Hoe vloog de bal …… t/m zaterdag 10 september 2022

Afgelopen zaterdag ging de veldcompetitie seizoen 2022-2023 van start. Hoewel er regen was voorspeld konden we heel de dag genieten van het mooie weer, dat zou a.s. zaterdag wel eens anders kunnen zijn. Kwart over 8 van huis vertrokken om om 9.00 uur E3 en om 10.00 uur E1 te fluiten. Daarna naar Scheveningen waar om 12.30 uur A1 uit tegen KVS / Groeneveld Keukens A1 speelde. Vanuit Scheveningen samen met Lieke snel naar Nieuw-Vennep waar om 14.00 uur het 2e en om 15.30 uur het 1e tegen KIOS 2 en 1 speelden om ’s avonds rond 18.00 uur weer in Gouderak te arriveren. Een heerlijk korfbaldagje met wisselende resultaten.

Vorige week al een aankondiging geplaatst in de nieuwsbrief om over alle gespeelde wedstrijden een (kort) wedstrijdverslag te maken voor de rubriek “Hoe vloog de bal …..”en als dit niet lukte in ieder geval het scoreverloop naar mij toe te mailen zodat ik een stukje kan maken voor in de nieuwsbrief. Op zaterdag al een verslag van vaste schrijver Marco Slob ontvangen met een uitgebreid wedstrijdverslag van zowel A2 als E1, klasse Marco. Op zondag kwamen de wedstrijdverslagen van C3 (Jildou Visser), van B1 (Christiaan Verwoerd) en van C2 (Barbara IJsselstijn) binnen. Dat waren er alvast 5, dat gaat de goede kant op, nog 11 te gaan. Op maandag volgde een wedstrijdverslag van het 3e van Edwin Plooster, ook zo’n vaste schrijver die nooit verstek laat gaan en van het 6e dankzij een enthousiaste Tom Stormbroek. Dat waren er al / pas 7 en daar bleef het helaas bij toen op maandagavond om 22.00 uur de deadline was verstreken. Gelukkig volgde op dinsdag nog een wedstrijdverslag van het 1e dankzij vaste schrijver Sam Meijer en ontving ik van Benjamin Slingerland het scoreverloop van E3. Maar waar bleven de wedstrijdverslagen van het 2e, 5e, A1, C1, D1, D2 en E2. Is het echt teveel moeite om in ieder geval het scoreverloop naar mij toe te mailen zodat ik iets kan schrijven en er over alle IJsselvogelsteams iets in de nieuwsbrief staat, nee toch?????

Zaterdag de tweede veldcompetitiedag, wedstrijdverslag en/of scoreverloop voor maandagavond 22.00 uur doormailen naar s.slingerland@planet.nl. Bedankt alvast!!

KIOS 1 – IJsselvogels 1   14-14
Afgelopen zaterdag begon dan eindelijk het nieuwe korfbalseizoen weer. Dit jaar in de 1e klasse na de promotie van vorig seizoen. Tegenstander was KIOS 1 uit Nieuw-Vennep. Na een wisselende en soms wat moeizame voorbereiding was het tijd om nu weer voor de punten te spelen. Met een zonnetje en weinig tot geen wind was het prima korfbalweer en zou je veel doelpunten mogen verwachten. Hoe anders was de realiteit.. Een hele moeizame eerste helft van beide kanten in aanvallend opzicht, zorgde niet voor de meest spectaculaire wedstrijd. De verdedigingen hadden het goed op orde maar aan de andere kant werd er door beide kanten matig en moeizaam aangevallen. Kansen waren er wel maar het vizier stond niet op scherp. Na 30 minuten stond er dan ook een magere 1-5 ruststand op het bord. Maar 1 doelpunt doorlaten is uitstekend. Er zelf maar 5 ingooien is natuurlijk niet genoeg.. De tweede helft dan. Een totaal ander spelbeeld maakte dat het ineens een hele spannende wedstrijd werd tot de laatste minuut. KIOS kreeg de geest en ging steeds makkelijker aanvallen (en ook scoren). Al snel had KIOS de 2-5 en 3-5 gemaakt en het was zaak dat wij snel ook weer de doelpunten zouden gaan maken. Helaas speelde KIOS in de tweede helft gewoon wat makkelijker en hadden wij veel moeite om hun spel te ontregelen. Halverwege de tweede helft had de thuisploeg ineens een voorsprong van twee doelpunten en leek het helemaal mis te gaan. Gelukkig beschikken we (net als vorig seizoen) over genoeg karakter om er nog een wedstrijd van te maken. In de slotfase was het enorm spannend en viel niet te zeggen wie de punten zou pakken. Bij 14-14 had KIOS in de laatste minuut nog een enorm lange aanval met heel veel kansen maar gelukkig werd er niet meer gescoord. De scheidsrechter floot af en de punten werden verdeeld. Is het een gewonnen of een verloren punt? Ik durf het niet te zeggen. Feit is wel dat er meer te halen viel. In ieder geval kunnen we met genoeg leerpunten door naar volgende week als we thuis Fortis 1 ontvangen. De doelpunten werden zaterdag gemaakt door Christiaan 4x Sam 4x Roos 2x Mike 1x Cecile 1x Eva 1x en Leon 1x. Door Sam.

KIOS 2 – IJsselvogels 2   11–18
Toen Lieke en ik zaterdagmiddag tegen half 3 in Nieuw-Vennep arriveerden stond het 2e met nog enkele minuten te spelen in de 1e helft met 4-8 voor, ruststand 5-9. Na de rust kwam KIOS 2 gevaarlijk dichtbij tot 8-9 maar daarna was ons 2e heer en meester en mede dankzij nieuwe aanwinst Wouter liep het 2e steeds verder uit om uiteindelijk ruim met 11-18 te zegevieren.

In Nieuw-Vennep nam IJsselvogels 2 het op tegen KIOS 2, een vrij onbekende tegenstander. Na 1-0 achter was het onze nieuwe aanwinst Wouter (overgekomen van KCC) die uit een korte kans de gelijkmaker scoorde, 1-1. Na 2-1 brak een goede fase aan en dankzij David, 2x Wouter en opnieuw David bogen we de achterstand om in een 2-5 voorsprong. Een stip tegen betekende 3-5 maar doelpunten van Wouter, Stan en Jeffrey zorgden voor een ruime 3-8 voorsprong. Na 4-8 en 5-8 was het Annelies die de ruststand op 5-9 bepaalde. Na de rust kwam KIOS beter uit de startblokken en dankzij een schot en 2 benutte strafworpen was de mooie voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen, 8-9. Wouter, David en Merel zorgden met hun doelpunten weer voor een wat ruimere marge. Nog één keer deed KIOS wat terug door 9-12 te scoren maar doelpunten van Wouter, de ingevallen Coen 2x, nogmaals Wouter en Stan stelden de overwinning veilig, 9-17. Na 10-17 was het Evi die voor ons 2e het laatste doelpunt scoorde waarna KIOS de eindstand op 11-18 bepaalde. Wouter 7x, David 3x, Stan en Coen 2x en Jeffrey, Annelies, Merel en Evi namen deze wedstrijd de productie voor hun rekening. Evi/Wim.

IJsselvogels 3 – Korbis 2   16–14
Een leuke poule voor IJ3, veel 2e teams en die trainen 2x in de week……, de “oudjes” bij 3 vinden 1x meer dan genoeg en bij voorkeur af te sluiten met een sapje en bitterbal….. De regelmachine moest direct serieus aan het werk dit 1e weekend, 2 buitenlandse bruiloft partijen, 3 spelers weg, binnen 10 minuten een damesblessure (dat mag niet meer dames dit seizoen 😉). Jesca, dank, dank. Vooral Lisa was blij dat je het volhield….  Bij de selectie een overdaad aan heren, dus 2 paar jonge benen ingestroomd. Nu vinden wij onszelf wel geweldig en gezellig, maar voor de jonge benen was dat uiteraard een teleurstelling. Korbis beschikte over de nodige fysieke kracht, daar hebben wij echter ook een voorraadje van. Een slecht begin (gooien), maar gelukkig een goed rendement (schot) en na 12 minuten 4-4. Vervolgens een goede fase, binnen 5 minuten 8-4 voor en 9-5 met de rust. Het geheim zat in het verdedigen, dezelfde jonge benen beten zich vast in de voorspelbare 1-1 en lieten de Korbis schutters hard werken voor een goaltje. Na de pauze snel een paar verre treffers van Korbis en bij 11-11 alles weer in evenwicht, bij 12-13 op achterstand en de 1e aanval had het zwaar om tot goede aanvallen te komen. Een strafworp van nichtje bracht uitkomst, waarna de 2e aanval in 2 minuten 2x succesvol was. Eindstand 16-14 met Karen 6x, Dirk 4x, Leonie 3x, Robin, Jesca en Jesse 1x. Lisa, Jelle, Leonie en Jesca nogmaals dank! Edwin.

IJsselvogels 4 kwam vandaag niet binnen de lijnen.

IJsselvogels 5 – Maassluis 5   14–14     Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen van het team! De scheidsrechter zag vanuit het veld twee ploegen die zich wild scorend door de eerste helft heen stormden. Snel 2-0 en 3-2 voor IJsselvogels (Mick al 2x raak) maar Maassluis was slimmer rondom de korf en maakte veel korte kansen knap af, terwijl het 5e de tactiek van de afstandsschoten hanteerde. Maassluis liep uit naar een paar punten voorsprong en kwam vlak voor rust met een mooie goal op 7-12. In de buzzer scoorde Peter van grote afstand de 8-12 en gingen de teams na een zeer sportieve en doelpuntrijke eerste helft naar de kant. Na rust was IJV rustiger in de aanval en verdediging, invaller Remon schoot zijn eerste bal binnen en IJV zette door, wat leidde tot 5 goals op rij en een 13-12 voorsprong. Die voorsprong werd echter ongelukkig weggegeven toen Maassluis besloot dat ze ook in de 2e helft wilden scoren (13-14 met nog 2 minuten op de klok). In de slotseconde van de wedstrijd maakte Boas de 14-14 en werden de punten gedeeld. Minder goals in de tweede helft maar wel veel spanning en een plezierige wedstrijd om te fluiten. Matthijs

Vitesse 8 – IJsselvogels 6   12-10
Goedemorgen, middag of avond lieve lezers. Vandaag heb ik weer een fantastisch verslag voor jullie in petto. Deze zaterdag speelden wij uit bij Vitesse 8. We hadden jammer genoeg niet onze coach Ruud bij ons (die zit lekker vakantie te houden), maar wel de fanatieke Jelle R. We begonnen de wedstrijd met een 1-0 achterstand, maar gelukkig dacht Edo daar anders over en scoorde de 1-1. We kregen daardoor enorme zelfvertrouwen dus lieten ons een beetje afzakken naar een achterstand van 4-1. Maar nu is het onze buurt de doelpunten vlogen erin als zoete broodjes. De 4-2 van Angela, de 4-3 van Tom en de 4-4 van Lotte. Nadat de 5-4 werd gemaakt. Schoot Edwin de 5-5 erin met een van zijn fantastische Edwin schoten. De 5-6 werd erin geschoten door Tom nadat zijn  doorloopbal werd afgekeurd. De 6-7 werd gescoord door Edo. Na dit doelpunt zakte we weer een beetje af, maar Annelie kwam terug met de 8-8 met weer een legendarisch doelpunt. De tegenstander schrok daar zo erg van dat ze in paniek doelpunten gingen maken. Gelukkig was Annelie nog niet klaar met scoren en schoot ze 10-9 erin ook Tom was er nog niet klaar mee en schoot zijn derde doelpunt erin. Jammer genoeg had iedereen zo veel zin in het douchen dat we de winst maar lieten gaan. Eindstand 12-10. Ik zeg maar zo “we winnen of we laten ze winnen”. Ik wens iedereen een fijne avond en tot de volgende keer. Met vriendelijke groet, Tom.

KVS | Groeneveld Keukens A1 – IJsselvogels A1   11–15
Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen! De eerste wedstrijd van het nieuwe A1. Annelies, Evi, Cécile, Dano en David zijn naar het 1e en 2e gegaan, hun plaatsen zijn ingenomen door Anne, Rosa, Yana, Lisa, Benjamin en Joran. Rosa was helaas afwezig terwijl Benjamin herstellende is van een gebroken sleutelbeen en donderdags groen licht had gekregen om in ieder geval weer reserve te mogen zitten. Onze A1 was duidelijk de betere ploeg en via 1-4 liep het uit naar een 3-8 ruststand dankzij 3 treffers van Wesley, 2 van Joran en 1 van Lisa, Anne en Isa. Geen vuiltje aan de lucht. In de 2e helft gooide KVS er een schepje bovenop en omdat A1 de mooiste kansen onbenut liet (strafworpen en korte kansen) hielp het KVS in de wedstrijd. Met nog 7 minuten te spelen en een 9-11 voorsprong mocht Benjamin eindelijk zijn opwachting maken. Zijn eerste schot betekende gelijk 9-12 en even later uit een doorloper 9-13. Het gat was weer geslagen. Eindstand 11-15, een mooie overwinning die eigenlijk veel hoger had moeten uitvallen. Zaterdag wacht jullie tegen KCR A1 een zwaardere tegenstander, succes!

IJsselvogels A2 – KCR A2   14–6
Nieuw seizoen, nieuwe samenstelling van IJsselvogels A2 en hoe staan we ervoor t.o.v. de andere teams in de poule. Nieuwerkerk A2 en Valto A2 zijn de favorieten, maar kunnen wij ons al meten het deze teams? In de trainingen wordt het spelletje al enigszins zichtbaar, maar hoe gaan ze het doen? Leuke vragen en zijn pas te beantwoorden na de 1e helft veld. Voor de nieuwelingen een heel andere insteek over hoe te gaan spelen en vergt veel denkwerk, dus voordat de beentjes doen wat het hoofd denkt, dat duurt even. Afgelopen zaterdag de eerste wedstrijd van het seizoen tegen KCR A2, veel lengte en meer fysiek, maar IJsselvogels A2 heeft mij verrast deze wedstrijd. Na een stroef begin pakte IJsselvogels A2 het initiatief met doelpunten van Tim (1-0 & 2-0) en Willem (3-0). Het duurde even voordat het volgende doelpunt werd gemaakt, maar verdedigend werd niets weggeven, waarbij de dames hun handen vol hadden aan de bewegelijke dames van KCR. Iris (4-0) maakte het eerste gaatje en werd in stand gehouden door doelpunten van Tim (5-1), Willem (6-2) en Sander (7-3) wat ook de ruststand was. Goede steady 1e helft waarbij IJsselvogels A2 de controle heeft over de wedstrijd. De 2e helft gingen we gewoon door waar we gebleven waren, strak verdedigen en niets weggeven en aanvallend op zoek naar doelpunten. Willem (8-3) en Iris (9-3) vergrootte het gaatje maar daarna viel het even stil, 10 minuten konden beide teams de korf niet vinden, maar na de 9-4 ging het snel, Lieneke (10-4), Iris (11-4) en Finn (12-4) zorgde ervoor dat de punten in de tas zitten. De laatste doelpunten waren het aanzien meer dan waard, een onvervalste doorloopbal van Lieneke (13-5) en een hatseflats van Iris (14-5). Eindstand 14-6. Een mooie teamprestatie waarbij iedereen voor elkaar werkte en ja, er is nog veel te doen om het spel te verbeteren, maar ben zeer tevreden over de teamprestatie!!  De doelpunten kwamen van Iris (4), Tim (3), Willem (3), Lieneke (2), Sander (1), Finn (1). Coach Marco.

IJsselvogels A3 kon nog één zaterdag uitrusten.

Korbis B1 – IJsselvogels B1   7–8
Eindelijk was het zover de 1e competitiewedstrijd! Nadat we een goede voorbereiding hebben gedraaid was vandaag een echte test waar we stonden en dat gelijk tegen concurrent Korbis. De wedstrijd begon en je zag meteen dat beide ploegen er vol voor gingen! Korbis opende de score maar na een stip van Nora en een schot van Luna stond de B1 weer op voorsprong! Nadat Korbis de 2-2 maakte was het opnieuw Nora met een doelpunt en met een mooie omdraaibal van Lucas was het verschil van 2 in het voordeel van IJsselvogels! Korbis bleef knokken en scoorde de 3-4 waarna Luna opnieuw raak schoot en het verschil weer naar 2 bracht. Ruststand uiteindelijk 4-5 in het voordeel van IJsselvogels! Duidelijk gemaakt dat we zo moeten doorgaan hard moeten blijven knokken en onze kansen afmaken dan gaan we deze pot gewoon winnen! Helaas kwam Korbis scherp uit de kleedkamer en schoot meteen de 5-5 binnen. Wat er toen gebeurde heb ik nog nooit meegemaakt maar een dame van Korbis schoot richting haar eigen korf en laat deze nou net zitten ! Een gratis doelpuntje dus voor IJsselvogels. Uiteindelijk scoort  Marnick een korte kans en is het verschil weer naar 2 !(5-7). Korbis scoorde nog 2x waardoor het weer gelijk stond! Na een lange aanval scoorde Luna 2 minuten voor tijd een mooi afstandsschot en stond de B1 weer op voorsprong. En wat er toen gebeurde heb ik ook nog nooit meegemaakt als coach wat een spanning en hartkloppingen heb ik de laatste minuten gehad in de laatste seconden nog een stip tegen maar gelukkig miste Korbis deze en floot de scheidsrechter af met een eindstand van 7-8 voor IJsselvogels!! Echt een super mooie teamprestatie waarin iedereen echt voor elkaar bleef werken en super fanatiek was . Nu deze lijn doorzetten en dan wordt het een heel mooi seizoen! Goals Luna 3x Nora 2x en Lucas en Marnick 1x. Christiaan  .

IJsselvogels C1 – Maassluis C1   6–6     Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen!

ONDO C5 – IJsselvogels C2   2–8
Vandaag mochten we naar ONDO C5 te ‘s-Gravenzande. Lekker vroeg weg om 8.45 vooral voor de kids die schoolkamp hadden een uitdaging….. Maar aldaar gearriveerd was iedereen best wakker. Vakken wat aangepast omdat Senne er helaas niet bij kon zijn. Gelukkig kon Iris weer mee. De tegenstander was dit keer wat sterker dan vorige week. Waardoor vooral de bal gooien een probleem bleek. Ook verdedigde ze ver mee waardoor we soms niet wisten hoe we de aanval konden opzetten. Maar lekker gecombineerd veel kansen gecreëerd en verdiend gewonnen. Lieke Senden 1 doorloopbal en een 1 afstandsschot, Tess 1 korte kans en een afstandsschot, Lilly 1 afstandsschot en 1 korte kans, Lieke Kool 1 korte kans en een doorloop/korte kans. Iedereen kreeg kansen maar veel ging er net niet in. Goed gespeeld en ga zo door. Barbara.

Nagekomen verslag: Zaterdag 3 september KOAG C3 – IJsselvogels C2.
Vandaag gingen we naar Krimpen voor een oefenwedstrijd tegen KOAG C3. Nieuw team maar wel al getraind dus eens even wennen aan elkaar. Vrij snel bleek dat het niveau van KOAG C3 minder was dan van ons. We konden makkelijk rondspelen en lekker scoren. Op zich om zo te beginnen aan het seizoen niet heel erg. Goed voor het zelfvertrouwen! Senne 4x Lieke Senden 4x Lieke Kool 4x Sid 2x Lucas 1x. Ook Dean scoorde zijn eerste goal in een wedstrijd maar deze werd onterecht door de scheids afgekeurd. Aangezien we met 8 spelers zijn ging Iris mee als versterking. Dank je wel Iris. We hebben lekker geoefend en er ging redelijk veel heel goed en we gaan lekker trainen om verder te verbeteren. Eindstand 2-15. Barbara.

IJsselvogels C3 – Avanti | Post Makelaardij C4   1–5
Dit was de eerste wedstrijd die wij speelden na de zomerstop. C3 een nieuw team met nieuwe leden, we moeten nog aan elkaar wennen en op elkaar ingespeeld raken. Ondanks het goede verdedigen werd het al snel 0-1. Daarna bleef het een lange tijd gelijk op gaan. Erg aan elkaar gewaagd en beiden vele goede kansen gehad, maar helaas lukte het niet te scoren. Wij kregen een stipbal voor het van achter verdedigen, deze werd gemist. Het andere team pakte goed zijn kansen en hen lukte het te scoren. Ze hebben in de loop van de wedstrijd 5 keer gescoord en bij ons bleef de 0 staan, maar spannend bleef het wel. Wederom een stipbal die er niet in wilde. In de laatste minuut scoorde Eline toch nog een bal voor ons en zo werd de einduitslag 1-5. Iedereen heeft goed gespeeld en het geluk was helaas niet aan onze kant, maar trots kan iedereen zijn op de toppers van C3. Jildou Visser.

IJsselvogels D1 – Dijkvogels D1   5–14     Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen!

VEO D2 – IJsselvogels D2   3–8     Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen!

IJsselvogels E1 – KCR E1   3–8
Na een leerzame voorbereiding en andere invulling van de training(en) de eerste echte wedstrijd tegen KCR E1. KCR heeft meerdere 2e jaars E spelers en tegen de “jonkies” van IJsselvogels E1 was het verschil in het 1e kwart zeker zichtbaar. Net iets meer fysieker en weten waar je moet lopen, dat was even wennen en betekende een 0-3 achterstand. 2e kwart was gelijkwaardiger met doelpunten van Jonathan (1-3) en Ilse (2-5). De laatste 2 kwartjes waren verdedigend veel beter en konden de aanvallen van KCR goed verdedigen. Maar konden het gaatje helaas niet echt dichten, iets te veel strafworpen gemist en kon allen Jazz (3-7) de korf vinden. Een terechte eindstand 3-8. We zien de opdrachten vanuit de trainingen al terugkomen in de wedstrijd en gaan deze week weer lekker verder om weer beter te worden. Cecile & Marco.

Nieuwerkerk E6 – IJsselvogels E2   14–2     Helaas geen wedstrijdverslag en/of scoreverloop ontvangen!

IJsselvogels E3 – KOAG E5   7-1
Vorige week kansloos verloren van onze E2, wat zou het vandaag worden? KOAG E5 bleek ook over en jonge ploeg te beschikken zonder veel lengte en dat bleek een groot voordeel voor ons jonge E3 die vorig seizoen nog allemaal in de F speelden. Via Cas en Vieve nam E3 in de eerste periode een 2-0 voorsprong. Thijmen scoorde in de 2e periode fraai 3-0 en na 3-1 was het Cas die de ruststand op 4-1 bepaalde. Ik zag leuk en goed samenspel waarin iedereen op zijn tijd wel een kans(je) kreeg. Na de rust was het opnieuw Cas die 5-1 scoorde gevolgd door even later Yente die met een mooi schot 6-1 scoorde (klasse Yente!) waarna Cas met zijn vierde doelpunt de eindstand op 7-1 bepaalde. Wie had dat kunnen denken na de oefenwedstrijd van vorige week. Het korfschieten eindigde in 3-3. Zaterdag wacht al de topper tegen Korbis E4 die zaterdag ook wonnen.