2e verslaat Fiks 2 in thriller

Na de 1e helft van de competitie achter de rug te hebben, stond er afgelopen zaterdag aan de start van de 2e helft een mooi affiche op het programma in de reserve 2e klasse I. Koplopers Fiks 2 en IJsselvogels 2 (beide 11 punten uit 7 wedstrijden) moesten het in Oegstgeest tegen elkaar opnemen.

Naast deze 2 ploegen is ook EKVA 2 titelkandidaat met 10 punten uit 7 wedstrijden. Na EKVA valt er een gat van 4 punten met de nummer 4 in de poule.

Het belang van de wedstrijd was duidelijk: degene die wint, blijft 1e en heeft het in eigen hand om kampioen te worden. De verliezer komt vanzelfsprekend op 2 punten achterstand, wordt afhankelijk en zal moeten hopen op puntenverlies van de kampioenskandidaten tegen de “mindere” teams in de poule.

De eerste (competitie)wedstrijd tussen IJsselvogels 2 en Fiks 2 werd in Moordrecht nipt gewonnen door IJsselvogels met 15-14. Die wedstrijd was IJsselvogels sterker, maar was het laks in verdedigen, waardoor Fiks simpele doelpunten rond de paal kon scoren, waardoor het alsnog onnodig spannend werd. Om dit tegen te gaan werd er op de trainingen (ja, ook in de kerstvakantie is er getraind) extra nadruk gelegd op het geconcentreerd verdedigen. Met dit alles in het achterhoofd stond er een fit en, tot op het bot, gemotiveerd 2e op het veld.

Het begin van de wedstrijd was echter zeer matig. Er werden zowel in de aanvallen van Fiks áls IJsselvogels veel fouten gemaakt, waardoor het zeker 7 minuten 0-0 stond. Gelukkig was het Lieke die de spits afbeet en mooi uit de rebound scoorde, waarna ook Deborah haar kans schoon zag en met een korte kans de 0-2 op het scorebord zette. Helaas reageerde Fiks attent door meteen na de vakkenwissel 1-2 binnen te werken. Nooit leuk dat soort momenten, maar Tom was scherp en liep z’n tegenstander in het bos door ‘m 3x om z’n eigen as te laten draaien en tekende vervolgens, met een kort simpel schotje aan de zijkant van de korf, voor de 1-3.

De 1e aanval bleef veel moeite hebben om goede kansen te creëren. Dit kwam enerzijds door het goede verdedigen van de heer van Peter, die veel ballen onderschepte uit de steun. Anderzijds werd er heel onrustig en geforceerd gespeeld, wat ten koste ging van de plaatsing en het (slimmer) vrijlopen. Fiks kwam op 2-3 door een makkelijk gegeven vrije bal. Dankzij een scherpschietende Lieke werd de marge weer vergroot naar 2.

Al snel stond het weer gelijk (4-4) door dynamisch steunwerk van de mannen van Fiks waar de dames, die een goede actie in de benen hadden, slim gebruik van maakte (korte kans en stip).

Het werd in deze periode duidelijk dat Fiks over verschillende schijven kon scoren en daarmee dreigend was. Na doelpunten van Peter en Kimberley, wist Fiks zelfs voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong (7-6) te komen. Voor het gevoel was het lekker dat Pieter even voor rust de 7-7 scoorde, zodat het 2e niet met een achterstand de rust in hoefde te gaan. Dit was namelijk niet terecht geweest gezien het spelbeeld. IJsselvogels had meer balbezit en creëerde meer kansen, alleen vielen de ballen niet.

In de rust was iedereen er van overtuigd dat er gewonnen moest worden van Fiks. Zuur was dat er toch een aantal onnodige tegendoelpunten geïncasseerd werden, waar vóór de wedstrijd genoeg voor was gewaarschuwd door de coaches Edwin Plooster en Peter Bakker. Aanvallend moest er rustiger en doelgerichter worden gespeeld. Uit tactisch oogpunt kwam Jeanine in het veld voor Deborah.

Het 2e kwam fris uit de bespreking en met schoten van Victor, die 3x op rij uit de korf draaiden, was het gelukkig bij de 4e toch raak en kwam IJsselvogels weer “vertrouwd” op voorsprong. Dit duurde niet lang, Fiks kwam steeds beter in de wedstrijd en scoorde 4x op rij, waardoor het opeens 11-8 stond. Het 2e werd mentaal getest met een achterstand van 3 punten, wat zo op het oog in de zaal makkelijk recht getrokken kan worden, maar in deze wedstrijd toch even pijnlijk aanvoelde.

In plaats van te gaan mopperen of andere dingen te gaan doen in het veld, bleef het team gefocust en zeer gedreven om aan te haken. Victor, die een niet te missen bal “op de stropdas” kreeg van de goed spelende Manon, zorgde voor 11-9. Een verdwaald schot van Fiks resulteerde toch weer in 3 punten achterstand voor IJsselvogels met nog zo’n 15 minuten te spelen.

Zowel IJsselvogels als Fiks hadden het gehele 1e op de bank zitten. De regels van de KNKV laten het namelijk toe dat deze spelers, tot 4 wedstrijden voor het eind van de competitie, gerechtig zijn om bij het 2e team in te vallen. Coaches van de beide teams lieten daarom ook meteen een aantal spelers warmlopen op dit moment van de wedstrijd.

IJsselvogels 2 kwam “op eigen kracht” terug op 12-10 (Peter) en 12-11 (Tom). De doelpunten werden uitbundig gevierd en smaakte naar meer. Op dat moment zagen IJsselvogels-coaches Edwin en Peter hun kans schoon, om (wederom) tactisch bij te schakelen. Tom die goed speelde werd gewisseld voor Jasper, die vlijmscherp was en z’n 2e schot richting korf verzilverde; 12-12.

Pieter die de gehele wedstrijd sterk was onder de rebound moest plaats maken voor spits Kevin. Fiks (wat direct een heer uit het 1e bracht) leek geschrokken en ging geforceerd aanvallen, waardoor ze vaak na 1 schot de bal kwijt waren en het zodoende IJsselvogels extra mogelijkheden gaven in de aanval. Peter wist 6 minuten voor tijd z’n 2e vrije bal (en 3e doelpunt) te scoren en zorgde zo dat IJsselvogels weer op voorsprong stond (12-13). Fiks wisselde nog een dame en hoopte zo gelijk te maken. Echter was het weer een goede tactische ingreep van de IJsselvogels-coaches  die “onlogisch” de spitsen Kevin en Peter lieten steunen voor Jeanine en Lieke. Lieke scoorde daaruit haar 3e doelpunt van de wedstrijd en zette de stand op 12-14 in het voordeel van IJsselvogels met nog 3 minuten op de klok. Fiks bracht nog 2 spelers van het 1e en scoorde zelfs nog de 13-14 waardoor de spanning écht NIET te snijden was. Een scheidsrechter die nog voor tijdrekken floot, terwijl er 10 seconden daarvoor nog op de korf geschoten werd, hielp daar niet aan mee.

Gelukkig was daar dan eindelijk het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter, wat voor veel vreugde zorgde bij de gehele selectie + begeleiding en uiteraard de meegereisde supporters.

Al met al een verdiende overwinning voor IJsselvogels, waarbij tactiek en doorzettingsvermogen toch de meest cruciale en doorslaggevende factoren waren in deze wedstrijd. Lekker om op deze manier te winnen van een concurrent.

Aanstaande zaterdag wacht MIA thuis (waar uit werd gelijkgespeeld met 18-18). Hier hoopt het 2e de ingezette koers naar het kampioensschap voort te zetten. Elke wedstrijd is nu een finale en met deze gedachte zal er ook moeten worden gespeeld.

Hierbij nodigt het 2e iedereen uit te komen kijken en aan te moedigen, zodat er aan het einde van het zaalseizoen een extra feestje gevierd kan worden…!

Doelpunten: Lieke 3, Peter 3, Tom 2, Victor 2, Deborah 1, Kimberley 1, Pieter 1, Jasper 1.