Hoe vloog de bal ….. (t/m zaterdag 21 december 2013)

De laatste wedstrijden voor de kerstvakantie. Geen beste week, want 8 overwinningen en 12 nederlagen leiden tot een negatieve balans, vooral veroorzaakt door zes nederlagen bij vijf seniorenteams. Topscoorder van de week, misschien wel uit het 1e of A1 maar daar heb ik geen doelpuntenmakers van, werd Bas de Bruin die 6x scoorde in het 3e.

De selectie ging naar Zeeland voor het tweeluik met de selectie van Tjoba. Voor het 1e een belangrijke wedstrijd om punten te pakken om boven de 7e plek uit te komen. Helaas kreeg Hans slecht nieuws en bleek naast een meniscus ook een voorste kruisband gescheurd te zijn en daarvoor wacht een lange revalidatie. Het 1e ging desondanks goed van start tegen Tjoba, ook spelend zonder Dirk-Jan Westmaas, en nam 3 punten voorsprong in de eerste helft. Bij rust was daar helaas weinig meer van over. De tweede helft bleef het dicht bij elkaar waarna via 18-18 helaas toch met 20-18 werd verloren. Als er bij de Zeeuwen 9 doelpuntenmakers zijn, hebben ze dan in de breedte gewonnen? In elk geval geen gegevens over roodwitte scores. Wel een achterstand van 4 punten op de nummer 6 en slechts 2 punten voorsprong op de degradatieplaats 8. Dat wordt nog bikkelen voor lijfsbehoud!

Ook het 2e speelde tegen de groene Zeeuwen en kwam er met 19-12 niet aan te pas. Jullie staan na een halve competitie nog op ‘nul’ en dat maakt lijfsbehoud lastig, zeggen de statistieken. Peter 4x, Eva, Wim en May 2x en Pieter en Cindy 1x scoorden. Jammer dat er personele wijzigingen komen in het team. Ik denk dat er nog veel groei in jullie zit als jullie het de tijd geven om zelf ook te groeien en hierin doorzetten!

IJsselvogels 3 verloor woensdagavond in Voorburg de eerder uitgestelde wedstrijd tegen koploper VEO 3 met 18-11. Daar zag het in het begin niet naar uit want dankzij 3 doelpunten van Erwin en 2 van Berry nam het 3e een 2-5 voorsprong. Bij 5-6 voor het laatst voorgestaan, tot 9-8 de tegenstander bij kunnen houden maar daarna liep VEO 3 uit naar 13-8 en was de strijd gestreden. Bij de stand 13-9 had Erwin 5x en Berry 4x gescoord. Hierna scoorde alleen Pieter nog 2x, eindstand 18-11.

Op zaterdag speelde het 3e tegen Sporting Trigon 4. Een beetje vervelende wedstrijd die echter wel voor veel spektakel zou gaan zorgen. Na een 1-0 en 2-1 voorsprong liepen de Leidenaren uit naar 3-9 en dat gaatje bleek net te groot om in te lopen. Via een 10-14 ruststand zijn jullie een aantal keer op 2 punten verschil gekomen (15-17, 17-19 en 18-20) maar viel de 19-20 pas in de slotseconde van de wedstrijd waardoor er geen kansen waren op meer. Van achter glas zag ik veel vreemd verdedigen (zeker in de eerste helft) maar ook hard knokken om terug te komen. Helaas geen punten en dus na een halve competitie in de middenmoot. Bas 6x, Gert-Jan en Lianne 3x, Pieter en Berry 2x en Ineke, Brenda en Heidi 1x scoorden.

Het 4e speelde uit bij NIO 3, de nummer 2 van de poule. In de eerste helft een tegenstander die ’te pakken’ leek (rust 7-6 achter), maar na rust zelf niet trefzeker genoeg, terwijl NIO een ongekend schotpercentage draaide. Via 10-8 werd het snel 14-8 en was de wedstrijd gespeeld, 18-10 voor de statistieken. Weer een te grote uitslag voor het spelbeeld (teveel tegengoals toen de wedstrijd al ‘gespeeld’ was), maar wel een verdiende nederlaag. Sascha 3x, Lydia en Matthijs 2x en Esther, Rob en Stef scoorden.

Het 5e speelde tegen Nieuwerkerk 11. Vorige keer 5-1 winst op het veld, nu 2-2 bij rust en met 4-6 verloren. Sportieve wedstrijd, maar geen punten. Wouter, Lisanne, Denise en Karin scoorden.

A1 bleef in de kampioensrace door met 12-18 bij Vitesse A1 te winnen. Reguliere overwinning, niets aan de hand, gewoon beter. Oranje Wit A1 won ook en staat nog steeds één puntje voor. 11 januari dus een belangrijke wedstrijd in de race voor het kampioenschap: 15:10 uur, IJsselvogels A1 – Oranje Wit A1. Succes!

Bij A2 mocht ik vandaag zelf (mee)coachen met Pieter in de wedstrijd tegen Weidevogels A2. Die hadden een blik lange mannen meegenomen dat ook nog eens aardig kon korfballen. Een zuiver schietende dame erbij en jullie konden aan de bak. Vol goede tips het veld in en via een 2-0 voorsprong en een 2-4 achterstand met 4-6 de rust in. Na rust leek het bij 5-9 gespeeld, maar gelukkig rechtte A2 de rug en ging het, mede dankzij goed reboundwerk van vooral Alex en Stan en het speltempo van de ingevallen Roos, beter en sneller spelen. Via 2x Leon en 1x Christiaan kwamen jullie op 8-9 en draaide er nog een balletje de korf uit… Helaas werd het daarna 8-11 en bepaalde Leon de eindstand op 9-11. Christiaan en Leon 4x en Else scoorden. Iets meer beweging en speltempo en jullie kunnen zelfs deze ploegen pakken. Voorlopig de vierde plaats in de poule: vasthouden!

A4 kwam er niet aan te pas tegen Vlaardingen A1 en verloor met 5-16 ondanks goals van Mike (2x), Mick, Jodie en de weer binnen de lijnen teruggekeerde Dennis (korfballen is leuk hè?!).

B1 mocht door de regen naar Barendrecht en liep in de eerste helft prima uit naar een 3-6 voorsprong. Na rust 3-7, waarna Vitesse tegensputterde tot 6-7, 7-8 en 8-9 maar de punten daarna met 8-11 keurig mee naar Moordrecht gingen. Ik ga ervan uit dat Stef zeer tevreden was. Jullie hebben een leuke poule met tegenstanders van jullie niveau en waar je bovenin kunt meedraaien. Eigenlijk is dat het leukst… Vandaag alleen maar mannengoals: Noël 5x, Jeffrey 4x, Jesse en Jelle scoorden. Volgende keer de dames ook hè!

B3 mocht naar de buren in Gouda voor de wedstrijd tegen Gemini B2. Soepel en gemotiveerd via een 1-5 ruststand naar een 3-11 zege via goals van Dani en Joris (allebei 4x), Maarten (2x) en Martijn. Voorlopig staan jullie nog steeds bovenaan, in verliespunten gelijk met Trekvogels en KCC. Nu wel het kampioenschap?!

C1 speelde thuis tegen de puntloze hekkensluiter Velocitas C1. Volgens een teleurgestelde coach Hans een waardeloze wedstrijd, een slappe start, geen bezieling, slecht verdedigd en de tegenstander in het zadel geholpen. C1 stond telkens voor behalve bij de 12-11 eindstand en dus zonder punten zuur naar huis. Noortje 3x, Lars en Stefan 2x en Sam, Angela, Roos en Jelle scoorden. Mentaal werk aan de winkel!

Cindy zag C2 duidelijk een maatje groter zijn dan tegenstander Nieuwerkerk C3. Toch speelde C2 ook prima en als jullie kunnen laten zien wat je kan, dan gaat het ook direct vrij goed. Veel kansen en weinig fouten. Er werd ruim met 12-2 gewonnen, mede dankzij goals van Loisanne (3x), Thirza, Siebe en Esmee (2x), Roel, Clarissa en Luc. Dit niveau doortrekken naar het nieuwe jaar en misschien kan er op 1 februari tegen WION wel wat moois worden gedaan!

IJsselvogels C3 ontving thuis het eveneens nog puntloze Oranje Nassau C2 uit Vlaardingen. Noa zette C3 op een ongekende 1-0 voorsprong maar daarna was het betere van het spel voor de tegenstander die bovendien de kansen beter wist te benutten en een 1-4 voorsprong nam. Frank bracht de hoop terug door 2-4 te scoren maar Oranje Nassau deed dit ook 2x waardoor het weer 2-6 werd. Edo bepaalde met een fraaie actie de eindstand op 3-6. Enne ….. Stan moet gewoon veel meer schieten als hij vrij staat.

IJsselvogels D1, D2 en D3 waren vrij.

IJsselvogels E1 speelde thuis tegen Vitesse E1 uit Barendrecht en dat is, gezien de stand op de ranglijst, een gelijkwaardige tegenstander. Na 0-1 achter profiteerde Joran fraai door 1-1 te scoren en het zelfde deed Sander na een 1-2 achterstand zodat de rust bij 2-2 aanbrak. In de 2e helft benutte Vitesse de weinige kansen die ze kregen goed waardoor ze uitliepen naar een 2-5 voorsprong hetgeen ook de eindstand werd.

In Gouda won IJsselvogels E2 van Gemini E1 met 1-3 waardoor ze vast op de 3e plaats staan. De coaches Mike en Jeffrey zagen Kirsten 0-1 scoren waarna Gemini weer op gelijke hoogte kwam, 1-1. Doelpunten van Isa en Anne zorgden ervoor dat E2 toch beide punten mee naar Moordrecht kon nemen, eindstand 1-3.

IJsselvogels E3 was vrij.

Dat was een fikse tegenvaller. In Barendrecht leed IJsselvogels F1 een onverwachte nederlaag uit tegen Vitesse F1 en dat nog wel op de verjaardag van goalgetter Willem die deze dag niet aan scoren toekwam (hij voelde zich vrijdag al niet zo lekker …..). Dat was geen leuk verjaardagscadeautje. Toch zag het daar in het begin niet naar uit want 3 doelpunten van Jesca zorgden voor een 1-3 voorsprong. Bij 3-4 nog een keer voorgestaan, bij 5-4 achter nog op 5-5 gekomen maar daarna toch nog met 6-5 verloren, jammer. Jesca scoorde 3x en Benjamin en Dominique 1x en dat was de eerste competitiegoal van Dominique. Het korfschieten werd met 6-7 gewonnen via 3 doelpunten van Benjamin en 2 van Dominique en Jesca.

IJsselvogels F2 was thuis duidelijk de betere ten opzichte van Vitesse F2 uit Barendrecht. Bij de stand 4-1 had Rosa alle doelpunten gescoord en toen Else bij 7-5 affloot had Finn er nog 3 bijgemaakt. Toch maakten jullie het jezelf nog knap lastig hetgeen niet nodig was. Goed kijken wie er vrij staat en de bal (nog) iets sneller en zuiverder overspelen levert nog meer kansen op. Rosa 4x en Finn 3x scoorden. Het korfschieten werd met 3-4 verloren ondanks 2 doelpunten van Rianne en 1 van Finn.

F3 won met 10-0 van Nieuwerkerk F5, helaas verder geen gegevens gevonden. Toch een prima uitslag natuurlijk.

In Bodegraven won IJsselvogels F4, na een leuke wedstrijd, met 1-4 van Vriendenschaar F3. Na 0-1 door Lienke duurde het tot de 4e periode eer er weer gescoord werd. Dankzij nogmaals Lienke en 2 doelpunten van Storm werd er met 1-4 gewonnen met de aantekening dat Vriendenschaar F3 ook kon juichen want zij scoorden hun eerste competitiedoelpunt. Het korfschieten werd met 4-3 verloren, de leidsters Jodie en Kim noteerden doelpunten van Storm, Simone en Lienke en bedanken Simone voor het invallen (hierdoor moest ze haar eigen team, F3, in de steek laten).