Hoe vloog de scheidsrechter…..

Je hebt van die wedstijden dan weet je eigenlijk al dit gaat best lastig worden om te fluiten. Zo had ik onlangs een 3e klasse wedstrijd. De een stond op nummer 2 de ander nummer 3 in de competitie, beide eerste teams en dan ook 2 ploegen met een “rijke” Rotterdam historie.

Vanaf de start werd het een fysieke wedstrijd. Men zocht elkaar continu op. Vervolgens flink theatrale bewegingen onder de korf en bij het nemen van doorlopers of andere acties. Je wordt dan als scheidsrechter onbegrepen aangekeken als je niet meegaat in het geheel. Soms omdat er overduidelijk weer eens niks aan de hand is en soms omdat ook wij scheidsrechters simpelweg niet alles kunnen zien.

Ik wil in dit stukje een dilemma meegeven waar ik en ik denk met mij veel scheidsrechters mee worstelen bij wedstrijden. Geen wedstrijd is hetzelfde en ook hoe je er als scheidsrechter in staat niet. Zo zijn er situaties die je als scheidsrechter ziet maar wegens omstandigheden of juist laat door gaan of juist niet. Dat kan zijn de stand, het niveau, de leeftijd, het spelverloop, etc. Een afweging die lastig is en vooral neerkomt op het lezen van een wedstrijd. En net als een boek lezen is dat de ene keer moeilijker dan de andere keer. Fluit je voor een regel bijvoorbeeld wel, maar kennen de spelers die regel niet goed dan kan dat veel onbegrip opleveren naar de scheidsrechter. En andersom ook.

Laat ik een concreet voorbeeld geven: snijden. Kort gezegd wat is snijden? Snijden is als je vrijkomt door gebruik te maken van een looplijn om je medeaanvaller. Dat is eigenlijk zoals iedere korfballer hem globaal kent. Maar er zijn nog allerlei details bij snijden die je als scheidsrechter daarbij moet meenemen:

  • Als iemand vrijkomt via zijn medeaanvaller, moet die aanvaller wel schieten. Al paar keer meegemaakt dat het publiek of zelfs spelers (3e en 4e klasse) al snijden roepen terwijl er helemaal niet geschoten wordt.
  • Het is pas snijden als de verdediger vanaf het begin van de actie van de aanvaller aan het verdedigen of hinderen (beide binnen armlengte) was. Deed de verdediger dat niet of blijft deze niet binnen de armlengte volgen: dan dus ook GEEN snijden. Met name het punt dat je dus al verdedigd/hinderend moet staan en MOET VOLGEN, levert vaak veel onbegrip op waarom je niet fluit voor vermeend snijden en een andere keer wanneer iemand wel volgt wel daarvoor fluit. De spelers kennen vaak dit soort details niet.
  • De verdediger moet verder in botsing komen of dreigen te komen bij het trachten te volgen van de aanvaller, maar ja wanneer kom je nou in botsing. Iemand loopt strak om een steun heen, kom je dan in botsing of dreig je in botsing te komen.

Dus wat doe je dan als scheidsrechter bij zoiets als snijden. Ga je dan maar mee in de onbekendheid van de (verdedigende) spelers en fluit je voor snijden ook als de verdediger niet volgt binnen de armlengte of de aanvaller helemaal niet superstrak om de andere aanvaller heenloopt, omdat de spelers zich niet beseffen dat dat er ook bij hoort. Of hou je vast aan je strikte definitie. Die afweging is lastig en heeft dus ook te maken met het lezen van de wedstrijd. Hoe ver trek je de teugels aan of laat je ze los en welk niveau of leeftijd staat er voor je en hoe belangrijk is de wedstrijd voor de stand in de competitie. Het lezen van de wedstrijd is simpelweg lastig, ook omdat je elke keer weer met een totaal andere onbekende ploegensituatie te maken hebt en jij in soms een halve seconde toch dat besluit moet nemen.

Terug naar de specifieke wedstrijd in Rotterdam. Ik had de teugels strakker aangetrokken dan wellicht normaal en tolereerde weinig. Ik vond dat het ergens over ging, het ging om een 2e of 3e plek van 2 gelijkwaardige ploegen, dus vond ik het gepast dan soms wat strenger te fluiten dan ze wellicht zelf altijd snapten. De stand ging gelijk op dus ik heb de hele wedstrijd dat patroon gevolgd. De thuisspelende ploeg won met 1 punt verschil  en er was veel tumult gedurende fases van de wedstrijd. Tumult die ik op zich wel verwachtte van de ploegen, zolang ik aan beide kanten gelijk fluit is dat in principe ook geen probleem.

Groeten
Stefan