Hoe vloog de bal – 20 december 2014

Hoe vloog de bal …… (zaterdag 20 december 2014).

De laatste speeldag van het jaar 2014 was er één met hoogte- maar ook met dieptepunten. Zo werd er voor aanvang van de wedstrijd IJsselvogels 1 – Roda 1, door onze voorzitter Henk Jan Bos, stilgestaan bij het overlijden van onze zeer gewaardeerde leden Wim Slingerland jr. en Peter Mandersloot. Tevens werd voor iedere seniorenwedstrijd 1 minuut stilte in acht genomen en speelden alle seniorenteams met rouwbanden. Een indrukwekkend geheel.

Er werden deze week liefst 23 wedstrijden gespeeld waarvan er 13 werden gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 9 verloren. De seniorenteams presteerden afgelopen zaterdag uitstekend want 5 van de 6 teams wisten hun wedstrijd te winnen en nog met ruime cijfers ook. Des te teleurstellender was het dat juiste het 1e, volkomen onnodig, de punten liet liggen tegen Roda 1 en daardoor de achterstand met de koploper zag groeien tot 4 punten. Doordat de koplopers bij het 2e punten lieten liggen is het 2e na de 19-10 overwinning van afgelopen zaterdag nu gedeeld koploper. De grootste overwinning viel te noteren bij E4 dat in Bodegraven met 2-15 van Vriendenschaar E2 won. De topscoorders van de week waren Pieter Blonk uit het 3e en Isa Kranenburg uit E4 met allebei 7 doelpunten. De resultaten:

Na de uitstekende 20-22 overwinning vorige week in Leiden op ongeslagen koploper Pernix 1 moest IJsselvogels 1 nu de strijd aangaan met Roda 1 uit Westzaan dat samen met ons 1e op een gedeelde 3e plaats stond, 2 punten achter de koplopers Pernix 1 en RWA 1. Van het begin af aan een wat rommelige wedstrijd met (te) veel (plaats)fouten. IJsselvogels 1 kon niet echt in haar spel komen, dit kwam mede door het fysieke spel van Roda dat het randje opzocht. De scheidsrechtster (jawel, we hadden een vrouwelijke scheidsrechter) trad daar, in mijn ogen, onvoldoende tegenop maar was zeker niet de schuldige aan de uiteindelijke 12-14 nederlaag. Als je niet echt in de wedstrijd zit en je mis dan 4 strafworpen dan geeft dat te denken, zeker bij de cruciale standen 10-10 en 11-11 waren het dure missers. Wij missen op 11-11 een strafworp en Roda loopt uit naar 11-14 waar wij met 12-11 voor hadden kunnen komen met nog 6 minuten te spelen. In de 1e helft was het steeds Roda dat een voorsprong had maar dankzij 5 treffers van Jasper lukte het toch nog om de achterstand net voor de rust weg te werken, 8-8. Na de rust nog wel met 9-8 en 10-9 voorgestaan maar daarna weer achter de tegenstander aangelopen. Opvallens was dat het vak van Jasper in de 2e helft nog maar 1 keer aan scoren toekwam waar het in de 1e helft 6x scoorde. Jasper 5x, Karen en Kevin 2x en Kirsten, Jary en invaller Victor scoorden 1x. Jullie hadden het in eigen hand maar zijn nu weer afhankelijk van.

IJsselvogels 2 deed uitstekende zaken. Zelf won het, na een wat moeizame 1e helft, met 19-10 van hekkensluiter Thor 2 uit Harmelen terwijl de concurrenten punten lieten liggen waardoor het 2e nu, samen met Fiks 2, op een gedeelde 1e plaats staat. Tot 4-4 ging het gelijk op waarna het 2e uitliep naar een 9-6 ruststand. Bij 10-8 werd het nog even spannend maar toen het 2e uitliep naar 13-8 was het gaatje geslagen, eindstand 19-10. Coach Peter noteerde 4 doelpunten van Victor, 3 van Tom, Kimberley en Peter, 2 van Eva en Jeanine en 1 van Lieke en Casper (met een vraagteken).

IJsselvogels 3 speelde thuis tegen het even hoog staande Velocitas 2 uit Leiderdorp. Ook hier kon de tegenstander tot 4-4 gelijke tred houden en ook hier was de ruststand 9-6. Na de rust haalde Velocitas op tot 11-9 maar daarna was het 3e heer en meester en scoorde liefst 10x op rij, 21-9, om uiteindelijk met 22-11 te zegevieren dankzij 7 doelpunten van Pieter, 6 van Dirk, 5 van Berry, 2 van Erwin en 1 van Heidi en Anne. Koploper DES 2 verloor van Avanti 4 dus is de achterstand nog 4 punten en gezien de klasse in jullie ploeg kunnen jullie volgens mij nog steeds een rol van betekenis spelen.

IJsselvogels 4 kwam deze week twee keer binnen de lijnen. Maandagavond werd in Capelle ad IJssel gespeeld tegen KCC/Delta/Logistiek 6 en dat bleek een betere tegenstander dan de stand op de ranglijst deed vermoeden. Gelijk met 3-0 achter en daarna met 7-3, 10-6, 13-8 en 15-11 steeds tegen een ruime achterstand aangekeken. Via Wilco, Ernst en Marieke knap opgehaald tot 15-14 en een verrassing, na heel de wedstrijd achter te hebben gestaan, leek in de maak. Helaas bepaalde KCC hierna de eindstand op 18-14 en bleven de punten in Capelle ad IJssel. Ernst en Laura 4x, Wilco 3x en Lydia, Rob eb Marieke 1x scoorden de doelpunten voor het 4e. Zaterdag werd thuis aangetreden tegen de studentenploeg Paal Centraal 2 uit Utrecht. Binnen 5 seconde had Rob al een schitterende doorloopbal gescoord maar daarna stagneerde het in de aanval. Paal Centraal maakte daar dankbaar gebruik van en stond in de rust verdiend met 4-6 voor. Tot 7-9 bleef het 4e achter de tegenstander aanlopen maar daarna was het over en sluiten. De achterstand van 7-9 werd omgebogen in een 11-9 voorsprong en via 4 treffers van Rob en Ernst, 2 van Laura en 1 van Marieke, Sascha, Stef, Wilco en invalster Lydia werd er toch nog vrij ruim met 15-11 gewonnen waardoor jullie op de 2e plaats staan.

In Dordrecht won IJsselvogels 5 knap met 6-12 van Oranje Wit 9, verder helaas nog geen gegevens ontvangen.

In Schiebroek speelde IJsselvogels 6 een uitstekende wedstrijd tegen laagvlieger NIO 6. De start was ongekend en in no-time stond het 6e met 0-7 voor. Gezien de 6-12 ruststand was NIO de rest van de 2e helft minimaal gelijkwaardig. In de 2e helft ging het 6e goed door en dankzij 5 doelpunten van Cindy, die weer op stoom begint te komen, 4 van Sylvester en Wouter, 3 van Denise, 2 van Karin en Tobias en 1 van invalster Anouk werd er met liefst 10-21 gewonnen, een ongekend grote overwinning, klasse!

IJsselvogels G1 was vrij.

Het op een gedeelde 6e, 7e en 8e plaats staande IJsselvogels A1 ontving thuis het op de 2e plaats staande Excelsior A1 uit Delft. Daar was in het begin niet veel van te merken want A1 nam via Stan, Else, 2x Noél en Christiaan een 5-0 voorsprong. Hierna begon Excelsior steeds beter te spelen en kreeg A1 steeds meer moeite om tot een goede aanval te komen. Na 5-3 scoorde Else 6-3 waarna Excelsior de ruststand op 6-6 bepaalde, weg 5-0 voorsprong! In de 2e helft waren aan onze kant de velddoelpunten schaars. Na 6-7 en 7-9 achter was het steeds Christiaan die 3x vanaf de stip A1 weer op gelijke hoogte bracht, 9-9. Na 10-9 van Noël van afstand scoorde Excelsior 10-10 en vlak voor tijd zelfs 10-11 en leken beide punten toch nog naar Delft te gaan. Een afstandsschot in de laatste 10 seconde van Christiaan betekende alsnog een dik verdiend 11-11 gelijkspel. De scheidsrechter had nog niet afgefloten of Excelsior scoorde nog een doelpunt maar deze was gelukkig net buiten de tijd. Hulde voor het vak van Tamara, Anouk, Leon en Noël die bijna heel de 2e helft hebben verdedigd en als ze in de aanval kwamen hier binnen 2 minuten weer uit waren.

IJsselvogels A2 speelde thuis tegen Vriendenschaar A1 uit Bodegraven. Beide teams kennen elkaar al aardig en het is steeds Vriendenschaar A1 dat net als sterkste uit de bus komt. In de 1e helft ging het gelijk op met steeds IJsselvogels dat een voorsprong wist te nemen, alleen bij 4-5 een keer achter gestaan, ruststand 6-6 met 2 doelpunten van Mike en Daan en 1 van Laura en Wietze. In de 2e helft nam Vriendenschaar een 6-8 voorsprong, Mike zorgde met zijn 3e doelpunt nog wel voor de aansluiting door 7-8 te scoren maar daarna was het over en sluiten en bepaalde Vriendenschaar de eindstand op 7-11. Tja, 1 doelpunt in de 2e helft is natuurlijk te weinig om punten te kunnen halen,.

Volgens de leidsters Laura en Lisanne was iedereen van IJsselvogels A3 al in vakantiestemming. Er zat geen pit in en we gaven de tegenstanders veel te veel vrijheid en daar maakten ze dankbaar gebruik van. Gelukkig werd het in de 2e helft wat fanatieker maar toen was het gat al geslagen. Na 0-9 voor Good Luck A1 uit Middelharnis redde Mick de eer door 1-9 te scoren waarna de tegenstander de eindstand op 1-11 bepaalde, snel vergeten! Wel worden alle invallers (Siebe, Frank, Lisa en Juliëtte) nog bedankt! Tevens ontving ik nog een nagekomen verslag van de wedstrijd van vorige week (13 dec.) toen jullie uit in Zwijndrecht tegen Albatros A5 speelden. Tot 4-4 ging het gelijk op, tot 9-7 leek er nog steeds van alles mogelijk maar ondanks 2 doelpunten van Mick, Jodie en Bas en 1 van Manouk en invalster Louanne werd er met 14-8 verloren waardoor jullie samen met C4 nog de enige ploeg zijn die nog 0 punten heeft. Maar daar gaan we aan werken in het nieuwe jaar, oké!

IJsselvogels B1 deed in Maassluis wat het moest doen en dat was winnen. Er werd in de 1e helft al een 0-5 voorsprong genomen waardoor de wedstrijd in feite al was gespeeld. De 1-6 ruststand en 3-8 eindstand maken duidelijk dat B1 het na 0-5 wel een beetje geloofde en zich niet al te druk meer maakte. Jesse 3x, Jelle R. 2x en Dave, Jelle St. en invaleter Roos scoorden de doelpunten voor B1 tegen Maassluis B2 waardoor ze 3e staan met 2 punten achterstand op de koplopers Nieuwerkerk B2 en KCC/Delta Logistiek B2 en tegen beide teams spelen jullie nog een keer dus ….. wie weet!!!

In IJsselmonde kwam IJsselvogels B2 er niet aan te pas tegen titelkandidaat Eureka B1 dat al snel een 4-0 voorsprong nam. Dani scoorde 4-1 maar Eureka liep weer uit naar 7-1. Opnieuw scoorde Dani (7-2) waarna Eureka B1 de eindstand op 8-2 bepaalde. Het zat er blijkbaar niet in vandaag.

Wat zou IJsselvogels C1 uit in Krimpen ad IJssel tegen KOAG C1 doen. Op het veld thuis nipt met 7-6 gewonnen maar uit met 14-4 ingemaakt. KOAG C1 nu met 7 punten 2e en wij met 3 punten bijna laatste maar dat zegt niets met korfbal ….. althans …. niet bij C1. C1 kwam uitstekend uit de startblokken en nam een 0-6 voorsprong, ruststand 1-6. Na de rust was KOAG dat fanatiek begon en gelijk 2-6 scoorde en na 2-8 opnieuw ophaalde tot 4-8. De 4-9 van Lars betekende de nekslag voor KOAG dat IJsselvogels opnieuw verder zag weglopen, eindstand 5-11.Een bijzonder tevreden coach Hans zag zoon Sam 4x, Stefan 3x en Loisanne, Angela, Roos en Lars 1x scoren en invaller Patrick een uitstekende wedstrijd spelen naast zijn “grote” broer Stefan, dat is lekker de Kerst ingaan!

IJsselvogels C2 speelde thuis tegen het lager geklasseerde KOAG C2 uit Krimpen ad IJssel. Een goede 1e helft leverde een ruime 6-1 voorsprong op via 2 doelpunten van Esmee en 1 van Harm, Douwe, Thirza en Annelie. De 2e helft ging beduidend moeizamer en lukte het alleen nog Thirza en Annelie om nog een keer te scoren waardoor er met 8-2 werd gewonnen. Met 7 punten uit 6 wedstrijden is de 2e plaats waarschijnlijk het hoogste haalbare, zet ’m op!

IJsselvogels C3 was vrij.

In Gouda speelde IJsselvogels C4 een goede wedstrijd tegen Gemini C2. Er was getraind op verdedigen en dat ging volgens leider Wouter erg goed. Helaas was de matige scheidsrechter deze wedstrijd bepalend en helaas niet in het voordeel van C4. Jullie hadden zeker een punt verdiend maar ondanks 2 doelpunten van Thomas en 1 van Remon werd er ongelukkig met 6-3 verloren. Leider Wouter was tevreden over het vertoonde spel en ziet 2015 rooskleurig in.

IJsselvogels D1 gaat nog steeds voor de 100% taart maar dan moest er wel van Trekvogels D1 worden gewonnen. Gezien de stand op de ranglijst mocht dat ook geen probleem zijn. Via de periodestanden 4-0, 8-0 en 12-0 was opnieuw duidelijk dat D1 niet in deze afdeling thuis hoort. De laatste periode kon Trekvogels nog wat terug doen, eindstand 13-4 met 4 treffers van Lieneke, 3 van David, 2 van Sijmen en Dano en 1 van Kris en Evi. Op zaterdag 3 januari volgt de kraker tegen het eveneens nog ongeslagen KOAG D2, succes alvast!

IJsselvogels D2 moest in Maassluis met 7-3 zijn meerdere erkennen in Maassluis D3 dat tot de titelkandidaten behoort. Verder helaas (nog) geen gegevens ontvangen.

IJsselvogels D3 was vrij.

IJsselvogels E1 speelde thuis de topper tegen Maassluis E1. Beide teams stonden samen op een gedeelde 2e plaats maar gezien de uitslagen was Maassluis E1 wel duidelijk favoriet. Zij schoten met scherp en bijna iedere kans was een doelpunt waardoor er, ondanks doelpunten van Lisa, Joran, Anne en Tim, met 4-14 werd verloren. Als jullie in deze afdeling als 3e kunnen eindigen vind ik dat ook al een knappe prestatie hoor E1! Het korfschieten werd met 4-7 verloren met 2 doelpunten van Sander en 1 van Joran en Tim.

IJsselvogels E2 vertrok al om 7.45 uur om om 9.00 uur uit in Giessen tegen ACKC E1 (uit Almkerk) te spelen. In de 1e helft ging het gelijk op al kreeg E2 wel meer kansen waardoor het in de rust 3-4 stond. Na 4-4 liepen we door snel en goed samenspel uit naar een beslissende 4-8 en 5-9 voorsprong om in de laatste periode de eindstand op 5-11 te bepalen. Willem 5x, Jesca 4x en Benjamin 2x scoorden de doelpunten vandaag. Ook het korfschieten ging goed al werd er ondanks 3 doelpunten van Willem (100%), 2 van Benjamin en 1 van Dominique en Jesca met 7-7 gelijk gespeeld.

IJsselvogels E3 kwam thuis tegen OZC E1 uit Rotterdam-Zuid wat moeizaam op gang. In de rust stond het pas 2-1 maar dankzij een ijzersterke 3e periode wist E3 uit te lopen naar een 6-2 voorsprong waarna er in de laatste periode met 9-3 werd gewonnen. De leidsters Maaike en Lisa noteerden 3 doelpunten van Rosa en Martin, 2 van Stijn en 1 van Wesley. Het korfschieten werd met 3-4 verloren ondanks doelpunten van Stijn, Wesley en Rosa. “s Avonds waren jullie Team van de Week maar helaas was Martin toen ziek, beterschap!

In Bodegraven speelde IJsselvogels E4 een uitstekende wedstrijd tegen Vriendenschaar E2 dat met maar liefst 2-15 werd verslagen. Blijkbaar is hun E3 (in de poule bij onze E3) een stuk sterker. Isa had het weer eens op zijn heupen en scoorde liefst 7x terwijl Rianne en Finn 3x en Amber 2x scoorden. Het korfschieten werd daarentegen met 4-1 verloren, alleen Finn wist een keer het gaatje te vinden. Ook jullie waren ’s avonds Team van de Week bij de thuiswedstrijd van IJsselvogels 1.

IN Capelle ad IJssel speelde IJsselvogels E5 de topper tegen KCC/Delta Logistiek E4, bij winst zouden beide teams samen bovenaan staan, bij verlies zou het gat 4 punten worden. KCC nam al snel een 3-0 voorsprong maar dankzij 2 doelpunten van Nils en 1 van Nienke haalde E5 keurig op tot 4-3. Helaas liep KCC hierna weer uit naar 7-3 waarna Nils, met zijn 3e doelpunt, de eindstand op 7-4 bepaalde. Ook het korfschieten werd verloren want alleen Nils en Tim wisten een keer te scoren waardoor het 5-2 voor KCC werd.

IJsselvogels E6 ontving thuis NIO E3 uit Schiebroek en gezien de stand op de ranglijst moest daarvan gewonnen kunnen worden. E6 speelde een uitstekende wedstrijd, kreeg veel kansen maar die wilde er in de 1e helft nog niet zo erg in, in de 2e helft lukte dat veel beter. Storm scoorde zelfs 6 doelpunten achter elkaar (van 2-0 t/m 7-0) maar ook Maudy 3x en Jesse, Quinty en Thomas 1x lukte het om deze wedstrijd een doelpunt te scoren, eindstand 12-2. Ook het korfschieten werd gewonnen want hier scoorden Quinty 3x (100%) en Thomas 2x waardoor het 5-3 voor E6 werd, klasse E6!

F1 en F2 waren vrij. Bij F2 in de afdeling leed koploper DVS ’69 F1 een onverwachte 5-3 nederlaag tegen Korbis F3 waardoor jullie nu alleen bovenaan staan.

Vanaf deze plek wens ik iedereen fijne Kerstdagen en een gelukkig, sportief en vooral gezond 2015 toe!