Hoe vloog de bal – 02-04-2016

Hoe vloog de bal …… (zaterdag 02 april 2016).

De 1e competitiedag op het veld was er, helaas, één om snel te vergeten. Vooral de senioren en junioren en de E- en F-teams lieten het behoorlijk afweten en grossierden in nederlagen. Van de 20 gespeelde wedstrijden werden er maar 5 gewonnen, speelden er 3 gelijk en leden er liefst 12 een nederlaag. De grootste overwinning werd behaald door D4 dat in Vlaardingen knap met 4-11 wist te winnen van Vlaardingen D1 al werd door de scheidsrechter een 5-10 eindstand ingevuld. Daar stonden echter wel nederlagen van 16-6 (4e), 20-12 (5e), 6-23 (E3) en 20-9 (F1) tegen over. Topscoorders van de dag werd en Kevin Berghout uit het 1e en Dirk Rijneveld uit het 3e die allebei 6x wisten te scoren. De resultaten:

IJsselvogels 1, nr. 3 op de ranglijst, opende tegen het op de gedeelde 4e plaats staande Albatros 1 uit Zwijndrecht waarvan uit met 16-12 werd verloren. Zonder de nog steeds geblesseerde Nathan Marck en Manon van Kerkhof die net ervoor in het 2e had gespeeld begon het 1e aan de wedstrijd. Tot 3-3 ging het gelijk op waarna het 1e de wedstrijd naar zich toe begon te trekken en mede dankzij 3 doelpunten van Hannah een 8-5 voorsprong nam. Hierna brak een mindere fase aan waarvan Albatros dankbaar profiteerde en weer op gelijke hoogte kon komen, 8-8. De matig leidende scheidsrechter B. Gelissen begon hierna met het uitdelen van enkele cadeautjes aan Albatros, hij zou in totaal 5 strafworpen aan Albatros geven tegen geen enkele voor IJsselvogels terwijl Hannah 1x en Kevin 2x toch echt zulke overduidelijke strafworpen mee hadden moeten krijgen. De rust brak met een 9-10 achterstand aan. In de 2e helft bogen Marina, van afstand, en Kevin, uit een korte kans,  de achterstand om in een 11-10 voorsprong. Een derde strafworp voor Albatros bracht de tegenstander weer langszij, 11-11. Hierna was het steeds stuivertje wisselen, dan wij 1 voor, dan Albatros weer 1 voor tot 16-16. Kevin zette ons met zijn 6e doelpunt weer op voorsprong, 17-16 waarna de scheidsrechter zijn greep op de wedstrijd nog meer begon te verliezen en met het uitdelen van liefst 4 gele kaarten (2 aan ons en 2 aan Albatros voor allemaal pietluttigheden) probeerde te redden wat er nog te redden viel terwijl daar helemaal geen aanleiding voor was. Een strafworp tegen betekende 17-17 en na 17-18 scoorde Albatros opnieuw uit een strafworp 17-19 en leek de wedstrijd gespeeld. Gelukkig was daar Karen Vonk Noordegraaf die eerst van afstand 18-19 scoorde en daarna in de laatste minuut alsnog de dik verdiende 19-19 scoorde. Al met al mogen we blij zijn met een punt al had een overwinning er zeker ingezeten als …… Trainer/coach Mark noteerde 6 doelpunten van Kevin, 4 van Karen en Hans, 3 van Hannah en 1 van Marina en Victor.

IJsselvogels 2 speelde thuis tegen Albatros 2 waarvan het uit met 18-13 verloor. Om nog mee te doen om het kampioenschap moest er gewonnen worden. Alleen bij 1-0 door Eva een keer voorgestaan, verder steeds achter de tegenstander aangelopen met een terechte 16-18 nederlaag als gevolg. Na 3-4 liep Albatros 2 uit naar 3-8 en was het gat geslagen, ruststand 4-9 en dat zijn natuurlijk veel te weinig doelpunten. De 2e helft was van een stuk beter gehalte al werd het gat niet echt kleiner. Pas na 14-18 kon het 2e naderen tot 2 punten waardoor het een spannende wedstrijd leek, gezien de 16-18 eindstand, de realiteit was echter anders. Kimberley en Coen 4x, Pieter Bl. 3x, Eva 2x en Peter, Pieter de Br. en Deborah 1x scoorden de doelpunten voor het 2e dat nu 4e staat in de Res. 2e klasse.

In tegenstelling tot het 1e en 2e speelde IJsselvogels 3 juist in Zwijndrecht tegen Albatros 3 waarvan thuis nipt met 16-15 werd verloren. Bij winst kon het 3e op gelijke hoogte komen en stijgen van de 8e en laatste plaats naar een gedeelde 4e en 5e plaats, zo dicht zit alles bij elkaar. Tot 10-10 bleven beide ploegen op gelijke hoogte waarna Albatros 3 een gaatje sloeg naar 14-10 en 16-11. Ondanks 6 goals van Dirk, 3 van Erwin, 2 van Anne en Ernst en 1 van Bas en invalster Tamara kon het 3e het niet bolwerken en werd er met 19-16 verloren. Achter de 3-4 stond helaas geen naam. Zaterdag komt koploper Fortis 2 op bezoek maar daarna zullen toch de punten behaald moeten gaan worden.

Was de laatste wedstrijd in de zaal IJsselvogels 4 – Kinderdijk 3, afgelopen zaterdag stond de wedstrijd andersom in Alblasserdam op het programma maar dan op het veld en met een geheel andere ploeg. Gezien de 16-6 eindstand zal het niet echt spannend zijn geweest en blijft het 4e in de gevarenzone met nog 5 wedstrijden te gaan. Verder helaas niets ontvangen.

In Krimpen ad IJssel nam IJsselvogels 5 het op tegen KOAG 5 en dat bleek een vrij goede tegenstander. Een snelle 3-0 achterstand kon nog worden teruggebracht tot 3-2 maar daarna liep KOAG 5 opnieuw uit naar een 8-3 voorsprong en dat gat werd alleen maar groter. Na 14-6 kwam het 5e wel weer dichterbij tot 16-11 maar daarna bepaalde KOAG 5 de eindstand op 20-12 ondanks 3 doelpunten van Dennis, 2 van Remon, Tom en Mike en 1 van Marit terwijl achter de 3-2 en de 6-3 geen naam stond ingevuld. Na het kampioenschap in de 1e helft veldcompetitie spelen jullie nu een klasse hoger met allemaal andere tegenstanders, succes!

IJsselvogels A1 leed een ontzettend dure nederlaag tegen hekkensluiter Vitesse A2 waarvan uit nog met 8-13 werd gewonnen. In plaats van een gat van 5 punten te pakken zag A1 tegenstander Vitesse A2 tot op 1 punt naderen. Na een 1-0 voorsprong en een 1-3 achterstand werd de 1e helft met een 5-5 stand afgesloten. Gelijk na de rust liep Vitesse A2 uit naar 5-7 om daarna van 7-8 weg te lopen naar een 7-14 voorsprong om uiteindelijk met 10-15 te zegevieren. Christiaan, Noël en Stan scoorden 3x en Mike 1x. Het schotpercentage zal duidelijk om hoog moeten om punten te gaan pakken.

Persoonlijke noot: Zaterdagavond zat ik op de livestream van het KNKV drie wedstrijden tegelijk te volgen n.l. Koog Zaandijk 1 – PKC 1 / Blauw Wit 1 – TOP (S) 1 en AWDTV 1 – TOP (A) 1 toen ik ook de uitslagen van de halve finale junioren langs zag komen met o.a. Fortuna A1. Was dat niet de tegenstander waarvan IJsselvogels C1 de beslissingswedstrijd won toen het 2 weken later Kampioen van Nederland werd?! Waar Fortuna A1 nu bij de beste 4 (junioren)teams van Nederland hoort, verloor onze A1 afgelopen zaterdag in de 1e klasse van Vitesse A2 ……

En wat dacht je van IJsselvogels A2? Uit in Delft, eerder dit seizoen, met 4-21 winnen van het nog puntloze DES A2 en nu blij zijn dat je na een 9-11 achterstand, tegen deze zelfde tegenstander, met 11-11 nog een punt in de wacht weet te slepen, ra, ra, ra! Na een doelpuntrijke 1e helft die werd afgesloten met een 8-7 voorsprong, dit was trouwens ook de enige voorsprong die A2 deze wedstrijd heeft gehad, waren de doelpunten in de 2e helft schaars. Na 8-8 en 9-9 liep DES A2 uit naar een 9-11 voorsprong. Gelukkig zorgden een afstandsschot van Merel en een benutte strafworp van Jesse er voor dat er toch nog een puntje in Moordrecht bleef. Jesse en Jelle scoorden 3x, Anouk en Merel 2x en Karlijn 1x.

IJsselvogels A3 nam het thuis op tegen SDO A1 uit Hillegom. Na het vorige kampioenschap speelt A3 nu een klasse hoger, in de Jun. 4e klasse G. Het werd een bijzonder spannende wedstrijd die in een 12-13 nederlaag eindigde. Dat was echter niet te zien op het scorebord want dat leek met een 48-13 eindstand danig van slag. De 8 leek niet van het scherm afgehaald te kunnen worden waardoor ik dacht dat jullie met 14-13 gewonnen hadden, helaas, het bleek een 12-13 nederlaag te zijn geworden. Verder helaas niets ontvangen en dat is niets voor de leidsters Laura en Lisanne.

IJsselvogels B1, spelend in de 2e klasse, moest thuis aantreden tegen KCC / SO natural B2 en die komt uit de 1e klasse. Dit werd een lastige wedstrijd met een felle tegenstander en aangezien B1 geen enkele keer op voorsprong kon komen mag het blij zijn dat het na een 4-5 ruststand en een 7-9 achterstand toch nog met 9-9 gelijk speelde dankzij doelpunten van invaller Sam Kl. en Jelle. Coach Stef zag Jelle 3x en Lars, Roos, Sam M., Angela, Dyonne en Sam Kl. 1x scoren

IJsselvogels B2 won thuis nipt met 6-5 van KOAG B2 uit Krimpen ad IJssel waarbij ik alleen weet dat Douwe het laatste en winnende doelpunt scoorde, verdere gegevens ontbreken helaas.

Van leider Bas ontving ik via de mail het volgende wedstrijdverslag van IJsselvogels B3: Ook voor de B3 stond vandaag de eerste veldwedstrijd op het programma en wat voor één. Op basis van de onlangs gespeelde zaalcompetitie leek Kinderdijk de meest gevreesde tegenstander. Dit was in de eerste helft van deze wedstrijd goed terug te zien. Verdedigend deed IJsselvogels het in de eerste helft erg goed alleen aanvallend bleek Kinderdijk niet van plan om een doelpunt door te laten. Dit zorgde voor onzekerheid, stilstand en enorme slordigheden in het spel van IJsselvogels. In de rust stond de stand op 0-1. Er moest wat gebeuren. Één wissel in het aanvallende vak bleek voldoende om Edo al vrij snel de gelijkmaker te laten maken. Sam vroeg aan Wouter wat het spel moest zijn: 3-1 vanuit de steun of vanuit de vang. Vanuit de steun was het antwoord. Mocht hij dan schieten als er een steun stond? Jazeker! En dat hebben wij gezien. Tweemaal achterelkaar heeft hij de korf weten te vinden. Ook Edo bleek op dreef en scoorde de 4-1. Verdedigend zat het prima dicht, al kan het natuurlijk nog beter, maar dat biedt mogelijkheden om te groeien. Kinderdijk wilde terug in de wedstrijd komen en kwam met de 4-2. Vervolgens wisten zowel Kim als Sam de korf te vinden en zetten zij de eindstand op 6-2 winst. Eerlijk is eerlijk, alléén kijkende naar de aanval in de eerste helft was de achterstand meer dan terecht. Gelukkig werd IJsselvogels beetje bij beetje wakker en ging zuiverder spelen. Dit hebben wij ook echt te danken aan de reserves, onze dank voor Douwe, Sam, Thirza en Kris voor jullie inbreng in de wedstrijd! Volgende week mogen wij uit naar Olympia waar Wouter en Bas de verwachting hebben uitgesproken dat de B3 echt gaat laten zien wat zij in haar mars heeft.

In Bleiswijk liet IJsselvogels C1, dat uitkomt in de 1e klasse,  zich van zijn beste kant zien door Weidevogels C1 met 8-10 te verslaan en dat is een prima prestatie. Leidster Marina zou via de mail nog wat nasturen maar tot op heden helaas nog niets ontvangen. Misschien komt het nog.

IJsselvogels C2 was vrij.

IJsselvogels D1 speelt nu in de gewenningspoule in de Hoofdklasse en dat is een (halve) klasse hoger dan in de zaal. Tegenstander KOAG D1 komt juist uit de Hoofdklasse en speelt nu juist een (halve) klasse lager. Jammer dat Evi zich ’s morgens ziek moest afmelden want hoewel invalster Jesca het uitstekend deed mis je toch een stukje ervaring en een doelpuntenmaakster in dat vak. In de 1e helft speelde D1 goed en nam het brutaal een 0-1 en 1-2 voorsprong en als toen die strafworp was benut! Nu kwam KOAG op 2-2 en zelfs met 3-2 voor waarna Lieneke uit een mooie doorloper de ruststand op 3-3 bepaalde. KOAG D1 was wel sterker, schoot ook meer, maar D1 gaf zich niet zomaar gewonnen. Na 5-3 was het Cécile die van afstand 5-4 scoorde en na 6-4 was het invaller Willem die, eveneens van afstand, 6-5 scoorde waarna KOAG de eindstand op 7-5 bepaalde. Coach Kevin zag Cécile 2x en Yana, Lieneke en invaller Willem 1x scoren. Complimenten voor het vertoonde spel.

IJsselvogels D2 had in PKC / SWKGroep D4 een bekende tegenstander, althans, voor het huidige D4. In de zaal waren ze, een klasse lager, ongeslagen kampioen geworden met een heel goed doelsaldo, D2 was dus gewaarschuwd. Ik heb een klein stukje gezien waarin D2 met 2-0 en 4-1 de leiding nam maar daarna PKC zag naderen tot 5-3. Op het formulier zie ik geen scoreverloop maar wel dat jullie keurig met 8-4 hebben gewonnen dankzij 3 doelpunten van Marijn, 2 van Isa en 1 van Anne, Tim en (de half zieke) Wesley terwijl Stijn nog wordt bedankt voor het invallen.

IJsselvogels D3 was vrij en speelt a.s. zaterdag zijn eerste wedstrijd in de D gelijk tegen het sterke Vriendenschaar D1 uit Bodegraven, succes D3!

In Vlaardingen speelde het nieuwe IJsselvogels D4 (het voormalige D3) tegen Vlaardingen D1 en dat ging gelijk erg goed. Na een 0-4 ruststand werd er keurig met 4-11 gewonnen alleen had de (bij mij bekende) scheidsrechter een 5-10 eindstand genoteerd en ingevuld. Heel het team had er zin in en dat kwam tot uiting in de score. Amber maakte er 4, Nils 3 en Rosanne, invaller Olivier, Jens en Rosa 1 waardoor beide punten mee naar Moordrecht gingen. Jullie spelen tegen iedere tegenstander 2x.

IJsselvogels E1 (eigenlijk E3) speelt deze 2e helft veldcompetitie een klasse hoger, in de 1e klasse, en moest het thuis opnemen tegen Nieuwerkerk E4. Ik weet alleen dat ze met 7-12 hebben verloren, verder helaas (nog) niets ontvangen.

IJsselvogels E2 (eigenlijk E4) speelde in  de 1e helft veld tegen Vriendenschaar E5 maar speelt nu een klasse hoger, in de 2e klasse, en moest het opnemen tegen Vriendenschaar E2. Het begin was blijkbaar niet al te best want pas na een 0-7 achterstand lukte het Quinty, Lienke en nogmaals Quinty om op te halen tot 3-7 om uiteindelijk met 3-8 te verliezen. De volgende keer vanaf het begin het koppie er bij en wie weet zijn de punten dan voor jullie, succes! Het korfschieten werd met 5-3 gewonnen dankzij 2 doelpunten van Thomas en Quinty en 1 van Maudy.

Tja, en dan IJsselvogels E3 (eigenlijk E5). Zij speelden thuis tegen Vlaardingen E3 en die bleek duidelijk een maatje te groot getuige de 6-23 nederlaag. Na 0-8 begon het bij E3 te lopen en via 2 doelpunten van David en 1 van Eline en Levi haalde E3 op tot 4-9. Hierna was het weer over en sluiten en lukte het alleen  Levi om nog de 5-13 en de 6-17 te scoren waarna de scheidsrechter affloot bij een 6-23 eindstand. Nu maar hopen dat de volgende tegenstander wat minder sterk is of ….. jullie moeten allemaal een uurtje eerder naar bed zodat jullie ’s zaterdags wat fitter zijn om te spelen.

IJsselvogels E4 (eigenlijk E6) was vrij.

IJsselvogels F1 eindigde 1e helft veld op een keurige 2e plaats met 1 punt achterstand op Nieuwerkerk F2 en laat nu gelijk de eerste tegenstander in dit nieuwe veldgedeelte. Dankzij 2 doelpunten van Flo nam F1 een 1-2 voorsprong, tot 7-5 kon F1 nog goed bijblijven maar daarna was het over en sluiten en zag het de tegenstander uitlopen naar een ruime 13-5 voorsprong. Na 16-6 haalde F1 weer op tot 16-9 maar daarna was het over en uit, eindstand 20-9 ondanks 5 doelpunten van Tiddo, 2 van Flo en 1 van Sahra en Luna. Het korfschieten werd met 8-3 verloren met 2 goals van Timo en 1 van Sahra.
Van de moeder van Sven, Marloes, ontving ik via de mail het volgende wedstrijdverslag van de wedstrijd Nieuwerkerk F4 – IJsselvogels F2: Op zaterdagochtend vertrokken we al vroeg (8.15 uur) naar Nieuwerkerk (F4). De eerste buitenwedstrijd van de F2. Dat is best even wennen, blote benen & armen, zand in je schoenen, schaafplekken als je valt…! Nieuwerkerk begon sterk. F2 wist elkaar nog niet zo goed te vinden, de bal kwam vaak in de handen van Nieuwerkerk terecht. Na twee tegendoelpunten scoorde Lara een mooi doelpunt (je eerste echte velddoelpunt Lara!, red.) waardoor het 2-1 werd, goed gedaan Lara! Ze kregen hun vertrouwen weer een beetje terug. Toch volgde er al snel twee tegendoelpunten. Tijd voor de superspeler: Timo, die al snel scoorde. Ineens liep Nieuwerkerk uit naar 9-2. IJsselvogels was het eventjes kwijt. Gelukkig scoorde Sven 9-3! Ze kregen weer wat meer vertrouwen, en ineens waren er veel kansen onder de korf, Lieke deed een paar goede pogingen, de bal wilde er alleen niet in… Gelukkig werd het door een schot achter de korf van Timo 9-4 en vervolgens 9-5 doordat Lara de bal mooi en snel naar Jayden gooide, Jayden de bal ving en afspeelde aan Sven die hem vervolgens scoorde! Dat willen we vaker zien, goed overspelen en ervoor zorgen dat iedereen in het team de bal krijgt! Timo scoorde de laatste bal, 10-6 van een flinke afstand en toen klonk het eindsignaal. Het korfschieten werd 3-3. Lara scoorde 2 keer en Timo 1 keer.

P.S. Een vraag aan alle leiders, leidsters. Het is voor mij vaak gissen hoe een wedstrijd is verlopen, alleen als de leiders en leidsters achter op het scoreformulier een stukje hebben geschreven weet ik wat meer te vertellen over de wedstrijd maar helaas komt dat niet zo vaak voor. Het zou voor mij, en ik denk ook voor het desbetreffende team, ideaal en heel leuk zijn als de leiders en leidsters zelf een (kort) verslag zouden schrijven en dit dan naar mij doormailen (sturen naar s.slingerland@planet.nl) zodat ik het letterlijk kan overnemen in “Hoe vloog de bal ….”, bedankt alvast!