Hoe vloog de bal – 6 september 2014

Hoe vloog de bal …… (zaterdag 6 september 2014).

Het nieuwe veldseizoen 2014-2015 is weer begonnen en dat hebben de wedstrijdsecretarissen gemerkt gezien het aantal afschrijvingen hetgeen mede kwam omdat alle 26 teams moesten spelen. Laten we met zijn allen proberen dit tot een minimum te beperken al weet ik dat dit niet altijd mogelijk is. Alle geblesseerden van harte beterschap en we hopen jullie snel weer op het veld te kunnen bewonderen. Ieder nieuw seizoen is het weer afwachten hoe de nieuwe indelingen uitpakken. Tegenwoordig kun je je teams niet meer hoog of laag opgeven maar wordt door de Bond gekeken naar de sterkte van de spelers in voorgaand seizoen en daar wordt de sterkte van het team aan gekoppeld. Vandaar weer de gigantisch grote uitslagen in diverse afdelingen. Met het maken van alleen een 1e, 2e en een 3e klasse bij o.a. de E-teams blijf je dit houden, zielig voor degene die zo ruim verliest en ook niet leuk voor degene die met zoveel wint. Na de degradatie van vorig seizoen uit de Overgangsklasse is het 1e op diverse plaatsen gewijzigd. In Korbatjo 1 dacht ik dat het 1e een ideale eerste tegenstander had om de eerste punten te pakken maar gezien de ruime 21-12 nederlaag zou het wel eens een bijzonder moeizaam jaar kunnen worden al is dat na 1 wedstrijd natuurlijk moeilijk te zeggen. Opvallend zijn de uitstekende prestaties bij de E-teams die alle 6 hun wedstrijd wisten te winnen. Van de 27 gespeelde wedstrijden werden er 15 gewonnen, speelde er 1 gelijk en leden er 11 een nederlaag. De grootste overwinningen kwamen op naam van het 2e dat uit met 6-19 van Korbatjo 2 won en van E4 dat thuis met 13-0 van Gemini E2 won. Christiaan Verwoerd uit A1 werd topscoorder van de week met liefst 7 doelpunten. De resultaten:

In Oud-Beijerland speelde IJsselvogels 1 zijn eerste wedstrijd, na de degradatie van vorig seizoen uit de Overgangsklasse, in de 1e klasse. Gezien de 21-12 nederlaag, na een 9-5 ruststand, was het 1e niet bij machte de wedstrijd naar zijn hand te zetten en dat had ik tegen deze tegenstander toch wel een klein beetje verwacht. Verder helaas geen gegevens omtrent het scoreverloop en de doelpuntenmakers ontvangen. A.s. Woensdagavond 10 september speelt het 1e thuis tegen KOAG 1 uit Krimpen ad IJssel (aanvang 20.30 uur) en zaterdag 13 september ontvangt het 1e thuis om 15.30 uur Vitesse 1 uit Barendrecht. Ze kunnen jullie steun goed gebruiken dus laat je zien en horen!!!!!

Ook IJsselvogels 2 speelde in Oud-Beijerland, zij speelden voor het 1e en gaven het goed voorbeeld door met een ruime 6-19 overwinning huiswaarts te keren. Ook hier helaas geen informatie ontvangen betreffende het scoreverloop en de doelpuntenmakers.

IJsselvogels 3 speelde in Dordrecht de zware uitwedstrijd tegen Oranje Wit 5 dat zich maar niet gewonnen wilde geven. “Versterkt” met Marina en Dirk uit het 1e is het 3e er waarschijnlijk niet slechter op geworden. Marina gaf gelijk haar visitekaartje af door de 0-1 en de 0-2 voor haar rekening te nemen. Na 4-6 liep het 3e uit naar 4-9 en leek de wedstrijd gespeeld, Oranje Wit haalde echter op tot 8-10 en zelfs tot 12-12 waarna good-old Dirk met zijn 5e treffer het 3e alsnog de overwinning schonk. Dirk 5x, Marlies en Marina 3x en Pieter 2x namen de productie voor hun rekening terwijl de scheidsrechter i.p.v. 12-13 een 11-14 eindstand op het wedstrijdformulier noteerde.

IJsselvogels 4 leverde thuis een uitstekende prestatie door het sterke Nieuwerkerk 6 na een 5-4 ruststand nipt met 9-8 te verslaan. Na een 5-4 ruststand liep het 4e uit naar een 8-5 voorsprong maar het geroutineerde Nieuwerkerk 6 kwam goed terug tot 8-7 en 9-8 met zelfs kansen op de gelijkmaker. Gelukkig misten ze deze wedstrijd 2 strafworpen en een handvol echte kansen en doordat Rob 4x, Lydia 3x en Stef en Edwin 1x scoorden bleven de punten keurig in Moordrecht. Lekkere start!!!

Ook het jonge IJsselvogels 5 deed het uitstekend en ook hier was het ontzettend spannend. Met als coaches Brenda en René langs de lijn stond het in de rust pas 2-2. Tegenstander Oranje Wit 9 uit Dordrecht bood goed tegenstand en na 2-3 achter en 4-4 gelijk was het steeds het 5e dat een voorsprong nam. Bij 9-6 leek de winst binnen maar Oranje Wit 9 wist nog op te halen tot 9-8 toen de scheidsrechter voor de laatste keer affloot. Eline en Peter scoorden 2x en Nikki, Iris, Roos, Remon en Mike 1x, Altijd lekker als je je eerste wedstrijd in de senioren wint, ga zo door!!!

In Sleeuwijk kon IJsselvogels 6 het niet bolwerken tegen SKV 2 dat na een 3-0 voorsprong en een 3-1 ruststand met 7-2 wist te winnen. Het wedstrijdverslag was dan ook erg kort en bestond uit 1 woord met 5 letters dat begon met kl… Sylvester en Denise scoorden, volgende keer beter.

De kanjers van de week speelden deze week in IJsselvogels G1 dat zelfs 2x binnen de lijnen kwam. In Bodegraven werd PKC G1 uit Papendrecht nipt met 1-0 verslagen dankzij een doelpunt van Issam, wat zal hij hoog hebben gesprongen. De tweede wedstrijd was tegen Dijkvogels G2 uit Maasdijk en nu hadden Paul 3x en Jeroen 2x het vizier op scherp staan. Ondanks dat jullie nog maar 2x getraind hebben speelden jullie erg goed naar elkaar over. Ook leuk was het vele publiek dat aanwezig was.

Gaat IJsselvogels A1 dit seizoen voor een positieve verrassing zorgen? Een heel nieuwe ploeg t.o.v. vorig seizoen, wat kan je daarvan verwachten. Uit tegen NIO A1 uit Schiebroek ging het in de 1e helft gelijk op met IJsselvogels steeds aan de goede kant van de score. De 10-12 ruststand gaf nog geen garantie dat de punten mee naar Moordrecht zouden gaan. Toen A1 van 11-13 naar 11-17 uitliep was de wedstrijd gespeeld en dankzij liefst 7 doelpunten van Christiaan, 5 van Leon, 4 van Noël, 3 van Stan en 1 van Else en Tamara werd er toch nog vrij ruim met 12-21 gewonnen.

IJsselvogels A2 speelde thuis tegen de nieuwe fusievereniging Nexus A1 uit Schiedam. Vorig seizoen speelden zij nog onder de namen ODI en Harga maar dat is nu verleden tijd. Tot 2-3 kon A2 het aardig bijbenen maar daarna liep Nexus uit naar 2-8 om uiteindelijk met 3-10 te zegevieren ondanks doelpunten van Mike, Jeffrey en Laura. Even wennen aan elkaar en wie weet ….

In Oosterhout, kan het niet wat dichterbij, kwam IJsselvogels A3 tegen Voltreffers A1 goed uit de startblokken en nam het via Mick en Boas een 0-2 voorsprong. Na 3-3, doelpunt van opnieuw Mick. liep de Voltreffers uit naar een ruime 9-3 voorsprong en ondanks nog doelpunten van Maarten, Kim en Joris werd het een ruime 15-6 nederlaag.

IJsselvogels B1 kwam er vandaag niet aan te pas tegen Maassluis B1 dat met zijn jeugd aan een opmars bezig is na enkele matige jaren te hebben gekend. Na een 3-7 ruststand werd het uiteindelijk 4-11 ondanks doelpunten van Noortje, Dyonne, Wietze en Janneke. Dat kan wel eens een zwaar seizoen voor jullie worden, koppies de goede kant op en probeer er iets van op te steken.

Op het late middaguur speelde IJsselvogels B2 nog om 15.30 uur uit in Capelle ad IJssel tegen KCC/Delta Logistiek B4. Onder toeziend oog van gelegenheidscoach Wil de Zwart werd het een spannende wedstrijd. Louanne zorgde voor de 0-1 en Jelle voor de 2-2 waarna de rust met een 3-2 achterstand aanbrak. Na 4-2 bracht Lisa met 2 treffers B2 weer op gelijke hoogte maar helaas was het toch KCC B4 dat met 5-4 de punten thuis hield, jammer!

Met 6-4 verliezen en toch een coach die een prachtige wedstrijd zag en apetrots was. Dat is allemaal mogelijk bij IJsselvogels C1 dat met liefst 3 invallers speelde maar zich van haar beste kant liet zien en speelde naar vermogen. Trainer/coach Hans zag C1 een prima wedstrijd spelen met veel passie en enthousiasme en dan is een nederlaag niet erg. Na een 3-2 ruststand zat er misschien bij een 5-4 achterstand nog wel kans op een gelijk spelletje in maar helaas scoorde Maassluis C1 6-4 hetgeen ook de eindstand werd. Angela 2x en Roos en invaller Patrick scoorden. Stefan, sterkte met je gebroken pink.

IJsselvogels C2 had het thuis moeilijk tegen het felle Nieuwerkerk C2 dat na een 0-4 ruststand met 1-9 wist te winnen en zo de punten mee naar huis nam. Alleen Luc lukte het om de 1-4 te scoren. Jullie kregen best kansen maar dan is het de kunst om deze af te maken, daar was Nieuwerkerk beter in.

Ook IJsselvogels C3 had het zwaar want Trekvogels C1 bleek al iets verder. Bij jullie moeten de meesten nog wennen aan de hogere korf en de zwaardere bal. Na 0-2 achter bracht Sanne de spanning terug door 1-2 te scoren maar daarna bepaalde Trekvogels de ruststand op 1-6. De 2e helft werd er al veel beter gespeeld en ondanks de 1-9 nederlaag kunnen jullie trots zijn op de 2e helft. Dat moet vertrouwen geven voor de volgende wedstrijden.

IJsselvogels C4 leverde een uitstekende prestatie door uit met 3-3 gelijk te spelen tegen Nieuwerkerk C3 maar met zo een gemotiveerde en enthousiaste coach als Wouter kan dat ook niet anders. Lisa zette C4 op een 0-1 en Thomas op een 1-2 voorsprong. In de rust stond het 2-2 en na de rust nam Nieuwerkerk C3 een 3-2 voorsprong. Gelukkig was daar Giovanni die de eindstand op 3-3 bepaalde hetgeen een prima prestatie is van dit nieuwe C4, klasse en Wouter was heel trots!

In Nieuwerkerk speelde IJsselvogels D1 tegen de plaatselijke D2 en dat ging niet vanzelf. In de rust werd zelfs tegen een 2-1 achterstand aangekeken en dat was zeker niet nodig. Direct na de rust pakte D1 het goed op en liep het uit naar een 2-4 en 3-7 voorsprong waarna Lieneke de eindstand op 4-8 bepaalde. De nieuwe coaches Nathan en Kevin zagen Yana en Lieneke 2x en Evi, Dano, Kris en invaller Willem, vorig seizoen nog spelend in de F1!!!, 1x scoren. Ga zo door als in de 2e helft!

IJsselvogels D2 kon het thuis niet bolwerken tegen Maassluis D3 en verloor na een 0-2 ruststand met 2-4 ondanks doelpunten van Remon en Anna. Even inkomen en wie weet gaat de volgende wedstrijd een stuk beter, goed luisteren en goed trainen dan komen de punten vanzelf.

Ook IJsselvogels D3 speelde thuis. Tegenstander was Vriendenschaar D4 uit Bodegraven, een team dat uit allemaal jongens bestond. Na 0-1 achter was het Corné die gelijk in zijn allereerste wedstrijd al een doelpunt scoorde, netjes Corné, 1-1. Helaas lukte het hierna niet meer het gaatje te vinden terwijl Vriendenschaar dit nog wel 3x deed, eindstand 1-4.

In Bodegraven speelde IJsselvogels E1 een prima wedstrijd tegen Vriendenschaar E1 dat in no-time met 0-4 achter stond, ruststand 0-6. De 2e helft werd E1 moe en ging het tempo omlaag waardoor Vriendenschaar wat meer tegenstand kon bieden, eindstand 2-8 met 4 doelpunten van Lisa, 3 van Joran en 1 van Tim. Ook het korfschieten werd met 2-5 gewonnen via 2 doelpunten van Anne en Tim en 1 van Joran. Leidster Kirsten was tevreden!

IJsselvogels E2 speelde een goede en vooral spannende wedstrijd in Capelle ad IJssel tegen KCC/Delta Logistiek E2. Waar wij allemaal 1e-jaars E hadden had KCC allemaal 2e-jaars E en dat was best even wennen. Gelukkig hadden we weer de jonge goed fluitende scheidsrechter van KCC en mede daardoor werd het een spannende pot. Binnen een halve minuut was het al 1-1 en na 2-1 achter nam E2 brutaal met 2-5 de leiding, ruststand 3-5. Binnen een halve minuut 2 plaatsfouten van onze kant en het stond weer 5-5 waarna KCC uitliep naar een 8-5 voorsprong. Hierna viel Jesca op het kunstgras met de nodige schaafwonden op haar knie waardoor Cécile mocht invallen. De eerste 2 pogingen betekenden gelijk 8-7 en E2 begon er weer in te geloven en dankzij 3 doelpunten van Willem en nog 1 van Cécile werd er zelfs met 8-11 gewonnen, een prima prestatie van het hele team. Willem scoorde 5 doelpunten, invalster Cécile 3, Benjamin 2 en Jesca 1. Het korfschieten werd met 5-4 verloren ondanks 3 doelpunten van Willem en 1 van Benjamin.

In Rotterdam speelde ook IJsselvogels E3 een goede wedstrijd die via een 0-3 tussenstand en een 1-6 ruststand met 3-9 werd gewonnen dankzij 3 doelpunten van Rosa, Martin en Wesley,. Ook het korfschieten werd gewonnen want via 2 doelpunten van Rosa en Wesley en 1 van Simone werd het 3-5 voor E3 dat zo dubbel feest kon vieren.

IJsselvogels E4 ontving thuis Gemini E2 uit Gouda. E4 speelde uitstekend samen waardoor iedereen kansen kreeg en ook iedereen scoorde. In de 1e helft stond het al 7-0 en de teller stopte uiteindelijk bij 13-0. Invalster Dominique nam maar liefst 6 doelpunten voor haar rekening terwijl Isa 3x en Rianne en Finn beiden 2x scoorden. Het korfschieten werd nipt met 2-3 verloren ondanks doelpunten van Rianne en Dominique.

In Krimpen ad IJssel speelde IJsselvogels E5 een leuke wedstrijd tegen KOAG E4 dat met 5-7 werd verslagen dankzij 3 doelpunten van Tim en invaller Benjamin en 1 van Nils. Het korfschieten eindigde in 4-4 maar helaas is het scoreformulier waarschijnlijk in de spelerskaartenmap achter gebleven.

En wat dacht je van IJsselvogels E6. Zij speelden thuis, onder toeziend oog van de coaches Jelle en Dave, tegen Olympia E6 uit Spijkenisse waarvan met 6-0 werd gewonnen dankzij 2 doelpunten van Maudy, Quinty en Jesse. En dat is een prima prestatie. Het korfschieten werd met 2-2 gelijk gespeeld alleen is helaas niet bijgehouden wie de doelpunten scoorden, kleine moeite, groot plezier.

Waar we normaal altijd beginnen met ongeveer 3 F-teams mogen we nu blij zijn dat we 1 F-team hebben en ik kan me niet herinneren dat dat vaker is gebeurd. Tegenstander van IJsselvogels F1 was deze dag Nieuwerkerk F4 dat na een 0-3 ruststand met 1-5 werd verslagen met 3 doelpunten van Levi en 1 van Esther en Timo terwijl Mike zijn eerste “echte” wedstrijd speelde. Bij de stand 0-5 mocht Nieuwerkerk met een “superspeler” (5 tegen 4) gaan spelen en dat was even wennen. Gelegenheidscoach Dennis Bergsma zag F1 ook met korfschieten winnen want dankzij 2 doelpunten van Levi en 1 van Esther werd het 1-3 voor F1.

Nu is het zaak om nieuwe leden te vinden van 5, 6 en/of 7 jaar oud die willen gaan korfballen zodat we in de zaal met 2 en misschien wel 3-F-teams kunnen gaan spelen. Zijn er nog broertjes en/of zusjes of vriendjes en/of vriendinnetjes neem ze dan gerust eens mee naar de training op vrijdagmiddag van 17.30 – 18.30 uur. Ze mogen een maand gratis meetrainen eer ze moeten beslissen of ze lid willen worden.

Een tip voor IJsselvogels die ik enkele jaren geleden al eens heb gedaan: begin met korfbal voor de allerkleinsten van 4 en 5 jaar oud. Afgelopen zaterdag liepen er bij Nieuwerkerk zo’n 12 tot 15 kinderen van 4 á 5 jaar oud spelletjes te doen. Die hebben over 2 jaar al minimaal 3 F-teams waar ze niets voor hoeven te doen en wij …….

Wim Slingerland.