Hoe vloog de bal – 19 december 2015

Hoe vloog de bal …… (zaterdag 19-12-2015).

De laatste competitieronde van het jaar 2015 was er één om snel te vergeten met nederlagen voor alle selectieteams n.l. het 1e, 2e, A1, B1 en C1 verloren, gelukkig hielden D1 en E1 hun ongeslagen status. Van de 21 gespeelde wedstrijden werden er 9 gewonnen, speelden er 2 gelijk en leden er 10 een nederlaag. De grootste overwinning kwam op naam van E1 dat met 27-4 van Vriendenschaar E1 uit Bodegraven won, E2 deed hier met 22-3, tegen Vriendenschaar E2, nauwelijks voor onder. De topscoorders van de week werden Jesca van Grieken en Benjamin Slingerland, beiden spelend in E1, met allebei 9 doelpunten. De resultaten:

Normaal ga ik (bijna) nooit naar een uitwedstrijd van IJsselvogels 1 kijken. Omdat het nu een duel om de 1e plaats was en een redelijk gunstige aanvangstijd (16.15 uur) trok ik de stoute schoenen aan om naar Hardinxveld-Giessendam te rijden waar Vriendenschaar 1 de tegenstander was. Vorige week hadden zij nipt met 15-14 van ongeslagen koploper Tilburg 1 gewonnen na nog met 13-7 te hebben voor gestaan. Zou IJsselvogels 1 de 1e plaats met verve kunnen verdedigen? Het begin was duidelijk voor ons 1e dat beter uit de startblokken kwam. Kevin scoorde uit de eerste aanval 0-1 en na 1-1 was het Nathan die onder de korf 1-2 scoorde en als toen die strafworp was benut, waarna Victor 1-4 zou hebben gescoord dan had ik het nog moeten zien. Ondanks het betere veldspel lukte het niet om een gaatje van 2 punten te slaan, iets wat Vriendenschaar vlak voor de rust wel deed door van 8-8 de ruststand op 10-8 te bepalen. Na de rust liep Vriendenschaar gelijk uit naar 12-8 en zag ik het somber in, maar 2 doelpunten van Kevin en 1 van Hans zorgden weer voor de aansluiting, 12-11. Helaas liepen zij hierna weer uit naar 14-11 en dit verschil bleef tot 20-17 gehandhaafd waarna het geloof eruit was en Vriendenschaar kon uitlopen naar een ietwat geflatteerde 23-17 eindstand. In de 1e helft vond ik, zeker de eerste 20 minuten, jullie het betere van het spel hebben. Daarna gaven jullie het uit handen door vaak te geforceerd aan te vallen en niet de juiste kansen te pakken. Ik denk dat ook teveel spelers hun dag niet hadden en hun schot thuis hadden gelaten. Kevin 5x, Nathan 4x, Hans 3x, Marina en Victor 2x en Manon 1x scoorden de doelpunten voor het 1e dat nu op een gedeelde 2e plaats staat. Koploper, met 1 punt voorsprong, is Tilburg 1 en laat dat nu net op zaterdag 9 januari de eerstvolgende tegenstander zijn in onze eigen sporthal De Zuidplas, aanvang 18.20 uur.

kerst
Het begin van de wedstrijd van IJsselvogels 2 pikte ik ook nog even mee. Zij speelden eveneens in Hardinxveld-Giessendam tegen Vriendenschaar 2. Het stond 3-0 toen ik vertrok en gezien de 15-12 eindstand is dit verschil tot het eind toe gehandhaafd. Verder helaas niets ontvangen. Jullie staan nu 7e met 5 punten terwijl de nr. 2 maar 7 punten heeft. De verschillen zijn klein in deze afdeling.

Het 3e won de uitwedstrijd bij het nog puntloos onderaan staande Excelsior 3 in Delft met 16-19 en stijgt door deze zege naar de middenmoot, op slechts 1 punt boven de degradatiestreep. Er zijn nog de nodige punten nodig voor handhaving… Van het begin af voor gestaan al was deze bij de rust terug gebracht tot 8-9. Hierna weer uitgelopen naar een 10-15 voorsprong en eigenlijk is de zege geen moment in gevaar geweest. Bas scoorde 6x, Erwin 4x, Anne en Heidi 3x, Dirk 2x en Ernst 1x.

Het 4e speelde de thuiswedstrijd tegen de Goudse buren van Gemini 2, maar ging helaas met 7-11 ten onder tegen de koploper. Geen verkeerde uitslag, hoewel 7 goals niet heel veel is. Na 1-2 en 2-3 liep Gemini 2 uit naar een 3-8 ruststand. Een sterk begin van de 2e helft deed IJsselvogels 4 dichterbij kruipen en bij 7-8 was er weer van alles mogelijk. Helaas had de inhaalrace teveel krachten gekost waardoor Gemini weer kon uitlopen naar een uiteindelijke 7-11 eindstand. Alex en Stef 2x en Rob, Gert-Jan en Wilco 1x scoorden de doelpunten voor het 4e.

Het 5e liet onverwacht een puntje liggen tegen de hekkensluiter RWA 6 door in een doelpuntrijke wedstrijd met 17-17 gelijk te spelen. Toch staan jullie nog keurig op een tweede plaats. Tot 3-3 ging het gelijk op maar daarna liep RWA 6 uit naar een 3-8 en 4-10 voorsprong en een 6-10 ruststand. In de 2e helft een uitstekend 5e dat weer op gelijke hoogte wist te komen, 10-10. Hierna tot 15-15 steeds achter de tegenstander aangelopen en pas bij 16-15 dankzij goalgetter Tom (het was te zien dat je er, na enkele weken langs de kant te hebben gestaan, weer zin in had) kwam het 5e voor het eerst op voorsprong. Bij 16-16 was het invaller Remon die 17-16 scoorde maar opnieuw kwam RWA op gelijke hoogte, 17-17, hetgeen ook de terechte (denk ik) eindstand werd. Tom 7x, Denise en Peter 3x, Remon 2x en Marit en Mike 1x verzorgden de productie.

IJsselvogels G1 was vrij en is de enige IJsselvogelsploeg die op zaterdag 2 januari 2016 in actie komt, succes G1!

In de wetenschap dat de koploper HKV/Ons Eibernest A1 een punt had laten liggen, kon de A1 goede zaken doen tegen Fortuna A2 in Delft. De start was ook veelbelovend (1-3) maar in het begin was het al heel moeilijk om onder de verdedigende druk uit te komen. De schoten kwamen van te ver en kleine kansjes werden niet afgemaakt. Fortuna boog de achterstand om in een 9-6 voorsprong bij rust. In de 2e helft hetzelfde beeld en Fortuna maakte direct het verschil (15-8) en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Dat het uiteindelijk 20-16 werd, was een verdienste van A1 dat het niet opgaf. Balen, maar voldoende mogelijkheden om in de top 4 te eindigen. Mike (4), Christiaan (3), Stan (3), Noel (3), Else (2) en Myrthe (1) maakte de doelpunten. Met dank aan Marco!

IJsselvogels A2 draait in de zaalcompetitie bijzonder sterk en misschien wel boven mijn verwachting, wie weet wat de invloed van de nieuwe trainer is. Tegen hekkensluiter GKV A2 werd ook gewonnen, met 8-15, waardoor nu de gedeelde tweede plaats wordt bezet. Verder helaas niets ontvangen.

IJsselvogels A3 mag gelukkig nu een paar keer een wedstrijd spelen, want die hebben lang op de eerste wedstrijd moeten wachten. Maar: de wedstrijden worden wel allemaal gewonnen (op naar de taart!), alweer de derde zege op rij. Oranje Wit A4 kwam er niet aan te pas en ging, na een 6-2 ruststand, met 15-5 kansloos naar huis dankzij 8 doelpunten van Wietze, 3 van Mick en 1 van Maaike, Anna, Frank en Joris.

IJsselvogels B1 ging nog ongeslagen naar medekoploper Sporting Trigon B1 in Leiden, waarbij de thuisploeg duidelijk favoriet was. B1 had de ‘makkelijke helft’ van het programma al gehad, nu komen Trigon en SDO B1. De 1e helft ging gelijk op waarbij enkele arbitrale beslissingen de oorzaak waren van de 8-5 achterstand in de rust. Aan het eind van de 1e helft raakte Roos geblesseerd en aangezien er geen reserves aanwezig waren omdat alle teams gelijktijdig speelden moest B1 de wedstrijd met 7 tegen 8 proberen vol te maken. Dit bleek een onmogelijke opgave tegen zo ‘n goede ploeg en ondanks 3 doelpunten van Sam M., 2 van Sam Kl. en Jelle en 1 van Angela werd er duidelijk met 19-8 verloren. Roos wensen we beterschap en ook Esmee die al geblesseerd was.

kerst
IJsselvogels B2 mocht naar Deetos B4 en in een wedstrijd met weinig doelpunten werden uiteindelijk wel twee punten toegevoegd aan het totaal waardoor jullie over Deetos heen gaan naar plek 2. De 4-5 eindstand laat zien dat jullie het verdedigend hebben gewonnen. Tot 1-3 is de score bijgehouden maar helaas stonden er verder geen namen op het formulier van de doelpuntenmakers.

IJsselvogels B3 blijft nog steeds ongeslagen door met 13-3 te winnen van Korbatjo B2 uit Oud-Beijerland. De toppers tegen Springfield B2 en ELKV B2 komen eraan. Al in de 1e helft was duidelijk dat de punten in Moordrecht zouden blijven want in de rust stond B3 al met 7-3 voor. In de 2e helft werd er niets meer doorgelaten waardoor er met 13-3 werd gewonnen met 2 doelpunten van Sylvia, Stan, Edo, Sanne en invalster Lieneke (uit D1) en 1 van Edwin, Angela en invalster Lotte. En dat allemaal zonder de zieke coach Bas en met enkele (goede) invallers met dank aan Elly die toch steeds weer voor een compleet team op de been weet te brengen. De B3 wenst iedereen een mooie Kerst en een fantastische start van 2016.

IJsselvogels C1 speelde bij koploper Fortuna C1. Ondanks pogingen te verplaatsen (op verzoek van Fortuna) blijft dit lastig omdat het wedstrijdkorfbal is. Wat mij betreft mag dat wel weer wat soepeler gehanteerd worden, beide ploegen zijn het erover eens. En Fortuna wint de wedstrijd toch, de ploeg steekt er duidelijk bovenuit in deze 1e klasse. 13-4 eindstand na een 8-1 ruststand, de wedstrijden om de punten komen na de Kerst wel weer. Remmert scoorde 3x en Loisanne 1x.

Dat het lastig is om incomplete teams vol te krijgen, daar weet Elly alles van. En als dan tijdens het seizoen heren in de B3 en C2 stoppen met korfballen (ja, u leest het goed) is het improviseren. Vielen een week geleden al eerstejaars D-spelers uit de D2 in bij C2, nu speelden alle D-teams tegelijkertijd met de IJsselvogels C2. Dus mochten Finn Rijkaart van Cappellen (met eerstejaars E-leeftijd) en Stijn van der Hoog hun debuut maken in de C2.  Dus hoge korven, grote bal en grote tegenstander. En dat deden ze allebei heel goed! Ondanks de inzet van iedereen werd bij en tegen directe concurrent GKV C3 met 8-4 verloren ondanks 3 doelpunten van Lotte en 1 van Tom.

IJsselvogels D1 speelde tegen nummer 3 Vriendenschaar D1 en won gemakkelijk met 9-4, hoewel het tempo vandaag wel erg laag lag bij onze D1. Of worden we dan te kritisch als je na 5 wedstrijden nog ongeslagen bent? De opening was duidelijk voor D1 dat via 3 doelpunten van Cécile een 3-1 voorsprong nam. Opnieuw vond ik het opvallend dat jullie zo weinig voor elkaar in de steun komen en gelijk zelf de aanval willen overnemen, dit scheelt duidelijk in het scorend vermogen dat bij iedereen bij jullie aanwezig is, geef en vooral ….. gun ….. elkaar de kansen. Ondanks nog 3 gemiste strafworpen werd het toch nog 9-4 met 3 doelpunten van Cécile, 2 van Evi en 1 van Lieneke, Sijmen, Tim en Sander.

D2_19dec ontr2
Brandalarm tijdens de wedstrijd van D2

IJsselvogels D2 speelde thuis tegen Olympia D1, dat op het veld nog tegen IJsselvogels D1 speelde. Vandaag een enorm spannende wedstrijd met fanatisme in het veld en langs de lijnen. Goed om te zien dat de spelers van D2 er volledig voor gingen, ik had het de laatste weken soms een beetje gemist. De coaches van Olympia kregen zelfs scheidsrechter Wim boos en daar moet je toch behoorlijk je best voor doen. Een 3-1 voorsprong werd weggegeven naar 3-4 en na 4-4 werd de wedstrijd zelfs nog onderbroken door een brandmelding en ontruiming. Ondanks dat Olympia tot in de slotseconden nog kansen kreeg om de punten mee te nemen, eindigde de wedstrijd in een 5-5 stand. Wesley en invaller Willem scoorden 2x en Tim 1x.

D2_19dec2

IJsselvogels D3 speelde thuis tegen koploper PKC D4, gecoacht door korfballegende André Simons. Het kwaliteitsverschil was duidelijk en dat is niet erg. Doordat de ballen eruit draaiden bij PKC stond het heel lang maar 0-1 en werd het rust bij 1-5 (wie anders dan Nils frommelde er een bal in). De tweede helft werd het verschil gemaakt, het verschil in snelheid en techniek werd duidelijk. PKC had een leuke ploeg (en leuk publiek meegenomen) en won duidelijk met 3-15 ondanks doelpunten van Nils en Jens terwijl achter het 3e doelpunt geen naam stond. Aandachtspunt is bij jullie de lange bal waar veel balverlies mee werd geleden. Hiermee speelden jullie de tegenstander in de kaart die hierdoor weer snel in balbezit kwam en (nog) meer kon scoren i.p.v. het spel simpel en de bal in de ploeg te houden.

De wedstrijden van E1 en D1 werden op verzoek van Vriendenschaar uit Bodegraven omgedraaid zodat beide wedstrijden konden doorgaan, in onderling overleg kan gelukkig veel. Van E1 staat het verslag al elders op de website en daar leerde ik dat je met 27-4 winst toch ontevreden kan zijn. Blijf ze ook maar motiveren om elke week het beste uit zichzelf te halen. Benjamin en Jesca 9x, Willem 6 en Dominique scoorden 3x. Het korfschieten werd 9-4 dankzij 3 doelpunten van Benjamin (100%) en 2 van Jesca, Dominique en Willem.

IJsselvogels E2 speelde tegen Vriendenschaar E2 en wist ’s morgens vroeg al met 22-3 te winnen. Ook jullie staan nog ongeslagen bovenaan. De topper tegen Vitesse E2 komt eraan. Met periodestanden van 9-1, 2-0, 7-0 en 4-2 zaten er veel pieken en dalen in deze wedstrijd. Rosa nam 7 doelpunten voor haar rekening, Finn en Stijn beiden 6 en Simone 3. Het korfschieten eindigde in 4-4 met 2 doelpunten van Rosa en 1 van Stijn en Finn.

IJsselvogels E3 ging op bezoek bij Vlaardingen E1 en was nipt met 7-5 de mindere in deze wedstrijd. Ook het korfschieten ging net aan met 4-3 verloren. Verder helaas geen wedstrijdverslag ontvangen.

De wedstrijd van IJsselvogels E4 tegen Vlaardingen E4 werd uitgesteld.

IJsselvogels E5 speelde tegen Vlaardingen E2, om onbegrijpelijke redenen in deze poule beland. Als je op het veld tegen onze E4 kampioen word en dan een poule lager worden ingedeeld. Gevolg na vijf wedstrijden voor Vlaardingen E2: 5 keer winst, 111 goals voor en 7 tegen. Als enige een positief doelsaldo in de poule. De heren bij het KNKV hebben vast een goed puntensysteem bedacht, maar dit werkt natuurlijk niet en opmerkingen hierover zijn aan dovemansoren gericht. Laten we ons dan maar op de andere wedstrijden richten, het werd vandaag 2-19 en dat was het minst aantal goals dat ze hadden gemaakt in een wedstrijd. Volgende keer weer een echte wedstrijd. Eline scoorde de 1-2 terwijl achter de 2-17 geen naam staat ingevuld en ook de leidsters hebben het niet bijgehouden. Het korfschieten werd met 1-3 verloren.

kerst
De wedstrijd van IJsselvogels E6 tegen Korbis wordt verzet omdat er in Waddinxveen een kerkkamp was, waardoor het team heel erg incompleet werd.

IJsselvogels F1 was vrij.

IJsselvogel F2 boekte haar eerste overwinning en dat zal voor veel blije gezichten hebben gezorgd! Tegen Vriendenschaar F1 werd met 6-7 gewonnen, gefeliciteerd! Het was een gelijk opgaande wedstrijd waarbij F2 eerst nog met 2-0 achter kwam. In de rust stonden ze echter al weer met 3-4 voor en na 5-5 wist F2 uit te lopen naar een 5-7 voorsprong waarna Vriendenschaar F1 de eindstand op 6-7 bepaalde. Timo 4x en Flo 3x maakten deze wedstrijd de doelpunten. Het korfschieten werd helaas nipt met 5-4 verloren ondanks 2 doelpunten van Jayden en 2 van Flo.

Matthijs Alderliesten en Wim Slingerland.