Hoe vloog de bal – 14 februari 2015

Hoe vloog de bal …… (zaterdag 14 februari 2015).

Wat heb ik zaterdag genoten van de wedstrijd IJsselvogels 1 – Pernix 1. Daar zat alles op en aan wat korfbal zo leuk maakt. In een uitstekend gevulde sporthal De Zuidplas, mede door de vele bezoekers uit Leiden die dachten het kampioenschap van Pernix 1 te kunnen vieren, zorgden beide teams voor een bijzonder enerverende wedstrijd met 20-20 als toch wel terechte eindstand gezien het spelbeeld en het scoreverloop. Als IJsselvogelssupporter is het natuurlijk jammer dat de scheidsrechter de laatste overduidelijke overtreding op Hannah niet zag want dan waren beide punten in Moordrecht gebleven. Feit was dat het kampioensfeestje van Pernix met 3 weken is uitgesteld. Het 2e won makkelijk van laagvlieger RDZ 2 en kan over 3 weken de vlag hijsen als in Harmelen tegen THOR 2 minimaal een punt wordt behaald. A1 verloor van koploper en kampioen Weidevogels A1 en gaat een zwaar en spannend laatste weekend tegemoet. B1 leed een nederlaag tegen koploper KCC B2 en kan het kampioenschap vergeten. Er werden deze dag 22 wedstrijden gespeeld waarvan er 11 werden gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 9 verloren. De grootste overwinning kwam op naam van het 2e dat met liefst 21-5 won van RDZ 2, ook de 21-7 van E1 op KOAG E1, de 17-3 van E4 op Korbis E3 en de 17-4 van D1 op Reeuwijk D1 zijn de moeite van het vermelden waard. Topscoorder van de dag werd Sahra Altan uit F2 met maar liefst 10 doelpunten. De resultaten:

In de wedstrijd IJsselvogels 1 – Pernix 1 zat alles wat korfbal zo spectaculair maakt. De thuisblijvers hebben wat gemist. Omdat Pernix 1 bij winst in Moordrecht kampioen zou worden waren er veel supporters uit Leiden aanwezig hetgeen voor een geweldige entourage zorgde en veel sfeer omdat ook van IJsselvogels veel supporters aanwezig waren. Zo druk is het deze zaalcompetitie nog niet geweest. Met de uitstekend debuterende Lieke Verstoep voor de nog niet fitte Kirsten en Pieter de Bruin op de plaats van de geblesseerde Nathan begon IJsselvogels aan de wedstrijd. Het begin was duidelijk voor Pernix dat mede door enkele zuiver schietende dames een 2-6 voorsprong nam. Ons 1e liet het hier niet bij zitten en scoorde 5x op rij waardoor er ineens een 7-6 voorsprong op het scorebord stond. Ruststand 10-11. Tot 11-13 keek het 1e tegen een achterstand aan maar onder aanvoering van de uitblinkers Kevin in het ene vak en Jasper in het andere vak begon het 1e steeds beter te spelen en Pernix leek er steeds minder in te geloven. Bij 18-15 dacht ik dat het gat was geslagen en het was jammer dat de tweede aanval het bij 18-16 niet kon afmaken. Pernix rook z’n kans en kwam weer op gelijke hoogte. Kevin scoorde direct 19-18 en na 19-19 was het Jasper die een zelf verdiende strafworp verzilverde en 20-19 scoorde met nog geen minuut meer te spelen. Toen de bal opnieuw in de aanval kwam dacht ik echt dat de buit binnen was. In plaats van de bal rustig rond te spelen en de kans af te wachten gingen we weer “tolletje” doen en de daarbij gemaakte overtreding werd niet (?) door de verder goed leidende scheidsrechter gezien, althans niet bestraft. De bal ging nog 1x naar hun aanval en een mooi afstandsschot betekende een 20-20 eindstand, Pernix (nog) geen kampioen en IJsselvogels een klein beetje met een kater achterlatend. Deze was echter snel vergeten en het goede spel voerde terecht de boventoon. Trainer Edwin zag Kevin 8x, Jasper 7x, Karen en Jary 2x en Lieke 1x scoren. Nog 1 wedstrijd te spelen in Westzaan tegen Roda en daar hebben jullie nog wat tegen goed te maken!!

IJsselvogels 2 speelde een goede wedstrijd tegen laagvlieger RDZ 2 uit Zeist dat duidelijk niet was opgewassen tegen de schotkracht van het 2e. Helaas is in het regiehokje niet bijgehouden wie er allemaal scoorden zodat ik me beperk tot de 21-5 eindstand maar misschien staat er elders op de site wel een wedstrijdverslag van het 2e. De komende 2 weken ligt de landelijke competitie stil zodat jullie pas op zaterdag 7 maart in Harmelen jullie kampioenswedstrijd spelen tegen middenmoter THOR 2.

Ook IJsselvogels 3 speelde thuis. Tegenstander was DES 2 uit Delft dat vorige week al kampioen was geworden. Beide teams maakten er een mooie pot van en duidelijk was wel dat jullie een uitstekende 2e zijn in deze poule. DES 2 stond in de rust nog met 7-8 voor, behield deze kleine voorsprong tot 10-11 maar daarna liep het 3e uit naar 14-11 om verdiend met 16-13 te zegevieren, knappe prestatie! Bas, Erwin en Dirk scoorden 3x, Marina, Berry en Pieter 2x en Anne 1x.

IJsselvogels 4 speelde thuis tegen KCC/Delta Logistiek 6 en dat is dus een duel tussen de nr. 3 tegen de nr. 2 op de ranglijst. In de 1e helft waren de doelpunten schaars gezien de 3-2 ruststand na met 0-2 achter te hebben gestaan. Na 3-3 was het Alex die 2x scoorde en voor een 5-3 voorsprong zorgde. Hierna werd er om en om gescoord en pas bij 9-6 en 10-7 werd het verschil groter. KCC gaf nog niet op en haalde in de laatste minuut nog op tot 10-9 hetgeen de eindstand werd. Alex 3x, Ernst, Stef en Laura 2x en Lydia 1 verzorgden de productie voor IJsselvogels 4 dat dankzij deze overwinning weer op een gedeelde 2e plaats staat. Knap volgens coach Matthijs.

In Almkerk speelde IJsselvogels 5 tegen kampioen ACKC 4. Tot 5-5 kon het 5e bijblijven maar daarna liep ACKC uit naar een 10-6 ruststand. Na de rust werd het gelijk 15-6 en werd duidelijk dat zij toch echt wel de terechte kampioen zijn, eindstand 20-9. Coach Ed noteerde 3 doelpunten van Iris, 2 van Mike en Remon en 1 van Eline en Roos. Ondanks deze flinke nederlaag staan jullie op een keurige 2e plaats.

Ook IJsselvogels 6 moest deze dag een verre reis maken om zijn wedstrijd te kunnen spelen. In Sleeuwijk was SKV 2 de tegenstander. Tot 3-3 ging het gelijk op, daarna liep SKV uit naar 8-3, ruststand 8-4. In de 2e helft begon het 6e steeds beter te spelen en kroop het langzaam maar zeker dichterbij. Helaas kwam het net tijd tekort om een punt uit het vuur te slepen waardoor er nipt met 11-10 werd verloren ondanks 3 doelpunten van Denise, 2 van Marc en Cornel en 1 van Sylvester en de invalsters Dyonne en Janneke.

IJsselvogels G1 kwam deze zaterdag liefst 2x binnen de lijnen. Van het sterke Vriendenschaar G1 werd na een spannende wedstrijd met 7-4 verloren met doelpunten van Janita, de jarige Ruud, Jeroen en de mooiste was wel het eerste doelpunt in haar korfbalcarrière van Marendah die met dit doelpunt alle IJsselvogelsmensen op de banken kreeg, klasse Marendah! De tweede wedstrijd was tegen PKC uit Papendrecht. Deze wedstrijd was een stuk minder spannend want dankzij 2 doelpunten van de jarige Ruud,1 van Janita en liefst 3 van Issam (en dat heeft de hele sporthal geweten) werd het liefst 0-6 voor onze G1 die nu op een keurige gedeelde 2e plaats staan. Het was weer een leuke dag!

De zorgen nemen toe bij IJsselvogels A1. Er moest gewonnen worden maar ja als dan Weidevogels A1 uit Bleiswijk de tegenstander is die juist deze wedstrijd kampioen kunnen worden dan tref je niet de makkelijkste tegenstander. Als dan bij de stand 6-6 ook nog eens je aanvoerder en beste schutter Christiaan geblesseerd het veld moet verlaten dan wordt het wel heel erg moeilijk. Het pleit voor A1 dat ze erin bleven geloven en doorgingen tot het bittere einde. Na een 7-8 ruststand liep Weidevogels A1 uit naar 9-14 en was het eigenlijk over en sluiten. Na 13-19 haalde A1 nog op tot 16-19 maar daarna bepaalde Weidevogels A1, in mijn ogen de terechte kampioen in jullie afdeling, de eindstand op 16-20. Daar konden de 3 doelpunten van Stan, 2 van Christiaan, Noël, Leon en de invallers Daan en Jeanine en 1 van Tamara, Else en Anouk niets meer aan veranderen. Jullie spelen op 7 maart jullie laatste wedstrijd uit tegen Excelsior A1, ODO A1 speelt thuis tegen Vitesse A1 en ONDO A1 moet op bezoek bij KCC/Delta Logistiek A2. Het blijft tot de laatste zaterdag spannend, succes in ieder geval!

IJsselvogels A2 kon het thuis niet bolwerken tegen koploper NIO A1 uit Schiebroek. NIO liep in het begin al gelijk uit naar een 1-6 voorsprong maar via Daan, Marit en Wietze haalde A2 keurig op tot 4-6, ruststand 5-7. Na de rust liep NIO uit naar 6-11 en had A2 niet meer de kracht nogmaals in te lopen waardoor er met 9-16 werd verloren. Daan 4x, Wietze 2x en Marit en Jeffrey 1x scoorden de doelpunten terwijl achter doelpunt nummer 9 geen naam stond. Jullie kunnen nog 5e worden.

Voor een positieve stunt zorgde IJsselvogels A3 door thuis Albatros A5 na een bijzonder spannende wedstrijd met 11-10 te verslaan. Daar zag het in het begin niet naar uit want Albatros maakte de kansen goed af en nam een 1-4 voorsprong. Daarna ging het gelijk op hetgeen resulteerde in een 4-6 ruststand. Gelijk na de rust maakte Kim 5-6 en Manouk 6-6 en er leek een stunt in de maak. Helaas was het toch weer Albatros dat met 6-8 en 7-10 de leiding nam en niets leek erop dat de kansen zouden keren. Mick scoorde 8-10, Joris 9-10 en zelfs 10-10 en leidster Laura was al blij met een punt. Volgens Laura moet je dan in de laatste minuut zeker niet gaan schieten als er geen afvang staat …. maar ….. als je hem erin schiet Maarten, dan heb ik (Laura dus) als coach natuurlijk niets meer te zeggen, 11-10. Maarten en Joris 3x, Manouk 2x en Maaike, Mick en Kim scoorden de doelpunten in deze wedstrijd voor A3 dat hiermee haar puntentotaal verdubbelde.

In Capelle ad IJssel speelde IJsselvogels B1 de wedstrijd van de waarheid tegen koploper KCC/Delta Logistiek B2. Bij winst zou onze B1 de nieuwe koploper worden en had B1 thuis al niet van deze tegenstander gewonnen! Het begin was goed want Jesse scoorde 0-1 en 0-2 maar helaas kwam het tweede aanvalsvak niet tot scoren ondanks dat er voldoende kansen waren, de bal wilde er echter niet in. Ruststand 2-2 en nog niets aan de hand. Na 3-2 achter scoorde Merel 3-3 waarna KCC kon uitlopen naar 5-3. Jesse zorgde met zijn 3e doelpunt weer voor de aansluiting door 5-4 te scoren maar KCC bracht het verschil weer op 2, 6-4. De laatste 7 minuten moest IJsselvogels B1 helaas met een heer minder spelen. Stefan was al ingevallen en 7 minuten voor tijd schoot zijn knieschijf uit de kom. Er moest worden gewacht op de ambulance en gelukkig konden zij hem weer op z’n plek krijgen waardoor Stefan lopend het veld kon verlaten, van harte beterschap Stefan namens heel IJsselvogels! Helaas mocht de gewisselde speler van ons niet meer het veld inkomen van KCC/Delta Logistiek waardoor B1 de laatste 7 minuten met zijn zevenen moest uitspelen, de eindstand bleef 6-4. KCC werd nu kampioen.

In Bodegraven speelde IJsselvogels B2 een goede wedstrijd tegen hekkensluiter Vriendenschaar B3 waarvan thuis maar nipt werd gewonnen. Met Marina als leidster langs de kant liep B2 al snel uit naar een 0-3 voorsprong dankzij 2 doelpunten van Siebe en 1 van Anna. Via 2-4 en 3-6 werd het uiteindelijk toch nog een ruime 3-10 overwinning met 4 doelpunten van Siebe, 2 van Sam en 1 van Anna, Frank, Juliëtte en Lisa.

IJsselvogels C1 kwam woensdagavond thuis in actie tegen PKC/SWKGroep C2 uit Papendrecht in een wedstrijd die eerder werd uitgesteld. Via Lars, Sam en Remmert nam C1 een 3-0 voorsprong, hierna stagneerde het en pas net voor de rust scoorde PKC 3-1 waarna Sam in de laatste paar seconde de ruststand op 4-1 bepaalde. Niets leek een overwinning in de weg te staan. Een vrije doorloper op 5-1 werd gemist waarna PKC 4-2, 4-3 en zelfs 4-4 scoorde en de wedstrijd lag weer open. Lars scoorde 5-4 maar PKC had direct het antwoord klaar, 5-5. Het tempo bij C1 zakte, er werd moeilijk vrijgekomen om tot een schot te komen en PKC liep uit naar 5-7. Lars benutte nog een doorloper, 6-7, maar dat werd helaas ook de eindstand. Jammer want jullie hadden kunnen winnen. Lars 3x, Sam 2x en Remmert 1x scoorden voor C1 dat nu nog hooguit 4e kan worden.

IJsselvogels C2 ontving thuis koploper Gemini C1 uit Gouda. Met de geblesseerde dames Esmee en Thirza langs de kant en Lieneke (1e helft) en Cécile (2e helft) als invalsters bood C2 goed tegenstand maar volgens mij had er meer ingezeten deze wedstrijd. In de 1e helft stond het echter al 1-5 omdat C2 in mijn ogen het schot te makkelijk toeliet. In de 2e helft zat het potdicht en werd er zelfs met 2-1 gewonnen hetgeen een 3-6 eindstand opleverde met 2 doelpunten van Luc en 1 van Danita.

IJsselvogels C3 was vrij.

IJsselvogels C4 speelde de uitwedstrijd tegen Reeuwijk C2 waartegen thuis de eerste overwinning werd behaald. Ook nu was het een gelijk opgaande wedstrijd en ontliepen de teams elkaar niet veel. Na 1-0 achter scoorde Thomas 1-1 waarna Reeuwijk de ruststand op 2-1 bepaalde. Een peptalk van coach Wouter zorgde ervoor dat C4 in de 2e helft een stuk beter ging spelen, verdedigend zat het goed dicht en dankzij een doelpunt van Sanne werd er een 2-2 gelijkspel in de wacht gesleept.

IJsselvogels D1 stond in no-time met 2-0 voor tegen Reeuwijk D1. De eerste 2 aanvallen werden keurig afgerond door Sijmen en Dano. Na een 4-0 tussenstand brak de rust aan bij 10-0. Ook in de 2e helft bleef D1 leuk korfballen en dankzij 6 doelpunten van Yana, 4 van Dano, 3 van Evi en 2 van Sijmen en Cécile werd er met 17-4 gewonnen. En dan te bedenken dat dit een duel was tussen de nr. 2 tegen de nr. 3. Nu maar hopen dat jullie de 2e helft veld een klasse hoger mogen spelen.

IJsselvogels D2 was vrij.

IJsselvogels D3 zorgde voor een positieve verrassing door thuis met 5-1 van koploper Reeuwijk D2 te winnen. Uit werd er nog vrij dik verloren. D3 is steeds beter gaan spelen en staat met nog 1 wedstrijd te spelen 1 punt achter op datzelfde Reeuwijk D2. De laatste wedstrijd zal dus de beslissing moeten brengen en wie weet zit er nog wel een verrassing voor jullie aan te komen, zou heel leuk zijn. De coaches Mike en Daan zagen Cars, Rosa en Rosanne D3 op een 3-0 voorsprong zetten. Reeuwijk deed iets terug door 3-1 te scoren maar daarna waren 2 doelpunten van Rosanne voldoende om de winst thuis te houden en de eindstand op 5-1 te bepalen.

IJsselvogels E1 rekende thuis af met KOAG E1 dat via de tussenstanden 4-1 / 5-2 / 2-3 en 10-0 met 21-6 werd verslagen. De laatste periode viel er een jongen van KOAG geblesseerd uit waardoor zij met 1 speler minder speelden. Joran scoorde maar liefst 7 doelpunten terwijl Lisa en Anne 5x en Sander en Tim beiden 2x scoorden. Het korfschieten werd met 4-5 verloren ondanks 2 doelpunten van Tim en 1 van Anne en Joran. Jullie hebben nog 3 zware uitwedstrijden tegen Maassluis E1, Nieuwerkerk E1 en KCC/Delta Logistiek E1 voor de boeg en staan maar 2 punten achter op zowel KCC als Maassluis. Maar …… 3e worden vind ik ook al een prima prestatie.

IJsselvogels E2 was vrij.

Wat was dat spannend bij de wedstrijd IJsselvogels E3 – Olympia E1. IJsselvogels moest winnen om nog een kans op het kampioenschap te houden terwijl Olympia bij winst op gelijke hoogte met onze E3 zou komen. Uit werd het 5-5. Het begin was duidelijk voor Olympia E1 dat veel sneller speelde en de bal heel goed rond liet gaan, iets wat bij ons veel minder ging omdat er te weinig werd bewogen. Na de eerste periode stond het dan ook 1-3 voor Olympia. De 2e periode speelde E3 een stuk beter en haalde het zelfs op tot 4-4 om met een 4-5 achterstand de rust in te gaan. In de 2e helft werd het 5-5 en kwam E3 voor het eerst voor met 6-5 maar helaas scoorde Olympia toch weer gelijk, 6-6. In de laatste periode leek E3 op rozen te zitten toen Stijn 7-6 en Martin 8-6 scoorden. Helaas liet E3 het hierna verdedigend een beetje afweten waarvan Olympia heel goed profiteerde en de achterstand alsnog omboog in een 8-9 overwinning. Jammer want jullie hebben je best gedaan, daar lag het niet aan. Wesley, die uitstekend speelde, en Martin 3x en Rosa en Stijn 1x scoorden de doelpunten voor E3. Het korfschieten werd 3-3 met doelpunten van Martin, Simone en Wesley.

IJsselvogels E4 deed goede zaken door in Waddinxveen met niet minder dan 3-17 van Korbis E3 te winnen en dat allemaal onder toeziend oog van gelegenheidscoach Stefan. Via de periodestanden 1-4 / 1-3 / 1-3 en 0-7 werd een ruime overwinning behaald dankzij 6 doelpunten van Olivier (die een serie van 5 achter elkaar scoorde), 5 van Finn en de ingetapete Isa en 1 van Rosa. Het korfschieten werd met 3-4 gewonnen met 2 doelpunten van Olivier en 1 van Rosa en Rianne. Met nog 2 wedstrijden te gaan hebben jullie nog steeds 2 punten voorsprong op Gemini E1. Ga zo door!

IJsselvogels E5 en E6 waren vrij.

IJsselvogels F1 was vrij.

In Ridderkerk speelde IJsselvogels F2 de belangrijke wedstrijd tegen concurrent KCR F3 dat veruit de meeste doelpunten scoort. Zij namen al snel een 3-0 voorsprong maar via Flo, Tiddo en Sahra werd het weer 3-3. Hierna was het Sahra die maar liefst 6x achter elkaar scoorde waardoor F2 met 5-9 aan de leiding ging. Doordat KCR de moed niet opgaf werd het bij de stand 8-9 weer spannend maar gelukkig zorgden 2 doelpunten van Flo en Sahra weer voor een veilige 8-13 voorsprong. Na 9-16 kwam KCR nog één keer opzetten maar verder dan 12-16 kwamen ze gelukkig niet. Jullie speelden een heel goede wedstrijd en de leidsters Myrthe en Laura waren dan ook erg tevreden. Sahra scoorde deze wedstrijd liefst 10 doelpunten, Flo 3, Tiddo 2 en Mink 1. Het korfschieten eindigde in 4-4 met doelpunten van Sahra, Flo, Mink en Tiddo. A.s. Vrijdag spelen jullie om 18.00 uur de eerder uitgestelde wedstrijd tegen DVS ’69 F1 dat 1 punt meer heeft dan jullie maar ook 1 wedstrijd meer heeft gespeeld. Als jullie winnen staan jullie 3 punten los met nog 2 wedstrijden te gaan, succes!