Hoe vloog de bal – 16 april 2016

Hoe vloog de bal …… (zaterdag 16 april 2016).

Een half wedstrijdprogramma deze zaterdag en dat had natuurlijk allemaal te maken met de zaalfinales die dit jaar voor het eerst werden gehouden in het Ziggo Dome in Amsterdam in plaats van in AHOY in Rotterdam zoals we al jaren gewend waren. Er waren ook diverse IJsselvogelsleden aanwezig om naar de 3 belangrijke wedstrijden te kijken terwijl er ’s avonds in Studio Sport zowaar werd begonnen met korfbal terwijl dat meestal als afsluiting dient. We gaan vooruit! Er werden deze zaterdag maar 13 wedstrijden gespeeld waarvan er 5 werden gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 7 verloren. De grootste overwinning kwam op naam van E4 dat met 1-14 van Vriendenschaar E6 wist te winnen. Topscoorder van de week werd Jary v.d. Sande die in het 2e liefst 7x scoorde. De resultaten:

IJsselvogels 1 (3e op de ranglijst) ontving thuis koploper Fiks 1 uit Oegstgeest. Na eerder dit seizoen uit met 20-8 te hebben verloren, maar dat was op gewoon gras, was ik toch een beetje benieuwd of we nu voor een verrassing konden zorgen. Nou dat lukte inderdaad, maar dan in negatieve zin gezien de 1-10 ruststand. Trainer/coach Mark was afwezig vanwege een rugoperatie (hernia) en werd vervangen door Wim Korving (van het 2e) bijgestaan door good-old Hans Klijn. Deze wedstrijd gaf mij weer eens gelijk waarom ik een fel tegenstander ben van 5 (dames) om 5 (heren) in een 1e team. Kom ik daar om naar een leuke wedstrijd te kijken, zitten Kevin en Hannah op de bank en dan speel je tegen de koploper? Het gekke was dat in de 2e helft binnen 2 minuten al het dubbele aantal doelpunten was gescoord van heel de 1e helft (al is dat met 1 doelpunt niet zo moeilijk natuurlijk). Na 5 minuten spelen in de 2e helft stond het ineens 5-13 en ik ging er nog eens goed voor zitten. Het was dat Nathan en Victor deze wedstrijd redelijk zuiver schoten waardoor de nederlaag zich beperkte tot 12-23 met 5 goals van Nathan, 4 van Victor en 1 van Manon, Karen en de ingevallen Kevin.

1eFiks

IJsselvogels 2 speelde thuis de belangrijke wedstrijd tegen Vitesse 3 uit Barendrecht. Bij winst zou het gat 6 punten worden met de degradatiezone, bij verlies zou het gat nog maar 2 punten zijn. De eerste de beste aanval scoorde Eva gelijk 1-0 waarna Vitesse een 1-3 voorsprong nam. Hierna ging het tot de rust gelijk op waarbij het 2e alleen bij 5-4 nog een keer op voorsprong stond. Na 5-7 achter was het de goed spelende Jary die met 2 mooie afstandsschoten de stand weer gelijk trok. Ruststand 8-8. Tot 10-11 was het steeds Vitesse 3 dat als eerste een voorsprong wist te nemen maar daarna nam het 2e het heft in handen en dankzij Jary, Pieter, Kimberley en opnieuw 2x Jary stond het 2e ineens riant met 15-11 voor. Vitesse scoorde nog 15-12 maar daarna waren het de ingevallen Marina en Eva (wilde zowel het eerste als het laatste woord hebben, dat heb je nu eenmaal met dames) die de eindstand op 17-12 bepaalden. De ingevallen Hannah kreeg in de 2e helft 3 strafworpen mee die allemaal door Jary werden benut waardoor hij (Jary) in totaal 7x scoorde. Eva, Kimberley en Peter 2x en Coen, Pieter en de invalsters Tamara en Marina 1x scoorden de overige doelpunten.

In Rotterdam-Ommoord speelde IJsselvogels 3 de uitwedstrijd tegen WION 3. In de strijd tegen degradatie is ieder punt meegenomen. Het 3e nam een 0-1 en 2-3 voorsprong maar stond in de rust met 5-3 achter. WION bouwde de voorsprong uit tot 9-5 waarna 2 doelpunten van Erwin en 1 van Anne nog voor 9-8 zorgde maar helaas was de tijd tekort om nog een punt uit het vuur te slepen. Erwin scoorde 3x, Anne en Bas 2x en Ernst 1x. De komende 4 wedstrijden gaat het er nu echt om spannen en het 3e zou het fijn vinden als iemand de laatste vier wedstrijden de coaching op zich zou willen nemen. Wie helpt het 3e uit de brand (en aan de broodnodige punten)?

IJsselvogels 4 had weinig in de melk te brokkelen tegen Twist 3 waarvan thuis eerder dit seizoen met 3-10 werd verloren. Uit in Vlaardingen werd het nu 9-3 dankzij 2 doelpunten van Rob en 1 van Laura. Blijkbaar is Twist 3 voor jullie een tegenstander die jullie niet zo erg goed ligt. De wedstrijd van a.s. zaterdag tegen KCC 6 wordt voor jullie een heel belangrijke in de strijd tegen degradatie, succes 4e!

IJsselvogels 5 leverde in Alblasserdam een prima prestatie door uit met 8-13 van Kinderdijk 4 te winnen al gaat het scoreformulier niet verder dan 8-12. In de 1e helft wel steeds voorgestaan tot 3-6 waarna een mindere fase aanbrak en Kinderdijk kans zag de achterstand om te buigen in een 7-6 voorsprong. Ruststand 7-7. Na de rust tot 8-8 gelijk op en daarna waren doelpunten van Dennis, Tom, Marit en Mike voldoende voor een ruime 8-12 (of 8-13) overwinning. In de 2e helft maar 1 doelpunt doorgelaten, klasse! Remon scoorde 4x, Tom 3x, Marit en Mike 2x en Dennis 1x.

IJsselvogels G1 was vrij en komt a.s. zaterdag voor het eerst weer in actie in Sliedrecht, succes G1!

Van trainer/coach Marco ontving ik het volgende wedstrijdverslag: Na het gewonnen punt van vorige week kwam de ongeslagen koploper Albatros A1 op bezoek. Zou de wind een voordeel of nadeel worden voor de A1? Na de snelle 0-1 werd het 1-1 door Christiaan en tot 4-4 nam Albatros steeds een voorsprong en maakte A1 gelijk. Tot 10 minuten voor tijd speelde de A1 een hele geconcentreerde wedstrijd en zat volledig in de wedstrijd. Een 4-6 / 5-7 vlak voor rust werd door Else terug gebracht tot een 6-7 achterstand bij de rust. Met de wind in de rug had de A1 in de 2e helft meer ruimte om tot schot te komen, de 6-8 werd direct ongedaan gemaakt door Mike met 2 goals en met de sterk spelende Noel werd het zelfs 9-8. Albatros zette aan en kwam weer op voorsprong 10-11, maar geduldig werden de aanvallen neergezet en werd het verdiend 11-11. Een plotselinge fluitsignaal als eindsignaal middenin een actie zullen wij voor lief nemen, een meer dan uitstekende teamprestatie is het de A1 als eerste gelukt om de ongeslagen koploper een punt af te snoepen en voor ons een bonuspunt. De wind was zeker in het voordeel tegen een langere ploeg en complimenten voor het uitvoeren van de opdrachten. De doelpunten kwamen van Mike 5x, Noel en Else 2x, Christiaan en Stan 1x. De A1 zit weer in een goede flow en gaan voor de veilige 5e plek op de ranglijst!

IJsselvogels A2 leverde een voortreffelijke prestatie tegen het een plaats hoger op de ranglijst staande Dijkvogels A1 uit Maasdijk. Daar zag het in het begin nog niet naar uit want Dijkvogels A1 nam al snel een 0-3 voorsprong. Deze werd echter ongedaan gemaakt dankzij 3 doelpunten van Daan en 1 van Laura en invaller Wietze waardoor het ineens weer 5-3 voor A1 stond. Daarna ging het redelijk gelijk op met een 7-6 ruststand als gevolg. In de 2e helft was A2 heer en meester, Wietze en Jeffrey scoorden 8-6 en 9-6, Dijkvogels scoorde 9-7 en daarna was het over en sluiten en liep A2 uit naar een ruime 15-7 overwinning dankzij liefst 6 doelpunten van Daan, 4 van Jesse, 3 van invaller Wietze en 1 van Laura en Jeffrey.

IJsselvogels A3, B1 en B2 waren vrij.

Van trainer/coach Wouter ontving ik het volgende wedstrijdverslag over de wedstrijd IJsselvogels B3 – ACKC B2: Vrijdagavond trotseerde de B3 de buien nog om een dag later in de zon en met vooral veel wind de wedstrijd tegen ACKC te spelen. Dano vulde de plek op van de chronisch ontbrekende heer, daar waar Sam reserve stond en hoopte wel mee te kunnen ballen. De wedstrijd begon en de B3 kwam na een hele tijd 0-0 gestaan de hebben met de 1-0 voorsprong dankzij Kim, ACKC antwoordde met 1-1. Edo zette de stand op 2-1 maar ook hier antwoordde ACKC met 2-2 en helaas met 2-3. Kim liet dit niet toe en scoorde de 3-3. ACKC kwam met de 3-4 maar daar was Edo om nog voor rust de 4-4 te maken. Wauw wat een bloedstollende eerste helft. Verdedigend was het prima, aanvallend kon het echt beter, vooral in één vak. Sam en Lisa kwamen na de rust in dat ene vak met de hoop dat het daar wat beter zou gaan. Kim wist in de 2e helft alweer haar derde doelpunt te maken en zette de stand op een 5-4 voorsprong. ACKC zette vervolgens de stand op 5-5 waarna ook Sam de korf vond en de stand op 6-5 zette. ACKC kwam met 6-6 maar daar was Dano om de 7-6 op het scorebord te zetten. De erg goed spelende ACKC begon inmiddels de noodzaak te voelen en kwam met de 7-7, 7-8, 7-9, 7-10 en de 7-11, gescoord in ongeveer de laatste 10 minuten. Hetgeen wat ook de eindstand werd. IJsselvogels B3 heeft echt haar best gedaan. Wouter en Bas zijn trots hoe deze wedstrijd gespeeld is en hopen dat het vrijdag mooi weer is om nog even goed te trainen ter voorbereiding van voorlopig de laatste wedstrijd.

IJsselvogels C1 was vrij.

IJsselvogels C2 verloor in Rotterdam-Zuid met 8-5 van OZC C1. Verder helaas niets ontvangen.

IJsselvogels D1 was vrij.

D2 – Thor D1 (3-2) Om 10:00 uur als eerste thuiswedstrijd spelen, wat later dan normaal door een klein thuisprogramma. Tegenstander Thor kwam met 5 jongens en 2 meiden naar Moordrecht maar speelde met 1 heer te weinig (2 jongens als meisje). In de voorbereiding had ik het van langs de kant ingeschat als een tegenstander die verslagen kon worden. Zelf een hoog baltempo en gaan. Niets bleek minder waar. Thor weerde zich dapper in een wedstrijd met flinke wind over het veld, maar oei wat werden er veel fouten gemaakt. Heel veel ballen in de handen van de tegenstander en het hielp ook niet mee dat het aanvalstempo van Thor heel laag was en dus kon er heel weinig worden aangevallen. Anne scoorde 1-0 maar vlak voor rust had Thor die achterstand omgezet in een 1-2 voorsprong. Gezien de krachtsverhoudingen een verrassende voorsprong, maar gezien het aantal fouten bij D2 zeker niet onlogisch. Na rust bleek het 4-tegen-3 spelen iets beter te gaan, zowel verdedigend als aanvallend, maar de 1-2 stand bleef ruim 20 minuten op het scorebord staan. Uiteindelijk brak Wesley de ban met de gelijkmaker: 2-2 en was het tijd voor een eindsprint, waar het beeld van de wedstrijd niet in veranderde. Thor nam de tijd, schoot van grote afstand (en soms nog bijna raak) en IJsselvogels kwam tussen de plaatsfouten door steeds meer tot kansen. Een eenvoudig meegekregen strafworp, maar gezien eerdere overtredingen niet onterecht, moest in de laatste minuut door Wesley nog wel worden gemaakt. Hij bleef koel (en dat is knap) en maakte de 3-2. Nog een spannende slotminuut billenknijpen volgde en de 3-2 zege werd over de eindstreep heen geperst. Kirsten speelde een sterke wedstrijd, verdedigde goed en maakte heel weinig fouten, Wesley was sterk in de tweede helft, Isa maakte zeker in de tweede helft goede acties maar verder… heb ik het idee dat jullie veel beter kunnen. Nog 3 wedstrijden te gaan, wie weet waar jullie nog kunnen eindigen! Dit was een verslag van jullie trainer (en soms coach) Matthijs.

Zelf mocht ik een keer als coach mee met IJsselvogels D3 dat in ’s Gravendeel speelde tegen ADO D1 dat samen met GKV D1 en ons nog puntloos was. Al snel bleek dit een toch vrij sterke ploeg te zijn en hoe we ook ons best deden, we konden de bal amper overspelen laat staan de verdediging uit krijgen (met wind tegen). Het gevolg was een 3-0 achterstand. Jesca scoorde van afstand 3-1 waarna ADO de ruststand op 4-1 bepaalde. In de 2e helft hetzelfde spelbeeld, ADO fel op de bal waar wij geen raad mee weten met veel plaatsfouten als gevolg. Ook veel doorloopballen tegen omdat we vergaten tot de korf toe mee te lopen met de tegenstander, al doende leert men. Willem scoorde de 7-2 en na 13-2 was het Olivier die aan het eind knap twee kansjes wist te verzilveren en 13-3 en 13-4 maakte. De Bond (het KNKV) heeft eerlijk toegegeven een fout te hebben gemaakt door jullie zo hoog in te delen, een ploeg die nog nooit in 2 vakken heeft gespeeld, waar 2 teams door elkaar gemengd moeten worden en die allemaal 2 jaar jonger zijn tegen allemaal op elkaar ingespeelde teams uit de top van de 1e klasse. Zullen we toch proberen ergens voor een verrassing te zorgen ….. wie weet!

IJsselvogels D4 en E1 waren vrij.

IJsselvogels E2 kon het thuis niet bolwerken tegen Nieuwerkerk E5 dat nu ongeslagen aan de leiding gaat. Na een 0-3 achterstand lukte het Lienke om 1-3 te scoren waarna Nieuwerkerk E5 uitliep naar een 1-8 eindstand. Het korfschieten werd nipt met 3-4 verloren ondanks doelpunten van Maudy, Jesse en Quinty.

IJsselvogels E3 was vrij.

In Bodegraven moest IJsselvogels E4 aantreden tegen Vriendenschaar E6 en dat bleek een niet al te moeilijke tegenstander getuige de 1-14 eindstand. Na de 1e helft stond het al 0-7 en dankzij 5 doelpunten van Justin, 4 van Nina en invaller Levi en 1 van Sem zagen de gelegenheidsleidsters Karlijn en Louanne ze uiteindelijk met 1-14 winnen. Het korfschieten eindigde in 2-2 met doelpunten van Levi en Nina.