Hoe vloog de bal – zaterdag 20 april 2019

Hoe vloog de bal …… zaterdag 20 april 2019.

Als we alle competitiezaterdagen het weer van afgelopen zaterdag hebben dan is er, zeker voor de toeschouwers, geen enkele reden tot klagen. Om te spelen zou het misschien net iets te warm kunnen zijn maar met de nodige ingelaste drinkpauzes mag dat geen probleem zijn. Het 1e kon het thuis, zoals verwacht, niet bolwerken tegen nr. 3 Achilles 1 en moest met 13-16 zijn meerdere erkennen. Achilles is de ploeg waar onze huidige trainer Glenn de Vries volgend seizoen de scepter zwaait. Omdat hekkensluiter Maassluis 1 ruim van Korbis 1 wist te winnen is ons 1e nu de nieuwe hekkensluiter maar het gat tussen nr. 3 (GKV 1) en nr. 8 (IJsselvogels 1) is maar 3 punten en met nog 5 wedstrijden te gaan is alles nog mogelijk. Zaterdag 11 mei staat de uitwedstrijd tegen koploper Excelsior 1 (de ploeg waar Kevin Berghout speelt) op het programma, opnieuw een zware opgave voor het 1e, succes alvast! Het 2e deed uitstekende zaken door de 4 puntenwedstrijd tegen hekkensluiter Vriendenschaar 2 uit Bodegraven met 13-8 te winnen. Bij verlies zou het gat 2 punten zijn, nu is het gat 6 punten en dat speelt net even iets makkelijker de komende wedstrijden (hoop ik). Ook het 3e deed het uitstekend en klom naar de gedeelde 2e plaats achter koploper KOAG 4 en laat dat nu net de eerstvolgende tegenstander zijn. Op het veld werd eerder dit seizoen thuis gewonnen en in de zaal 2x verloren van deze ploeg die in de zaal ook kampioen werd. Het 4e handhaafde haar koppositie door uit met 11-15 van Nexus 2 te winnen. Ook het 5e begon met een overwinning al kwam de tegenstander aan het eind nog gevaarlijk dichtbij, 14-13. A1 moest opnieuw zijn meerdere erkennen in koploper ONDO A1 maar dat is zeker geen schande en handhaving in de 1e klasse moet lukken met deze ploeg. Alle overige teams begonnen aan hun eerste wedstrijd in de 2e helft veldcompetitie. Vanwege het Paasweekend werden ook enkele wedstrijden uitgesteld en verzet naar een latere datum. Van de 19 gespeelde wedstrijden werden er maar liefst 13 gewonnen en slechts 6 verloren, een prima eerste dag dus op het veld. De grootste overwinning kwam op naam van F2 dat met liefst 23-6 van NIO F1 wist te winnen. Topscoorder van de week werd Timo Langerak uit F2 die niet minder dan 10x wist te scoren, klasse Timo! De resultaten:

In de laatste “Hoe vloog de bal …” stond dat de wedstrijdverslagen uiterlijk maandagavond 20.00 uur doorgemaild moesten worden omdat ik dinsdagochtend met vakantie zou gaan. Maar 6 teams hebben hier gevolg aan gegeven te weten: het 4e (Marco), C3 (Lieke), D1 (Patrick), E1 (Liliam), F2 (Mark) en F3 (Cécile). Zelf heb ik een verslag gemaakt van de wedstrijden van B1 en C1. Ontbreken nog de wedstrijdverslagen van het 1e, 2e, 3e, 5e, A1, A2, D2, E3, E4, E5 en E6, bijzonder teleurstellend. Kleine moeite, groot plezier.

IJsselvogels 1 – Achilles 1   13-16

IJsselvogels 2 – Vriendenschaar (B) 2   13-8

IJsselvogels 3 – Nieuwerkerk 5   21-10

Nexus 2 – IJsselvogels 4   11-15     IJsselvogels 4 heeft maar 1 doel, voor het zaalseizoen 12 punten uit 7 wedstrijden en dan ga je als koploper beginnen dan de 2e helft van de veldcompetitie. De knop om, want in de zaal was er weinig te beginnen tegen KCR 6 en WION 4, maar op het veld zijn het 5 wedstrijden die tellen voor een promotieplek en zelfs een eventueel kampioenschap. Na een goede trainingsavond op naar de eerste wedstrijd in Schiedam. Nexus 2 is een ploeg die voortvarend start en klassiek korfbal speelt, maar geen vuist kan maken als het om scoren gaat en hiervan moesten wij profiteren. Cindy (0-1) en Stef (0-2) maakte de eerste doelpunten en zetten IJsselvogels op het juiste spoor, maar hierna dachten wij, gaat allemaal wel vanzelf vandaag….3-2 voor Nexus 2. Ja, het was warm en niet iedereen is geacclimatiseerd, maar de drinkpauze gaf uitkomst, elkaar oppeppen en het moest toch echt gebeuren vandaag. Het tempo ging omhoog en de doelpunten kwamen makkelijker tot stand, Rob (3-3), Laura (3-4 en ze dacht zelf dat het haar eerste doorloop doelpunt was sinds…hele lange tijd), Wilco (3-5), Rob (3-6) en het eerste tikje werd net voor rust uitgedeeld door Manon (3-7). In de rust was de focus om direct in de 2e helft de wedstrijd te beslissen. Mee blijven scoren zodat het gat op 4 punten blijft en de mogelijkheden benutten om verder uit te bouwen. In de eerste 12 minuten was het stuivertje wisselen, 4-7 welke werd gevolgd door een doelpunt van Marijn (4-8), de 5-8 door Manon (5-9) en de 6-9 door Marijn (6-10). Waar Manon in de eerste veld het eerste tikje uitdeelde, deelde ze in de 2e helft een kleine dreun uit (6-11 en 6-12). In de laatste 10 minuten gebeurde niet echt veel meer, Nexus 2 kon zich niet oprichten en IJsselvogels 4 ging door met doelpunten maken. Wilco (6-13), Cindy (7-14) en het slotakkoord kwam van Wilco (8-15 en 8-16). Eindstand 10-16. Als coach kan ik alleen maar trots zijn op dit team, dat de opdrachten zoveel mogelijk worden uitgevoerd en wij zijn moeilijk te bespelen omdat iedereen kan scoren en vooral wil scoren. Alleen Marlinde stond niet op het score lijstje, maar speelde een zeer puike pot in dienst van het vak en was verdedigend een plaag voor de tegenstander. De dames maakte vandaag echt het verschil waardoor de heren de ruimte konden benutten, een echte teamprestatie. De doelpunten werden gemaakt door: Manon (4), Wilco (4), Cindy (2), Rob (2), Marijn (2), Stef (1) en Laura (1). Komende wedstrijd is tegen Twist 5 en mogen deze niet verliezen om daarna tegen KCC6 de promotie wedstrijd te spelen! Marco.

IJsselvogels 5 – “t Capproen 2   14-13

IJsselvogels Midweek – KCC / SO natural 8   8-15     Voorbereiding Midweek team IJsselvogels. Op vrijdag 12 april heeft het midweek team van IJsselvogels een toernooi gespeeld bij PKC. Dit ter voorbereiding op de voorjaarscompetitie. We verdedigde onze beker die we vorig jaar veroverd hadden. Er werd gespeeld tegen Kinderdijk, Vriendenschaar en PKC, wedstrijden van 25 minuten. De spelers die hun uiterste best hebben gedaan zijn: Marijn, Joost, Walter, Patrick, Ruud en Casper. Dames: José, Rinske, Marloes, Sandra en Christa. Support was er van Sylvia, Ineke en René. We wonnen 2 wedstrijden en tegen PKC was het heel spannend, die verloren we in de laatste secondes met 2-3. Omdat PKC en IJsselvogels beide 4 punten hadden verzameld, maar het onderling resultaat doorslaggevend was, bleef de beker bij PKC. Op doelsaldo was ons team de bovenliggende partij vertelde de scheidsrechter tijdens een drankje en een bitterbal. Hij complimenteerde ons team voor het spel. Bedankt voor het support en de gezellige en sportieve avond!

Verder speelde het midweekteam op woensdag 17 april een oefenwedstrijd tegen KCC 8. Stefan legde een verzoek bij mij neer van KCC, contact werd gemaakt en de wedstrijd vastgelegd. Het team bestond deze keer uit: Ruud, Casper, Joost, Patrick (“jarige vogel”) en Wilco. Dames Sandra, José, Rinske, Marloes, Marieke en Christa. Walter bedankt voor de gewassen shirts, net op tijd, ….? We begonnen met een 0-4 achterstand, oei, oei, dat ging niet best. Maar Casper zorgde voor de 1-4 en Patrick voor de 2-4. Voor rust maakte Marieke de 3-6 en 4-6 met 2 doorloopballen. Ook de 5-8 schoot Joost er voor rust in. Met recht een goede oefenpartij te noemen. Helaas waren we na rust niet in staat om aan te haken. Wilco maakte met een stip de 6-14, Joost of Marieke ( Marieke had er 3 volgens mij…) maakte nog een 7-14 en de laatste was van Wilco 8-15. Wilco bedankt, Stefan bedankt, voor jullie inzet en aanwezigheid! Verder wil ik Matthijs (herstellende van een knieblessure), René (herstellende van een schouderblessure) en Erwin (gewrichten) en Anita (enkelblessure) veel sterkte wensen namens jullie team! Marijke en Rieke succes met de laatste maanden van jullie zwangerschap! We hopen jullie allemaal regelmatig als supporter of coach bij ons te zien. Op naar de 1ste competitie wedstrijd op woensdag 24 april thuis tegen Atlantis om 20:00 uur. Groetjes Christa.

ONDO (G) A1 – IJsselvogels A1   21-9

Reeuwijk A2 – IJsselvogels A2   2-3

IJsselvogels B1 – Kinderdijk B1   6-14     Door de matige 1e helft veldcompetitie, waarin B1 laatste werd, is B1 deze 2e helft veld ingedeeld in de 2e klasse terwijl ze in de zaal op een fraaie 2e plaats zijn geëindigd in de 1e klasse. Dat schept natuurlijk de nodige verwachtingen. Helaas waren Evi en Dano beiden geblesseerd en werden vervangen door Lieneke en Tim S. uit de B2. De eerste aanval (toch het complete B1 vak) kwam niet uit de verf en ondanks dat de verdediging het goed dicht wist te houden stond het na 11 minuten 0-2 voor Kinderdijk dat over veel lengte beschikte en eigenlijk geen zwakke plekken kende. David scoorde van afstand 1-2 en even later was het de jarige Cécile die eveneens van afstand beide ploegen weer op gelijke hoogte schoot, 2-2. Van halve afstand was het Annelies die B1 voor het eerst (en voor het laatst naar later bleek) op voorsprong zette, 3-2. Twee afstandsschoten achter elkaar bogen de voorsprong echter om in een 3-4 achterstand. Hierna kreeg Cécile een strafworp mee die helaas werd gemist om even later uit een vrije bal wel de 4-4 te scoren en dat allemaal met nog geen minuut meer op de klok. Jammer dan dat een verkeerde opstellingsfout onder de korf in bijna de laatste seconde voor 4-5 zorgde – rust – Ook Kinderdijk zag een strafworp mis gaan maar daarna was het voor IJsselvogels B1 over en uit. Het kwam zelf nauwelijks meer aan goede aanvallen toe, de passing was niet goed, het baltempo te laag en in de schoten zat geen enkele overtuiging. Na 17 min. in de 2e helft stond het dan ook ineens 4-12 en ik kan niet anders zeggen dan dat het nog verdiend was ook. De ingevallen Jesca kreeg een strafworp mee die helaas werd gemist. Met nog 4 min, op de klok scoorde Annelies uit een vrije bal 5-12 en na 5-13 was het David die uit een korte kans 6-13 scoorde waarna Kinderdijk de eindstand op 6-14 bepaalde, een flinke domper voor B1. Wel moet worden gezegd dat B1 de 2e helft met soms 4 C-spelers (Rosa, Jesca, Tim PL. en Tim S.) speelde en deze wedstrijd eigenlijk geen maatstaf was voor de werkelijke kracht van onze B1. We zullen de resterende wedstrijden zien of dit inderdaad zo is. Snel vergeten en op naar de volgende wedstrijd. Wim.

IJsselvogels B2 – Vriendenschaar (B) B2   uitgesteld

Madjoe C1 – IJsselvogels C1   5-11     Het is natuurlijk schitterend dat we zo’n uitstekend C1 hebben maar uitwedstrijden in Rijnsburg, Sassenheim en Haarlem zijn bepaald niet naast de deur. Aan de andere kant heeft het ook wel weer iets, onbekende tegenstanders, locaties waar (zelfs na 52 jaar korfbal) je nog nooit bent geweest. Zaterdag speelde C1 in Rijnsburg (achter Leiden) tegen Madjoe C1, een tegenstander waar we eigenlijk helemaal niets van wisten. Bij het inschieten werd al veel duidelijk, technisch geen sterke ploeg, wel enkele (heel) lange heren en een hoop inzet. Met Lisa op de plaats van de afwezige Dominique en Tim Pl. (als reserve) met zijn vader Edwin (als coach) langs de kant begonnen we de wedstrijd. Een mooie omdraaibal van Rosa betekende 0-1 gevolgd door een mooie bovenhandse doorloopbal van Benjamin 0-2 en dat allemaal binnen 4 minuten spelen. Een domme plaatsfout in de verdediging leverde een onnodige tegentreffer op 1-2 waarna Jesca een strafworp mee kreeg die helaas werd gemist. Nog geen 2 minuten later kreeg Joran een strafworp mee die hij nu wel wist te benutten, 1-3. Met nog 15 min. op de klok was het Willem die eerst van halve afstand 1-4 en 2 minuten later van iets verder 1-5 voor zijn rekening nam. Het 2e aanvalsvak had veel last van die (hele) lange heer en had het moeilijk met het creëren van goede kansen. Met nog 6 min. was het Wesley die uit een fraaie doorloopbal 1-6 scoorde. Helaas was weer een plaatsfout in de verdediging er de oorzaak van dat Madjoe tegen kon scoren waardoor de ruststand 2-6 werd.  – rust – Een goed uitgespeelde aanval werd door Rosa keurig afgerond met een mooi afstandsschot, 2-7, waarna Willem 2 heren tegelijk in de luren wist te leggen en de kleine kans keurig wist om te zetten in een doelpunt, 2-8. Ondanks enkele wissels in de tweede aanval lukte het niet dit vak aan de praat te krijgen waardoor Madjoe 15 min. de tijd kreeg om eerst van afstand en later uit een doorloper 3-8 en 4-8 te scoren. De laatste 5 minuten waren weer zoals we C1 meestal zien spelen. Een moeilijke bovenhandse doorloopbal van Benjamin betekende 4-9 en toen Willem een bal goed overspeelde naar de wegtrekkende Benjamin stond het binnen enkele minuten weer 4-10. Na een goede onderschepping in de aanval was het Wesley die van halve afstand 4-11 scoorde waarna Madjoe uit een dubieuze strafworp, van de verder voortreffelijke leidende vrouwelijke scheidsrechter, de eindstand op 5-11 bepaalde. De eerste punten zijn binnen, op naar weer een N.K.? Zou heel leuk zijn! Edwin zag Willem en Benjamin 3x, Rosa en Wesley 2x en Joran 1x scoren terwijl Lisa kan terugkijken op een uitstekende invalbeurt! Wim.

IJsselvogels C2 was vrij.

IJsselvogels C3 – Korbis C3   8-7     De eerste wedstrijd van het veld moest IJsselvogels C3 het opnemen tegen Korbis C3. In de zaal heeft de IJsselvogels C3 tegen Korbis C4 gespeeld en toen gemakkelijk gewonnen. Na het fluitsignaal begon IJsselvogels goed met een goal van Justin, 1-0. Korbis liet het er niet bij zitten en scoorde gelijk de 1-1. Tot de 3-3 was het stuivertje wisselen en waren de teams erg aan elkaar gewaagd. Korbis speelde fysiek waardoor IJsselvogels een beetje overrompeld werd en liep Korbis uit met een ruststand van 3-6. Na met elkaar in de rust weer de motivatie gevonden te hebben ging de C3 weer met goede moed het veld in. Verdedigend was de C3 heel fel, waar Korbis erg veel moeite mee had. Aanvallend speelde C3 met meer geduld en zochten naar de goede kansen van elkaar. Nina opende de tweede helft met een schot, 4-6. Willeke heeft zich erg goed herpakt in de rust en door haar felheid scoorde ze een korte kans, 5-6. En toen was de inhaalrace begonnen! De verdediging bleef keihard werken voor de aanval, Korbis had veel eenschots aanvallen en leken niet om te kunnen gaan met de verdedigende druk. Halverwege de tweede helft na vele goede kansen kwam Lucie op afstand helemaal vrij en schoot de 6-6 binnen. Op dit moment begon iedereen er echt in te geloven dat we de wedstrijd nog konden winnen. Nina, die een uitstekende wedstrijd speelde, kon door een goede pass van Storm een omdraaibal scoren, 7-6! Korbis begon de druk te voelen met nog 5 minuten te gaan en probeerde nog alles uit de kast te halen en wisselde nog 6 spelers. Dit leek effect te hebben, want Korbis scoorde een doorloopbal, 7-7. De spanning was erg hoog, maar de motivatie was nog hoger. IJsselvogels bleef doorknokken. In de laatste minuut wist IJsselvogels nog een stip te creëren. Nina bezweek niet door de spanning en druk en maakte de 8-7! De laatste minuut heeft IJsselvogels alles goed dichtgehouden en bewezen dat ze op dit niveau horen! De doelpunten werden gemaakt door: Nina 4 doelpunten, Justin 2 doelpunten en Willeke en Lucie 1 doelpunt. Een echte teamprestatie! Lieke.

IJsselvogels D1 – KOAG D1   7-11     Het was zaterdag weer een heerlijke dag. De wedstrijd begon om 9.15uur, maar toch veel publiek langs de kant. Lekker bakkie met cake erbij en we kunnen beginnen. Het is al de 12e wedstrijd in 2 seizoenen dat ze tegen elkaar spelen. De wedstrijden zijn altijd spannend. Vorige week was de oefenwedstrijd ook tegen KOAG en toen werd het 6-6. De wedstrijd begon onder de leiding van Marijn. Lucas was meteen scherp en maakt een korte kans. Daarna bleek dat de rest van het team nog niet wakker was en voor we het door hadden stond het 1-3. Lucas maakte nog een mooi schot en een stip, maar als het andere vak niet scherp genoeg is staat het na 12,5 minuten 3-6. Na het wisselen van vak komen we beter in ons spel. KOAG scoort nog een keer, maar dan volgt het antwoord van Nora met een mooi afstandsschot. Luna maakt daarna nog een stip. Na rust komt Flo erin en scoort gelijk. Sven speelt zich zelf mooi vrij en krijgt op het juiste moment de bal en scoort een korte kans. Helaas weet KOAG er ook nog een aantal te scoren. Stijn komt er nog in voor Timo en weet te scoren. Helaas wordt deze door zijn vader afgekeurd. Daar zal ’s avonds nog wel even over worden nagepraat. Christiaan weer bedankt voor het coachen. De scores waren van Lucas (3), Nora, Luna, Sven en Flo. Groetjes, Patrick.

Nieuwerkerk D3 – IJsselvogels D2   8-5

Korbis E2 – IJsselvogels E1   2-14     Nadat de oefenwedstrijd op het veld niet helemaal verliep zoals we allemaal wilden, vertrokken we vol goede moed naar Waddinxveen. Coach Dano had gevraagd of de kinderen er zin in hadden en dat was te zien. Wat een leuke pot! Floortje en Lara konden helaas niet meedoen maar gelukkig wilde Floortje Vink met ons mee. En die draaide mee alsof ze dit al veel vaker had gedaan. Een goede geoliede machine was het. In het eerste kwart regenden het kansen aan de kant van IJsselvogels maar ze gingen er helaas niet is. Korbis had veel minder kansen en toch kwamen ze met 1-0 voor. In plaats van de koppies te laten hangen ging de E1 fanatiek verder. Gelukkig gingen de ballen er toen wel in. Ook verdedigen ze goed zodat Korbis bij 2- 5 hun laatste doelpunt had gemaakt. Wij scoorden vrolijk verder, speelden goed samen en letten goed op elkaars kansen. Hierdoor heeft iedereen meerdere keren kunnen scoren: Floortje  2x, Sil 3 x, Luc 4 x en David 5 x. Met de mooie winst van 2-14 gingen we dan ook met hele blije gezichten terug naar Moordrecht. Liliam

IJsselvogels E2 – WION E1   uitgesteld

Nexus E1 – IJsselvogels E3   3-11

IJsselvogels E4 – Korbis E5   2-8

IJsselvogels E5 – Valto E6   15-2

KOAG E3 – IJsselvogels E6   2-7

Nieuwerkerk F2 – IJsselvogels F1   uitgesteld

IJsselvogels F2 – NIO F1   23-6     Vandaag eerste wedstrijd F2 op het veld tegen NIO F1. F2 kreeg vandaag hulp van Daan en Fleur van de F1 en Floris van de F3 ( kids nog bedankt voor jullie inzet) alleen Timo en Elin vertegenwoordigden vandaag de F2. We gaan als een malle van start, Elin 1-0, Timo 2-0, Daan 3-0 verre worp mooie goal, 3-1, 4-1 Daan, 5-1 Daan, 5-2, 6-2 Timo mooi afstandsschot, 7-2 Daan, 8-2 Timo scoort vanuit een onderschepping, Elin maakt mooi punt maar afgekeurd, 8-3. Begin tweede kwart – Mooi overspel 9-3 Timo, goed overzicht Timo naar Fleur 10-3. Echt keurig spel IJsselvogels Timo weer naar Fleur 11-3. Mooi rond gespeeld Daan maakt 12-3. Wordt super overgespeeld Daan maak 13-3. – Rust – Start tweede helft Daan wisselt met Floris. Zijn even wat onwennig maar duurt niet lang voordat de doelpunten weer gaan vallen. Timo maakt 14 -3, Fleur 15-3, 15-4, mooi punt Elin 16-4, 16-5. Laatste kwart – Fleur 17-5, mooie uitbraak Elin naar Timo naar Fleur pats 18-5, 18-6, Timo onderschept prima en scoort 19-6, Timo doet er een schepje boven op 20-6, Timo scoort ook 21-6 en 22-6, 23-6 mooi slotakkoord van Timo. Vrije worpen 5-1 met doelpunten van Fleur, Daan en Elin 1x en Timo 2x. Daan, Fleur en Floris bedankt dat jullie ons wilden helpen en succes bij jullie eigen team. Mark.

IJsselvogels F3 – Nieuwerkerk F7   9-3     Zaterdag was de eerste wedstrijd op het veld voor de F3. Ze moesten tegen Nieuwerkerk F7 waar we ook in de zaal tegen hadden gespeeld. In de zaal hadden we er al 2 keer van gewonnen dus moesten we laten zien dat we dat ook op het veld konden. Quinten was er helaas niet bij, maar gelukkig hebben we 6 kinderen in het team waardoor we geen reserves nodig hadden. Het 1ste kwart begon erg goed. Carice was in topvorm het 1ste kwart en scoorde de 1-0, 2-0. Daarna scoorde Eva de 3-0. Toen het 2e kwart begon scoorde Nieuwerkerk de 3-1 en even later scoorde Aaliyah (die ook in topvorm was!) de 4-1 en de 5-1. In het 3e kwart ging het wat minder en scoorde alleen Nieuwerkerk waardoor de stand 5-2 werd. Het 4e kwart begon en Eva scoorde de 6-2. Aaliyah scoorde daarna de 7-2 en de 8-2 waarna Nieuwerkerk de 8-3 maakte. Daarna scoorde Aaliyah als slot de 9-3 waardoor de eindstand bekend was. Bij het korfschieten ging het super goed! Als eerste scoorde Aaliyah de 1-0 waarna Nieuwerkerk de 1-1 maakte. Carice maakte de 2-1 en Nieuwerkerk de 2-2. Toen liepen we uit. Mila scoorde de 3-2, Eva de 4-2, Floris de 5-2, Aaliyah de 6-2, Carice de 7-2 en Mila de 8-2. Daarna scoorde Nieuwerkerk 3 doelpunten en tot slot weer Aaliyah waardoor de eindstand bij het korfschieten 9-5 werd. Van de 12 schoten scoorde we er 9! Daar ben ik echt heel trots op en ik was ook erg verbaasd! Jullie hebben ons echt weggeblazen met jullie doelpunten bij het korfschieten en ook in de wedstrijd! Jullie hebben deze 1ste veldwedstrijd laten zien dat jullie echt een goed en sterk team zijn geworden. Ik hoop dat we dat de volgende wedstrijden ook kunnen laten zien, want dan zie ik het kampioenschap al voor me! Super gedaan en ga zo door. Cécile.