Hoe vloog de bal – 30-november-2013

Hoe vloog de bal …… (zaterdag 30 november 2013).

De thuisblijvers hadden zaterdagavond ongelijk. Zelf had ik ook niet verwacht dat het 1e zo goed tegenstand zou bieden en dat het zo spannend zou worden. Met een gezond portie vechtlust en een bijzonder zuiver schietende Jasper Marck bood het 1e tot de laatste seconde uitstekend tegenstand. Erg zuur als je dan met 21-22 verliest maar het vertoonde spel moet voldoende vertrouwen geven voor de rest van deze zaalcompetitie. Van de 18 gespeelde wedstrijden werden er maar 5 gewonnen, speelden er 2 gelijk en leden er liefst 11 een nederlaag waarbij de naam KCC/Delta Logistiek erg vaak voorkwam. De grootste overwinning kwam op naam van A1 dat met 17-6 van DeetosSnel A2 won terwijl Jasper Marck uit het 1e topscoorder van de week werd met maar liefst 9 doelpunten. De resultaten:

Wat zou het worden? Zou IJsselvogels 1 nu wel in staat zijn om Nieuwerkerk 1 het vuur aan de schenen te leggen? Of …. zou het weer een walk-over voor Nieuwerkerk worden. De sporthal was goed gevuld en er stonden vaak zelfs dubbele rijen toeschouwers. Voor een zitplaats moest je bijna een uur voor de aanvang al aanwezig zijn.  Het begin was voor Nieuwerkerk dat snel een 0-2 voorsprong nam waarna Jasper en Dirk voor 1-2 en 2-3 zorgden. Na 2-4 was het opnieuw de uitstekend spelende Jasper Marck die van afstand en uit een fraaie doorloper 3-4 en 4-4 scoorde en het publiek ging er eens goed voor zitten want dit was niet wat de meeste van tevoren verwacht hadden. Dirk van afstand en Hans uit een doorloper zetten IJsselvogels zelfs op een 6-4 voorsprong en Nieuwerkerk was even de weg kwijt. Na 6-5 was het Jasper die uit een omdraaibal 7-5 scoorde waarna Nieuwerkerk de achterstand omboog in een 7-8 voorsprong. Opnieuw was het Jasper die van afstand de 8-8 binnen schoot en na 8-9 scoorden achtereenvolgens Dirk uit een korte kans, Kevin van afstand en Jasper (zijn 6e) van afstand hetgeen de ruststand op 11-9 voor IJsselvogels bepaalde. Het begin van de 2e helft zou bepalend zijn voor het restant van de wedstrijd. Nieuwerkerk boog de 11-9 achterstand om in een 12-14 voorsprong waarbij alleen Hans vanaf de stip scoorde. Even was ik bang dat de koppies zouden gaan hangen maar niets was minder waar. IJsselvogels 1 bleef er in geloven en via Jasper werd het 13-14. Het gat werd nu zelfs 3 punten, 13-16, maar Dirk uit een korte kans en Jasper van afstand zorgden voor 15-17. Opnieuw werd het gat 3 punten, 15-18, waarna Karen uit een mooie doorloper en Kevin van afstand de spanning terug brachten door de achterstand te verkleinen tot 17-18. Na 17-19 waren het vervolgens Hans en Karen die beiden van afstand scoorden en de ploegen weer op gelijke hoogte brachten, 19-19. Met nog enkele minuten te spelen was alles nog mogelijk. Nieuwerkerk scoorde 19-20 en als toen die vrije kans onder de korf (vrije bal) of die korte kans er was ingegaan had ik het nog niet geweten. Wij missen en gelijk wordt aan de andere kant 19-21 gescoord en is het gat weer 2 punten. Een afstandsschot van Karen deed het IJsselvogelspubliek nog even opveren, 20-21 maar opnieuw was het Nieuwerkerk dat het verschil op 2 bracht, 20-22. De benutte strafworp van Jasper vlak voor het einde kwam te laat, eindstand 21-22. Jammer want jullie hadden met jullie vechtlust en uitstekende mentaliteit minimaal een punt verdiend, het mocht helaas niet zo zijn. Trainer/coach Peter van Houwelingen zag uitblinker Jasper Marck 9x, Dirk 4x, Karen en Hans 3x en Kevin 2x scoren. Hierbij wil ik Manon, Marina en Mariska zeker ook noemen want dit was het resultaat van het hele team. Jasper had niet zo kunnen uitblinken als Kevin zich niet had opgeofferd onder de korf en als de dames hem niet zo goed hadden aangesteund.

Tja ….. wat moet je nu over IJsselvogels 2 schrijven. Tegenstander Nieuwerkerk 3 bleek een maat(je) te groot zowel qua lengte als qua korfbalspel. Als je dan bij IJsselvogels ziet dat de helft van de spelers en speelsters die de wedstrijd beëindigden vorig seizoen nog in de B1 speelden dan vraag je je af waar al die goede IJsselvogelsspelers van de laatste jaren zijn gebleven. Zonder het team tekort te willen doen was dit IJsselvogels onwaardig maar dat is mijn persoonlijke mening. Verenigingen als Nieuwerkerk en KCC/Delta Logistiek zijn IJsselvogels ver voorbij gestreefd. Na een 5-11 ruststand werd het uiteindelijk 9-24 (op het wedstrijdformulier 8-25) met 4 doelpunten van Peter, 2 van de invallers Yoran en Nathan en 1 van Pieter. Snel vergeten en op naar komende zaterdag.

In Delft won IJsselvogels 3 keurig met 7-13 van hekkensluiter Excelsior 3 waardoor het op een gedeelde 2e plaats staat. Doelpunten gemaakt door Berry, Erwin en Pieter (allemaal 3) en Heidi (2), Brenda (2) en Lianne.

IJsselvogels 4 zag de uitwedstrijd tegen Thor 2 uitgesteld worden door een tekort aan spelers aan onze kant. Gelukkig wilde de tegenstander meewerken en was dit geen probleem, bedankt Thor!

IJsselvogels 5 kwam zaterdagavond als laatste IJsselvogelsploeg binnen de lijnen en leek zeker niet kansloos thuis tegen Merwede 11 uit Sliedrecht. Een snelle 2-0 voorsprong werd keurig uitgebouwd tot 4-1 dankzij doelpunten van Wouter, Marijke Lisanne en Cornel. De 4-4 ruststand was al een teken aan de wand. In de 2e helft waren het alleen Wouter en Renee die nog een keer het gaatje konden vinden maar daar stonden liefst 6 doelpunten van Merwede tegen over, eindstand 6-10.

IJsselvogels G1 was vrij en is samen met D2 en F3 nog in de race om de taart.

IJsselvogels A1 staat waar het in mijn ogen moet staan en dat is gewoon bovenaan, zij het samen met Oranje Wit A1. Dit keer was DeetosSnel A2 uit Dordrecht het slachtoffer. A1 kwam goed uit de startblokken en gaf gelijk een signaal dat er vandaag niets te halen viel door een 6-0 voorsprong te nemen. Na een 11-3 ruststand werd het, na een wat mindere 2e helft, uiteindelijk 17-6 voor onze A1. Trainer/coach Peter Bakker noteerde 5 doelpunten van Coen, 4 van Hannah en Nathan, 2 van Schalk en 1 van Jeanine en Kimberley. A.s. Zaterdag wacht de zware uitwedstrijd tegen KCC/Delta Logistiek A2 in Capelle ad IJssel en dat is één van jullie concurrenten dus ……. Succes A1!

In Maasland speelde IJsselvogels A2 tegen het even hoog genoteerde ODO A2. Tot 2-2 ging het gelijk op maar daarna was het IJsselvogels dat uitliep naar 2-4 en deze voorsprong niet meer uit handen gaf. Na een 4-8 ruststand werd het 7-13 dankzij 3 doelpunten van Christiaan en Alex en 2 van Lisa, Leon en Stan. Door deze overwinning staan jullie nu in de middenmoot en kunnen jullie langzaam maar zeker omhoog gaan kijken.

Ook IJsselvogels A3 behaalde een eenvoudige overwinning op Gemini A2 uit Gouda. In het begin werd al gelijk een 7-0 voorsprong genomen en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.  Via 4 doelpunten van Remon, 3 van Tom, 2 van Mike D. als van invaller Mike A. en 1 van Nikki en Eline werd het uiteindelijk 13-5 en hebben jullie alles in eigen hand. Zaterdag wacht KCC/Delta Logistiek A4 en dat is één van jullie concurrenten, laat je dus niet verrassen!

IJsselvogels A4 was vrij.

IJsselvogels B1 speelde deze dag de topper tegen het nog ongeslagen DVS ’69 B1 uit Hendrik Ido Ambacht terwijl wij alleen een keer gelijk hadden gespeeld. Een duel dus tussen de nrs. 1 en 2. Van het begin af aan was het DVS dat steeds een kleine voorsprong wist te pakken maar dankzij 2 goals van Noël en Jeffrey en 1 van Myrthe kon onze B1 het tot 5-5 bijbenen. Daarna liep DVS uit naar 5-7. Een doelpunt van Jeffrey betekende 6-7 maar daarna was het over en sluiten, eindstand 6-11. Nu geen misstappen meer maken en wie weet ……

IJsselvogels B2 moest helemaal naar Strijen waar Ventura Sport B1 de tegenstander was. Het werd een bijzonder spannende wedstrijd en als jullie, volgens de coaches, wat minder plaatsfouten hadden gemaakt was een overwinning zelfs mogelijk geweest. Nu moest B2 genoegen nemen met een 4-4 gelijkspel maar dat is wel het eerste punt dat jullie in de wacht slepen. Wietze, Donald en Merel scoorden de eerste 3 doelpunten waarna Karlijn na een 4-3 achterstand alsnog de verdiende gelijkmaker scoorde, 4-4.

Helaas …… weg taart! Daar begint het wedstrijdverslag van IJsselvogels B3 mee. In Capelle ad IJssel speelde B3 uit tegen KCC/Delta Logistiek B3 en in de 1e helft ging het gezien de 3-2 ruststand aardig gelijk op. Toen Maarten zelfs 3-3 scoorde leek er meer in te zitten maar een goede fase van KCC  met veel schoten leverde een 7-3 voorsprong op waarna Dani de eindstand op 7-4 bepaalde. Maarten en Dani scoorden beiden 2x. De invallers Kim en Stefan worden bedankt voor het invallen.

Het nog jonge IJsselvogels C1 had in het veel grotere en oudere KCC/Delta Logistiek C2 opnieuw een bijzonder lastige tegenstander. Na de 1-1 van Sam liep KCC uit naar 1-4 maar doelpunten van Angela en Roos zorgden er voor dat het spannend bleef. Jammer dat hierna de aansluitingstreffer niet wilde vallen en bij 3-5 de koppies toch een klein beetje gingen hangen, eindstand 3-7. De bovenste 4 ploegen hebben jullie nu gehad, de onderste 2 komen eraan dus ….. kansen op meer!

IJsselvogels C2 speelde thuis de topper tegen WION C1 dat op de 2e plaats stond terwijl onze C2 nog ongeslagen was. Toen ik uit de sporthal weg ging stonden jullie keurig met 4-2 voor en leek er niets aan de hand, als ik dan een eindstand van 5-8 op het wedstrijdformulier ziet staan dan is er de 2e helft toch het één en ander mis gegaan. Casper 2x en Clarissa, Esmée en Roel 1x verzorgden de productie maar helaas zijn jullie de 100% taart kwijt. De leiders Peter en Cindy waren wel blij met de inzet.

IJsselvogels C3 had het in Capelle ad IJssel moeilijk tegen KCC/Delta Logistiek C3 dat heel goed en fel verdedigde waardoor C3 nauwelijks een goede aanval kon opzetten. Na een 4-0 ruststand ging het de 2e helft een stuk beter en werd er nog maar 1 doelpunt doorgelaten, eindstand 5-0. Jammer dat de eer niet kon worden gered. De invallers Remmert, Patrick en Thirza worden nog bedankt voor het goede invallen.

IJsselvogels D1 was gewaarschuwd voor Maassluis D1 dat op het veld al een keer met 15-6 duidelijk de betere ploeg was. Toen scoorden ze veel van afstand zodat er nu dichterbij werd verdedigd en geprobeerd werd de aansteun eruit te halen. Dit lukte volgens de coaches Aron en Leon in de 1e helft beter dan in de 2e helft en dankzij doelpunten van Thirza, Dano en Loisanne werd er “maar” met 7-3 verloren. Zo kun je ook met een “kleine” nederlaag tevreden zijn.

IJsselvogels D2 was vrij en gaat nog steeds voor de 100% taart, succes!

IJsselvogels D3 kon het thuis niet bolwerken tegen Korbis D2 uit Waddinxveen en moest met een ruime 0-13 nederlaag genoegen nemen. Dit soort wedstrijden moet de inzet 100% zijn en moeten er zo min mogelijk plaatsfouten gemaakt worden anders maak je het een sterkere tegenstander alleen maar makkelijk. Goede leer voor de volgend keer.

Zou het dan toch gaan gebeuren? In Capelle ad IJssel speelde IJsselvogels E1 tegen KCC/Delta Logistiek E1 en ook in de F (2 jaar geleden) waren dat altijd leuke en spannende wedstrijden. In de 1e helft waren beide teams redelijk gelijkwaardig en zorgde een mooi schot van Tim voor een 0-1 ruststand. Toen Yana binnen 15 seconde in de 2e helft voor 0-2 zorgde leek  de eerste overwinning van E1 in de maak. Binnen 5 minuten stelde KCC echter orde op zaken door via allemaal mooie afstandsschoten de 0-2 achterstand om te buigen in een 3-2 voorsprong. Gelukkig scoorde Evi uit een mooie doorloopbal weer 3-3. De laatste 10 minuten waren uitermate spannend. IJsselvogels kreeg de bal door veel domme plaatsfouten niet meer uit de verdediging en kwam die eindelijk in de aanval dan waren we hem zo weer kwijt. Gelukkig wist KCC hier geen voordeel uit te halen zodat het eerste punt voor E1 binnen is, netjes E1!

IJsselvogels E2 blijft het goed doen. In Nieuwerkerk ad IJssel werd met 0-3 gewonnen van buur Nieuwerkerk E3. Een benutte strafworp van Kirsten werd helaas afgekeurd maar daarna zorgden 2 doelpunten van Wesley en 1 van Marijn voor een keurige 0-3 eindstand en dat allemaal onder toeziend oog van gelegenheidsleidster Liesbeth. A.s. Zaterdag komt koploper Maassluis E2 op bezoek, zet ‘m op E2!

IJsselvogels E3 was vrij.

Ook IJsselvogels F1 speelde tegen KCC/Delta Logistiek. Beide teams waren nog ongeslagen dus was ook hier van een heuse topper sprake. Jesca scoorde 0-1 maar daarna zorgden 2 doorloopballen van KCC F1 er voor dat het 2-1 voor hun werd. In de 2e periode scoorde KCC opnieuw, 3-1, waarna een duidelijk verdedigd doelpunt werd goedgekeurd. Ruststand 4-1. In de 2e helft werden 2 zuivere doelpunten van Willem onterecht afgekeurd waarna Jesca 4-2 scoorde. Na 5-2 zorgden Willem en opnieuw Jesca er voor dat de spanning terugkwam, 5-4, maar de laatste periode was duidelijk voor KCC dat uitliep naar een verdiende 8-4 overwinning. IJsselvogels F1 kreeg een lesje in felheid en in snel naar elkaar overspelen. Hoewel de nog jonge scheidsrechter een duidelijk nadelige invloed op het scoreverloop had zou ik blij zijn met zulke gemotiveerde scheidsrechters bij IJsselvogels. Het korfschieten werd met 3-5 gewonnen dankzij 3 doelpunten van Benjamin en 2 van Jesca.

IJsselvogels F2, F3 en F4 waren vandaag vrij. IJsselvogels F3 is nog in de race om de 100% taart (samen met G1 en D2).