fluitje

Hoe vloog de fluit? (wisselend…)

Om wekelijks te korfballen zijn er bij IJsselvogels gemiddeld per zaterdag zo’n tien scheidsrechters actief in De Zuidplas, en nog een aantal op andere velden. Meestal met veel plezier, soms met een beetje spanning, maar zeker ook omdat je op deze manier twee teams kan laten korfballen. De wedstrijdkorfbalteams worden door KNKV-scheidsrechters gefloten, maar als die niet beschikbaar zijn, moeten ook deze wedstrijden nog worden gefloten door IJsselvogels-leden. Afgelopen zaterdag was het raak: zowel voor A2, C1 als het 4e was geen KNKV-scheidsrechter beschikbaar. Gelukkig werden al deze wedstrijden opgevangen, zodat deze teams allemaal ‘gewoon’ konden spelen: Tom Dukker leidde A2-Weidevogels A2 in goede banen, ikzelf mocht C1-Vriendenschaar (B) C1 van heel dichtbij bekijken en Marijn van der Hoog vulde zeker niet voor de eerste en laatste keer de rol van arbiter in bij IJsselvogels 4. Vele handen werden na de wedstrijd geschud, ik denk dat meer dan de helft van de spelers in mijn wedstrijd de scheidsrechter kwam bedanken (bij de andere wedstrijden heb ik niet geteld…).

 

Maar toch overheerst een vervelend gevoel over deze arbitrage-zaterdag. In de ochtend hebben twee van onze eigen leden in totaal 4 teams (2 wedstrijden) met hun coaches in de kou laten staan door niet op te komen dagen. Ik heb jullie namen al 2x ingetypt en weggehaald, maar ik begrijp er niets van. Net zoals iedereen uitziet naar zijn eigen wedstrijd, hebben ook deze teams en coaches zin om te korfballen en dan is er geen scheidsrechter. Als je 3x in een seizoen moet fluiten (dat aantal momenten extra haalt een trainer/coach vaak al in een week!) niet redt en twee teams hulpeloos in de zaal laat staan… tja. En de herinneringsmailtjes zijn toch echt verstuurd. Maar… jullie kunnen het natuurlijk goed maken: de CTZ en de scheidsrechtersaanwijzer (Marijn) houden zich aanbevolen voor jullie ideeën!

 

Dat de wedstrijden van E1 en F2 alsnog gespeeld zijn is een compliment voor iedereen die in de sporthal was: in zo’n geval fluiten scheidsrechters dubbel of moeten coaches en zaalwacht snel een vervanger zoeken. Iedereen bedankt daarvoor, maar ik hoop dat het niet meer nodig is dit zaalseizoen.

 

Matthijs Alderliesten

 

PS: om toch positief af te sluiten: deze 3 ‘extra’ gefloten thuiswedstrijden, plus de wedstrijden van Hans Klijn (stadsderby Die Haghe 2 – HKV/Ons Eibernest 2), Stefan Rijkaart van Cappellen (HKC 1 – Fortissimo 1 om 21:05 ’s avonds!), André Mosterdijk (TOP (A) 2 – Dalto 2) en Ad Spelt (Viking A1 – NKV A1 in Wijk bij Duurstede) zorgen voor de scheidsrechterstelling voor een zeer positieve dag. We hopen dat aan het einde van het zaalseizoen genoeg wedstrijden gefloten zijn zodat we zonder boete en puntenaftrek aan het volgende zaalseizoen kunnen beginnen… waar zouden we zijn zonder scheidsrechters!!