Hoe vloog de bal – 15 oktober

Op de zevende competitiezaterdag was er oorspronkelijk alleen een wedstrijdprogramma voor de wedstrijdkorfbalteams, maar door de vele uitgestelde wedstrijden was er uiteindelijk nog een behoorlijk programma met 11 wedstrijden, waarvan er 6 werden gewonnen, 1 werd gelijkgespeeld en (dus) 4 verloren. Topscoorder werd Kevin Berghout die 6 keer scoorde in het 1e.

In de week voorafgaand aan deze zaterdag waren er veel problemen om alle wedstrijden doorgang te laten vinden. Niet door afzeggingen van spelers of tegenstanders, maar doordat er voor het 4e, 5e en A2 geen scheidsrechters beschikbaar waren. Het blijkt dat een blessure van Marijn en afwezigheid van Matthijs lastig opgevangen kunnen worden. Marijn heeft vele mensen benaderd maar het bleek lastig om in te vullen. Gelukkig wilde Leen Vogelaar het 4e nog een keer fluiten en nam Marco Slob het 5e op zich. Stefan RvC wilde de A2 ’s morgens op zich nemen voordat hij naar Hilversum ging rijden voor de topper De Corvers 1-Thor 1 (15-23), maar toen bleek op zaterdagmorgen dat er toch een scheidsrechter was aangewezen (hoewel deze niet op de KNKV-site stond). Leen, Marco en Stefan: veel dank! (Wil jij ook scheidsrechter worden en een begeleid traject doorlopen? Vraag het Stefan of de CTZ!)

MASTER_sponsors_600x195_0000s_0094_weerslag

IJsselvogels 1 mocht na de uitglijder tegen ONDO en een vrij ruim verlies tegen VEO naar hekkensluiter Rapid 1 in Haarlem. Deze week hebben we even overleg gehad met elkaar, om alle koppies weer dezelfde kant op te krijgen. Dat had volgens Manon zeker resultaat. Er werd weer harder voor en met elkaar gestreden. We hebben in de wedstrijd helaas wel weer een zwakke fase gehad, maar daar zijn we als team goed uitgekomen. Tot 10-10 ging het gelijk op, daarna werd het verschil gemaakt. Karen scoorde tweede helft 2 belangrijke schoten, waardoor we op een verdiende voorsprong kwamen die we niet meer weergegeven hebben. Assist van de week kwam van Jary, die met een subtiel kopballetje (uit handen van zijn tegenstander) Jeanine helemaal vrijgespeelde onder de korf. Zij scoorde met een mooie onehander. Mooie laatste goal! Kevin scoorde er 6 (waarvan 5 stippen, goed te merken dat de strafworpen weer gescoord worden bij het 1e), Karen en Leon 3x, Hannah en Eva 2x, Jary, Nathan en Jeanine 1x. Een duidelijke 13-19 overwinning waardoor jullie met ‘7 uit 7’ in de middenmoot van poule 1F staan.

korfbalmand

Ook IJsselvogels 2 speelde bij Rapid en hier was het spannender. Bij winst kon Rapid op gelijke hoogte komen met het 2e, maar als het 2e zou winnen, sloeg het als nummer 3 een gat van 4 punten met de nummers 4. Dit laatste had natuurlijk de voorkeur. De eerste helft was het stuivertje wisselen qua voorsprong maar in de rust stonden de ploegen met 7-7 weer naast elkaar. Van de 14 goals slechts 2 damesgoals, dus het was een mannen-aangelegenheid op het scoreformulier. Na rust kwam het 2e achter met 9-7, 10-8 en 11-9 maar met 4 goals op rij werd een 11-13 voorsprong gepakt waarna de twee punten met 12-13 werden meegenomen (en een goed voorbeeld aan het 1e werd gegeven). Treffers van Victor (4, allemaal voor rust), Christiaan (3), Stan (2), Jeanine (2), Mike en Kimberley waren genoeg om dus als nummer 3 de ‘winterstop’ in te gaan.

IJsselvogels 3 mocht afgelopen zaterdag op bezoek bij koploper Oranje Wit 4. Doordat het 3e vorige week na een slechte wedstrijd verloor van WION 3, stond er maar één opdracht te wachten. Winnen. Bij winst is het aanhaken, bij verlies zou het gat 5 punten worden (mits Oranje Wit dan ook de inhaalwedstrijd tegen Sperwers 2 wint). Dat het een zware wedstrijd zou worden, wisten wij van te voren. Bij aankomst op het complex konden we direct een conclusie trekken. Met 15,7 lengtemeters in het team zou Oranje Wit veel balbezit hebben. Hierop werd het strijdplan van coach Edwin gesmeden. Met duidelijke afspraken is het 3e begonnen aan de warming up. Scherp beginnen! Dit lukte dan ook. Met 1-3 op het scorebord begon IJsselvogels zeer sterk. Oranje Wit gaf zich niet gewonnen en een gelijkopgaande wedstrijd was het gevolg. Tot 6-6 en 8-7 wist het 3e bij te blijven. Hierna volgde een zwakke fase waardoor Oranje Wit uit kon lopen naar 9-7 en na rust direct 10-7 wist te maken. Het spel van het 3e werd in rust aangepast en Anne kwam in het veld voor Denise. 10-8 was het gevolg, doordat Dirk het gaatje gelukkig weer wist te vinden. Oranje Wit liep echter toch uit naar 12-8. Een laatste eindsprint was nodig om deze achterstand in de laatste 18 minuten nog om te buigen. Het spel van IJsselvogels ging beter lopen, maar vooral, de kansen vielen binnen! 13-13 stond op het scorebord met nog 3,5 minuut te spelen. Een verrassend einde werd het doordat de scheidsrechter in de laatste 2 minuten 2 stippen aan het 3e toekende (welke overigens terecht waren). Het 3e wist hierdoor de wedstrijd naar zich toe te trekken en vindt weer aansluiting bij Oranje Wit. Zij moeten nog een inhaalwedstrijd spelen op 22 oktober. Gaan wij als winterkampioen de zaal in of wordt het toch de tweede plek met 1 punt achterstand? Feit is, we doen nog mee en hebben alles zelf in de hand. Nu lekker op naar de zaal! Met wederom dank aan Pieter voor het verslag! Goals van Pieter (4x), Coen, Dirk en Kirsten (3x), Lieke en Anne.

master_sponsors_600x195_0000s_0106_brouwer

IJsselvogels 4 wist een week eerder nog te verrassen met een 11-12 zege op de nummer 2 (VEO 4), vandaag kwam de koploper Weidevogels 3 op bezoek die haar wedstrijden met gemiddeld 10 goals verschil wint. In de eerste helft werd scherp gestart en gefocust verdedigd, maar helaas was het schotrendement na rust verdwenen. Na een 5-3 voorsprong scoorde Wilco nog wel 6-7 maar daarna was het over en werd met 6-14 verloren. Geen schande, nu tijd voor de zaalcompetitie. Goals van Wilco (3), Rob (2) en Laura.

korfbal afb

Vandaag was ook de laatste buitenwedstrijd van het 5e, gelukkig want het begon al koud te worden volgens verslaggever Mike. Op het programma stond Nexus die een plekje onder ons stond. We begonnen de wedstrijd al snel met een tegendoelpunt. Het tegendoelpunt viel pas na 20 minuten, waardoor we op 1-1 gelijk kwamen. Aan de kansen lag het niet die hadden we genoeg alleen de bal ging maar niet door het mandje. Uiteindelijk gingen we de rust in met een 3-1 voorsprong. Ook de tweede helft lukten het ons niet om te scoren. De tegenstander gelukkig ook niet echt, wel kwamen ze terug met twee doelpunten. Wij hebben de tweede helft nog een doelpunt gescoord dit bracht ons op een 4-3 voorsprong, alleen de tegenstander scoorden op het laatst nog een doelpunt waardoor de eindstand 4-4 is geworden. Een wedstrijd met veel doelpunten was het niet (misschien een puntje om aan te werken). Ook wil ik graag de invallers bedanken. Doelpunten: Dennis 2, Karlijn en Peter 1.

De laatste wedstrijd van de eerste helft van de veldcompetitie speelde IJsselvogels A1 tegen RWA A2. We wilden graag ongeslagen de zaal in gaan en dat was dan ook het doel van vandaag. Ook hadden wij bij de bekerwedstrijd een zeer goede wedstrijd gespeeld tegen RWA A1 (die overgangsklasse speelt), en daardoor wilden we deze wedstrijd zeker niet verliezen. Door 2 goals van Anouk en  van 1 Merel kwamen we op 3-0 voorsprong. Na de 3-1 werd het gat vergroot naar 7-1 door goals van Wietze, Anouk, Daan en Jeffrey. We gingen de rust in met 10-3 via de goals van Anouk, Jeffrey en Jesse. De tweede helft begon goed met een snelle stip van Jesse. Maar daarna verzwakte de A1 en dat resulteerde in 3 snelle tegendoelpunten; 11-6. De tweede helft speelde we zeker niet optimaal, en hierdoor hebben we punten laten liggen. We scoorden wel nog 6 doelpunten via Jesse, Daan, Anouk, Wietze, Daan en Jeffrey. Eindstand 20-14. Gelukkig hebben we wel de punten weer binnen en staan we ongeslagen op nummer 1. Goals: Anouk 5x, Jeffrey en Daan 4x, Daan 3x, Wietze 2x, Merel en Laura 1x. Met dank aan het verslag van Anouk!

Zaterdag had IJsselvogels A2 een belangrijke wedstrijd namelijk de wedstrijd tegen de nummer 3 Weidevogels A2. Bij winst zouden we na 7 wedstrijden op een gedeelde 3e plek komen maar bij verlies zouden we misschien zelfs nog op de 6e plek komen. De wedstrijd begon niet goed van onze kant. We hadden erg veel moeite met de manier waarop Weidevogels speelde, tussenstand 1-4. Daarna werd het spel beter maar helaas wist Weidevogels voor rust uit te lopen, 3-7. De opdracht van coach Stef was duidelijk: veel meer strijdlust laten zien, voor iedere bal vechten en vertrouwen houden in het schot dan gaan ze vanzelf vallen. De tweede helft was een stuk beter en Weidevogels kreeg het moeilijk. Na 3-8 net na rust kwamen we goed terug tot 7-10. Iedereen ging weer geloven dat we de punten hier konden houden. Een spannende slotfase brak aan en met nog 1 minuut op de klok stond het 10-11 voor Weidevogels. Helaas werd dit ook de eindstand en dat betekent geen punten. Een gelijkspel was verdiend geweest, maar we hebben de wedstrijd echt verloren door een slechte eerste helft. In de zaal moeten we proberen om iedere wedstrijd vanaf minuut 1 scherp te beginnen want dan zouden we denk ik enorm hoog kunnen eindigen. Lars, Sam K, Roos en Loisanne, bedankt voor het invallen/reserve zitten. De goals werden gemaakt door: Dave 3x Sam M 2x Noortje, Louanne, Myrthe, Lars en Sam K 1x.

korfbal_01

Nog een nagekomen verslag van IJsselvogels B1 van de wedstrijd op 8 oktober van Thirza: Vandaag KCC… Opdracht was winnen! We begonnen de wedstrijd scherp. Goede kansen maar het afmaken was in de begin fase wat lastig. KCC wist de korf iets makkelijker te vinden en scoorden al vrij snel. 0-1 achter Maar gelukkig was Jelle in topvorm en maakte er 1-1 van.

Toen vielen de doelpunten. 1-2 (KCC) 2-2 door Lars en daarna onze 1ste voorsprong door weer een doelpunt van Jelle. Maar jammer genoeg was KCC ook scherp en scoorden 2 x waardoor hun voorstonden met 3-4. In de fase dat KCC er 2 scoorde achter elkaar waren wij niet scherp.  We hadden veel balverlies en schoten te veel. Onze rebound was niet goed dus na 1 schot waren we de  bal al weer kwijt. Maar toen KCC 2 keer scoorde waren daar natuurlijk onze redders Lars, Jelle en nog eens Jelle en Remmert. De ruststand was 7-4.

Na de rust waren we ‘weer’ niet scherp. Daardoor kon KCC 3 scoorden en was het weer gelijk. Maar daarna ging het echt goed. De rebound was goed en er zaten zeker hele goede aanvallen bij. Nog steeds iets te veel balverlies maar de aanvallen waren goed! (complimenten). We scoorden weer 2 keer door: Lars en Remmert. Maar toen… nog ongeveer 7 minuten te gaan en we dachten dat de wedstrijd gespeeld was.. maar KCC kwam terug tot een gelijke stand. Gelukkig hadden we Remmert en Roos die door een mooi afstandschot een doelpunt maakte.  Yess! we stonden weer voor. Nog ongeveer 2 minuten te spelen… en KCC scoorde weer! Het was even heel erg spannend maar toen daar nog eens Jelle was met een doelpunt wisten we dat de wedstrijd gespeeld was. Eindstand: 12-10 gewonnen! Doelpunten gemaakt door: Jelle 5x!! Lars en Remmert 3x!! en Roos 1x!! Het was zeker niet onze beste wedstrijd, maar met 6 punten komen we op een mooie 2de plaats! We hebben het als team super goed gedaan!!!!! Geschreven door Thirza Oskam. (Deze tweede plaats betekent ook dat jullie in het voorjaar met de beste teams uit de 1e klasse worden ingedeeld en dat gaat vast mooie wedstrijden opleveren!)

IJsselvogels C1 moest helaas net als een week eerder haar meerdere erkennen in Vriendenschaar C1 dat hiermee kampioen werd. Vandaag werd het 7-5. Ik ga ervan uit dat jullie 2e zijn geworden in deze poule en ook in het voorjaar met de beste 1e klasse-C-teams worden ingedeeld.

Vandaag moest IJsselvogels D3 hun laatste buitenwedstrijd spelen tegen Reflex D1. Ook al zijn ze al kampioen, toch wilde wij deze wedstrijd nog winnen (voor de 100% patat natuurlijk). De tegenstanders begonnen goed met een doelpunt, waardoor D3 op een 0-1 achterstand kwam. Gelukkig kwam IJsselvogels weer snel op gang en werd het 5-1 tot de rust. Na de rust scoorden we er nog 4 en Reflex 1. Eindstand 9-2. Goals van: Jesse 2x, Justin 2x, Suus 2x, Lienke 1x, Quinty 1x

IJsselvogels E1 was, net als in de uitwedstrijd bij Albatros E7, een paar maten te groot voor de tegenstander die met 17-0 weer naar huis werd gestuurd. Jullie werden hiermee ongeslagen kampioen, verder niets gehoord over de doelpuntenmakers. Misschien zat de topscorer van de week in jullie team? Sportlinked vertelt wel dat het korfschieten ook is gewonnen: 5-2.

bal nat veld

Van Denise kreeg ik het onderstaande uitgebreide verslag van E2 (leuk om te lezen!). We beginnen even met een terugblik op dit seizoen van de E2. Een jong team met jonge spelers, waaronder een paar kinderen die pas een paar weken korfballen. Hoe kan je je kansen dan inschatten? Van tevoren hadden we eigenlijk geen hoge verwachtingen, totdat de kinderen laten zien dat ze het eigenlijk hartstikke goed kunnen! Gelijk de eerste wedstrijd bij Korbis laten zien hoe het moet en gewonnen met 1-4, met een goal van elke speler. Wat een goed begin van het seizoen! De toon was dan ook gezet. Hierna volgden RWA thuis en uit, die werden gewonnen met 11-5 en 0-9. Dan ga je je toch afvragen: zit het erin? Gaan we kampioen worden? Het vertrouwen groeide. Helaas kwam toen een lastige wedstrijd bij DVS ‘69. Een wedstrijd op een nat grasveld met maar 4 spelers, waaronder Miquel die ziek was en halverwege toch echt moest stoppen. Nog keihard gevochten met 3 tegen 4, maar de eerste nederlaag was een feit.. Even balen, maar gelijk weer herpakken om de wedstrijd erop weer te laten zien wat we kunnen. Er was immers nog niks verloren. De wedstrijd tegen Korbis thuis ging helaas niet zoals gehoopt. We speelden slordig en gooiden slecht naar elkaar. Een 1-0 voorsprong kon niet worden vastgehouden en uiteindelijk speelden we 1-1 gelijk. De kans leek even verkeken, want we hadden niet verwacht dat het kampioenschap nog mogelijk was. De grote concurrent DVS ’69 moest tegen RWA, waar ze de vorige keer met 15 – 0 van gewonnen hadden. Een tweede overwinning was dan ook zeer waarschijnlijk. Wat waren we verbaasd om te zien dat DVS ’69 had verloren, wat betekende dat we nog kansen hadden! We hadden nu 1 punt voorsprong en zaterdag 15 oktober was het dan toch zo ver.. De kampioenswedstrijd van E2! Bij gelijkspel of winst zouden we kampioen zijn en hier gingen we dan ook voor! Met maar een half eigen team (Lucie, Marnick en Ties) en twee geweldige invallers (Luna en Flo) trokken we ten strijde. Het begin was duidelijk moeizaam. Er werd langzaam overgespeeld en ook niet goed vrijgelopen, waardoor we wel lang in balbezit waren, maar geen enkele kans creëerden. Verrassend spelen en lange ballen gooien ging niet goed, want we wilden te graag en gooiden de bal er blind overheen. De tegenstander ging hier slim mee om en pikte er veel ballen tussenuit, om gelijk te counteren en minstens 1 vrije schotkans te hebben. Gelukkig voor ons waren deze kansen in de eerste helft allemaal mis. Voor de wedstrijd hadden we met de kinderen afgesproken dat we elke tien minuten zouden wisselen, dus na de eerste korte pauze kwam Flo in het veld. Dat bleek een goede wissel, want er kwam gelijk veel meer tempo in het spel en Flo maakte de eerste goal. 1 – 0! Nadat we de kinderen vertelden dat we wilden dat ze sneller naar de korf gingen als ze de bal hadden onderschept, liet ook Ties zien dat hij het gaatje wist te vinden. Met een 2 – 0 tussenstand gingen we de rust in. Als coach denk je dan: de tegenstander moet er nog drie maken om het kampioenschap af te pakken, dat gaat toch niet gebeuren? Dus vertel je de spelers dat ze rustig verder moeten spelen en moeten letten op het gooien en vrijlopen en dat het dan helemaal goedkomt. Maar wat willen ze graag. De tegenstander maakt een mooie ver schot en de spanning stijgt duidelijk. Dit komt het gooien en vangen niet ten goede. We doen ontzettend ons best om weer een gat van twee punten te creëren, maar we maken steeds meer fouten. De tegenstander heeft juist weer vertrouwen gekregen en gaat slimmer spelen. Plots staat het 2 – 2 en de spanning is om te snijden. DVS ’69 blijft ervoor gaan en vlak voor tijd scoren ze wederom een mooie schot. We gaan er nog voor en hebben nog een paar hele mooie kansen, maar dan klinkt plots het eindsignaal.. De wedstrijd is afgelopen en we hebben verloren met 2 – 3.

Als coaches kijken we terug op een wisselvallig seizoen met geweldige wedstrijden waarin heel goed werd samengespeeld, en wedstrijden waarin het allemaal maar moeizaam ging. Het is jammer om te zien dat juist datgene waar we op trainen, het gooien en vrijlopen, over het algemeen niet goed gaat en ook niet beter wordt naarmate de wedstrijden vorderen. Hier zullen we dus nog harder op gaan trainen. Helaas werd het ha­­rde werken nu niet beloond met het kampioenschap, maar in de zaal gaan we er weer voor!

MASTER_sponsors_200x65px_KLIJN

Terugblik 1e helft veld: het 1e staat in de middenmoot, het 2e staat op een 3e plaats en het 3e staat (op hetzelfde niveau) 2e (qua verliespunten). Het 4e heeft een pittige poule maar toch al 2x gewonnen, het 5e eindigt in de middenmoot. A1 staat ongeslagen bovenaan en A2 speelt op hetzelfde niveau in de middenmoot. A3 is blij dat het in de zaal een niveautje lager mag gaan spelen. B1 en C1 plaatsen zich voor de 1e klasse in het voorjaar, terwijl de B2 en B3 in de middenmoot spelen. C2 en vooral C3 hadden het zwaar op het veld, gelukkig gaat de C3 ook een niveautje lager spelen. En als iedereen in de B/C weer fit is, gaat dat zich vast ook uitbetalen!

D1 en D3 werden kampioen, terwijl D2 als 2e eindigde achter kampioen Vriendenschaar. E1 werd kampioen, terwijl E2 net naast de titel greep op de slotdag. E3 won haar laatste twee wedstrijden en werd 3e. F1 eindigde achter PKC F2 als tweede en dat was een keurige prestatie.

Op naar de zaal! Zet u vast in de agenda’s: 29 oktober 9-15 uur Mixtoernooi!