Vandaag de eerste wedstrijd van de E1 in de tweede helft van de competitie. Tegenstander was Nieuwerkerk E1 en eindelijk was dit weer eens een wedstrijd tegen een tegenstander van formaat en ook een tegenstander die het lekker vindt om ook sneller te spelen. Naar aanleiding van mijn vorige stukje waren er toch wat commentaren waar te nemen in de vereniging… ‘was die coach niet een beetje te kritisch na zo een ruime overwinning’ en ‘wat bedoel je nu met de tegenstander ‘ons zelf’?’. Vandaag dus tijd voor een andere wedstrijd en daarmee ook een ander stukje.

Vooraf toch wat zenuwen hier en daar bij Willem, Benjamin, Dominique en Jesca. Het was uit tenslotte toch een best wel leuke en spannende wedstrijd geworden (9-18 winst dat wel) maar het ging niet allemaal vanzelf. Bij de tegenstander een ‘oud’ IJsselvogels speler als coach en hoe coach/scheidsrechter Wim S. over de derby denkt is bij iedereen in de vereniging meer dan bekend en dat geeft altijd wat extra venijn. Dat voelen de kinderen in beide ploegen dan toch ook wel een beetje en geeft weer wat extra druk hier en daar. Maar ook dat heeft leerzame doelen, omgaan met een beetje spanning en dit omzetten naar prestaties is de mentale kant van dit spelletje en dat hoort bij het te leren pakket.

Om dit te beteugelen (is de ervaring van de coach) is een lange en intensieve voorbereiding een helpende hand. Lekker doorloopballen nemen en schieten geeft weer vertrouwen in de handen en voeten en als je daar mee bezig bent worden de spanningen snel minder. De intensiteit opvoeren naar de start van de wedstrijd toe want een tegenstander in de beginfase bij de strot pakken en op achterstand zetten heeft altijd psychologische effecten, zeker als je zelf de koploper bent!

Dan de wedstrijd en ik zoek nu naar de woorden om de eerste 10 minuten te beschrijven. Ik weet in ieder geval nog dat ik uitroepen gedaan heb als ‘wat een prachtige aanval’ en ‘ooohh wat mooi’ (tja daar ga je dan als ‘serieuze coach’). Ik denk niet dat ik jullie in eerdere wedstrijden zo een geweldige 10 minuten heb zien spelen. Razendsnel spel, kort lang, in uit, doorloopballen en schoten alles lukte en liep als een trein. De tegenstander na 10 minuten (die zeker niet slecht speelde) volledig binnenste buiten gespeeld en achterlatend met een 9-1 achterstand en daar was niets maar dan ook niets geflatteerd aan.

Daarna herpakte Nieuwerkerk zich gelukkig en werd het een hartstikke leuke (en vooral supersnelle) wedstrijd met aan beide kanten hard werken, veel inzet, mooi spel en veel, heel veel goals. Waarbij IJsselvogels in periode 2 en 4 sterker was maar de derde periode prima door Nieuwerkerk werd gewonnen. Totale eindscore derhalve 25-14. Een wedstrijd waar je als liefhebber van het spel voor naar de zaal komt en ook al zijn de acteurs maar 9-10 jaar oud er wordt met een passie gespeeld om stil van te worden. Voor de wedstrijd de afspraak met Dominique gemaakt dat zij er vandaag 3 zou maken en dat werd keurig uitgevoerd. Wat spreken we voor aanstaande zaterdag af? Als kleine kritische noten moeten we (en ik bedoel nu de heren; -smile-) wel het verdedigen op de training nog een keer onder de loep nemen en met iets meer oog voor de vrije man (Ben dus) kan het aantal goals nog verder omhoog en als we moe worden zoals in de 3e periode dan iets meer rust nemen en zorgvuldiger zijn… maar ach misschien ben ik nu wel te kritisch.. –knipoog-.

En als je in de wedstrijd zoveel geeft dan weet je dat het korfschieten minder zuiver is en dat is ook helemaal niet erg, alleen Dominique was met 3 uit 3 100% en de rest miste er wel een paar. Uiteindelijk ook hier een keurige 7-5 overwinning op het wedstrijdformulier. Volgende week zaterdag de topper tegen KOAG E1 in de Zuidplas (11:00!) en dat is een wedstrijd om naar uit te kijken. KOAG vecht voor een laatste kans om samen met ons kampioen te worden en bij winst staan we 4 punten los van de nummer 2 en kan de kampioenstaart de week erna worden besteld. In ieder geval geldt dat als we spelen zoals vandaag ik zeker weet dat we die wedstrijd gewoon gaan winnen!