Hoe vloog de bal – 10 december 2016

Hoe vloog de bal …… zaterdag 10 december 2016.

Wat was dat een thriller afgelopen zaterdag bij de wedstrijd IJsselvogels 1 – Excelsior 1 waar invaller Stan Sinot enkele seconden voor het eindsignaal de gelijkmaker, 17-17, voor zijn rekening nam. A.s. Zaterdag 17 december de laatste speelronde van het jaar 2016 en ook op deze dag staan er veel belangrijke wedstrijden op het programma en dan denk ik met name aan het 1e, 2e en D1. Van de 18 gespeelde wedstrijden werden er maar 6 gewonnen, speelden er 2 gelijk en leden er 10 een nederlaag. De grootste overwinning van de dag kwam op naam van C2 dat thuis met 13-2 van het Haagse Achilles C2 won. Topscoorders van de week werden Dirk Rijneveld in het 2e en Sam Meijer die in A2 weer 7x scoorde. Na allemaal ongeveer 5 wedstrijden gespeeld te hebben kunnen we al een beetje gaan zien welke teams in hun afdeling mee gaan doen voor het kampioenschap en wie niet. En dan denk ik op dit moment aan het 3e, A1, B2, C1, D1, E3, F1 en F2 met als outsiders B1, B3 en E2 of ……. heb ik het helemaal mis en staan mij nog verrassingen te wachten …. ik hoop het! De resultaten:

IJsselvogels 1 ontving thuis het Delftse Excelsior 1 dat één plaatsje hoger op de ranglijst stond en dus net als ons 1e in de middenmoot staat. Nog steeds zonder de geblesseerde Nathan en Jary maar met Victor en Peter in de basis kwam het 1e uitstekend uit de startblokken en nam het via 2x Kevin en 1x Karen en Hannah een 4-0 voorsprong. Helaas kwam Excelsior hierna steeds beter in de wedstrijd en langzaam maar zeker kroop het steeds dichterbij om met een 7-7 gelijke stand de rust in te gaan. Tot 12-10 kon IJsselvogels 1 steeds aan de goede kant van de score blijven maar daarna kantelde de wedstrijd in het voordeel van Excelsior dat 5x achter elkaar scoorde en zo de 12-10 achterstand omboog in een 12-15 voorsprong. Hoog tijd om superschutter Dirk in te laten vallen die met zijn eerste doelpoging gelijk voor de aansluiting zorgde, 13-15. Kevin scoorde 14-15 en na 14-16 waren het Hannah en Karen die 15-16 en 16-16 scoorden. De eerste de beste aanval van Excelsior betekende weer 16-17 waarna enkele seconden voor het einde Kevin een vrije bal mocht nemen en deze heel slim afspeelde naar de volkomen vrij staande invaller Stan Sinot, maar ja, dan moet je hem van een meter of 5 nog wel erin schieten ….. geen probleem voor Stan die de bal keurig in de mand mikte en zo de eindstand keurig op een terechte 17-17 bepaalde. Opvallend deze wedstrijd vond ik het optreden van de scheidsrechter die ontzettend veel toeliet en de spelers en speelsters de grens van het toelaatbare grotendeels zelf liet bepalen. Het is aan de spelers en speelsters van beide teams te danken dat alles binnen het toelaatbare bleef al was de eindfase, mede daardoor, af en toe chaotisch. Een tevreden coach Mark was blij met het verdiende punt en zag Hannah en Kevin 5x, Karen 3x en Kimberley, Peter, Dirk en Stan 1x scoren. Met 5 uit 4 staat het 1e nu gedeeld 4e en speelt het a.s. zaterdag om 17.35 uur in Hardinxveld-Giessendam tegen nr. 2 Vriendenschaar 1 dat 7 punten heeft.

IJsselvogels 2 speelde thuis tegen nr. 2 Excelsior 2 en dat bleek een lastige en goede tegenstander en dan blijkt toch een klein beetje de onervarenheid van dit team. Opvallend was dat de bijzonder matig fluitende scheidsrechter overtredingen van ons 2e wel zag maar die van de tegenstander nauwelijks. Ik vond hem zeker niet consequent fluiten en om dan Dirk een gele kaart aan te smeren terwijl hij zelf finaal de mist ingaat vond ik bijzonder kinderachtig en tekent het persoon. De 1e helft ging gelijk op met beide ploegen wisselend op voorsprong, ruststand 11-12. Gelijk na de rust sloeg Excelsior een gat naar 11-15 en was het 2e niet meer bij machte aan te haken om zo na een 16-18 tussenstand met 18-24 te verliezen. Invaller Dirk scoorde 7x, Christiaan 3x, Deborah, Tamara en Stan 2x en Mike en Eva 1x. Ook jullie wacht a.s. zaterdag een heel belangrijke wedstrijd uit tegen het op gelijke hoogte staande Vriendenschaar 2. Tussen nr. 3 en nummer 7 zit maar1 punt dus ……

Ook IJsselvogels 3 speelde thuis en wel tegen het nog ongeslagen RWA 3 uit Rhoon met ons oud-lid Brian Zuijderduijn in de gelederen. Wel moet worden gezegd dat RWA 3 nog niet tegen de top-3 (Maassluis 3, IJsselvogels 3 en WION 3) had gespeeld. In een goede en bij vlagen harde wedstrijd waar de scheidsrechter de handen vol aan had was het IJsselvogels 3 dat bijna de gehele wedstrijd de bovenliggende partij was. Na 2-0 voor kwam het 3e met 2-4 achter maar dat was ook de laatste keer dat RWA op voorsprong stond. Een doelpuntrijke 1e helft werd afgesloten met een 12-8 ruststand en toen het 3e na 15-12 uitliep naar 18-12 was de wedstrijd gespeeld, eindstand 21-15 met voor ons 3e 5 treffers van Erwin, 3 van Anne en Edwin en 2 van Bas, Pieter, Kirsten, en de invallers Esther en Dirk waarbij de extra vermelding dat Esther 100% scoorde, 2 schoten en 2 doelpunten.

In Krimpen ad IJssel kon IJsselvogels 4 het niet bolwerken tegen middenmoter KOAG 5 dat met 16-8 duidelijk een maatje te groot bleek. Helaas nog geen scoreverloop en/of wedstrijdverslag ontvangen.

Verslag IJsselvogels 5 – PKC 10: Na twee korfballoze zaterdagen weer een wedstrijd voor het 5e. Na de competitiestart tegen Eureka 1 (gelijkspel, inmiddels won deze ploeg daarna al 3 wedstrijden) vandaag tegen PKC 10, dat na 2 wedstrijden nog puntloos was. In de eerste helft was het 5e oppermachtig, veel kansen (maar van veel te veraf) en verdedigend alles onder controle door o.a. een sterk spelende Mike. Roos scoorde 1-0 uit een mooie omdraaibal, maar daarna bleven de doelpunten uit. Toen er na 20 minuten een 1-2 achterstand op het bord stond, schakelde het 5e bij en kwamen de goals wel. Een schot van Mike, een doorloopbal van Tom en een stip van Eline zorgen voor een 4-2 voorsprong, 4-3 bij rust. In de rust aangegeven dat we vele malen beter waren, maar dat er echt wel een tandje bij mag (moet) en dat we de kansen dichtbij moeten zoeken en afmaken. Na een doorloopbal van Remon (5-3) was het echter aanvallend veel schieten maar veel geen goals. PKC had wel begrepen dat er met meer inzet en snelheid en verrassing in het spel wat te halen was, en scoorde 4 keer op rij: 5-7. Ik had er toen een hard hoofd in, maar een stip van Eline en een doorloopbal van Tom zorgden voor een gelijke stand: 7-7 met nog een 2 minuten op de klok. PKC wist het feestje te bederven en scoorde de winnende: 7-8. Teleurstelling bij het 5e dat het vooral moet zoeken in het eigen aanvalsvak. Teveel plaatsfouten, te weinig kansen dicht bij de korf gecreëerd en maar 7 keer gescoord. Daar gaan we weinig wedstrijden mee winnen in de senioren. Eén goal van afstand van Mike, de rest kwam van dichtbij: Eline 2 stippen, Roos 1 omdraaibal, Tom 2 doorloopballen en Remon 1 doorloopbal. De vele schoten die wel genomen zijn, gaan we op betere momenten en van dichtbij proberen te krijgen in de rest van de competitie. Volgende week een herkansing tegen OZC 5. Ook daar liggen kansen, maar de doelpuntenteller moet omhoog! Matthijs.

IJsselvogels G1 kwam weer twee keer binnen de lijnen. Van Vriendenschaar G1 uit Bodegraven werd na een bijzonder leuke en spannende wedstrijd met 4-3 gewonnen. Robert scoorde 1-0 waarna Janita 2-0 scoorde. Nadat de tegenstander 2-1 had gescoord was het René die 2 mooie doelpunten maakte waardoor G1 met 4-1 voor kwam te staan. Vriendenschaar scoorde nog 4-2 en 4-3 maar gelukkig, voor ons, bleef het daarbij. De tweede wedstrijd was tegen WION G2 uit Ommoord. René zette G1 op een 0-1 voorsprong. Maar daarna leek het wel of de fut er een beetje uit was of waren jullie zo moe? Het tempo lag heel laag en dan krijg je weinig kansen. WION profiteerde hiervan en boog de achterstand om in een 3-1 voorsprong waarna Issam de eindstand op 3-2 bepaalde.

In Rijnsburg speelde nr. 3 IJsselvogels A1 (6 uit 4) tegen nr. 2 Madjoe A1 (7 uit 4). Ik weet alleen dat er met 9-14 werd gewonnen, verder helaas nog geen scoreverloop en/of wedstrijdverslag ontvangen.

Zaterdag moesten we (IJsselvogels A2) een wedstrijd spelen tegen DKC A1 uit Delft in een sporthal die in niet heel goede staat verkeerde, maar dat terzijde. Het was tijd dat we weer eens een keer zouden winnen omdat we pas 2 punten uit 4 wedstrijden hadden. DKC stond boven ons (6 uit 4) dus het zou een spannende wedstrijd worden. In de beginfase werd daarentegen al gelijk duidelijk dat wij de betere ploeg waren, maar door enkele slordigheden in de verdediging, was dit nog niet echt in de stand terug te zien. Bij rust stond het 6-9 voor ons. In de rust maakte coach Stef duidelijk dat we beter moesten gaan voorverdedigen zodat DKC minder makkelijk tot goede aanvallen en kansen zou komen. In de tweede helft ging dit erg goed. Soms lukte het niet maar het was een hele verbetering in vergelijking met de eerste helft. We zijn nooit echt in de problemen gekomen en we hebben de wedstrijd rustig naar ons toe getrokken. Eindstand 12-18. De doelpunten werden gemaakt door Sam 7x, Jelle 6x, Stefan 2x en Louanne, Janneke en Myrthe 1x. Ook Amber nog bedankt voor het reserve zitten. Het was een goede wedstrijd met een verdiende overwinning waardoor we toch weer iets meer naar boven kunnen kijken in de stand aangezien we de nummer 7 en de nummer 8 nog krijgen. Geschreven door Sam Meijer.

Vandaag stond voor IJsselvogels A3 de inhaalwedstrijd tegen koploper RWA A3 op het programma. Na de afgelopen wedstrijden was het zaak om te laten zien dat we in ieder geval willen winnen en niet te verslappen. Nou, vandaag had A3 dat begrepen hoor! Vol goede moed werd er aan de wedstrijd begonnen, maar helaas bleek al snel dat RWA een paar sterke heren in het team had, die ook zonder afvang vrij zuiver de bal erin schoten. Ondanks dat we eigenlijk de hele wedstrijd tegen een achterstand aan hebben gekeken, bleven we wel vechten voor de punten, wat resulteerde in leuke aanvallen en mooie kansen en doelpunten. Het was, ondanks het verlies, een leuke wedstrijd om te zien. Als we de rest van de wedstrijden met net zoveel pit spelen, dan komen de punten vanzelf. Goed gewerkt allemaal en een speciaal dankjewel voor de invallers! De doelpunten werden gescoord door Mick 5x en Esmee, Frank, Casper en invaller Sam 1x. Van Laura.

IJsselvogels B1 moest uit spelen tegen Excelsior B1 in Delft. Ze stonden op de laatste plek maar we onderschatten ze niet omdat ze de wedstrijden daarvoor niet met een groot verschil verloren hadden. We stonden 1-0 achter maar dat duurde niet lang omdat Loisanne een doorloopbal scoorde. Door een paar onnodige fouten van ons en een paar mooie schoten van hun liepen zij uit naar 4-1. Door een goal van Angela stond het 4-2 en kregen we weer moed en we kwamen steeds dichter bij. Uiteindelijk was het 6-5 in de rust. Vorige week was het 6-2 in de rust en we hadden uiteindelijk nog gewonnen dus dat zou deze week ook nog moeten lukken. Met goede moed begonnen we aan de 2e helft. Helaas scoorden zij gelijk, maar we gaven niet op! We kwamen op een 7-8 voorsprong, later werd dat 8-9 wat lang zo bleef. Er werd goed verdedigd maar de schoten ik de aanval gingen er niet in. We hebben uiteindelijk helaas verloren met 10-9. Angela scoorde 3x, Lars en Remmert 2x en Loisanne en Thirza 1x. Van Roos en Loisanne.

IJsselvogels B2 was vrij en is door het (onverwachte) gelijkspel van F1, zonder zelf te spelen, winnaar geworden van de 100% taart. Gefeliciteerd , hij komt er aan!

Na twee overwinningen en een knappe gelijkspel van IJsselvogels B3 stond nu Reeuwijk B1 thuis op het programma. Reeuwijk bleek dit seizoen twee wedstrijden met meerdere punten verschil te hebben gewonnen. Ook tegen een tegenstander waar IJsselvogels B3 met één punt verschil van had gewonnen. Dit beloofde in theorie een moeilijke wedstrijd te worden. Eenmaal aan de wedstrijd begonnen bleek het vooral gelijkwaardig, al was Reeuwijk qua looplijnen en techniek wel de betere partij. Edo wist na de 0-1 de stand op 1-1 te zetten, Michelle zette de stand op 2-2 (stip), Edo zette de stand op 3-3 en Michelle zette de stand op 4-4 (stip). Tot zover ging IJsselvogels goed mee. Reeuwijk liep uit tot 4-6, maar dankzij Michelle en Stan stond de stand weer gelijk: 6-6. Opnieuw liep Reeuwijk uit (6-8), invaller Danita scoorde de 7-8. Helaas bleek Reeuwijk alleen nog tot scoren te komen, wat de eindstand 7-10 maakte. Een spannende, redelijk gelijkwaardige wedstrijd waar IJsselvogels zeker een prima wedstrijd heeft laten zien. Helaas zijn nog 2 extra stippen er niet ingegaan en werden een aantal goede kansen niet goed afgemaakt. Wat opvalt is dat Reeuwijk op één doelpunt na alles al schietend heeft gescoord. Gewoonweg jammer, maar goed gedaan. Mijn dank ook aan Hannah Klijn voor het observeren waar ik goede tips van heb meegekregen voor komende trainingen. Van Wouter.

IJsselvogels C1 moest helemaal naar Arnemuiden om het op te nemen tegen TOP C1 dat op een gedeelde laatste plaats staat met 0 punten. Helaas kon Annelies niet meespelen omdat ze afgelopen dinsdag tijdens de training keihard in aanraking kwam met een vaste korfbalpaal en die bleek harder dan gedacht, beterschap Annelies! Met Lieneke in de basis voor Annelies begon C1 aan de wedstrijd. Na 1-0 scoorde Cécile 1-1 waarna David 1-2 en 1-3 scoorde. Helaas vergat C1 hierna door te drukken en jammer was dat het fanatisme van de laatste weken deze wedstrijd ontbrak waardoor TOP C1 aan kon sluiten en C1 blij mocht zijn dat het met 6-7 zegevierde terwijl er met dubbele cijfers gewonnen had moeten worden. Evi en David 2x en Cécile Kris en Dano 1x scoorden de doelpunten voor C1.

IJsselvogels C2 speelde thuis een goede en leuke wedstrijd tegen hekkensluiter Achilles C2 uit Den Haag. Invaller Benjamin opende de score waarna 2x Tim en 1x Yana en Sijmen voor een 5-0 voorsprong zorgden, ruststand 5-1. Na de rust scoorde Achilles gelijk 5-2 maar daarna was het C2 dat weer de lakens uitdeelde en dankzij mooi en goed aanvalsspel uiteindelijk met 13-2 wist te winnen met 3 doelpunten van Tim en Sijmen, 2 van Marije en Sander en 1 van Yana en de invallers Benjamin en Wesley. Vooral de mooie afstandsschoten van Marije vielen op, moet je vaker doen (en durven).

Wie heeft plaats voor een korfbalpaal (3,5 meter) met los voetstuk? Wegens verhuizing zoekt de Fam. Kaan (van Kirsten) iemand die ze blij kan maken met een korfbalpaal van 3,5 meter hoog (C en hoger). Af te halen op de Weidezoom 18 in Moordrecht uiteraard.

In Rhoon kon IJsselvogels C3 het niet bolwerken tegen RWA C2, dat tot de titelkandidaten behoort, en moest met 11-6 zijn meerdere erkennen in deze tegenstander. Verder helaas (nog) geen scoreverloop en/of wedstrijdverslag ontvangen.

IJsselvogels D1 was vrij en kan zich gaan opmaken voor de topper tegen ongeslagen koploper Olympia D1 uit Spijkenisse waarvan vorige week uit nipt met 7-6 werd verloren, aanvang 11.00 uur.

Vandaag de wedstrijd IJsselvogels D2 – KOAG D2 helaas zonder Nikki (ziek) en Lisa (enkelblessure, maar wel aanwezig om aan te moedigen). Gelukkig was Jesca aanwezig om in te vallen. Nadat ook Olivier uit bed was stonden we allemaal op tijd in het veld om te beginnen tegen KOAG D2. De wedstrijd begon goed. Een mooi schot van Stijn en een doorloopbal van Isa brachten ons op voorsprong. Daarna maakte KOAG het ons lastiger. Verdedigend waren wij niet zo scherp en daardoor maakten we wat foutjes die KOAG graag benutte. Desondanks gingen we de rust in met 4-4, dankzij een schot van Tim en een doorloopbal van Jesca. In de rust weer even alles op scherp gezet, een tandje bij verdedigend en voortzetten aanvallend en we zouden deze wedstrijd winnen. Helaas was KOAG na de rust nog scherper en wij rommelig en af en toe afwezig. Met name door plaatsfouten en goede kansen die helaas niet op een doelpunt uitkwamen wisten we niet te winnen. Eindstand: 6-9. Doelpunten: Jesca 2x, Stijn, Isa, Olivier, Tim. Volgende keer scherp in het veld en dan winnen we! Jullie kunnen het! Van Karin.

IJsselvogels D3 was vrij.

IJsselvogels E1 – Merwede E2: Ook voor vandaag een spannende wedstrijd op het programma. Lieke, Eline, Mink, Levi en Lucas zijn er weer helemaal klaar voor! De wedstrijd begint veelbelovend met een mooi punt van Mink. Helaas weet ook Merwede snel hun eerste punt te maken: 1-1. Het lijkt erop dat de tegenpartij heeft getraind op doorloopballen, want ze blijven ze nemen. Voor IJsselvogels soms lastig te verdedigen: overnemen, scherp blijven, focussen op de beweging van de tegenstander én niet de arm van de tegenstander raken. Best lastig. En daarom kreeg IJsselvogels een strafworp tegen. Gelukkig mist Merwede!  De 2-1 is ook van Mink. IJsselvogels is gedreven en heeft plezier tijdens het spelen. Mooi om te zien. Merwede maakt gelijk en scoort vervolgens gelijk weer. 2-3. Onze spelers hebben echt moeite met de doorloopballen van de tegenpartij. Ze blijven strak verdedigen en letten goed op maar het valt niet mee. De bal wordt op het midden van het veld mooi onderschept door Lucas, hij speelt gelijk door aan Levi en die scoort een mooi punt. Gelijk! 3-3. Ondanks het goede verdedigen van IJsselvogels loopt Merwede uit tot 4-9. Er volgen allemaal doorloopballen van de tegenpartij maar ze gaan er niet in. IJsselvogels herpakt zich telkens goed en blijft aanvallen maar de bal wil er maar niet in. Er volgt een mooie omdraaibal van Mink -> aannemen, omdraaien, scoren! De lach is weer terug en er volgen al snel 2 punten van Levi en Lieke. 7-9, wat een spannende wedstrijd! Eline zorgt ervoor dat haar dame de doorloopballen niet kan nemen, super! Toch loopt Merwede uit naar 7-12. Levi weet er op het laatst nog mooi 8-12 van te maken. Dan zou je denken: eindstand 8-12, maar volgens de scheidsrechter was het 8-15. Dus ergens bij het bijhouden van de score heb ik een foutje gemaakt. Dit heeft er misschien mee te maken dat F1 naast E1 speelde en ik misschien wat puntjes heb gemist.  Het korfschieten heb ik niet bijgehouden, dus deze stand moet ik jullie schuldig blijven. Gescoord door: Mink (4x), Lieke (1x), Levi (3x). Van Marloes, moeder van Lucas.

IJsselvogels E2 en E3 waren vrij.

IJsselvogels F1 speelde thuis tegen Vitesse F2 uit Barendrecht. Toen ik begin 2e helft binnenkwam speelde Vitesse F2 met de “superspeler” waardoor ik wist dat jullie minimaal met 3 doelpunten voor stonden. Het stuk wat ik zag was rommelig, er werd te ongecontroleerd geschoten (zonder echt te mikken), een beetje nonchalance met verdedigen (niet er helemaal bovenop) terwijl Vitesse F2 de ballen er diverse keren goed uithaalde en de kansen beter begon te benutten. Langzaam maar zeker kroop Vitesse F2 steeds dichterbij om in de laatste seconde de gelijkmaker, 8-8, te scoren, weg 100% taart. Bij Vitesse F2 zag ik een “oude bekende” van mij lekker (positief) fanatiek staan te coachen en dat helpt om de kinderen naar een hoger niveau te brengen met als beloning een onverwacht puntje. Ik hoop dat er nog een verslag van één van de ouders volgt.