Hoe vloog de bal – 11-01-2014

Hoe vloog de bal …… (t/m zaterdag 11 januari 2014).

Na het kleine wedstrijdprogramma van vorige week ging het jaar 2014 afgelopen zaterdag voor de meeste teams echt van start. Met het vertrek van de twee trainer/coaches van zowel het 1e (Peter van Houwelingen) als het 2e (Jeroen van de Rovaart) begon het nieuwe jaar uitermate roerig, neem daarbij het stoppen van enkele selectiespelers (korfbal is toch een teamsport?), uitgezonderd uiteraard Manon die in blijde verwachting is, en de problemen stapelen zich aardig op in de selectie. Ik hoop alleen niet dat A1 daar de dupe van gaat worden want deze talentvolle groep verdiend het om bij elkaar te blijven en is bezig iets moois op te bouwen. Gun ze a.u.b. deze kans en geef ze de tijd! Van de 21 gespeelde wedstrijden werden er 11 gewonnen en leden er 10 een nederlaag. De grootste overwinning kwam op naam van F1 dat met 5-15 uit van Vriendenschaar F1 wist te winnen en de topscoorder van de week, Willem ten Hove, komt  uit dat zelfde F1 en scoorde afgelopen zaterdag maar liefst 9 doelpunten. De resultaten:

IJsselvogels 1 ontving thuis koploper Avanti 1 uit Pijnacker waarvan uit de eerste zaalwedstrijd met maar liefst 30-8 werd verloren. Wat zou de uitslag dit keer worden? In het begin kon het 1e redelijk bij blijven en tot 2-4 de schade beperkt houden. Daarna was het toch Avanti dat het betere van het spel had met veel meer rebound en meer scorende mensen waarover ze konden aanvallen. Toch gaf de 6-11 ruststand vertrouwen voor misschien een betere en spannendere 2e helft. Na de 7-12 van Kevin werd er ruim een kwartier niet meer gescoord waardoor Avanti, ook niet subliem spelend, kon uitlopen naar een 7-17 voorsprong. Waar Avanti meerdere keren per aanval kon aanleggen was IJsselvogels na ieder schot de bal kwijt. Vlak voor het einde kreeg de zwangere Manon van Kerkhof haar verdiende publiekswissel en mocht de pas 16-jarige Hannah Klijn haar opwachting in het 1e maken hetgeen ze gelijk bekroonde met een doelpunt waarmee ze de eindstand op 11-21 bepaalde. Jasper en Dirk 3x, Kevin 2x en Mariska en invalster Hannah 1x scoorden terwijl achter doelpunt 9 geen naam stond. Ik neem aan dat over de wisseling van de wacht, Edwin Visser op de plaats van Peter van Houwelingen, elders op deze site wel iets te vinden zal zijn namens de verantwoordelijken.

Het nog puntloze IJsselvogels 2 zag ook al een wisseling van de wacht. Mark Glissenaar en Edwin Plooster namen hier de plaats in van Jeroen van de Rovaart. Wim Janssen en May Blanken bleken gestopt te zijn (en dan hebben we het over teamsport?) terwijl Cindy ziek was zodat het 2e met een half team aan invallers speelde. Tempo 2 uit Alphen ad Rijn kwam sterk uit de startblokken en nam een 0-5 voorsprong. Hierna begon het 2e meer vat op de tegenstander te krijgen en kroop puntje voor puntje dichterbij. De rust brak aan bij een 3-6 achterstand, verdedigend goed, aanvallend moet natuurlijk veel beter kunnen. In de 2e helft ging het tot 5-9 gelijk op maar daarna kwam Tempo niet meer aan scoren toe terwijl het 2e naderde tot 7-9 en met nog iets meer dan 1 minuut te spelen tot 8-9. Helaas werd dit ook de eindstand, de snelle 0-5 achterstand deed jullie uiteindelijk de das om. De invallers bedankt, aan jullie lag het in ieder geval niet. Peter en Pieter 2x en Eva, Lieke en de invallers Erwin en Gert-Jan 1x scoorden de doelpunten waardoor het gat nu 6 punten is geworden.

IJsselvogels 3 was vrij.

IJsselvogels 4 won in een nieuwe sporthal op de campus van Hoogvliet, na een magere 2-4 ruststand, met 6-13 van Nikantes 3 waardoor ze nu op een gedeelde 3e plaats staan. De 1e helft zat het verdedigend goed in elkaar maar aanvallend wilde het niet helemaal lukken. In de 2e helft was het schot, mede door het inbrengen van Edwin Plooster (trainen, spelen en training geven wat een inzet…!), een stuk zuiverder en werd er afstand genomen. Edwin 3x, Deborah, Stef en Rob 2x en Matthijs, Sascha, Lydia en Linda verzorgden de productie.

IJsselvogels 5 leed thuis een nederlaag tegen hekkensluiter NIO 6 uit Schiebroek dat hierdoor op gelijke hoogte kwam. Alleen bij 2-1 een keertje voorgestaan, verder steeds gelijk of achter gestaan. Na een 6-6 ruststand en een 9-9 gelijke stand liep NIO uit naar een 9-11 voorsprong hetgeen beslissend bleek, eindstand 11-12 met 3 doelpunten van Renee en Karin, 2 van Tobias en invaller Stan en 1 van Marijke.

IJsselvogels G1 kwam deze zaterdag zelfs 2x binnen de lijnen. Tegen WION G2 kwamen ze eerst met 0-1 achter maar dankzij 2 doelpunten van René werd er toch keurig met 2-1 gewonnen. De 2e wedstrijd was tegen Dijkvogels G2 en ook deze wedstrijd was super spannend. Issam scoorde 1-0 waarna Dijkvogels gelijk maakte. Paul zette G1 weer op een 2-1 voorsprong maar opnieuw maakte Dijkvogels gelijk waarna Issam de eindstand op 3-2 bepaalde waardoor G1 nog steeds een 100% score heeft en dus nog in de race om die overheerlijke slagroomtaart is. Hou vol G1!

IJsselvogels A1 speelde de topper tegen koploper Oranje Wit A1 uit Dordrecht. Uit werd van deze ploeg met 15-13 verloren, bij winst zou de koppositie worden overgenomen. Helaas zat Yoran geblesseerd langs de kant na een ongeluk(je) met mountainbiken, gelukkig beschikt A1 over 5 heren.  In een gelijk opgaande wedstrijd waren het de verdedigingen die overheersten. Na 5-6 achter kwam A1 in de laatste minuut op 6-6 en zelfs met 7-6 voor maar in de laatste seconde bepaalde Oranje Wit de ruststand op 7-7. Direct na de rust nam Oranje Wit een 7-9 voorsprong maar A1 liet zich niet van de wijs brengen en kwam weer op 9-9 en met 10-9 voor. Drie minuten later stond het al weer met 10-11 achter waarna een goede fase aanbrak voor A1 die beslissend bleek te zijn. Een schot van Nathan, omdraaibal van Kimberley en een benutte strafworp van de ingevallen Christiaan zetten A1 op een 13-11 voorsprong. Hierna scoorden beide teams nog 2x om en om waardoor er een 15-13 eindstand op het scorebord stond. Precies dezelfde score als in de uitwedstrijd. Hannah had met 5 treffers weer een flink aandeel in de winst, de overige doelpunten werden gescoord door Jeanine 3x, Nathan en invaller Christiaan 2x en Kimberley, Aron en Coen 1x. Jullie staan nu alleen bovenaan, nu proberen deze positie vast te houden! Nu komt mijn persoonlijke noot: maar …… dan zal Hannah wel in de A1 moeten blijven spelen en niet de overstap moeten maken naar het 1e. Geef deze jeugdige A-ploeg de kans enkele jaren te bouwen en ze gaan een mooie toekomst tegemoet. Haal één van de spelbepalende spelers(sters) weg en je geeft het kampioenschap (waarschijnlijk) weg. En waarvoor? Moet A1 (en de rest van de vereniging) de dupe worden van wat zich in de selectie afspeelt? Ik hoop dat het gezonde verstand zal zegevieren!

Het grote manco van IJsselvogels A2 kwam ook deze wedstrijd om de hoek kijken. Uit tegen koploper Maassluis A1 kon het tot 3-3 gelijke tred houden waarna Maassluis A1 uitliep naar een 11-3 ruststand en dat is deze zaalcompetitie niet de eerste keer. Na 12-3 begon A2 ineens te korfballen, ze kunnen het wel, en haalde het na 15-7 op tot 15-10. De 2e helft werd dus eigenlijk met 4-7 gewonnen, het kan dus wel!! Leon en invaller Noël scoorden 3x, invaller Jeffrey 2x en Alex en invalster Laura 1x.

IJsselvogels A3 speelde thuis de topper tegen medekoploper Thor A1 uit Rotterdam waar tegen uit de enige nederlaag van dit seizoen werd geleden, 7-6 en volkomen onnodig. Na 2-0 voor kwam Thor terug tot 2-2 waarna A3 uitliep naar een beslissende 7-2 voorsprong. Via 9-3 en 10-4 kwam er een 11-6 eindstand op het scorebord te staan waardoor A3 nu alleen koploper is. Iris en de gebroeders Tom en Mike scoorden ieder 3x en Nikki en Remon beiden 1x. Nu geen misstappen meer A3!

In IJsselmonde speelde IJsselvogels A4 uit tegen Eureka A1 waarvan thuis al met 6-15 werd verloren. Dat geeft weinig vertrouwen zou je zeggen maar na een 2-0 achterstand hield A4 knap stand en dankzij Jodie en Dennis stond het in de rust 2-2 gelijk. Tot 6-6 bleef A4 keurig op gelijke hoogte waarna Eureka uitliep naar 11-6 waarna Daan de eindstand op 11-7 bepaalde. Jodie, Daan en Mick 2x en Dennis 1x scoorden voor A4 dat zaterdag tegen OZC meer kans maakt op een overwinning!

Thuis tegen het laag geklasseerde Tjoba B1 uit ’s Heer Hendrikskinderen zouden de coaches Stef en Victor eens rustig op de bank kunnen blijven zitten, althans dat dachten ze ….. vergeet het maar. Het was Tjoba dat profiteerde van de slappe start van B1 en dat een 0-2 voorsprong nam. Gelukkig herstelde B1 zich hierna goed en stond het in de rust al weer met 4-3 voor. Verdedigend liet B1 nog wel eens een steekje vallen waardoor Tjoba B1 tot 7-7 op gelijke hoogte kon blijven. Gelukkig bracht een benutte strafworp van Jeffrey in de laatste minuut redding waardoor B1 deze zware wedstrijd toch nog met 8-7 wist te winnen en ze op een gedeelde 2e plaats blijven staan.

In Dordrecht, onder toeziend oog van gelegenheidscoach Rene, moest IJsselvogels B2 aantreden tegen Movado B1 waarvan thuis, na een minder leuke wedstrijd, met 4-10 werd verloren. Het was jammer dat Movado B1 gelijk uitliep naar een 4-1 voorsprong want jullie hebben uitstekend partij geboden. Via 3x Wietze en 1x Robert werd het zelfs 5-4 maar helaas liep Movado hierna weer uit naar 8-4 waarna nog 2 doelpunten van Wietze (5 in totaal) en 1 van Robert (2 in totaal) de eindstand op 10-7 bepaalden. Als team hebben jullie goed gespeeld en goed en fel verdedigd vond de coach.

IJsselvogels B3 was vrij.

IJsselvogels C1 ontving thuis koploper Ready C1 uit Den Haag waarvan uit al met 11-2 werd verloren. Tot 3-5 kon C1 het aardig bijhouden maar daarna sloeg Ready het beslissende gat door uit te lopen naar een 3-11 voorsprong om uiteindelijk met 6-15 te winnen ondanks 2 doelpunten van Roos en Stefan en 1 van Noortje en Sam. Zaterdag zijn er tegen KCR C2 meer kansen op een overwinning!

IJsselvogels C2 speelde thuis een goede wedstrijd tegen NIO C1. Aanvallend werden de kansen vrij goed afgemaakt terwijl er verdedigend veel ballen werden onderschept. De leiders Cindy en Peter waren dik tevreden en zagen Annelie 4x, Roel 3x, Casper 2x en Esmee, Stefan en Luc 1x scoren.

IJsselvogels C3 was vrij.

In Dordrecht wist IJsselvogels D1 dat het een lastige wedstrijd te wachten stond. Thuis werd in de laatste minuut met 7-6 van Oranje Wit D2 gewonnen dus een makkie zou het zeker niet worden. Dankzij Loisanne kwam D1 snel met 0-2 voor maar verzuimde daarna de kansen af te maken waardoor het Oranje Wit de gelegenheid gaf om in de wedstrijd terug te komen. De ruststand was 4-3 voor Oranje Wit dat ook in de 2e helft het beter van het spel had en met name een stuk feller was. En dat is een manco waaraan gewerkt kan worden! Het werd uiteindelijk 7-4 dankzij nog 2 doelpunten van Remmert.

Als je de uitwedstrijd al met 0-17 weet te winnen dan verwacht je thuis ook een “ruime” overwinning. Was het een stukje gemakzucht of was de tegenstander een stuk beter geworden? Feit was dat D2 thuis tegen Sperwers D1 uit Rotterdam met 0-1, 1-2 en 2-3 achter kwam te staan maar gelukkig toch nog met 6-3 wist te winnen dankzij 2 doelpunten van Lucas en David en 1 van Sanne en Kars. Het was denk ik wel een veel leukere, en spannendere, wedstrijd om te spelen dan de vorige keer.

IJsselvogels D3 was vrij.

In Krimpen ad IJssel moest IJsselvogels E1 het opnemen tegen ongeslagen koploper KOAG E1 waarvan thuis al met 0-8 werd verloren. Na een goed gespeelde 1e helft stond E1 met 3-1 achter en gezien de kansenverhouding had het zelfs voor kunnen staan. In de 2e helft sloeg de vermoeidheid toe, het plaatsen ging wat moeizamer, waardoor er met 8-2 werd verloren. Sijmen scoorde de 3-1 en Lieneke de 7-2 na een goede lange bal van Sander.

IJsselvogels E2 en E3 waren vrij.

Dat was vroeg opstaan afgelopen zaterdag. IJsselvogels F1 moest al om 8.00 vertrekken naar Hardinxveld-Giessendam om de strijd aan te gaan tegen Vriendenschaar F1. Op het veld werden beiden teams gedeeld kampioen maar in de zaal is onze F1 de betere ploeg. Dat bleek ook afgelopen zaterdag want het vierkantje waar de leidsters Esther en Jeanine vrijdag op getraind hadden kwam er fantastisch uit en de tegenstander stond erbij en keek er naar. Na 2-4 in de 1e 10 min. stond F1 in de rust met 4-6 voor. Na de rust liep F1 uit naar 5-9 waarna Willem in het laatste kwart 5x achter elkaar scoorde, de eindstand werd een onverwachte 5-15 overwinning. Willem scoorde maar liefst 9x, Benjamin 5x en Dominique 1x terwijl Jesca een klasse pot liep te verdedigen. Het korfschieten eindigde in 1-2, na maar 9 pogingen, met doelpunten van Jesca en Willem. Blijf zo spelen F1, dat was genieten!

Werd de uitwedstrijd tegen KCR F1 uit en in Ridderkerk in de laatste 5 seconde met 5-6 gewonnen, nu stond IJsselvogels F2 in de rust tegen dezelfde tegenstander al met 4-1 voor om uiteindelijk met 8-4 te zegevieren waardoor het vaster op de 2e plaats staat. De leidsters Maaike en Lisa noteerden 3 doelpunten van Rosa, 2 van Olivier en 1 van Stijn en Finn. Het korfschieten ging duidelijk minder en werd met 1-4 verloren, alleen Finn lukte het om een keer te scoren.

Na vorige week uit al met 1-11 van Nieuwerkerk F6 te hebben gewonnen moest IJsselvogels F3 vandaag thuis tegen deze zelfde tegenstander. Via invalster Nienke stond F3 in de rust met 1-0 voor waarna Simone in de 2e helft de eindstand op 2-0 bepaalde. Hierdoor zijn jullie nog steeds ongeslagen en zijn jullie samen met G1 nog steeds in de race om die overheerlijke slagroomtaart. Hou vol!!! Het korfschieten werd helaas met 3-4 verloren ondanks 2 doelpunten van Levi en 1 van Esther.

In Rotterdam-Zuid stond IJsselvogels F4 voor de zware taak om koploper OZC F1 enige tegenstand van betekenis te bieden. Thuis werd het 1-12, wat zou het vandaag worden? Jullie zijn steeds beter gaan spelen, hebben zelfs al 3x gewonnen en ook deze wedstrijd kon je zien dat jullie duidelijk vooruit zijn gegaan. Na 2-0 achter scoorde Storm 2-1 waarna OZC de eindstand op 6-1 bepaalde, met zo’n uitslag kan je rustig thuis komen. Het korfschieten werd helaas met 2-1 verloren en ook daar was Storm de enige die een keer wist te scoren.