Hoe vloog de bal – 20 september 2014

Hoe vloog de bal ….. (zaterdag 20 september 2014).

Opnieuw een mooie zaterdag met goed weer om lekker buiten op het veld te korfballen. De resultaten waren helaas wat minder met o.a. nederlagen van het 1e, 2e, A1, B1 en C1 en dat zijn toch de selectieteams die het de komende jaren moeten gaan doen voor IJsselvogels. D1, E1 en F1 wonnen gelukkig wel zodat het met de wat verdere toekomst wel goed zit of zie ik het nu allemaal te zwart/wit. De toekomst zal het leren! Van de 21 gespeelde wedstrijden werden er 9 gewonnen, speelde er 1 gelijk en leden er 11 een nederlaag. De grootste overwinning was voor E4 dat met niet minder dan 25-1 won van het arme Vriendenschaar E5 uit Bodegraven. Ik vind het toch opvallend al die grote uitslagen bij de E-teams, zo won E1 met 14-2 en E2 met 17-3. Maar ja, …. bij het K.N.K.V. weten ze heel goed waar ze mee bezig zijn en weten ze altijd precies waar iedereen hoort te spelen dankzij een bepaald puntensysteem dat de sterkte van de ploeg uitrekent, ben ik nu zo dom of …… vul zelf maar in. Topscoorders van de week werden Dirk Rijneveld uit het 3e en Benjamin Slingerland uit E2 met ieder 7 doelpunten. Althans dat dachten ze want inmiddels heb ik het verslag van E4 gevonden en daarop zie ik staan dat de jarige Isa Kranenburg maar liefst 9 doelpunten scoorde in E4, dus is hij de “echte” topscoorder van deze week. De resultaten:

IJsselvogels 1 kon het in De Lier helaas niet bolwerken tegen Valto 1. Van het begin af aan achter de feiten aangelopen en dat is niet de eerste keer dat jullie pas in de 2e helft op toeren komen als de achterstand al te groot is, of laat de tegenstander het dan een beetje lopen? Dat kan natuurlijk ook. Zonder Jasper Marck, maar met Jary v.d. Sande in de basis liep Valto via 4-2, 6-3 en 9-4 uit naar een comfortabele 15-9 voorsprong. Dat het uiteindelijk toch nog 16-14 werd was te danken aan de goede eindsprint van het 1e. Karen scoorde 4x, Hannah, Kirsten, Jary en Tom 2x en Eva en Kevin 1x. Opvallend vond ik wel dat 2 heren van Valto deze wedstrijd liefst 13 van de 16 doelpunten voor hun rekening namen. De nrs. 5 t/m 8 zitten op 1 punt van elkaar dus wordt het zaak de volgende 2 wedstrijden te winnen om niet nu al degradatiekorfbal te gaan spelen, jullie kunnen het IJsselvogels 1!

Eveneens in De Lier speelde IJsselvogels 2 de topper tegen ongeslagen koploper Valto 2 terwijl ons 2e keurig 2e stond op 1 punt. Bij winst kon het 2e de nieuwe koploper worden. Alleen bij 0-1 een keer voorgestaan, verder steeds achter of gelijk en als er dan bij 9-8 tot 2x toe een strafworp wordt gemist ……. dan krijg je het deksel op je neus met als gevolg een 10-8 nederlaag ondanks 3 doelpunten van Peter, 2 van Jeanine en Victor en 1 van Pieter.

IJsselvogels 3 verdedigde haar koppositie in Capelle ad IJssel tegen het altijd lastige KCC/Delta Logistiek 4. In het begin even achter gestaan met 2-1, daarna uitgelopen naar een 2-6 voorsprong en deze niet meer uit handen gegeven. Dankzij 7 doelpunten van Dirk, 4 van Erwin, 2 van Pieter en 1 van Marlies, Louise en Berry werd het 12-16 voor het 3e dat in Korbis 2 haar grootste concurrent lijkt te hebben, succes!

IJsselvogels 4 ontving thuis koploper Oranje Nassau/Spirit 4 uit Vlaardingen. Een ijzersterke 1e helft met een hoog schotpercentage zorgde voor een uitstekende 10-7 voorsprong. De 2e helft was, van IJsselvogelszijde, van beduidend minder gehalte, de tegenstander ging wat fysieker spelen en het 4e werd wat moe waardoor er veel minder werd gescoord. Dankzij 4 goals van Ernst (is het nog niet verleerd!), 3 van Edwin en Eline en 1 van Marieke, Stef en Alex werd er toch nog een 13-13 gelijkspel uit het vuur gesleept tegen de koploper.

IJsselvogels 5 was vrij.

In Nieuwpoort deed IJsselvogels 6 het dit keer eens andersom. Vorige week tegen Korbis 4 een goede 1e helft en een belabberde 2e helft. Nu tegen Triade 3 stond het in de rust met 7-0 achter om uiteindelijk met 10-5 te verliezen. De 2e helft hebben jullie dus met 3-5 gewonnen!!! Jullie kunnen het dus wel, volgende keer een hele wedstrijd volhouden, oké! Denise scoorde 3x en Karin en Cornel beiden 1x.

IJsselvogels G1 was vrij.

IJsselvogels A1 kwam deze week opnieuw twee keer binnen de lijnen. Woensdagavond speelde het voor de beker tegen ADO A1 uit ’s-Gravendeel dat na een gelijk opgaande wedstrijd met 11-8 werd verslagen waardoor A1 door is naar de volgende ronde waar het KOAG A1, opnieuw thuis, als tegenstander treft. De doelpunten in deze wedstrijd kwamen van Christiaan 6x, Leon 3x, en Stan en Noël 1x. Afgelopen zaterdag speelde het in Kloetinge tegen het volkomen onbekende Blauw Wit A1 en liet het zich lelijk verrassen of was het “echt” een goede en betere tegenstander. Als ik dan zie dat alleen Christiaan 6x en Leon 4x scoren dan is de 12-10 nederlaag ook een beetje logisch. Van het begin af aan achter gestaan, direct na de rust (9-5) opgehaald tot 9-7 en 10-8 maar daarna werd het gat weer 4 punten en was de wedstrijd gespeeld.

IJsselvogels A2 speelde thuis een goede wedstrijd tegen Sporting Delta A2 uit Dordrecht. Na een 4-4 tussenstand werd uitgelopen naar een 8-4 voorsprong en dat bleek achteraf de beslissende demarrage. Na 14-5 kwam Sporting Delta nog even terug tot 14-9 maar daarna bepaalde Laura de eindstand op 15-9, de eerste punten waren binnen. Jeffrey 5x, Laura en Mike 3x, Daan 2x en Marit en invaller Siebe 1x namen de productie voor hun rekening.

Volgens leidster Lisanne is IJsselvogels A3 het absolute “kneuzenteam” binnen onze verenging. Normaal spelen ze met 11 spelers(sters) maar omdat er in de afgelopen weken een paar spelers geblesseerd zijn uitgevallen moesten ze met maar 8 spelers op pad naar Zwijndrecht om tegen het sterke Albatros A3 te spelen. En sterk waren ze, zeker toen ook nog eens Esther met een enkelblessure uitviel en er geen invalster voorradig was. Na een 16-4 ruststand besloten ze er in de 2e helft voor 200% tegenaan te gaan en dat hielp want de nederlaag bleef beperkt tot 26-8 met 3 doelpunten van Bas, 2 van Maarten en Mick en 1 van Kim. Lisanne is trots op jullie en als jullie de volgende voor 300% jullie best doen dan winnen jullie dik denkt ze.

Ook IJsselvogels B1 had deze week twee wedstrijden op het programma staan. Dinsdagavond kwam het Zeeuwse DSO B1 niet opdagen, gevolg een reglementaire 5-0 overwinning voor B1 dat hierdoor eveneens een ronde verder is in de bekercompetitie. Zaterdag kreeg het opnieuw korfballes van Excelsior B1 uit Delft dat over een veel betere en vooral completere ploeg bleek te beschikken. Na de 6-20 van vorige week werd het nu, na een 8-1 ruststand, 15-3 voor Excelsior B1 met 2 doelpunten van Jelle en 1 van Dave.

In Vlaardingen kon IJsselvogels B2 het niet bolwerken tegen Oranje Nassau/Spirit B2. Na een 1-0 achterstand maakte Dani 1-1 en na een 4-1 achterstand brachten Lisa en Thirza de spanning terug door 4-2 en 4-3 te scoren maar daarna liep de tegenstander opnieuw uit naar een 7-3 voorsprong waarna Jelle de eindstand op 7-4 bepaalde.

IJsselvogels C1 kwam thuis tegen Valto C1 uit De Lier aardig uit de startblokken en nam via Loisanne en Remmert een 2-1 voorsprong. Helaas kon het deze niet vasthouden en hoewel het veel grotere en langere Valto C1 echt niet zoveel sterker was liep het wel uit naar een 2-5 voorsprong waarbij opnieuw duidelijk werd dat scoren niet het sterkste punt van C1 is. Het veldspel is goed maar om te winnen zal je gewoon meer moeten scoren. Remmert deed dat deze middag 3x en Loisanne en Sam 1x met als gevolg een 5-8 nederlaag.

IJsselvogels C2 was vrij.

IJsselvogels C3 speelde thuis een leuke en goede wedstrijd tegen Korbis C3 uit Waddinxveen dat onder toeziend oog van coach Mike met 6-2 werd verslagen dankzij 2 doelpunten van Edo en 1 van Edwin, Stan, Michelle en Diederik. Na een 3-0 voorsprong kwam Korbis terug tot 3-2 en werd het nog even spannend maar daarna stelde C3 orde op zaken en hield het beide punten in de pocket.

IJsselvogels C4 leek thuis tegen Gemini C2 voor een stunt te gaan zorgen want in de rust stonden ze keurig met 1-0 voor dankzij een doelpunt van Lotte. Helaas kon deze voorsprong niet worden vastgehouden en wist Gemini de 1-0 achterstand om te buigen in een 1-2 voorsprong maar jullie leider Wouter vindt dat jullie steeds beter gaan spelen.

IJsselvogels D1 had het opnieuw niet al te moeilijk tegen Reeuwijk D1 dat uit met 1-13 werd verslagen dankzij 5 doelpunten van Evi (was zelfs een serie van 1-8 t/m 1-12), 3 van Dano, 2 van Sijmen en 1 van Lieneke, Kris en David. Bij 0-4 deed Reeuwijk even iets terug maar daarna pakten jullie het weer goed op. Zaterdag staat de wedstrijd tegen het eveneens nog ongeslagen KOAG D2 op het programma en dat gaat om het kampioenschap, dus succes! Nog een nagekomen bericht: Vorige week werd thuis met 16-0 van Gemini D1 gewonnen via 5 doelpunten van Evi, 4 van Dano, 3 van Sijmen en 1 van Yana, Kris, Lieneke en David.

IJsselvogels D2 was vrij.

Van IJsselvogels D3 ontving ik een (heel) kort verslagje van de thuiswedstrijd tegen ODO D4 uit Maasland van Corné kool. We speelden wel goed maar ze gingen er niet in. En tja …… dat is toch de bedoeling van het spelletje. Helaas verder geen nieuws wie er scoorden e.d. Wel zag ik dat jullie met 0-2 achter kwamen, toen ophaalden tot 2-2 en toch nog met 2-7 verloren, jammer!

In Waddinxveen bleek IJsselvogels E1, zoals verwacht, een maatje te groot voor Korbis E1 dat na een 1-7 ruststand met 2-14 werd verslagen. Leidster Kirsten zag Joran liefst 6x, Tim 3x, Lisa en Sander 2x en Anne 1x scoren. Terwijl er nog een flink aantal onterecht werden afgekeurd. Er zaten zelfs ballen vanuit de ruimte bij (van Joran en Tim) en was daar niet toevallig op getraind, altijd leuk als je dat terugziet in de wedstrijd. Het korfschieten eindigde in 4-5 met 3 doelpunten van Joran en 1 van Tim en Sander. Er komen voor jullie nog 2 heel zware wedstrijden aan, zet ‘m op E1!

Na de 0-21 van vorige week speelde IJsselvogels E2 nu thuis tegen Gemini E1 uit Gouda. Al heel snel stond het al weer 0-5 maar daarna begon Gemini toch wat meer tegenstand te bieden terwijl E2 een beetje slordig werd. Spannend werd het echter geen moment want dankzij 7 doelpunten van Benjamin, 6 van Jesca en 4 van Willem werd het 17-2 voor E2. Het korfschieten eindigde in 4-4 met 2 doelpunten van Willem en 1 van Dominique en Jesca.

Met gelegenheidsleidster Daniëlle (moeder van Rosa) langs de kant wist IJsselvogels E3 in Bodegraven al snel een 0-4 voorsprong te nemen tegen Vriendenschaar E3. Hierna ging het gelijk op waardoor de wedstrijd in een 2-6 overwinning eindigde met 3 doelpunten van Stijn, 2 van Rosa en 1 van Wesley. Ook het korfschieten werd gewonnen want dankzij doelpunten van Rosa, Simone en Stijn werd het 2-3 voor E3 dat zodoende een dubbele zege boekte.

Tja …. en dan IJsselvogels E4. Vorige week uit al met 1-21 van Vriendenschaar E5 gewonnen en nu thuis …… met niet minder dan 25-2 gewonnen van deze zelfde ploeg. Alleen heb ik helaas geen wedstrijdverslag ontvangen dus misschien …… zit de echte topscoorder van de week wel in dit team. De jarige Isa Kranenburg scoorde volgens horen zeggen de meeste doelpunten maar hoeveel …… ik zou het niet weten. Ik denk dat gelegenheidscoach Saskia, de moeder van Finn, hem per ongeluk in de spelerskaartenmap heeft gedaan. Het korfschieten eindigde in een 2-2 gelijkspel. Inmiddels is het scoreformulier boven water en daar staat op dat Isa maar liefst 9 doelpunten heeft gescoord, Rianne 6 en Finn en Olivier beiden 5, wat een goalgetters zitten er in dit team. Benieuwd wat jullie tegen KOAG E1 presteren. Met korfschieten scoorden Rianne en Olivier beiden 1 doelpunt.

In Spijkenisse had IJsselvogels E5 het moeilijk tegen Olympia E3 waarvan, ondanks 2 doelpunten van Tim, met 4-2 werd verloren. Als je een lange(re) tegenstander hebt is het vaak slimmer om zijwaarts te gooien in plaats van er overheen. Dan heb je minder balverlies en krijg je meer aanvalskansen. Het korfschieten werd met 5-3 verloren ondanks doelpunten van invaller Thomas, Tim en Nienke. Nu maar hopen dat Nils er a.s. zaterdag weer bij is. Volgens mij was hier Stefan de gelegenheidscoach (vader van Nils). Dat heb je met al die jeugdige leidsters die om dezelfde tijd moeten spelen.

IJsselvogels E6 was vrij.

Bij de wedstrijd IJsselvogels F1 – KCC-Delta Logistiek F2 kwam de scheidsrechter helaas niet opdagen. Omdat ik het team zou coachen in de plaats van Manouk en Esther die zelf in Zwijndrecht moesten spelen vond ik gelukkig Brenda, jawel onze barbeheerster, bereid om F1 te coachen zodat ik de wedstrijd kon fluiten. Van deze tegenstander was vorige week al met 3-12 gewonnen en ik had gelezen dat ze nogal klein waren. Nu dat klopte want de helft was nog amper 6 jaar. Het werd een leuke wedstrijd waarbij de tegenstander ook af en toe kansen kreeg en zelfs scoorde. Via 3 doelpunten van Levi, 2 van Esther en David en 1 van Mike werd het 8-2 voor F1. David en Tiddo speelden hun eerste wedstrijd en dat ging best al aardig goed. Het korfschieten werd met 3-3 gelijk gespeeld alleen is helaas niet bijgehouden wie er allemaal scoorden. Weer een nieuwe ervaring bij Brenda!

Wim Slingerland.