beoordkort

We staan allemaal wel eens langs de kant of in het veld en denken “man man man man, waar is die scheids mee bezig…..”. Niemand is feilloos, een speler niet (zelfs niet in zijn regelkennis), en een scheidsrechter uiteraard ook niet. Een KNKV scheidsrechter moet ergens beginnen om zichzelf steeds beter en beter te maken. Zoals ik in een eerder stukje al aangaf worden scheidsrechters beoordeeld en gerankt. Dit is deel 1 van 2 delen over hoe dat beoordelen in zijn werk gaat. Kortom hoe maak je dat mee als scheidsrechter en hoe volgt er per beoordeelde wedstrijd een eindcijfer uit. Deel 2 volgt over 2 weken.

Waarom word je beoordeeld?
Op elk niveau van de korfbal zijn scheidsrechters nodig. In de breedtekorfbal en in de wedstrijdkorfbal (de hogere klasses). Het doel is dat op elk niveau ook een scheidsrechter is die dat niveau goed kan beoordelen en begrijpen. Hiervoor worden de scheidsrechters opgeleid en wordt gekeken hoe iemand beter kan worden. Daarnaast is een subdoel van het beoordelen dat er een overzicht ontstaat hoe goed scheidsrechters zijn onderling en wie er eventueel op een hoger niveau of lager niveau moet fluiten. Oftewel voor de scheidsrechter die ambitieus is en hoger wil fluiten (en de meesten willen dat) hangt er wat van de beoordelingen af. Het kan soms ook teleurstellend zijn als scheidsrechter als je beoordelaar een ander beeld van jou heeft dan wat jij van je zelf hebt.

Door wie wordt een scheidsrechter beoordeeld?
Je wordt beoordeeld door een externe beoordelaar, oftewel iemand van een andere vereniging. Vaak zijn het oud scheidsrechters die de beoordelingen doen en soms fluiten ze zelf ook, maar dan op een hoger niveau. Bijvoorbeeld Henk-Jan is bij ons beoordelaar en gaat elke week op pad om andere scheidsrechters te beoordelen. Met zijn jarenlange ervaring als scheidsrechter kan hij tips en adviezen geven en bepalen wat goed gaat en wat minder.

Hoe gaat dat beoordelen in zijn werk?
Op vrijdagavond krijg je als scheidsrechter een mailtje dat je de dag erna beoordeeld wordt en door wie. Even voor de wedstrijd (meestal een uur) ontmoet je de beoordelaar kort. Je maakt een praatje waarna je elkaar pas weer na de wedstrijd spreekt. Vervolgens gaat de beoordelaar je bij je voorbereiding en tijdens de wedstrijd in de gaten houden. Na afloop van de wedstrijd zoeken de beoordelaar en de scheidsrechter elkaar weer op en houden ze een gesprek. Dit duurt zeg 15 minuten waarin de beoordelaar de grove lijn aangeeft van wat hij heeft geconstateerd. Oftewel je krijgt dan al een vrij aardig beeld wat de verbeteringen zijn en wat er goed ging in de ogen van de beoordelaar. Het is overigens gewoon een open gesprek dus 2 kanten op, ook hoe jij dingen hebt ervaren als scheidsrechter. Na afloop van het gesprek ga je uit elkaar en krijg je ongeveer 2 tot 3 dagen daarna een mail met daarin je beoordeling op papier.

Deel 2
Deel 2 zal ik over 2 weken plaatsen. Die gaat in op hoe de papieren versie van de beoordeling eruit ziet (hieronder vast een stukje ervan), het eindcijfer en de ranking die daar uit volgt.

Stefan

Voorbeeld van het eindformulier vd beoordeling: