Hoe vloog de bal – 19 oktober

Hoe vloog de bal… (in de week van) 19 oktober 2013?

De laatste speelzaterdag van de veldcompetitie. Meestal een rustige zaterdag waarop alleen de wedstrijdkorfbalteams spelen, maar door de uitstel in de eerste speelronde en een vrij jubileumweekend was dit een volledige speelzaterdag. Door de herfstvakantie weer veel gepuzzel voor René, Elly en Anne om de teams compleet te laten spelen en dat was hard werken en veel bellen. Speciale dank voor hen en de vele invallers.

Deze week 24 wedstrijden, keurig verdeeld in 12 keer winst en 12 keer verlies. Jasper Marck scoorde 8x in het 1e en werd topscoorder van de week, Remon Groenendijk (A3), Sijmen de Jonge (E1), Willem ten Hove in zijn kampioenswedstrijd (F1) en Dirk Rijneveld (1e) scoorden 5x. E1 en F1 werden kampioen en het 1e zorgde voor een stunt in Den Haag door knap te winnen. Na deze zaterdag speelt alleen het G-team nog op het veld (26 oktober), verder gaat iedereen na een weekje rust naar de zaal. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Het 1e zorgde voor een daverende verrassing door in Den Haag van titelkandidaat Die Haghe 1 te winnen. Eigenlijk heel de wedstrijd op voorsprong gestaan en na 9-11 rust een 9-15 voorsprong gepakt. Hoewel Die Haghe hierna weer gaat meescoren en tot op 2 punten komt, wordt het verschil nooit meer één punt doordat het 1e telkens als eerste drie verschil scoorde. De voorsprong dus tot aan 17-19 vastgehouden: erg prettige bonuspunten gepakt dus! Jasper 8x, Dirk 5x, Hans en Marina 2x en Karen en Kevin 1x scoorden. Het blijft spannend in de onderste regionen van de poule, waarin vijf ploegen binnen 2 punten van elkaar staan. Graag doe ik een cijfermatige analyse: er is maar één ploeg die meer scoort dan jullie, maar na een halve competitie hebben jullie de meeste tegengoals geïncasseerd. Verdedigingswerk aan de winkel, in de zaal wacht ook weer een zware poule.

Het 2e deed op de laatste veldzaterdag wat er verwacht werd en won van laagvlieger Nieuwerkerk 4. Een 3-7 voorsprong werd nog wel ingelopen tot 6-7, maar daarna was het slot voor het 2e door de eindstand op 6-11 te zetten. Victor en Peter 3x, Wim 2x en Eva, Kirsten en Pieter 1x. Als nummer 2 afgesloten in de eerste helft veldcompetitie, alleen Albatros staat nog ongeslagen boven jullie. Daar moet in het voorjaar verandering in komen!

Het 3e speelde thuis tegen hekkensluiter Seolto 2. Na 20 seconden al via een strafworp op 1-0 en snel naar 4-1 uitgelopen en er leek niets aan de hand. Seolto dacht hier echter anders over en haakte aan, kwam op 6-7 zelfs kort op voorsprong en bij rust stond het 9-8 met dus veel voor- en tegengoals. Na rust leek het gat met 11-8 geslagen, maar Seolto kwam terug tot 11-11 en ook na 13-11 kon Seolto terugkomen tot 13-13. Enkele vrije korte kansen en een gemiste stip in de laatste regenachtige minuten leken fataal te worden, maar met een knappe goal van Ineke bleven de twee punten toch in Moordrecht. Pieter 4x, Bas 3x, Erwin, Gert-Jan en Ineke 2x en Heidi 1x scoorden. Ook jullie gaan als nummer 2 naar de zaal.

Het 4e speelde om het herfstkampioenschap tegen koploper ADO 3 uit ’s Gravendeel. Een prima wedstrijd waar het niveau hoog was en ADO telkens op zo’n 3 goals voorsprong stond. Ook bij rust (5-8) nog achter maar helaas na rust 20 minuten niet gescoord. Een terechte 9-12 nederlaag stond op het bord na een prima en sportieve wedstrijd. Marieke speelde haar laatste wedstrijd voor een zwangerschapsonderbreking en scoorde 2x, evenals Sijmen en Sascha 2x, Rob en de invallers Erwin en Sander 1x. Ook ‘wij’ sluiten als nummer 2 de veldcompetitie af en dat is een prima prestatie.

Het 5e speelde thuis tegen Gemini 4, ik heb met een schuin oog nog een stukje van de wedstrijd kunnen zien. Een droevige eerste helft zonder IJsselvogelsdoelpunten maakte het niet vrolijk, er werden helaas veel persoonlijke fouten gemaakt. Een eindstand van 4-13 is duidelijk: Gemini werd kampioen. Tijd voor een dak boven het hoofd.

A1 moest helemaal naar Zeeland voor de wedstrijd tegen Swift A1. Stugge Zeeuwen natuurlijk, maar A1 stond de hele wedstrijd aan de goede kant van de score. Nathan (4x), Jeanine (3x), Hannah (2x), Schalk, Yoran en Kimberley scoorden in de met 12-9 gewonnen wedstrijd. Ongeslagen de eerste helft van de competitie doorgekomen, alleen Fortis A1 is nog in de race, op naar het kampioenschap! Zelfde principe voor de zaalcompetitie trouwens.

Van A2 had ik goede verwachtingen na vorige week, maar de afwezigheid van Christiaan en de geblesseerde Else (veel enkelklachten, beterschap!) hakte er stevig in denk ik. Bij rust 4-0 achter zal een stevige rustbespreking hebben opgeleverd. Wel meegescoord na rust: Leon 3x en invaller Jesse 1x scoorden maar konden de 8-4 nederlaag in Papendrecht niet voorkomen.

A3 speelde thuis tegen Korbis A2. Een zoals wel vaker hele regelmatige wedstrijd waarin soepel met 12-5 werd gewonnen. Veel invallers vandaag: Jelle, Daan, Myrthe, Anouk en Karlijn zorgden ervoor dat de wedstrijd kon worden uitgespeeld. Remon 5x, Mike 3x, Iris, Karlijn, Jelle en Peter scoorden vandaag.

Marco zag vandaag een Calimero-A4 in Schiedam. Vier kleine IJsselvogelsmannen tegen vier lantaarnpalen bij Harga/ODI A1. Harga/ODI kon blijven schieten en schoot ook een enorm hoog percentage. Er is nog veel te leren van Marco en Kevin, dat is wel nodig om een 21-1 nederlaag in de toekomst te voorkomen. Heul snel vergeten! Bas scoorde.

Gert Jan zag B2 vanaf de zijlijn weer knap gelijk opgaan in de wedstrijd tegen KCC B2. Van 4-4 liep KCC uit naar 4-8 en vertrok uiteindelijk met 8-10 naar Capelle. Jammer, jullie zijn er al een aantal keer dichtbij geweest. Nog een keer vastbijten in een tegenstander en die punten een keer pakken in de zaal. Wietze (3x), Karlijn (2x), Robert, Aniek en Louanne scoorden.

Tsja, B3… nog kansen om kampioen te worden. Op zaterdag veel afschrijvingen zodat het wedstrijdsecretariaat hard aan de slag moest om deze wedstrijd te verplaatsen. Helaas naar een doordeweekse avond of in de vakantie weer niet mogelijk omdat het weer afmeldingen regende. Je moet wel kampioen WILLEN worden! Hier worden Elly (wedstrijdsecretariaat) en jullie trainers natuurlijk niet gelukkig van, het blijft een teamsport. In de categorie wie de schoen past, trekke hem aan.

Een eerder al uitgestelde wedstrijd van B3 werd op woensdag gespeeld en knap met 0-6 in Bodegraven gewonnen na in de rust al met 0-4 voor te hebben gestaan. Kim viel prima in, Maaike 3x, Maarten, Martijn en Joris 1x scoorden.

In de C1 werden Roos en Stefan node gemist en hoewel Luc prima inviel, zou het missen van deze twee spelers toch niet zo’n verschil mogen maken. Na vorige week 9 goals nu bij de thee nog niet op het scorebord: 0-2 achter. Na rust de instructies van Hans meegenomen, een hoger baltempo gespeeld en meegescoord, na een tijdje was de energie echter op en eindigde de wedstrijd in 2-5. Danita en Jelle vonden de korf.

In C2 ook veel invallers die het goed deden volgens invalcoach Rob: Stan Kreft en Jelle van Haaften vielen goed in. In Waddinxveen werd tegen Korbis nipt met 5-4 verloren na een sportieve wedstrijd. Siebe 2x, Casper en Clarissa scoorden. Jullie sluiten als middenmoter af.

C3 wacht nog op haar eerste punten. Veel fouten bij het overspelen maken korfballen erg lastig en daar moeten jullie nog wel beter in worden. Jullie hebben gelukkig wel plezier in het korfbal en ik vond Edo de beste man van het veld bij jullie: veel ballen onderschept en ook nog 3x scoren. Helaas met 4-6 verloren van KOAG C3, Marije scoorde ook.

Coach Dennis nam vanmorgen D1 over van Aron en Leon. Tegenstander Korbis D1 kon nog kampioen worden en samen met onze gemotiveerde D1 leidde dit tot een hele leuke eerste helft. Dennis ziet het zeker goed komen met jullie in de zaal! Annelies, Remmert, Dano, Kris en Loisanne scoorden maar konden de 5-8 nederlaag niet voorkomen.

D2 had veldoverwicht op Nieuwerkerk D3, maar wist geen grote afstand te nemen op de momenten dat de kansen hier wel voor waren. Het bleef hierom onnodig spannend maar er werd wel met 2-3 gewonnen: David 2x en Sylvia scoorden. Prima 2e plaats behaald.

D3 speelde in een rechtstreeks duel om de 4e/5e plaats in de poule tegen KCC D3. Ik denk dat jullie vandaag prima hadden kunnen winnen, maar jullie waren niet altijd even fel en scherp bij het verdedigen en overgooien. Volgens coach Dennis hierdoor de overwinning uit handen gegeven: 3-4 ondanks goals van Joep (2x) en Tom.

Edwin traint dit seizoen E1 en dan kan het zomaar weer eens gebeuren dat om 8:15 uur vertrokken moet worden. Slaap uit de ogen wrijven, kinderen tellen, laatkomers bellen, spoorbomen dicht, omleidingen in Bodegraven en vlak voor de wedstrijd compleet op het veld. Toch was de start er niet minder scherp om, de eerste drie schoten van E1 waren raak en via 2-5 bij rust werd het 4-11 na veel mooie goals. Hiermee zijn jullie helemaal alleen kampioen geworden door alle zes de wedstrijden te winnen en werden jullie na de wedstrijd gehuldigd! Jullie worden steeds beter (best wennen misschien met Edwin langs de lijn en ook Kirsten en Hannah die jullie van alles proberen te leren) en gaan in de zaal in de 1e klasse spelen. Dat wordt leuk en leerzaam, ik ben benieuwd. Sijmen 5x, Joran en Cécile 2x en Yana en Tim scoorden.

Het was maar goed dat alle E-teams bij Vriendenschaar speelden, zodat er veel bij elkaar kon worden ingevallen in dit vakantieweekend. Dat betekende bij E2 dat er al een aantal spelers een wedstrijd in de benen had. Toch was hier weinig van te merken. Jullie zijn als team wel echt beter geworden en wonnen soepel met 7-0 van de plaatselijke E2. Lisa 3x, Joran en Kirsten 2x.

Ook E3 dus tegen Vriendenschaar, nu de E3, dat helemaal onderaan stond in de poule. In de rust (4-0) werd traktatie beloofd als de ’tien’ werd gehaald en hoe kun je E3 beter motiveren dan op deze manier. Precies een 0-10 eindstand werd gehaald en dus mochten jullie (tevreden) coaches Anouk en Tamara trakteren. Martin (3x), Merijn en Rosa (2x), Thirza, Wesley en Duncan scoorden twee handjes vol.

Omdat de leidsters in Zeeland tegen Swift A1 moesten spelen mocht Wim F1 weer een keer coachen. Vitesse F1 leek bij het inschieten een lastige tegenstander bestaande uit 3 jongens en 2 meisjes. Al snel met 0-1 en 0-2 voor dankzij 2 mooie bovenhandse doorloopballen van Willem. Hierna scoorde Willem ook 0-3 alvorens Vitesse tegenscoorde, 1-3. Een mooi afstandsschot van Benjamin betekende 1-4 waarna opnieuw uitblinker Willem de ruststand van dichtbij op 1-5 bepaalde. Na de rust scoorde Jesca van dichtbij 1-6 waarna zij met een superspeler gingen spelen (dus 5 tegen 4, dat is nieuw). Dit had F1 vorige week tegen PKC ook al meegemaakt en vooral Jesca deed het verdedigend uitstekend door steeds twee spelers te verdedigen, klasse Jesca! Na 2-6 was het Willem die de eindstand op 2-7 bepaalde door zijn vijfde doelpunt te scoren. F1 KAMPIOEN! Het veldspel van F1 was erg goed, er werden veel lange ballen gegooid en veel ballen onderschept waardoor Vitesse F1 er nauwelijks aan te pas kwam. Het korfschieten eindigde in 5-5 dankzij 3 doelpunten van Willem en 1 van Jesca en Dominique.

F2 speelde thuis tegen Vriendenschaar F1 en wist knap met 2-1 te winnen dankzij goals van Stijn en Olivier. Na rust speelden jullie sneller over en dat maakt echt verschil! Helaas geen goals (?!) met korfschieten, 0-3.

F3 verloor thuis van Nieuwerkerk F4. Jodie en Kim zagen F3 hard zijn best doen maar helaas niet kunnen winnen van de buren. Wel goed aangevallen, niet goed genoeg geschoten en verdedigd. Het werd 1-5 ondanks een goal van Simone. Bij het korfschieten werd het 6-2 ondanks goals van Storm en Simone.