Hoe vloog de bal – zaterdag 26 oktober 2019

Hoe vloog de bal …… t/m zaterdag 26 oktober 2019.

Een mooi thuisprogramma vandaag. Om 9.45 opent C1 met de topper tegen concurrent Nieuwerkerk C1, om 11.00 uur A1 tegen RWA A1, daarna om 12.30 uur het 3e tegen Vriendenschaar (H) 2, om 14.00 uur het 2e tegen Reeuwijk 2 en als sluitstuk het 1e tegen Reeuwijk 1. Een heerlijk daagje korfbal met behoorlijk wat wind maar ook met een heerlijk zonnetje en een heerlijke korfbaltemperatuur.

In vogelvlucht: Uit had C1 met 3-7 van Nieuwerkerk C1 gewonnen wat hun enige nederlaag betekende terwijl wij tussentijds thuis van DeetosSnel C1 hadden verloren waarvan Nieuwerkerk vorige week knap met 7-8 wist te winnen. Beide teams deden hun uiterste best resulterend in een 8-8 ruststand met veel mooie doelpunten en een hoog niveau met IJsselvogels overheersend bij de heren en Nieuwerkerk bij de dames. Met nog 1 minuut te spelen een 12-12 stand hetgeen misschien ook wel de terechte eindstand zou zijn geweest. Nieuwerkerk speelde het knap uit en wist van afstand het winnende doelpunt te scoren, eindstand 12-13 en Nieuwerkerk C1 met DeetosSnel C1 aan de leiding gevolgd op 2 punten door onze C1, daar had ik voor de competitie begon voor getekend. Toch moet me nog iets van het hart, waar de kinderen op het veld een sportieve pot op de mat legden waren het de “denigrerende” opmerkingen van de Nieuwerkerk-side die zorgden voor een opgefokt sfeertje, waarom? Bij ieder fluitsignaal tegen Nieuwerkerk was het continue “SCHEIDS”, wat een thuisfluiter is die scheids, altijd hetzelfde liedje bij IJsselvogels en dat terwijl het gewoon een scheidsrechter van de Bond was en niets met IJsselvogels te maken had. Bij de laatste wissel aan onze zijde, scheids dat is een B-heer, zeker vergeten dat Nieuwerkerk C1 2 jaar geleden met zowel Mika als Jonathan met 2(!) B-heren tegen onze C1 speelde en heb je IJsselvogels daarover gehoord, natuurlijk niet, de spelregels maken dat dit mogelijk is en daar profiteren wij (en jullie) van. Uiteraard waren er ook genoeg sportieve Nieuwerkerk-supporters maar wie de schoen past trekke hem aan. A1 gaat met een lekker gevoel de zaal in na de 21-7 overwinning op RWA A1 die jullie ook in de zaal weer tegen zullen komen. Als 3e geëindigd en zeker niet kansloos geweest tegen zowel Maassluis A1 als KOAG A1, dat kan een mooie zaalcompetitie worden. Het 3e zorgde voor een positieve verrassing door na een 7-13 achterstand de mouwen op te stropen en alsnog een 15-15 gelijkspel tegen nr. 2 Vriendenschaar (H) 2 uit het vuur te slepen, een bijzonder knappe prestatie. Het 2e heeft zijn draai duidelijk gevonden en rolt de ene na de andere tegenstander op met goed spel waarbij iedereen zijn of haar doelpuntje meepikt. Het 1e heeft het gewoon moeilijk tegen langere tegenstanders waarbij het schot te makkelijk wordt toegelaten waardoor je bij ons 2 kansen per aanval en bij de tegenstander soms wel 6 á 7 kansen per aanval ziet. Gelukkig zijn jullie aangehaakt en hopen we op een mooie zaalcompetitie.

IJsselvogels 1 – Reeuwijk 1   13-19     Na 2 goede overwinningen was ik toch wel een beetje benieuwd hoe het 1e het vandaag tegen Reeuwijk 1 zou doen. De stijgende lijn doortrekken en de 2 punten thuis houden of ……. Het begin was goed en via Lieke, van halve afstand, nam het 1e een 1-0 voorsprong. Mike versierde een strafworp maar helaas werd deze gemist. In plaats van met 2-0 voor stond het 1e even later met 1-2 achter waarna er ook door Reeuwijk een strafworp werd gemist. Na 12 min. was het Christiaan die van afstand 2-2 scoorde. Nog geen 4 minuten later stond het echter ineens 2-6 en was het gat geslagen. Reeuwijk heerste onder de korf en was gewoon een stuk zuiverder in de afwerking. Mike scoorde uit een vrije bal 3-6 en na 3-8 was het Eva die uit een bijzonder mooie bovenhandse doorloopbal voor 4-8 zorgde. De rust brak aan bij een 5-11 achterstand waarbij Sam van halve afstand het 5e doelpunt voor zijn rekening nam. – rust – De verdediging hield het na de rust lange tijd dicht maar aanvallend wilde het maar niet lukken. Reeuwijk scoorde 5-12 waarna er door IJsselvogels opnieuw een strafworp werd gemist. Hierna liep Reeuwijk verder uit naar 5-14 en een grote nederlaag leek in de maak. Gelukkig herstelde het 1e zich enigszins en wist het 1e in de laatste 18 minuten nog 8x te scoren via Christiaan (6-14), Mike (7-14), Roos (8-15), Mike 2x (9-16 en 10-16). Sam (11-18), opnieuw Mike (12-18) waarna Eva vanaf de stip de eindstand op 13-19 bepaalde. Een terechte nederlaag tegen een op alle fronten heersend Reeuwijk 1. Mike 5x, Eva, Sam en Christiaan 2x en Lieke en Roos 1x namen de productie voor hun rekening. Op naar de zaal waar jullie, dankzij de degradatie van vorig seizoen, in de 3e klasse gaan uitkomen, succes! Wim.

IJsselvogels 2 – Reeuwijk 2   19-8     Na de gewonnen wedstrijd vorige week wilde het tweede vandaag de punten in de laatste wedstrijd voor de zaal graag thuis houden. Nadat Reeuwijk al eerder in het seizoen met ruime cijfers werd overklast was het vandaag de taak aan het tweede om dat nogmaals te doen. Het weer was redelijk goed, droog maar wel een stevige wind. Het tweede begon slecht aan de wedstrijd en had moeite om tot scoren te komen. Maar na zo’n 10 minuten gespeeld te hebben scoorde Wietze de 1-0. Vlak daarna was het Jeffrey die met zijn welbekende “15 meter schot” de 2-0 voor zijn rekening nam. Toen begon het te lopen bij het tweede en kwam het zelfs op 3-0 door een schitterende korte kans van Dyonne. Na wat kleine fouten in de verdediging en dramatische beslissingen van de scheidsrechter kwam Reeuwijk terug tot 3-2, daarna volgden doelpunten van Wietze, Coen, Jesse en Tamara. Toen was het gat geslagen en konden we bij een stand van 7-3 gaan uitbouwen naar een grotere score. Twee mooie strafworpen van “Jesse chill” zorgde voor een 9-3 ruststand. In de tweede helft denderde de rood witte trein vrolijk door en kwam IJsselvogels via een onwijs sterk spelende Dyonne, een strafworp van Wietze en een mooi afstandsschot van invaller Leon op 15-5. Daarna volgden nog doelpunten van Tamara, Merel, Jesse en toen was de pot op slot. Sam Klijn mocht nog vijf minuten meespelen en bekroonde zijn invalbeurt met een keurig afstandsschot. Eindstand 19-8. Doelpunten Jesse 4x, Dyonne 3, Jeffrey 3x, Wietze 3x, Tamara 2x, Leon 2x, Merel en Coen allebei 1x. Het tweede gaat met een goed gevoel de zaal in. Met deze trainer en deze groep ben ik er van overtuigd dat we het heel ver kunnen schoppen in de zaal als we zo doorgaan! Wietze.

IJsselvogels 3 – Vriendenschaar (H) 2   15-15     Voor het 3e stond de return thuis tegen nr. 2 Vriendenschaar 2 uit Hardinxveld-Giessendam op het programma. Uit werd nipt met 20-19 verloren maar daar waar ons 3e de meeste wedstrijden nipt verloor wist Vriendenschaar bijna al zijn wedstrijden vrij ruim te winnen. Met Heidi en topschutter Dirk op de bank begon het 3e met Manon, Kirsten, Bas en Jelle R. in de aanval en Anne, Esther, Edwin en Mike D. in de verdediging.  Na een snelle 0-1 wist Manon van afstand de 1-1 te scoren. Twee afstandsschoten betekende 1-3 maar gelukkig wist Kirsten van afstand de achterstand te verkleinen, 2-3. Hierna een fase waarin het verschil werd gemaakt en waarin Vriendenschaar duidelijk het betere van het spel had waardoor ze konden uitlopen naar een ruime 2-7 voorsprong. Bas van afstand en Anne uit een vrije bal scoorden 3-7 en 4-7. Anne kreeg een strafworp mee maar die werd helaas gemist waarna de tegenstander van afstand 4-8 scoorde. Bas en Kirsten scoorden van afstand net voor de rust 5-8 en 6-8 en dat leek ook de ruststand te worden maar helaas lukte het Vriendenschaar om in de laatste aanval de ruststand naar 6-9 te tillen. – Rust – Binnen 20 sec. in de 2e helft gelijk 6-10, Jelle van afstand 7-10 maar daarna leek Vriendenschaar de wedstrijd definitief in het slot te gooien door uit te lopen naar een 7-13 voorsprong met nog 16 minuten te spelen. Kirsten scoorde van afstand 8-13 en Manon 9-13, ja de dames waren op schot vandaag. Helaas gevolgd door de 9-14 van Vriendenschaar 2 met nog 13 min. op de klok. Edwin scoorde van afstand 10-14 gevolgd door een door hem zelf versierde strafworp van de ingevallen Jesse, 11-14. Het 3e begon er weer in te geloven terwijl Vriendenschaar 2 een beetje zenuwachtig leek te worden. Manon scoorde van afstand 12-14 en toen Mike eerst uit een korte kans en even later van afstand 14-14 scoorde was de stand weer gelijk, 14-14, na nog met 7-13 te hebben achtergestaan en dat allemaal met nog 4 min. te spelen. Een afstandsschot van Jesse zette het 3e voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong, 15-14, het zou toch niet waar zijn hé. Helaas gevolgd door een afstandsschot van Vriendenschaar, 15-15. Het zal toch niet de 5e nederlaag met 1 doelpunt verschil worden hé?! Dat had het 3e toch niet verdiend na zo’n uitstekende inhaalrace. Gelukkig bleef het 15-15 en kan het 3e weer een puntje toevoegen aan haar totaal waardoor het nu alleen op de (veilige) 6e plaats staat. Complimenten voor jullie doorzettingsvermogen. Manon en Kirsten 3x, Bas, Mike en invaller Jesse 2x en Anne, Jelle en Edwin 1x scoorden vandaag de belangrijke doelpunten. Wim.

Excelsior 5 – IJsselvogels 4   16-14     De eerste returnwedstrijd van deze veldcompetitie en de punten in de thuiswedstrijd gingen met 11-18 naar Excelsior 5. Op een winderig veld in Delft ging IJsselvogels 4 de strijd aan met de elementen, slimme / snelle dames, langere heren, en een redelijk harde wind recht over het veld. Door prima positiespel en veel dreiging naar binnen, kon IJsselvogels 4 bijblijven in de score. Minder tot schot komen, maar een hoger rendement, was de remedie tegen de elementen. Na een 2-0 achterstand scoorde Erwin (2-1) en Marlinde de gelijkmaker (2-2), Excelsior vond in de beginfase makkelijker de korf en liep uit naar 5-2, maar IJsselvogels 4 herpakte zichzelf en kwam door Erwin (5-3) en Wilco (5-4) weer terug in de wedstrijd. Door het rustig blijven zoeken naar de juiste kansen, werden die ook gevonden, maar helaas konden wij op dat moment niet helemaal doordrukken. Net niet bij ons en net wel bij Excelsior, maar door inzet konden wij bijblijven in het scoreverloop. Erwin (7-5), Wilco (8-6) en net voor rust de vierde van Erwin (9-7). In de rust de mouwen opgestroopt en doorgaan met het goede spel. Met wind tegen en alleen de achterkant van de korf kunnen gebruiken om tot schot te komen, kwamen wij langzaam dichterbij en kwamen gelijk, na 10 minuten spelen in de 2e helft, door doelpunten van Wilco (9-8), Erwin (10-9) en Marlinde (10-10). In de aansluitende 12 minuten werd de stand steeds gelijk getrokken, Laura R (11-11), Erwin (12-12) en Leonie (13-13). In de laatste 7 minuten scoorde Excelsior wel de gecreëerde kansen en wij kregen ook de benodigde kansen, maar de bal wilde er niet in, wat resulteerde in een 16-13 stand op het bord. Wilco bepaalde de eindstand op 16-14 en slot hiermee het eerste helft van deze veldcompetitie af. Op naar de zaal, waar er een flinke klus staat te wachten om promotie af te dwingen, maar gezien de wedstrijden op het veld, behoort IJsselvogels 4 thuis in de reserve 3e klasse, maar moeten er wel elke week voor knokken. De doelpunten werden gemaakt door: Erwin (6), Wilco (4), Marlinde (2), Leonie (1) en Laura (1). Marco.

IJsselvogels A1 – RWA A1   21-7     Het op de 3e plaats staande A1 ontving thuis het nog puntloze RWA A1 uit Poortugaal waarvan uit eerder dit seizoen met 8-21 werd gewonnen. A1 kwam als een komeet uit de startblokken en stond in no-time met 3-0 voor dankzij Annelies, Kris en Loisanne (volgens ouders van de tegenstander). Hierna stokte de productie ineens waardoor RWA 3-1 kon scoren om even later een strafworp te missen.  Thirza scoorde van afstand 4-1 maar RWA kwam terug tot 4-3. Gelukkig stelde A1 hierna orde op zaken en liep het via Sam (afstand), Annelies (korte kans), Dano (afstand), Sam 2x vanaf de stip (dankzij Angela en Loisanne), Annelies (vrije bal) en Kris (afstand) uit naar een comfortabele 11-3 voorsprong waarna RWA de ruststand met nog 2 doelpunten op 11-5 bepaalde. Belangrijk om gelijk toe te slaan en de tegenstander niet de gedachte te geven dat er iets te halen viel. Binnen 5 minuten scoorden Annelies uit een korte kans, Dano vanaf de stip en David uit een korte kans waardoor A1 gelijk uitliep naar 14-5. Loiusanne kreeg hierna een strafworp mee die werd verzilverd door Sam, 15-5. RWA maakt van afstand 15-6 maar een mooie bovenhandse doorloopbal van Annelies, gevolgd door een korte kans van broer David en een mooi schot van Angela doe A1 uitlopen naar 18-6. Tijs om te wisselen, 4 eruit en 4 nieuwe erin. RWA scoort 18-7 gevolgd door een schot van Kris en van invaller Tim Pl. die 10-7 en 20-7 scoren waarna invalster Cécile uit een benutte strafworp de eindstand op 21-7 bepaalde. Avanti A2 verloor waardoor jullie nu alleen op de 3de plaats staan, op naar de zaalcompetitie. Wim.

IJsselvogels C1 – Nieuwerkerk C1   12-13     De wedstrijd tegen de buurman Nieuwerkerk en dat beloofde toch wel een kraker te worden. Beide 2 verliespunten en met Deetos aan de kop op de ranglijst. En dat werd het ook, een op en neer golvende wedstrijd waarin dan de één en dan weer de ander op voorsprong kwam en de wedstrijd naar zich toe leek te trekken en de spanning steeds verder opliep in de tweede helft. Uiteindelijk een paar minuten voor tijd stond het 12-12 en was het duidelijk dat de eerste die scoorde de wedstrijd zou gaan winnen en dat was helaas voor ons Nieuwerkerk. Die laatste minuten zie je toch het verschil tussen een ploeg die vaker in dit soort situaties is terecht gekomen en onze C1 die niet heel vaak dit soort wedstrijden op het scherpst van de snede meemaken op dit niveau. En dan zie je langzaam de krachten afnemen in de slotfase. Maar als je alles geeft als team en zo vol overgave de strijd aangaat en je stinkende best doet dan kun je als coaches alleen maar supertrots zijn op wat de spelers en speelsters presteren. Maar vooral ook de invallers Luna en Finn die moeten spelen voor de geblesseerde Flo en de niet aanwezige Lucas en die dit geweldig invullen. En dan zijn er tranen na afloop.. en boosheid.. en teleurstelling die in de gezichten van de spelers worden weergegeven. Maar juist voor dit soort wedstrijden zijn we in deze competitie terecht gekomen. Om dit mee te maken en hiervan te leren en weer beter te worden. Het is ook geen schande om dan net te verliezen van gewoon een goede tegenstander. Nu even een weekje rust en dan met opgeheven hoofd naar de zaal waar we hopelijk meer van dit soort tegenstanders gaan meemaken en dit soort wedstrijden kunnen gaan spelen. We gaan aan de slag met wat er nog beter kan en welke lessen we kunnen trekken uit deze wedstrijd. En dan komen we ook gewoon Nieuwerkerk weer tegen in de zaal…De doelpunten gemaakt door 6x Benjamin, 4x Wesley, Finn en Jesca. De overige reserves Tim P., Mink, Quinty en Floortje hartstikke bedankt voor het op de bank zitten en aanwezig zijn. André.

Vriendenschaar (B) D2 – IJsselvogels D3   9-6     Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen. In Bodegraven was D3 te gast bij Vriendenschaar D2 waartegen thuis met 8-3 de enige overwinning werd behaald. Dit keer waren de rollen blijkbaar omgedraaid want nu was het Vriendenschaar D2 dat met 9-6 aan het langste eind trok. Hierdoor zijn jullie samen met Vriendenschaar D2 op een gedeelde 3e plaats geëindigd met allebei 2 punten.