden en Sven te trappelen om aan de eerste thuiswedstrijd van IJsselvogels F1 te beginnen. Onder leiding van Myrthe begon Luna “op de bank” en was het in het begin aftasten tegen Sporting Delta F1 (uit Dordrecht). In de eerste periode werd niet gescoord mede door het fel en goed verdedigende Sporting. In de tweede periode drukte Sporting door maar door goed verdedigen van Sven luidde hij de counter in en scoorde Luna de 1-0. F1 wist door goed overspelen uit te lopen naar 4-1 door doelpunten van Sven en tweemaal Luna waarvan 1 door een snelle combinatie tussen Sven, Lara en Luna. Door goede aanwijzingen van coach Myrthe werd bevlogen aan de derde periode begonnen. Het hek van de dam!!  Het liep als een trein en F1 liep uit naar maar liefst 11-2, door Sven 1, Lieke 1 en topscorer Luna 5. Aan het begin van de vierde periode werd Sven gewisseld wat jammer werd gevonden door de rest van het team. Vermoedelijk werd de opmerking van Marloes, de moeder van Sven, (“dan moeten jullie zorgen dat Sven als superspeler ingezet kan worden”) niet als grap opgevat. De 11-2 voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Alle wijze lessen van trainer Wim werden overboord gegooid en niets lukte meer. Binnen 4 minuten stond het 11-8. Er werd een plan gesmeed om Sven weer in te brengen, maar daar werd luid tegen geprotesteerd door de aanhang van Sporting. Overigens wel een terechte opmerking want nadat Berry een hulplijn had ingeschakeld werd duidelijk dat alleen in de pauzes gewisseld mag worden. F1 wist de laatste minuten toch knap stand te houden en zodoende stond de eindstand van 11-8 op het scoreboord. Volgende week wacht het tevens ongeslagen en zeer veel scorende PKC /SWKGroep F2. Het korfschieten eindigde in 4-4 door scores van Lieke, Sven en Lara (2). Verslag was van Manon van Kerkhof, moeder van Lara, bedankt weer Manon.