Hoe vloog de bal – 17 september 2016

Hoe vloog de bal …… zaterdag 17 september 2016.

Ook de derde speeldag was wat het weer betrof fantastisch, een heerlijk zonnetje, praktisch geen wind en een heerlijke temperatuur, niet te warm en niet te koud en dat was ook te merken aan de diverse hoge uitslagen. Wat dacht je van 23-21 (1e), 27-16 (2e) 27-21 (3e), 13-29 (A1) en 26-3 (A3). Ander bijzonder leuk detail was de aanwezigheid van oud-lid Gerard Klijn en zijn vrouw Margreet die vele jaren geleden zijn geëmigreerd naar Australië en nu met hun 2 dochters (waarvan oudste dochter Okkie ook nog even bij IJsselvogels gespeeld heeft, zij was toen net 6 jaar) voor 3 weken op “vakantie” zijn in Nederland en deze zaterdag voor een groot deel op het korfbalveld waren te vinden. Van de 22 gespeelde wedstrijden werden er 10 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 10 verloren, eerlijker kan niet dacht ik zo. De grootste overwinning kwam op naam van A1 dat uit met 13-29 van KOAG A1 wist te winnen. Topscoorder van de week werd Jeffrey Berlijn die in de A1 9x scoorde. Mooie runner up was Dirk Rijneveld met 7 treffers in het 3e (naast nog eens 6 doelpunten in het 2e). De resultaten:

IJsselvogels 1 was gastheer van het gepromoveerde Velocitas 1 uit Leiderdorp. Na 2 titelkandidaten nu een ploeg die het 1e onder zich moet kunnen houden. Binnen 12 sec. was het Nathan die uit de bekende openingsbal uit een doorloper 1-0 scoorde gevolgd in de 3e minuut door een afstandsschot van Kevin, 2-0. Direct hierna een tegengoal waarna we 5 minuten moesten wachten op de 3-1 van Victor die opnieuw Jary (goed) verving. Hierna een mindere fase resulterend in nog geen 4 minuten in een 3-4 achterstand. Een gemiste strafworp aan onze kant gevolgd door een doelpunt van Velocitas en het stond 3-5. Gelukkig herstelde het 1e zich goed door eerst op gelijke hoogte, 6-6, te komen en vervolgens uit te lopen naar een riante 12-6 voorsprong dankzij 3 afstandsschoten van de in de 1e helft loepzuivere Nathan en 1 van de dames Karen, Eva en Hannah. Drie tegendoelpunten en nog één van Hannah brachten de ruststand op 13-9. In de 2e helft was het juist het eerste verdedigingsvak wat het makkelijkst tot scoren kwam. Nadat Nathan alleen in de 1e helft 5x scoorde was het nu juist Leon die alleen in de 2e helft 4x scoorde. Met nog 16 minuten te spelen stond het 20-13, geen vuiltje aan de lucht denk je dan. Velocitas gaf zich nog niet gewonnen en vocht knap terug tot 22-20 met nog 6 minuten op de klok. Met nog 2 minuten was het Leon die de 23-20 binnen schoot en de overwinning veilig stelde, eindstand 23-21. De doelpunten werden deze wedstrijd geproduceerd door Nathan 5x, Leon 4x, Hannah, Karen, Eva en Kevin 3x en Victor 2x.

IJsselvogels 2, nog puntloos onderaan, ontving thuis Velocitas 2 uit Leiderdorp. Met slechts 19 goals uit 2 wedstrijden was duidelijk waar het aan schortte, doelpunten. Door de vele blessures mocht routinier Dirk Rijneveld weer eens in het 2e aantreden en of het nou daaraan lag …… Feit is dat het 2e uitstekend uit de startblokken kwam en in no-time via 6-1 en 9-3 uitliep naar een 13-5 ruststand. Na de rust werd goed door gegaan en zelfs uitgelopen naar een 18-8 en 24-11 tussenstand om uiteindelijk dik verdiend met maar liefst 27-16 te winnen dankzij 6 treffers van Mike en invaller Dirk, 4 van Jeanine, 3 van Marina, 2 van Else, Deborah en Stan en 1 van Peter en Coen. Knappe prestatie 2e en probeer deze vorm nu vast te houden (ook zonder Dirk).

Naast het 1e speelde IJsselvogels 3 thuis tegen RWA 4 uit Rhoon en dat bleek een ploeg met veel lengte maar deze bleken ook nog aardig te kunnen korfballen. Tot 7-7 ging het gelijk op waarbij steeds RWA een voorsprong nam en het 3e dat kon aansluiten. Twee doelpunten van Dirk en invaller Edwin en 1 van Pascal zetten het 3e ineens op een 12-7 voorsprong, ruststand 12-8. Na de rust bleef het gat steeds 6 á 7 doelpunten maar doordat beide teams het mandje vrij makkelijk vonden vlogen de doelpunten om je oren. Dankzij 7 doelpunten van Dirk, 6 van invaller Edwin (bleek het korfballen nog niet te zijn verleerd en speelde in het zelfde team als zijn dochter Kirsten), 3 van Lieke, Kirsten en Coen, 2 van Bas en 1 van Pascal, Anne en invaller Jesse stond er aan het eind van de wedstrijd een 27-21 eindstand op het scorebord. Jullie staan met 5 uit 3 op een keurige 3e plaats achter de ongeslagen koplopers Oranje Wit 4 en GKV 3. Ga zo door 3e!

In Capelle ad IJssel kwam IJsselvogels 4 duidelijk te kort tegen KCC / So natural 6 dat met 18-8 duidelijk een maatje te groot bleek. Verder helaas (nog) niets ontvangen.

IJsselvogels 5 was vrij.

IJsselvogels G1 kwam deze zaterdag twee keer binnen de lijnen. Helaas waren er maar 7 spelers en speelsters aanwezig maar gelukkig kon er iemand (Mark) van KCR uit Ridderkerk worden geleend. Leuk dat dit mogelijk is bij jullie. In de rust stond GF1 met 3-1 voor tegen Vriendenschaar G1 uit Bodegraven dankzij 3 doelpunten van René. Toen Janita na het wisselen zelfs 4-1 scoorde leken de punten binnen. Vriendenschaar kroop echter steeds dichterbij en kwam zelfs op gelijke hoogte, 4-4, hetgeen ook de terechte eindstand werd van deze super spannende wedstrijd. De andere wedstrijd was tegen Movado G1 uit Dordrecht. Issam zette onze G1 op een keurige 1-0 voorsprong maar dat was van korte duur want Movado bleek voor onze G1 net een maatje te groot, eindstand 1-5.

Wedstrijdverslag Koag A1 – IJsselvogels A1: Het was vandaag weer een perfecte korfbal dag, lekker zonnetje, weinig wind en ook een prima temperatuur. We wisten van tevoren dat dit waarschijnlijk geen spannende wedstrijd zou worden, maar toch moesten we niet denken dat de punten al binnen waren. Na 7 minuten spelen stonden we 0-3 voor. Vanaf het begin was duidelijk dat wij ook hier de punten mee zouden nemen naar Moordrecht. We gingen de rust in met een tussenstand van  5-14 . Tijdens de rust werd ons verteld dat we het iets rustiger aan konden doen en we stelde met elkaar het doel om de 30 doelpunten te halen. Na de rust gingen we gewoon door met ons eigen spelletje en de doelpunten vlogen weer “makkelijk” door de korf. Met nog 10 minuten op de klok stond het 12-23, wilde we die 30 halen dan moesten we toch wel iets aan de afronding van de kansen doen.  We hebben uiteindelijk een uitslag van 13-29 op het scoreboard weten te zetten, de doelpunten kwamen vandaag voornamelijk van de heren maar zonder de aangeef van de dames lukt dat niet dus we hebben weer als een team gepresteerd! Jeffrey (9), Jesse (6), Wietze (5), Daan (4), Anouk (3), Karlijn & Laura (1)

IJsselvogels A2 speelde in Maasland een spannende wedstrijd tegen ODO A1. De eerste helft begon goed met heel veel kansen. Helaas gingen er te veel kansen mis. Gelukkig werd er goed verdedigd waardoor we de eerste helft een voorsprong hadden van 4-5. In de tweede helft werd er weer goed verdedigd. De vele kansen bleven, ondanks veel plaatsfouten in de hele wedstrijd. Gelukkig hielden we de voorsprong vast. Uiteindelijk hebben we verdiend de eerste 2 punten van het seizoen binnen gehaald! De eindstand was 6-9 met doelpunten van: Jelle (2), Stefan (2), Sam, Louanne, Myrthe, Janneke en Dave. (verslag van Dyonne).

In Alblasserdam had IJsselvogels A3 het zwaar tegen het sterke Kinderdijk A3 dat met 26-3 duidelijk enkele maten te groot was. Verder helaas (nog) niets ontvangen. Zaterdag al kans op revanche!

IJsselvogels B1 kon goede zaken door thuis van Korbis B1 te winnen en zo op een gedeelde 2e plaats te komen. Maar ja ….. dan moet je wel van het begin af aan scherp zijn en dat was B1 duidelijk niet. Na 1-1 door Jelle liep Korbis uit naar een 1-5 voorsprong. Twee goals van Remmert zorgden voor 3-5 maar opnieuw liep Korbis uit naar een verschil van 4 doelpunten, 3-7. Via 2 goals van Lars en 1 van Thirza en Loisanne kwam B1 weer op gelijke hoogte (7-7) en leek er weer van alles mogelijk. Lars scoorde 8-8, Sam 9-9. Een domme onderschepping in de verdediging zorgde onnodig voor 9-10 en toen een mooi afstandsschot van Roos werd afgekeurd leek er iets te knappen waardoor Korbis kon uitlopen naar een beslissende 9-13 voorsprong. Roos scoorde nog 10-13 en Remmert 11-13 maar het laatste woord was voor Korbis B1 dat met 11-14 de 2 punten, toch wel een beetje verdiend, mee nam.

In Ommoord speelde IJsselvogels B2 de topper tegen het eveneens nog ongeslagen WION B1 en dat werd een bijzonder spannende wedstrijd. B2 begon goed en nam een 1-4 voorsprong. Een 4-6 voorsprong kon niet worden vastgehouden en WION wist de achterstand om te zetten in een 8-6 voorsprong. Via Patrick en Amber kwam B2 weer op gelijke hoogte, 8-8. Na 9-8 was het Luc die 9-9 scoorde en na 10-9 was het Patrick die de 10-10 eindstand op het scorebord zette. Amber, Luc en Patrick scoorden 3 doelpunten en Annelie 1. Zaterdag komt WION B1 bij ons op bezoek, succes B2!

Dit is het wedstrijdverslag van IJsselvogels B3 van trainer/coach Wouter. Omdat het zo spannend was zal dit verslag(je) weer niet heel klein uitpakken. Zo. Vanuit een mooie gedeelde 1e plek begon IJsselvogels B3 vandaag tegen Nieuwerkerk B2, het team wat qua doelpuntensaldo boven IJsselvogels stond. De opdracht: het maakt niet uit hoe veel zij er scoren, wij zullen veel kansen moeten creëren én móeten afmaken. Verdedigend vooral eerst weer achterverdedigen en ieder geval de doorloopballen niet doorlaten. De wedstrijd begon en al snel zette Nieuwerkerk de stand op 0-1 (schot tegen Stan), dat was even een domper. Maar IJsselvogels ging er voor. De aanval liep niet soepel, maar daar kwam de stip. Mis! Al snel volgde nog een stip voor IJsselvogels. Weer mis! Het had al 2-1 moeten staan… Rens liep deze wedstrijd tegen een boom van een vent, die schoot en scoorde: 0-2 achter. Het nieuwe aanvallende vak moest nu kansen creëren en afmaken. En daar kwam de 1-2 (Sanne) én de 2-2 (Stan), ontzettend fijn. Maar de heer van Rens kon schieten en scoorde opnieuw: 2-3 achter. Ook al voelde Kim zich niet goed, toch wist zij vandaag te scoren: 3-3 gelijk. Ook de heer van Edo bleek raak te kunnen schieten: 3-4 achter. Voor de rust was daar Sanne nog die de 4-4 gelijk én werd er opnieuw een stip gemist bij IJsselvogels. Het had dus ondertussen al 7-4 moeten staan. RUST! Na de rust waren daar zowel Tom met de 5-4 als Edo met de 6-4 voor, een fijn begin van de tweede helft. Helaas bleek de heer van Edo nog steeds goed op schot en scoorde de 6-5 én de 6-6 gelijk. De heer van Stan schoot de 6-7 achter binnen, maar daar was opnieuw Tom: hij zette de stand op 7-7 gelijk. De heer van Tom schoorde de 7-8 en in de laatste drie minuten wist Sanne als achtste te scoren. Maar wat denk je: verdedigd! Het fluitsignaal ging en IJsselvogels verloor met 7-8. Een wedstrijd tegen de koploper qua doelpuntensaldo, een wedstrijd waar drie stippen werden gemist én waar één goal werd afgekeurd. Ook al heeft IJsselvogels nipt verloren, zij hebben deze wedstrijd opnieuw laten zien dat zij zeker 4e klasse waardig zijn. Nu lekker weekend vieren, donderdag goed trainen en dan zaterdag opnieuw tegen Nieuwerkerk voor de revanche, maar dan uit.

IJsselvogels C1speelde thuis tegen Korbis C1 uit Waddinxveen met een kort verslag van coach Berry. Na weer 2 zieken, maar met 2 goede invallers Lieneke en Joran een knappe overwinning binnen gehaald. De rust was 1-0 dus de eerste verdediging heeft het heel goed gedaan. De aanvallen waren wel goed alleen werd er niet gescoord. Later werden we scherper in de afronding. Het plaatsen moet wel beter worden, want dan gaat het scoren een stuk makkelijker. Volgende week uit bij Korbis en zouden wel weer 2 punten moeten worden. Zeker gezien de 2 punten in mindering vanwege de wedstrijd tegen Vriendenschaar die niet doorging aangezien ze niet wilde meewerken de wedstrijd te verplaatsen!! Jammer, erg jammer!! Dano scoorde 4x, Annelies 2x en Iris 1x.

IJsselvogels C2 was thuis kansloos tegen koploper KOAG C2 dat er in deze afdeling met kop en schouders bovenuit steekt. Met enkele invallers uit de D stond het in de rust al 0-6 en werd er met 0-12 verloren. Zaterdag kans op revanche, probeer ze in ieder geval onder de 10 te houden, succes!

In Ommoord kreeg IJsselvogels C3 een klein korfbalesje van het sterke WION C1 dat met 16-1 “net” iets te sterk bleek. Ook jullie spelen zaterdag de return, probeer ze zaterdag onder de 10 te houden! Verder helaas (nog) niets ontvangen.

IJsselvogels D1 – Nieuwerkerk D2.  Rommelig, als ik de wedstrijd zou moeten samenvatten is dan het woord dat bij me opkomt. Misschien kan het ook niet anders als er 6(!) kinderen voor de wedstrijd al hebben ingevallen bij andere teams en 3 na het laatste fluitsignaal van de vorige wedstrijd meteen een ander shirt moeten aantrekken en met een paar slokjes drinken het veld instormen om gelijk te beginnen. Het gemak waarmee de noodzaak ontstaat voor al die invalbeurten bij andere teams door goede maar ook zeer slechte redenen (waarmee alleen aan zichzelf of aan het belang van andere teams wordt gedacht) roept bij mij persoonlijk in ieder geval de nodige ergernis op. In een teamsport doe je het met elkaar en voor elkaar en laat je je team zoveel als mogelijk niet in de steek. En daarbij is het ook niet zo dat het belang van het ene team die van de andere overstijgt. Genoeg gemopperd, van een normale voorbereiding is dus geen enkele sprake en dan moet je er maar meteen staan de eerste minuten… en dat lukt dan niet. Gelukkig vandaag een tegenstander die dit niet afstraft en niet bij machte is om het de D1 echt moeilijk te maken. Rommelig is het vooral de eerste 15 minuten het met veel plaatsingsfouten en te weinig samenspel. Hierna wordt het spel beter maar missen we de rust om de legio aan kansen gewoon af te maken. De ruststand is 3-0 met doelpunten van Dominique en Rosa (beide vanaf de stip) en een afstandsschot van Jesca. Na rust de 4-0 van Willem maar dit aanvalsvak blijft worstelen met zichzelf en scoort daarom veel te weinig. Goed een aanval neerzetten en echte kansen creëren en het geduld hebben om hierop te wachten verdiend nog de nodige aandacht in de trainingen. De tweede aanval is veel beter op schot en de 5-0 door Jesca, 6-1 en 7-1 door Wesley, 8-1 door weer Jesca en de 9-1 door de prima ingevallen Isa zorgen dat de overwinning gewoon in Moordrecht blijft. En dan zie je bij de meeste kinderen na afloop toch wel dat er 1,5 wedstrijd in de benen zit en hebben ze zich eigenlijk allemaal leeg gespeeld en daar kunnen we als coaches dan wel weer heel trots op zijn. De tegenstander van vandaag staat volgende week ook weer op het menu en dan is er hopelijk meer rust voor de wedstrijd om met elkaar een goede voorbereiding te doen en Nieuwerkerk nogmaals op te rollen. De directe concurrent KOAG D1 morst vandaag punten in een gelijkspel met Merwede waardoor de voorsprong op de nummer 2 al 3 punten bedraagt en het veld kampioenschap al vorm begint te krijgen. Groet, André.

IJsselvogels D2 liet zich thuis een beetje overrompelen door Vriendenschaar D1 uit Bodegraven. Ze waren allemaal net wat groter en wat verder wat het korfbalspel betreft. Toch acht ik jullie tot (veel) meer in staat dan jullie afgelopen zaterdag hebben laten zien maar dan zal je er zelf in moeten geloven. Na 0-2 was het Tim die 1-2 scoorde waarna er na een 1-6 ruststand met 1-10 werd verloren.

Lynx D1 uit Den Haag was de tegenstander van IJsselvogels D3, een voor mij totaal onbekende verenging die blijkt te bestaan uit een recreantengroep, 1 D, 1 E en 1 F-team. IJsselvogels D3 had vandaag een beetje een bijzondere wedstrijd, want ze mochten spelen toch een Korfbal+ team: Lynx D1. In de voorgaande trainingen hadden wij de kinderen hier al over geïnformeerd en het nodige uitgelegd. Hierdoor gingen de kinderen, vonden wij, met een goede instelling het veld in. De wedstrijd begon goed met een 1-0 van Storm. Het zag er naar uit dat IJsselvogels zich wel wat inhield, maar met nog 3 goals van Nina, Suus en Thomas sloten we de eerste helft af. De sfeer in het veld voelde erg goed, met ook complimenten aan de scheids Hans Klijn, die ervoor zorgde dat Lynx deze wedstrijd goed uit kon spelen. Er volgde nog 2 goals van Nina en Jesse, en op het einde (wat hun door heel D3 ook erg gegund werd) scoorde Lynx nog 1 puntje. Eindstand 6-1, complimenten voor de kids voor het sportieve spel en op naar volgende week! Door Anouk de Jong.

In Ridderkerk speelde IJsselvogels E1 de topper tegen het eveneens nog ongeslagen Ten Donck E2 en gezien de 4-6 eindstand werd het een bijzonder spannende wedstrijd. Verder helaas (nog) niets ontvangen.

Zelf mocht ik de wedstrijd IJsselvogels E2 – RWA E4 fluiten en dat was een leuke wedstrijd met een wisselend scoreverloop. Waar wij maar precies 4 kinderen hadden waarbij Miquel zelfs pas zijn eerste wedstrijd speelde (en dit heel goed deed) had RWA 6 kinderen en moest er veel gewisseld worden en dat gaf uiteindelijk de doorslag. Na 5-2 speelde RWA in zijn sterkste opstelling waardoor het ineens 6-5 kwam te staan. Gelukkig was hun laatste opstelling minder sterk waardoor E2 kon uitlopen naar een ruime 11-5 overwinning dankzij liefst 6 doelpunten van David, 2 van Lucie en Miquel (die dus pas zijn eerste wedstrijd speelde) en 1 van Ties. De leidsters Eline, Denise en Roos waren dik tevreden.

IJsselvogels E3 kon het in Rhoon niet bolwerken tegen RWA E2 dat met 8-5 net te sterk bleek. Ondanks dat jullie met 0 punten onderaan staan hebben jullie iedere wedstrijd kansen gehad om te winnen, maar dan moeten wel de vele kansen beter worden afgemaakt. Trainer/coach Remmert stuurt net het volgende korte verslag: IJsselvogels E3 speelde op bezoek bij de koploper RWA. Het begin was sterk, maar RWA scoorde wel waar IJsselvogels dat niet deed. Dat resulteerde in een 3-1 stand na het eerste kwart. Het tweede kwart ging gelijk op, maar RWA hield de voorsprong, 5-2. Na de pauze begon IJsselvogels erg goed te spelen. Mooie aanvallen, goed verdedigen. Via doelpunten van Tiddo en 2x Flo werd het 6-5. Het laatste kwart was RWA weer wakker en liep het uit naar een 8-5 overwinning. Timo en Flo scoorden 2x, Tiddo 1x.

Het was zaterdag 17 september een spannende dag voor IJsselvogels F1. We moesten vandaag uit tegen PKC F2 én we moesten het zonder onze snelheidsduivel Jayden doen, hij heeft namelijk zijn vinger gebroken afgelopen week. (Au, beterschap!) Daarnaast misten we al onze trouwe supporters door verplichtingen elders. Zo vertrok de volledige familie Blom naar Papendrecht. Bij gebrek aan  invallers vroegen we voor de wedstrijd aan de coach en de scheidsrechter van PKC of Lucas (broer van Sven) mee zou mogen doen als superspeler. Dat was gelukkig prima! En zo begonnen Luna, Lieke, Lara en Sven aan de wedstrijd onder leiding van Pieter. PKC was goed in lange ballen gooien en schoot zuiver en zo stonden we ineens 3-0 achter. Tijd voor superspeler Lucas 🙂 Snel scoorde Sven de 3-1, dus de superspeler moest er weer uit. De 4-1 van PKC volgde gelijk, dus de superspeler mocht er gelijk weer in, en Lucas scoorde vervolgens na mooi overspelen van Lieke en Lara. PKC leek even geschrokken en IJsselvogels verdedigde supergoed. Luna scoorde een mooi punt, en Lara maakte het haar snelle tegenstander ontzettend moeilijk door hem telkens te volgen. Zo kwam hij niet meer tot scoren en werd de coach van PKC toch een beetje zenuwachtig. Sven scoorde twee keer en de rest van het team was ontzettend fanatiek. Zo fanatiek dat Luna nadat ze de bal mooi had onderschept bijna in eigen korf gooide. Ook Lucas wist nóg een punt te maken en Luna scoorde vlak voor rust de 9-8. In de rust kregen de spelers van F1, die best een beetje moe waren veel complimenten van de coach: er werd goed overgespeeld, opgelet en verdedigd. Nu nog wat scherper schieten. Na de rust wist Luna nog twee keer te scoren. PKC liep uit tot 14-10. Ineens begon PKC ook doorloopballen te nemen onder de korf. IJsselvogels had geen idee wat ze daar nou toch mee aan moesten en stonden er allemaal een beetje beduusd naar te kijken. PKC scoorde nog 1 keer en Luna sloot af met het laatste punt. Helaas verloren, 15-10 maar wel een prima wedstrijd gespeeld met elkaar. Luna 5x, Sven 3x, Lucas 2x. Bij korfschieten wisten Sven en Lieke 1x te scoren en Luna 3x. Groetjes Pieter & Marloes.