Hoe vloog de bal – 9 mei 2015

In deze week werd in een ledenvergadering besloten dat de kunstgrasvelden worden verkleind naar 40×20 meter, zodat we met vaste palen en lijnen op de nieuwe afmetingen onze thuiswedstrijden kunnen gaan spelen. Hierin is doortastend gewerkt door bestuur, leden en commissies. Het was ook de week waarin bekend werd dat onze externe scheidsrechters (Marco Sparreboom, Ad Spelt, Henk Jan Bos en Stefan Rijkaart van Cappellen) al zoveel wedstrijden hebben gefloten en beoordeeld, dat alle seniorenteams volgend seizoen zonder puntenaftrek de veld- en zaalcompetitie kunnen starten. Ontwikkelingen die zeker in een verslag over competitiezaken thuishoren!

Maar nu: de competitiezaterdag. De slotfase van de competitie nadert. Voor sommige teams is het nog een strijd om kampioenschappen of promotie of juist tegen degradatie en enkele teams spelen de competitie fanatiek, maar zonder druk, uit. Nu Wim een weekje op vakantie gaat, is aan mij de eer om het vliegen van de bal weer eens te beschrijven. 11 overwinningen, 10 nederlagen en 1 gelijkspel. Veel wind, weinig topschutters. Wesley Starreveld was de enige schutter die erbovenuit stak met 8 goals in de kampioenswedstrijd van E3.

IJsselvogels 1 speelde de thuiswedstrijd tegen DES (Door Eendracht Sterk) 1 uit Delft. Ondanks 7 punten uit de eerste 4 veldwedstrijden na de zaal is het vlaggenschip nog niet veilig in de 1e klasse. Voorafgaand aan deze speelzaterdag stond het 1e 1 punt achter op de nummer 2 en 2 punten voor op de nummer 7 (degradatie). Het belang van deze thuiswedstrijd was dus groot. Ondanks de harde wind op het veld werd er solide en relatief eenvoudig met 10-6 gewonnen. Jullie staan nu gedeeld 3e, 3 punten voor op de 7e plaats dus het moet toch wel heel raar lopen als jullie nog worden ingehaald… omhoogkijkend: de 2e plaats is slechts 1 puntje weg. Ik verwacht nog wel een verslag elders op de site.

IJsselvogels 2 speelde tegen het tweede team van de Delftenaren: DES 2. Nadat het 2e door een zege op koploper Valto 2 de titelstrijd (waaraan het 2e niet meedoet) spannender had gemaakt, kwam nu de nummer 2 op bezoek. Ongetwijfeld met knikkende knieën. Het 2e is al veilig en speelt dus vooral om zo hoog mogelijk te eindigen. Vandaag helaas net niet opgewassen tegen de Delftenaren die met 7-9 de punten meenamen. Ook van jullie verwacht ik nog wel een verslagje op de site.

IJsselvogels 3 speelde tegen koploper Korbis 2. Bij winst zouden beide ploegen op gelijke hoogte komen, maar bij winst van Korbis zal het kampioenschap hen niet meer kunnen ontlopen. Een kampioenschap van het 3e zou promotie betekenen voor het 2e, dus de prioriteit lag bij het 3e. Na een 3-5 ruststand nog wel op voorsprong op 6-5, maar daarna was het over op 6-9. 8-9 voor de statistieken, waarmee Korbis zijn 5e wedstrijd met 1 punt verschil won (van de 12) en dat is ook een prestatie waarmee ze nu kampioen zijn in jullie poule. Erwin 3x, Pieter 2 stippen en Brenda, Anne en Leon scoorden.

IJsselvogels 4 ging naar Papendrecht om ook tegen de koploper te spelen, PKC 5. Dit team is in de zaal gepromoveerd naar de 2e klasse (het niveau van het 2e en 3e), dus zeker een ploeg om rekening mee te houden. 4-1 achter bij rust, zelfs nog teruggekomen tot 4-3 en 6-4, maar daarna was het niveauverschil gewoon te groot. Veel meer schotkansen bij de Papendrechters en via 13-4 werd met 13-5 verloren. Marieke 2x, Rob, Ernst en Wilco scoorden.

IJsselvogels 5 speelde tegen Vitesse 6 om aansluiting te houden met de subtop. En dat lukte, want na een 2-3 achterstand volgden 8 goals op rij om vervolgens met 11-5 de wedstrijd af te sluiten. Remon was op schot en scoorde er 5, Eline (2x), Dennis (2x), Mike en Nikki maakten het elftal vol.

IJsselvogels 6 mocht helemaal naar ’s Gravendeel om tegen ADO 6 te spelen. ADO stond vrijwel de hele wedstrijd op voorsprong en won dan ook met 10-6, ondanks goals van Karin (3x), Cornel, Sylvester en Denise. Ondanks een dubbele competitie was het pas de eerste keer dat jullie elkaar treffen, de return in Moordrecht is op 30 mei.

IJsselvogels A1 mocht thuis aantreden tegen KCR A2. A1 heeft nog een aantal punten nodig om zeker te zijn van lijfsbehoud in de 1e klasse. Na vandaag volgen nog twee wedstrijden, tegen de nummer 7 (Vriendenschaar Hardinxveld A1) en nummer 8 (PKC A3). Vandaag lieten jullie echter al zien wie er in de 1e klasse thuishoort (in de zaal spelen jullie volgend jaar met een wildcard ook weer 1e klasse). KCR werd na een 5-5 tussenstand met 8-5 verslagen en door deze zege is lijfsbehoud bijna binnen. Noël 4x, Stan 2x en Tamara en Anouk scoorden.

IJsselvogels A2 speelt een prima tweede helft van het veldseizoen, maar zal waarschijnlijk toch blijven steken op de zesde plek in de 2e klasse. Vandaag was de wedstrijd tegen Fortuna A2, direct na Fortuna 1 – Blauw Wit 1 (leuk voorprogramma met toppers als Tim Heemskerk, Mirjam Maltha en Gerald van Dijk). Het kon een grote nederlaag in Delft echter niet voorkomen: via 8-3 bij rust werd het 13-7: Daan en Mike 2x, Laura, Jeffrey en Janneke scoorden.

IJsselvogels A3 blijft mij verrassen door nu ook de vierde wedstrijd op rij te winnen, waarvan de laatste drie met 1 doelpunt verschil. Vandaag was de opdracht op papier eenvoudiger, als koploper tegen de nummer 6, maar de ruststand (6-6) gaf dat nog niet weer. Er werd uitgelopen naar 7-10, maar Albatros gaf gas en kwam terug tot 10-10. Gouden wissel Louanne wist echter de 10-11 te maken, waardoor een gedeeld kampioenschap al van jullie is en de thuiswedstrijd tegen RWA jullie kampioenswedstrijd wordt. Mick 4x, Kim en Joris 2x, Maarten, Maaike en Louanne scoorden. Gefeliciteerd!

IJsselvogels B1 moest naar Zoetermeer voor de wedstrijd tegen Meervogels B2. Veel personele problemen, dus veel belletjes in de week voorafgaand aan de wedstrijd. Meervogels kon (of wilde?) niet verplaatsen dus bleef het zoeken naar invallers. Frank en Siebe (B2) wilden mee om te kunnen spelen: dank. B1 nam brutaal de leiding (1-3) maar zakte daarna in zodat Meervogels kon overnemen. Na rust (5-4) gelijkopgaand tot 8-7, maar op de cruciale momenten zat het met de (thuis)scheidsrechter ook niet mee en bleven de punten in Zoetermeer: 13-7. Noortje, Janneke en Merel 2x en Jelle R 1x.

IJsselvogels B2 was vrij.

IJsselvogels C1 staat dit veldseizoen bovenaan de ranglijst in de 2e klasse. In de wedstrijd tegen hekkensluiter NIO C1 moesten de punten gepakt worden, zodat volgende week in een onderlinge kampioenswedstrijd tegen Dijkvogels C1 gestreden kan worden om de titel. Hans begint zijn wedstrijdverslag met “Pffffff, dat was een moeizame overwinning”. Veel wind, slecht getraind en dan ook nog de druk van de titelkansen erbij? Na 3-2 (rust) direct 4-2, maar NIO kwam terug tot 4-4. Hierna was het gelukkig tijd voor Sam, invaller Patrick en Lars om de eindstand op het bord te zetten: 7-4. Sam 2x, Roos, Remmert, Angela, Patrick en Lars scoorden. Volgende week de kampioenswedstrijd tegen Dijkvogels C1. Een gelijkspel is genoeg voor het kampioenschap. Bij een nederlaag volgt een beslissingswedstrijd en er is zelfs nog een driekamp met Weidevogels C1 mogelijk… succes!

IJsselvogels C2 was vrij.

IJsselvogels C3 ging naar Dordrecht voor de wedstrijd tegen Sporting Delta C5, dat op gelijke hoogte stond. Met dank aan de invalcoach konden jullie toch op pad en met succes, in een spannende wedstrijd werd met 4-5 gewonnen dankzij 2 goals van Thomas en Remon en 1 van Sylvia. Goed gedaan!

IJsselvogels C4 ging op jacht naar de eerste punten in de thuiswedstrijd tegen ACKC C3. Coach Wouter viel deze week op de training uit met een blessure en kende een week vol pijn en krukken. Beterschap! Het weerhield je er niet van om met krukken langs de lijn te staan om C4 te zien vechten als leeuwen om een 2-1 overwinning uit het vuur te slepen. Thomas en Esmee scoorden waardoor jullie een feestje gevierd zullen hebben!

IJsselvogels D1 ging tegen collega-middenmoter KOAG D2 op zoek naar de tweede zege in de 1e klasse. Jullie coaches waren duidelijk: veel te slap de wedstrijd ingegaan en dan kan je ook niet winnen. Bij rust met 4-0 achter en ook nog eens twee strafworpen gemist… Na rust wel meegescoord, maar niet meer echt meegedaan. Dano 2x, Sijmen en Evi scoorden, maar 9-4 is een duidelijke uitslag. Nog een paar weken hard trainen!

IJsselvogels D2 speelde ’s morgens vroeg thuis tegen Maassluis D3. De dames van D2 klaagden al over de harde wind over het veld en coach Noël die Jens uit zijn bed moest halen. Iris en Kirsten zorgden voor goals voor rust, maar Maassluis had toen de teller al op 4 staan: 4-2. Na rust ging Iris vrolijk door met scoren, waardoor het 4-4 werd. De volgende wedstrijd tegen Reeuwijk D1 is jullie kampioenswedstrijd!

IJsselvogels D3 speelt in een poule, waar alle vier de ploegen na vier wedstrijden vier punten hebben (allemaal 2x gewonnen en 2x verloren). Jullie zouden zelfs nog met meerdere (zelfs 4) ploegen kampioen kunnen worden, maar zorg in elk geval dat je er dan zelf bij zit! In de wedstrijd bij Vriendenschaar D4 wisten jullie het nog niet waar te maken en werd er met 3-2 verloren ondanks goals van Corné en Thirsa.

IJsselvogels E1 was vrij en genoot nog na van het behaalde kampioenschap.

Voor IJsselvogels E2 ontving ik van André een compleet verslag, direct ingeplakt dus maar: Met de kampioenstaart al in de buikjes moest de E2 naar de buren van Nieuwerkerk voor de laatste wedstrijd van het seizoen. En wat een weer was het, de wind wapperde dat het een lieve lust was en al bij het inschieten vlogen de ballen of veel te kort of ver weg. De wedstrijd begon en binnen 3 minuten 1-0 achter en Nieuwerkerk E2 begon er misschien wel een beetje in te geloven dat er tegen die ‘kleintjes’ uit Moordrecht iets te halen valt… Maar na deze waarschuwing ging de Ijsselvogels E2 machine op volle toeren draaien en dan wordt het tempo dusdanig hoog opgeschroefd dat het de tegenstander al snel voor de ogen tolt. In dit éénvak korfbal is de omschakeling van verdediging naar aanval een groot wapen en dan blijken die ‘kleintjes’ allemaal ineens razendsnel te zijn en is er zoveel beweging dat er altijd mensen vrij staan en de bal constant in beweging is en dan komen de kansen vanzelf. En zo was het voor Nieuwerkerk E2 helaas ook weer het geval.. En via 1-3 in de eerste 10 minuten, 0-2 in de tweede 10 minuten, 0-3 na rust en 0-4 in de laatste 10 minuten werd de eindstand van 1-12 bereikt.
Doelpuntenmachine Willem maakte er (maar :)) 5, Jesca 3 en Benjamin en Dominique beide 2. Waarbij gezegd moet worden dat de mooiste van de dag door Dominique volledig zelf werd gemaakt, prachtige bal onderschepping en strak schot om het af te maken. En als de wind niet een heleboel ballen had laten afzwaaien was de uitslag waarschijnlijk nog veel hoger geweest. En soms wordt dat vergeten maar goed verdedigen is binnen het korfbal net zo belangrijk als doelpunten maken en na de derde minuut hebben jullie geen kans meer weggegeven en dat is een groot compliment! Het korfschieten werd met 2-8 gewonnen met een 100% score van zowel Willem als Benjamin, zij scoorden dus 3 uit 3, en 1 van Jesca en Dominique.

En daarmee is het seizoen voor de E2 afgesloten, 1e op het veld, 2e in de zaal en ongeslagen 1e op het veld en dat zijn resultaten waar je als eerstejaars E’tjes trots op mag zijn! Willem heeft zich ontwikkeld tot een speler die onderschept en scoort en scoort en scoort… Dominique is de stille kracht en staat onder de korf altijd op de juiste plek om af te vangen en pikt elke wedstrijd haar doelpuntje mee. Jecsa is de razendsnelle ‘linksbinnen’ en aangever voor menig doelpunt en Benjamin de strakke schutter die weinig mist. Maar wat het meest mooie is dat er een team staat dat wil winnen, elkaar helpt waar nodig en er alles aan doet om de wedstrijd naar zijn hand te zetten en vol overgave speelt en daar kunnen we als coaches alleen maar super trots op zijn!

Valt er dan niets aan te merken? Natuurlijk wel, nog strakker gooien (Jesca) en vanaf de eerste minuut gelijk goed verdedigen (laag Willem!). Nog slimmer de ruimtes zoeken en soms ook de rust zoeken als het moet. Altijd in beweging zijn (Benjamin) en als de kans zich voordoet snel(ler) schieten (Dominique). Maar daar gaan we op de trainingen nog hard aan werken en zo zijn er ook nog doelen voor het volgend jaar! Nu gaan we nog genieten van de toernooien die nog voor ons liggen.

IJsselvogels E3 ging op bezoek bij KOAG E3 voor haar kampioenswedstrijd. Geen echt goede wedstrijd volgens jullie coaches, maar dat weerhield jullie niet van een grote zege: 5-18 in Krimpen is duidelijk. Iedereen scoorde in deze wedstrijd: Wesley 8x, Stijn 4x, Martin 3x, Rosa 2x en Simone 1x. Met korfschieten bleef het op 2-2 steken, Martin en Stijn scoorden. Jullie coaches zijn trots op jullie en natuurlijk volgde er een huldiging met taart, medailles en foto’s. Net als E1 en E2 zijn jullie kampioen geworden, een knappe prestatie en een compliment aan jullie coaches en de wekelijkse trainingen van Wim!

IJsselvogels E4 speelde tegen hekkensluiter Nieuwerkerk E4. Een dikke 8-1 overwinning heb ik gehoord, verder geen informatie. Als jullie op 16 mei bij koploper KCC E2 winnen, zijn jullie samen kampioen, in alle andere gevallen is KCC alleen kampioen. Het zou na de 5-13 thuisnederlaag een enorme stunt zijn, maar: je begint weer op 0-0. Succes!

IJsselvogels E5 zou thuis spelen tegen KOAG E6 en ook hier kon het kampioenschap worden binnengesleept. Door een aantal afwezigen is deze wedstrijd verplaatst, dus die wedstrijd houden jullie tegoed!

IJsselvogels E6 is het enige E-team dat niet meer meedoet om de prijzen. Bij Nieuwerkerk E7 werd eind maart nog met 2-1 verloren, maar vandaag nam E6 dankzij 3 goals van invaller Nils een 3-1 voorsprong. Daarna waren jullie moe en/of deed Nils niet meer mee en werd er met liefst 3-10 verloren… zonde! Geen nieuws over het korfschieten.

IJsselvogels F1 was vrij.

IJsselvogels F2 speelde tegen KCR F3 dat even hoog stond. De 14-7 nederlaag in Ridderkerk is duidelijk en jullie zakken hierdoor een plaatsje op de ranglijst. Geen nieuws over doelpuntenmakers.

IJsselvogels F3 speelde tegen koploper Maassluis F3 om haar laatste kansen op een kampioenschap. De lichtgewicht F’jes waaiden over het veld, maar verkochten de huid duur: 1-0 door Mink. Ondanks het extra trainen op gooien en vangen op vrijdag was het maar moeizaam. Maassluis had meer kansen, maar F3 wist de punten in Moordrecht te houden, vooral door 4 goals van Mink: 4-3. Met korfschieten scoorden Luna 2x en invaller Timo 1x. Jullie spelen op 16 mei je kampioenswedstrijd in Krimpen, succes!