Hoe vloog de bal – zaterdag 24 januari 2015

Hoe vloog de bal …… zaterdag 24 januari 2015.

Afgelopen zaterdag waren de G-teams weer eens te bewonderen in onze eigen sporthal De Zuidplas. Ik had zelf de eer om, als scheidsrechter, de spits af te mogen bijten met de wedstrijd IJsselvogels G1 tegen Dijkvogels G2 die met 0-1 door Dijkvogels G2 werd gewonnen. Hierna mocht ik Vriendenschaar G1 tegen het nog jonge PKC G1 fluiten die in 6-0 eindigde en gedomineerd werd door 1 heer van Vriendenschaar. Leuker was de wedstrijd hierna tussen WION G3 tegen Vitesse G2 die in 12-6 eindigde en dan zie je toch 18 doelpunten in 25 minuten tijd, ik denk een zeldzaamheid op G-niveau. Het 1e verspeelde zijn laatste kans op een eventueel kampioenschap door in Rhoon met 18-13 van koploper RWA 1 te verliezen. Het 2e daarentegen deed goede zaken door in Bilthoven Nova 2 met 9-17 te verslaan terwijl concurrent EKVA 2 twee punt liet liggen. Het 3e daarentegen had zich bijna zeker veilig kunnen spelen maar verloor kansloos van hekkensluiter Excelsior 3. Hetzelfde overkwam de A1 dat zich verslikte in hekkensluiter ONDO A1 en nu zelf nog volledig aan de bak moet om zich te handhaven. Met nog 4 wedstrijden te gaan is er bij de meeste teams nog van alles mogelijk. Van de 20 gespeelde wedstrijden werden er 11 gewonnen en leden er 9 een nederlaag. De grootste zege van de dag kwam op naam van C2 dat in Bodegraven Vriendenschaar C2 met 0-10 versloeg, ook de 11-2 zege van E2 thuis op PKC E2 mocht er wezen. Topscoorders van de week werden Hans Brouwer als invaller in het 2e, Mike Admiraal uit A2 en Willem ten Hove uit E2 met allen 6 doelpunten. De resultaten:

Soms moeten er keuzes gemaakt worden en dat was afgelopen zaterdag bij IJsselvogels 1 het geval. Jasper en Jary waren nog geblesseerd en konden niet spelen terwijl het 2e om dezelfde tijd elders moest spelen. De kansen op een kampioenschap waren voor het 2e (een stuk) groter dan voor het 1e en dan is de keuze snel gemaakt denk ik. Koploper RWA liet er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was en trok met 18-13 aan het langste eind. De doelpunten in deze wedstrijd werden gescoord door Kevin 4x, Nathan en invaller Dirk 3x, Karen 2x en Hannah 1x. Voor verslag zie de site.

A,s, zaterdag 31 januari 2015 – aanvang 15.50 uur – IJsselvogels 1 – EKVA 1 uit Almere.

IJsselvogels 2 was in Bilthoven te gast bij hekkensluiter Nova 2. Van het begin af aan voorgestaan en via 3-6 en 5-10 uitgelopen naar een regelmatige 9-17 dankzij liefst 6 doelpunten van Hans Brouwer die bij de stand 4-8 al 5x had gescoord al zaten hier wel 3 stippen bij maar ook die moet je benutten. Victor 4x, Coen 2x en Jeanine, Kimberley, Manon, Peter en Casper maakten de overige doelpunten waarvan het laatste doelpunt, gescoord door Casper, er eentje vanaf de middenlijn was. Door het onverwachte thuisverlies van nr. 2 EKVA 2 tegen Thor 2 staan jullie nu 2 punten voor op Fiks 2 en 3 punten op EKVA 2 dat a.s. zaterdag thuis de tegenstander is, aanvang 14.15 uur.

IJsselvogels 3 bewees zichzelf een slechte dienst door in Delft met duidelijke cijfers van hekkensluiter Excelsior 3 te verliezen. Jullie staan nog steeds op een gedeelde 2e plaats maar het gat met nr. 7 is maar 4 punten met nog 4 wedstrijden te gaan. Tot 7-7 ging het gelijk op waarna Excelsior uitliep naar een 11-7 ruststand, het gaatje was geslagen. Via 2 doelpunten van Pieter werd het nog wel 11-9 maar daarna liep Excelsior uit naar 16-9 en was de strijd gestreden, eindstand 20-14. Pieter 4x, Berry en invaller Edwin 3x, Marina 2x en Bas en Anne 1x namen de productie voor hun rekening. A.s. zaterdag thuis van Dijkvogels 2 winnen en het kan bijna niet meer mis gaan, aanvang 17.10 uur.

Over de wedstrijd ONDO 4 – IJsselvogels 4 ontving ik via de mail het volgende verslag van Ernst: Thuis speelde het 4de een leuke pot tegen ONDO 4. In tegenstelling tot vorige week is dit een hele jonge ploeg met een vergelijkbaar spel als wij. Dus soms onnodig veel rennen, opportunistisch korfbal, hier en daar wat onnodige fouten, etc. Maar, wel een leuke, snelle wedstrijd met een hoop goals. Een goede eerste helft werd eigenlijk doorgetrokken in de tweede helft. Aan het eind raakten we vermoeid en ging ONDO volop wisselen. Zij kwamen gevaarlijk dichtbij. Echter, tot één doelpunt verschil is het alleen in de laatste 2 minuten gekomen. Hoop goals zoals ik schreef, gescoord door 8 van de 9 spelers. Monirah had ook nog kans op een goal, maar die ging maar net mis. Een leuke, sportieve wedstrijd met terecht 2 punten voor het 4de. Laat Oranje Nassau maar komen! De 16-17 zege, na een 7-10 ruststand, kwam tot stand dankzij 4 doelpunten van Rob, 3 van Ernst en Alex, 2 van Sascha en Stef en 1 van Marieke, Lydia en invaller Hans.

De wedstrijd IJsselvogels 5 – Kortbatjo 3 werd uitgesteld.

IJsselvogels 6 ontving thuis “buur” Korbis 4 uit Waddinxveen en dat werd een doelpuntrijke wedstrijd. Als je dan zowel het eerste als de laatste drie doelpunten scoort dan verwacht je een klein beetje een mooie overwinning, helaas, het werd 14-15 voor de tegenstander. Zelfs met de 5 coaches Hoogendoorn, Westhof, van Klink, Tol en Goedhart langs de kant lukte het niet de punten thuis te houden. Tot 9-11 was er nog van alles mogelijk, daarna liep Korbis uit naar 9-14 en 11-15 en leek de wedstrijd gespeeld. Nog één keer kwam het 5e uitstekend terug tot 13-15 en zelfs 14-15 maar helaas was de tijd tekort om er nog een punt uit te slepen, jammer. Cornel 3x, Tobias, Denise, Marc en invalster Anouk 2x en Karin en de invallers Myrthe en Mick 1x scoorden de doelpunten voor het 6e.

IJsselvogels G1 wint de 100% taart!!! Door als enige ploeg nog steeds ongeslagen te zijn won de G1 afgelopen zaterdag de overheerlijke 100% slagroomtaart van Bakker Johan. Helaas ging daar wel een kleine 1-0 nederlaag tegen Dijkvogels G2 aan vooraf maar dat mocht de pret niet drukken. Alleen Alex kreeg deze wedstrijd een aantal mooie kansen maar helaas wilde de bal er niet in. De tweede wedstrijd was tegen KCR G1 uit Ridderkerk die pas sinds kort met een G-team zijn gestart. Nu lukte het Alex wel om te scoren (1-0) waarna Ruud 2-0 en René 3-0 en 4-0 scoorden. Er zat toch geen doping in de slagroomtaart hé dat jullie nu wel ineens scoorden. Jammer dat Nicoline, Robert en Paul vandaag ontbraken vanwege een begrafenis van één van hun begeleiders op de zorgboerderij. Ook nu weer de complimenten voor de begeleidsters Marieke, Petra, Pascal, Lieke en Eva die weer vele uurtjes in touw waren om alles weer in goede banen te (bege)leiden, klasse dames!

In ’s Gravenzande bewees IJsselvogels A1 zichzelf een slechte dienst door redelijk kansloos van hekkensluiter ONDO A1 te verliezen waardoor het voor jullie nog 4 bijzonder spannende wedstrijden worden. Tot 4-4 bij kunnen houden, ruststand 7-4. Na de rust gelijk 9-4, nog opgehaald tot 11-8 maar na 12-8 was het over en sluiten, eindstand 17-11. Coach Marco noteerde 3 doelpunten van Noël en Christiaan en 1 van Else, Tamara, Anouk, Stan en Leon. A.s. Zaterdag komt ODO A1 op bezoek, aanvang 13.00 uur, dat samen met jullie (en Avanti A1) op een gedeeld 5e, 6e en 7e plaats staat met allemaal 8 punten. Dat worden dus heel belangrijke punten a.s. zaterdag, heel veel succes!

IJsselvogels A2 speelt tegen KOAG A2 blijkbaar zijn beste wedstrijden. Thuis werd al van deze hoger op de ranglijst staande tegenstander gewonnen en ook nu in Krimpen ad IJssel wist A2 de punten mee naar huis te nemen. Toch zag het daar in het begin niet naar uit. Na een 5-3 ruststand voor KOAG A2 werd het in de 2e helft 6-3 en 7-4. Bij 8-8 kwam A2 weer langszij maar opnieuw liep KOAG A2 uit naar een 12-10 voorsprong. Doelpunten van achtereenvolgens Mike 2x en Wietze en Jeffrey bogen de 12-10 achterstand om in een 12-14 voorsprong hetgeen ook de eindstand werd, puik werk!

IJsselvogels A3 speelde thuis tegen RWA A3 uit Rhoon. Via Maarten en Manouk nam A3 een keurige 2-0 voorsprong. Na 2-1 scoorde Kim 3-1 waarna RWA de achterstand omboog in een 3-4 voorsprong. Doelpunten van Mick en nogmaals Kim zorgden weer voor een 5-4 voorsprong voor A3. Na 5-7 zorgde Manouk met haar 2e doelpunt nog wel voor de aansluiting, 6-7, maar daarna liep RWA uit naar een beslissende 6-11 voorsprong om uiteindelijk met 7-13 te zegevieren. Alleen Kim wist bij 7-11 nog een keer te scoren hetgeen haar 3e doelpunt betekende. Volgende keer beter.

IJsselvogels B1 had thuis nog wat goed te maken tegen KOAG B1 waar uit onnodig met 8-8 gelijk tegen werd gespeeld hetgeen een duur verliespuntje betekende in de race om het kampioenschap. B1 kwam sterk uit de startblokken en nam al snel een 5-0 voorsprong. Hierna stokte het een beetje en kreeg KOAG de kans zich terug in de wedstrijd te vechten. Na een 6-1 ruststand kwam KOAG terug tot 6-3 maar daarna scoorden beide ploegen steeds om en om met steeds onze B1 als eerste zodat het nooit echt gevaarlijk werd, eindstand 9-6 met 3 doelpunten van Jelle St., 2 van Dave en Jesse en 1 van Merel en Karlijn. A.s. Zaterdag wacht jullie in Nieuwerkerk (De Kleine Vink, aanvang 12.00 uur) de topper tegen koploper Nieuwerkerk B2 waarvan thuis nipt werd verloren. Bij winst staan jullie gelijk, bij verlies is het gat 4 punten, het belang van deze wedstrijd is dus duidelijk, succes!

Ook IJsselvogels B2 speelde thuis. Eigenlijk stond deze wedstrijd om 10.00 uur gepland maar deze werd verzet naar ’s middags in de hoop dat B2 dan uitgeslapen zou zijn. Gezien de 3-9 eindstand tegen Eureka B1 uit IJsselmonde waren alleen de tegenstanders wakker(der), ha, ha, ha. Juliëtte scoorde 1-0 en na 1-2 achter was het Dani die 2-2 scoorde maar daarna liep Eureka uit naar een 2-8 voorsprong en een 3-9 eindstand. Dani scoorde nog de 3-8 terwijl Sam voor het eerst (?) mocht invallen.

IJsselvogels C1 zag de thuiswedstrijd tegen PKC C2 uit Papendrecht uitgesteld worden vanwege spelersgebrek aan PKC zijde. Toch een beetje raar dat de grootste korfbalvereniging ter wereld met bijna 1000 leden geen compleet C2 op de been kan brengen? Ook voor jullie staat er a.s. zaterdag een mooie en spannende wedstrijd op het programma als jullie uit in Bodegraven tegen ongeslagen koploper Vriendenschaar C1 spelen. Dat zou wel eens hun eerste nederlaag kunnen worden!

Het goede voorbeeld werd in ieder geval gegeven door IJsselvogels C2 dat in Bodegraven met 0-10 wist te winnen van Vriendenschaar C2. Daar zag het in de eerste helft nog niet naar uit gezien de 0-1 ruststand, dit kwam mede door een opstelling die niet helemaal de bedoeling was. In de rust gewisseld zodat de vakken weer een beetje vertrouwd waren en dat was te merken aan de eindstand, 0-10. De leidsters noteerden 4 doelpunten van Luc en 1 van Harm, Amber, Thirza, Danita, Casper en Patrick. Voorlopig doen jullie goed mee om de 2e plaats.

In Waddinxveen liet IJsselvogels C3 zich de kaas van het brood eten door Korbis C3 dat iets lager op de ranglijst stond. In de eerste helft zat er aan onze zijde weinig pit in en pas bij een 4-0 achterstand begon C3 in te zien dat er meer mogelijk was. Sylvia scoorde 4-1, Remon 4-2 en Michelle 4-3 maar daar bleef het helaas bij. Als jullie vanaf het begin zo gespeeld hadden was er meer mogelijk geweest.

In Ommoord speelde hekkensluiter IJsselvogels C4 tegen koploper WION C2. Zat er na de verrassende overwinning van vorige week weer een surprise aan te komen? Ondanks dat C4 erg hun best deed was het toch WION C2 dat de punten thuis hield en met 4-0 zegevierde.

IJsselvogels D1 was vrij.

In Schiebroek speelde IJsselvogels D2 tegen hekkensluiter NIO D2 waarvan thuis dik was gewonnen. Daar zag het nu niet naar uit want NIO nam brutaal een 2-0 voorsprong. Gelukkig herstelde D2 zich hierna goed. Kirsten scoorde net voor de rust 2-1 en na de rust waren het achtereenvolgens Iris, Anna en nogmaals Iris die de eindstand op 2-4 bepaalden waardoor D2 zelfs weer in de race is voor de 1e plaats. Er zijn maar liefst 5 kanshebbers die op 3 punten van elkaar staan dus ….. zet ‘m op D2!

IJsselvogels D3 en E1 waren vrij.

IJsselvogels E2 speelde thuis een duel om de 2e plaats tegen PKC E2 hoewel je dat na de 2-18 uitzege niet zou verwachten. PKC E2 had na deze nederlaag echter al zijn wedstrijden gewonnen en had minder verliespunten dan onze E2 maar ook minder wedstrijden gespeeld. Het begin ging gelijk op en het duurde tot de 7e minuut eer onze E2 de korf kon vinden. Via de periodestanden 2-0, 2-0, 4-1 en 3-1 werd een regelmatige en dik verdiende 11-2 overwinning behaald dankzij goed samenspel en het keurig afmaken van de kansen. Coach André zag Willem 6x, Jesca 3x en Benjamin 2x scoren. Ook het korfschieten ging uitstekend want dankzij 2 doelpunten van Jesca (100%), Willem en Benjamin en 1 van Dominique en Lieneke werd er met 8-2 gewonnen, een dubbele overwinning dus.

IJsselvogels E3 was vrij.

IJsselvogels E4 speelde vandaag de topper tegen medekoploper Gemini E1 uit Gouda waartegen uit de enige nederlaag, 7-3, werd geleden. Daarna werd er geen misstap meer gemaakt terwijl Gemini zich een keer in Vriendenschaar E2 verslikte waardoor beide teams 2 verliespunten hadden. Het begin was duidelijk voor E4 dat door Isa, Olivier en Finn in de eerste periode al een 3-0 voorsprong nam. De tweede periode was echter voor Gemini dat de achterstand wist terug te brengen tot een 3-2 ruststand. Na de rust was het opnieuw E4 dat het betere van het spel had en via Finn en invalster Rosa de voorsprong wist te vergroten tot 5-3. Toen Olivier in de vierde periode 6-3 scoorde dacht iedereen dat de punten binnen waren. Gemini scoorde echter 6-4, 6-5 en vlak voor tijd was het bijna 6-6 maar gelukkig ging deze kans net mis waardoor E4 met 6-5 won en nu alleen aan kop gaat. Ook het korfschieten werd gewonnen maar helaas waren de leidsters Tamara en Anouk blijkbaar zo in de wolken met deze fraaie overwinning dat ze helemaal zijn vergaten de doelpunten bij te houden. Op het wedstrijdformulier stond 7-6 ingevuld zodat ook jullie een dubbele overwinning hebben behaald! Leuk vond ik dat de leidster van Gemini in de rust naar scheidsrechter Janneke toestapte om haar te complimenteren met haar goede fluiten, dat zie je niet zo vaak meer tegenwoordig (vroeger ook niet).

In Nieuwerkerk speelde IJsselvogels E5 tegen de plaatselijke E5. Het begin was heel erg goed want ondanks het vroege tijdstip was iedereen erg wakker en met goede aanvallen werd het al snel 0-5. Na een hele leuke wedstrijd, volgens de leidsters Louanne en Karlijn, werd het 2-7 met 3 doelpunten van Tim en 2 van Nils en Nienke. Jullie presteren uitstekend en kunnen alleen maar hopen op misstappen van de 2 ploegen boven jullie, KCC E4 en KOAG E4 waar jullie nog een keer tegen moeten spelen. Het korfschieten werd met 6-4 verloren waarbij ik doelpunten zie staan van Nienke, Lienke en Tim maar dan mis ik er nog 1.

IJsselvogels E6 was vrij.

In Capelle ad IJssel speelde IJsselvogels F1 uit tegen KCC/Delta Logistiek F2. Na de overwinning van vorige week was ik benieuwd of het vandaag weer zou lukken. Na 3-3 kwamen jullie dankzij Levi en Esther met 3-5 voor maar KCC wist opnieuw op gelijke hoogte te komen, 5-5, waarna Eline het winnende doelpunt scoorde, 5-6. Esther 3x, Levi 2x en Eline 1x scoorden voor F1. Het korfschieten eindigde in 4-4 via doelpunten van Levi, Ester, Mike en Timo.

De wedstrijd IJsselvogels F2 – DVS ’69 F1 vond geen doorgang omdat de tegenstander vroeg in de ochtend afbelde vanwege de gladheid vanuit Hendrik Ido Ambacht.

Wim Slingerland..