20190406_133531 (Middel)

Om 7.15 uur vertrokken we met 5 auto’s richting Hoogeveen, de bus zou om 8.00 uur vertrekken vanuit Moordrecht om op tijd te zijn voor de openingsceremonie die om 10.30 uur zou plaats vinden. Om 9.00 uur was iedereen (van de 5 auto’s) in de schitterende sporthal Activum in Hoogeveen gearriveerd, een sporthal die 2 jaar geleden pas gebouwd was en die beschikte over 2 mooie speelzalen, in zaal 1 genaamd “Het Stadion” aan weerskanten tribunes en in zaal 2 genaamd “De Ring” aan één kant een tribune. We werden ontvangen door een jeugdig team van Thrianta die vorig jaar al ervaring hadden opgedaan met de organisatie van het N.K. voor B-teams. Langzaam maar zeker arriveerden steeds meer teams en na het inschieten begon iedereen zich klaar te maken voor de openingsceremonie. Alleen …… de bus uit Moordrecht was nog steeds niet gearriveerd. Onder de bekwame leiding van buschauffeur Dennis (vader van Carice uit de F3) arriveerde de bus gelukkig toch op tijd om bij de openingsceremonie aanwezig te zijn. Eén voor één kwamen de teams onder luid gejuich op waarbij die van CSL en van IJsselvogels toch wel de meeste herrie maakten.

Hoe zou onze C1 vandaag gaan presteren? Al enkele weken hield ik de uitslagen en standen in de andere 1e klasse in de gaten waaruit naar voren kwam dat CSL C1 uit Britsum (Friesland) de gedoodverfde favoriet was. Zij spelen op het veld Hoofdklasse en staan daar met 16 uit 8 ongeslagen bovenaan. Ook waren zij 2 jaar geleden (zelfde lichting van C1 nu) Nederlands Kampioen geworden van de D-Hoofdklasse. Verder “leken” Sporting Delta C1 uit Dordrecht, Exakwa C1 uit Lelystad, Vitesse C1 uit Barendrecht en IJsselvogels C1 uit Moordrecht kanshebber voor een hoge klassering met Dindoa C1 uit Ermelo als gevaarlijke outsider. Avanti C1 uit Pijnacker en De Danaïden C1 uit Leiden leken op voorhand de zwakkere broeders in hoeverre je van zwakkere kan en mag spreken op een N.K. Je neemt natuurlijk niet “zomaar” deel aan een N.K., daar moet je wel wat voor gepresteerd hebben! Toen de poule-indeling  bekend werd ging in huize Slingerland een klein gejuich op want wat bleek, alle 4 de (volgens mij) sterke teams zaten in de andere poule en konden we pas aan het eind van het toernooi tegen komen.

Om 11.00 uur begon het toernooi met 2 wedstrijden uit de andere poule. CSL C1 won met 8-1 van Sporting Delta C1 en gaf gelijk haar visitekaartje af terwijl Vitesse C1 met 7-4 van Exakwa C1 wist te winnen.

Om 11.30 uur was de poule van onze C1 aan de beurt. Wij mochten in zaal 2 openen tegen Dindoa C1 uit Ermelo dat als beste 2e (achter Exakwa C1) was geplaatst voor dit N.K. maar wel met een beter doelsaldo. De trainer/coaches Peter Berlijn en Edwin Plooster posteerden Rosa de Zwart, Dominique van Hees, Tim Plooster en Benjamin Slingerland in de aanval, Jesca van Grieken, Anne Leyen Heeneman, Joran v.d. Velde en Wesley Starreveld in de verdediging terwijl Lisa Vink, Suus Jongsma, Willem ten Hove en Tim Senden op de bank mochten plaats nemen. Een wedstrijd duurde 2 x 12 min. met op de helft wissel van korf.

In de 11e min. was het Benjamin die met een mooi schot van halve afstand de score opende, 1-0, met in de eerstvolgende tegenaanval gelijk de 1-1 uit een benutte korte kans. In de 6e min. was het Joran die uit een mooie bovenhandse doorloopbal 2-1 scoorde maar dit kon de tegenstander in dezelfde minuut helaas ook, 2-2. Tim scoorde van afstand (nog steeds in de 6e minuut) 3-2 gevolgd in de 5e minuut door de 3-3 uit een doorloper. In de 4e minuut nam Wesley gelijk revanche door eveneens uit een mooie doorloper 4-3 te scoren en toen Jesca van afstand 5-3 scoorde leek het gaatje geslagen. Helaas scoorde de lange heer van Dindoa in de laatste 2 minuten nog 2x (onder de korf en van afstand) waardoor we met een 5-5 gelijke stand de rust ingingen. – RUST – Zou C1 in de 2e helft het verschil kunnen maken? In de 11e minuut scoorde Joran van afstand 6-5 en in de 10e minuut was het Jesca die eveneens van afstand 7-5 scoorde, opnieuw een gaatje van 2 punten. De eerste tactische wissel van onze kant vond plaats zoals er nog vele zouden volgen. In de 9e minuut was het Tim Pl. die 8-5 scoorde en toen Benjamin een minuut later opnieuw van afstand 9-5 scoorde was het gat ineens 4 punten. De laatste 8 minuten werd er niet meer door C1 gescoord waarna Dindoa in de laatste minuut de eindstand op 9-6 bepaalde. Dat laatste doelpunt zou, achteraf, nog grote gevolgen krijgen.

Avanti C1 had op het andere veld met 6-4 gewonnen van De Danaïden C1.

Om 12.00 uur kwamen de teams uit de andere poule weer in actie. CSL C1 won “maar” met 5-2 van Exakwa C1 terwijl Vitesse C1 en Sporting Delta C1 elkaar in evenwicht hielden, 3-3.

Omdat wij het beste doelsaldo hadden mochten wij de 2e wedstrijd spelen in “Het Stadion”, en dat is net even wat leuker dan in zaal 2 “De Ring”. Tegenstander was De Danaïden C1 uit Leiden.

Met in de aanval Rosa, Dominique, Tim P. en Willem en in de verdediging Anne, Jesca Joran en Wesley. Het duurde even eer de eerste goal viel maar al snel was duidelijk dat van deze tegenstander moest worden gewonnen. In de 8ste minuut zette Tim P. C1 van afstand op 1-0 maar in dezelfde minuut scoorde de tegenstander eveneens van afstand 1-1. In de 5e minuut was het eerst Joran van afstand en in dezelfde minuut Jesca, ook van afstand, die 2-1 en 3-1 scoorden waarna Tim P. in de 2e min. van halve afstand de ruststand op 4-1 bepaalde. – RUST – In de 10e minuut scoorde Tim P. (met zijn 3e treffer) uit een doorloopbal 5-1 en een minuut later was het Joran die van afstand de 6-1 op het scorebord zette. In de 5e minuut was het opnieuw Joran die met een mooi afstandsschot 7-1 scoorde. Tijd voor de coaches om alle 4 de wissels in te zetten. Uit een vrije bal scoorde Tim P. 8-1 waarna Benjamin met zijn eerste en enige schot voor 9-1 zorgde. In de laatste minuut scoorde De Danaïden van onder de korf 9-2 hetgeen ook de eindstand werd.

In de andere wedstrijd had Dindoa C1 toch wel enigszins verrassend met liefst 2-9 van Avanti C1 gewonnen, waren wij nu zo goed of …….

Om 13.00 uur vonden in de andere poule de laatste poulewedstrijden plaats. CSL C1 won met 11-7 van Vitesse C1 en plaatste zich ongeslagen voor de finale en omdat de wedstrijd tussen Exakwa C1 en Sporting Delta C1 in 6-6 eindigde werd Vitesse C1 2e met 3 p., Sporting Delta C1 3e met 2 p. en Exakwa 4e met 1 p. Hier waren de kaarten geschud.

Om 13.30 uur stonden de wedstrijden IJsselvogels C1 – Avanti C1 en Dindoa C1 – De Danaïden C1 op het programma. IJsselvogels had aan een gelijkspel voldoende om de finale te halen maar wie twijfelde daar nog aan? Zelf met 9-6 van Dindoa winnen, dan Dindoa met 9-2 van Avanti zien winnen en wij als laatste nog tegen Avanti C1, dat mag toch geen probleem opleveren. Hadden we Avanti C1 op het veld ook al niet met 4-11 verslagen!

De opstelling voor de laatste wedstrijd was als volgt: aanval Rosa, Dominique, Tim P. en Willem en in de verdediging Anne, Jesca, Wesley en Benjamin. De eerste aanval had het moeilijker dan verwacht, veel schoten zonder afvang waardoor we veel de bal kwijt waren, te weinig rust en een (netjes uitgedrukt) bijzonder zwakke scheidsrechter die duidelijk zijn (negatieve) stempel op deze wedstrijd drukte. In de 7e minuut was het dan eindelijk 1-0 door een mooi schot van Rosa. Met nog 2 min. te spelen een twijfelachtige strafworp tegen die 1-1 betekende. – RUST – In de 2e helft hetzelfde beeld, verkeerde schoten op de verkeerde momenten waardoor er (te) veel balverlies werd geleden en we hele korte aanvallen hadden. De ingevallen Joran kreeg een strafworp mee die hij zelf verzilverde en de zwak leidende scheidsrechter had er nog wel enkele mogen geven maar helaas. Met nog 2 min. te spelen scoorde Avanti van afstand 2-2. Een gelijkspel was weliswaar voldoende voor een finaleplaats maar stel je voor dat ……. En inderdaad, met nog iets meer dan 1 minuut te spelen scoorde Avanti van halve afstand 2-3. Hoe C1 ook haar best deed, het wilde niet lukken, de bal wilde er niet meer in.

Hoe nu verder ……… hadden we de finale bereikt? Dindoa had gelukkig “maar” met 5-3 gewonnen van De Danaïden C1. In het programmaboekje stond keurig hoe alles moest verlopen in de poulefase maar er stond geen letter in over hoe verder als 2 of 3 teams gelijk zouden eindigen. Een grote blunder van de organisatie maar dat is mijn persoonlijke mening. Over alle 3 de wedstrijden hadden IJsselvogels C1, Dindoa C1 en Avanti C1 4 punten behaald en zou (waarschijnlijk) het doelsaldo de beslissing brengen. Wij hadden een doelsaldo van +9, Dindoa van +6 en Avanti van -4,. Volgens onze (mijn) berekening zouden wij terecht op de 1e plaats staan en de finale mogen spelen. De wedstrijden om de 3e en 4e plaats werden eindelijk omgeroepen en wat bleek …… IJsselvogels C1 was geen 1e maar 2e geworden. Er werd alleen gekeken naar de uitslagen van de bovenste 3 die gelijk geëindigd waren en de uitslagen tegen nr. 4 De Danaïden C1 telden niet mee. Door de 9-2 zege van Dindoa C1 op Avanti C1 waren zij dus op de 1e plaats geëindigd ondanks dat ze met 9-6 van ons verloren hadden. Was het tegen Dindoa 9-5 of 10-6 geworden dan waren wij 1e geweest, over 1 doelpunt gestruikeld, hoe zuur kan het zijn.

Om 14.20 uur stonden de wedstrijden om de 3e en 4e plaats en om de 5e en 6e plaats op het programma. Om de 3e en 4e plaats speelden IJsselvogels C1 tegen Vitesse C1 en om de 5e en 6e plaats Sporting Delta C1 tegen Avanti C1.

Vitesse beschikte over een leuke en jonge ploeg met enkele oudere spelers erin, een beetje vergelijkbaar met onze C1 vond ik. C1 begon met Rosa, Dominique, Tim P. en Benjamin in de eerste aanval en Anne, Jesca, Joran en Willem in de eerste verdediging. In de 1e minuut kreeg Benjamin al een strafworp mee die helaas door Tim werd gemist maar nog geen minuut later was het opnieuw Benjamin die van halve afstand voor 1-0 zorgde. Een strafworp tegen betekende even later 1-1. Met nog 6 minuten op de klok scoorde Jesca van afstand 2-1 en toen Joran een minuut later uit een knappe vrije bal 3-1 scoorde kreeg ik toch wel een goed gevoel over deze wedstrijd. Helaas scoorde Vitesse hierna gelijk uit een doorloper 3-2 maar een mooi afstandsschot van Benjamin zette C1 weer op een 4-2 voorsprong waarna Vitesse van halve afstand de ruststand op 4-3 bepaalde. Het kon nog alle kanten uit. – RUST – In de 2e helft begon Vitesse met het missen van een strafworp waarna Willem een strafworp meekreeg die door Joran werd benut, 5-3. Met nog 7 minuten te spelen was het Tim P. die met een fraai afstandsschot voor 6-3 zorgde, het gat was geslagen. Tijd voor de coaches om opnieuw alle reserves speeltijd te gunnen en zo een aandeel in deze schitterende prestatie te leveren. In de laatste minuut ging bij Vitesse opnieuw een strafworp mis waarna ze uit een doorloopbal de eindstand op 6-4 bepaalden.

IJSSELVOGELS C1 WAS 3E VAN NEDERLAND GEWORDEN, EEN KNAPPE PRESTATIE!!!!!

Om de 5e en 6e plaats won Sporting Delta C1 met liefst 7-2 van Avanti C1. Om de 7e en 8e plaats won Exakwa met 11-7 van De Danaïden C1 waarna om 15.10 uur de finale plaats vond tussen CSL C1 en Dindoa C1 en ó ….. wat had ik daar graag IJsselvogels C1 zien staan ……

CSL scoorde gelijk uit een duidelijk ingestudeerde bal 1-0 maar Dindoa herstelde zich bijzonder knap en stond ineens met 1-3 voor. Hierna stelde CSL orde op zaken en won deze wedstrijd met duidelijke cijfers, 12-5. CSL dus Nederlands Kampioen bij de C-teams 1e klasse.

Achteraf bleek dat wij de enige uit poule B waren die won van een ploeg uit de A-poule, Het klopte dus dat de andere poule beduidend sterker was dan onze poule en korfballend gezien waren CSL C1 en IJsselvogels C1 duidelijk de 2e sterkste teams op dit toernooi.

Ik bedank alle spelers, speelsters en reserves en natuurlijk de trainer/coaches Peter en Edwin voor de schitterende korfbaldag, Matthijs die de hele dag aanwezig was en veel werk uit handen nam van Peter en Edwin zodat zij zich alleen op C1 konden concentreren. Alle aanwezige supporters. en dat waren er echt heel veel, in alle soorten en maten van vaders en moeders, opa’s en oma’s, familie en natuurlijk heel veel IJsselvogelsleden uit diverse teams. Allemaal hartelijk bedankt voor jullie support!!

Een trotse vader,
Wim.

De eerste wedstrijd tegen Dindoa C1 uit Ermelo werd in een doelpuntrijke wedstrijd met 9-6 gewonnen. Hierna speelde C1 tegen KZ Danaïden C1 uit Leiden een eenvoudige wedstrijd die met 9-2 werd gewonnen. De derde en laatste poulewedstrijd tegen Avanti C1 uit Pijnacker werd daardoor beslissend om de poulewinst. De doelpuntenmachine kwam deze wedstrijd echter niet op gang en dus ging deze wedstrijd met 2-3 verloren. Een kleine domper op de dag, maar al snel moest de knop om voor de finaleronde.

Als nummer 2 van poule B werd gestreden tegen de nummer 2 van poule A; Vitesse C1 uit Barendrecht. Alle meegereisde fans gingen er voor de laatste wedstrijd nog eens goed voor zitten. Deze wedstrijd werd met 6-4 gewonnen, waarna IJsselvogels C1 de beker voor de derde prijs in ontvangst mocht nemen. Het werd een feestje op de terugweg met de spelers in de supportersbus. IJsselvogels C1 heeft een mooie en geslaagde dag gehad met een mooie 3e plaats als resultaat.

Foto’s: MvdV / MA