cat_scheidsrechters

Alweer nieuwe spelregels? Alweer ja! Een gloednieuw spelregelboekje, maar eigenlijk heel weinig grote veranderingen. Tijd dus voor een kleine update en tijd voor wat verduidelijking.

i)          Een aanvoerder heeft natuurlijk een aanvoerdersband. Die zit om de bovenarm en moet voldoende contrasteren (dus geen wit tape op het IJsselvogelsshirt). En een aanvoerdersband of stuk tape op de broek is dus niet toegestaan.
ii)         Slaan naar de bal… mag SOMS! Als een hinderende speler de bal raakt terwijl deze nog op de hand of in de handen van de tegenstander is, dan is dat uiteraard een overtreding van deze hinderende speler. Iets anders is als de hinderende speler de bal raakt terwijl deze los in de lucht is: er is geen sprake van een overtreding. Een uitzondering daarop is de slaande beweging in de richting van de tegenstander, die de bal werpt terwijl deze los in de lucht is. Indien een hinderende speler een slaande beweging maakt in de richting van de tegenstander, die de bal werpt – bijvoorbeeld gericht op zijn/haar gezicht – dan wordt deze handeling beschouwd als “gevaarlijk spel”. Tot vóór 1 juli 2013 was “slaan naar de bal” toegestaan. Dat mag nog steeds, behalve als de bal in de richting van de tegenstander wordt geslagen. Dan is het gevaarlijk spel.

Er zijn nu dus twee vormen van gevaarlijk spel:

a) Het door een aanvaller met vaart in botsing laten komen van diens verdediger, die zich binnen armlengte van deze aanvaller bevindt, met een andere aanvaller; dit is “de klassieke vorm” van gevaarlijk spel. De overtreding van deze aanvaller wordt bestraft met een spelhervatting voor de verdedigende ploeg.

b) Het maken van een slaande beweging naar een tegenstander, die de bal de werpt; als een aanvaller deze overtreding maakt is het een spelhervatting voor de verdedigende ploeg, als een verdediger deze overtreding maakt is het een vrije worp voor de aanvallende ploeg.

iii)         Het verbod om te schieten bij het spelen zonder tegenstander is uitgebreid (bij spelen met vier tegen drie spelers). Het gaat niet alleen meer om “schieten”, maar ook om het raken van de korf als gevolg van een worp door de aanvaller, die geen tegenstander heeft. Dus als bijvoorbeeld zo’n aanvaller de bal naar een speler achter de paal werpt en de bal raakt de korf (niet de paal, dat mag), dan is dat een overtreding van die aanvaller. Sanctie: een spelhervatting voor de verdediging onder de korf. Als een aanvaller, die wél een tegenstander heeft de korf raakt bij het werpen van de bal is er niets aan de hand; geen overtreding dus.

iv)        De scheidsrechter moet bij het positie innemen voor de vrije worp contact rondom de paal (proberen te) vermijden. Dit is verruimd en geldt ook voor naast en achter de paal, dus om bewegingen naar opzij of naar achteren te voorkomen.

v)         Twee scheidsrechtersgebaren waren al wel in gebruik, maar nog niet officieel. Vanaf nu dus twee nieuwe officiële gebaren: de voordeelregel (twee gestrekte armen voorwaarts in de richting van het spel, zoals bij voetbal) en een signaal voor de schotklok, een vuist omhoog als de bal de korf heeft geraakt en er twijfel over kan bestaan of dit het geval was.

vi)        Voor wie er twijfelde hoe het met de vrijebalcirkel staat waar je niet in mag komen, die loopt vlak voor de korf langs en niet door de korf heen.

vii)        “Tijd is tijd” of een ‘buzzerbeater’, hoe zit het nou? Een buzzerbeater mag, dus je doelpunt telt, als de bal tijdens fluitsignaal/zoemer onderweg is naar de korf, buiten bereik van een verdediger. Als er trouwens in die periode een overtreding wordt gemaakt, waardoor een doelkans verloren gaat, kan er ook alsnog een strafworp worden gegeven.

viii)       Knie: voetbal of niet? Ja!

Succes dit seizoen!

O ja, het nieuwe spelregelboekje staat hier: http://www.knkv.nl/userfiles/KNKV_Spelregels_Korfbal_2013.pdf.