Hoe vloog de bal… 30 mei?

IJsselvogels D2 kampioen, IJsselvogels 6 kampioen en IJsselvogels 1 gehandhaafd! Toch wel de headlines van deze korfbalzaterdag denk ik. Prachtig korfbalweer, het terras bomvol en het zal goed geweest zijn voor de baromzet. Inclusief doordeweekse wedstrijden waren er nog 17 wedstrijden met in totaal 11 overwinningen, 1 gelijkspel en 5 nederlagen. Topscoorders waren te vinden in het 3e, waar Erwin en Dirk allebei 8 keer de korf vonden.

IJsselvogels 1 speelde om 16:00 uur tegen Fortis 1. En het ging nog ergens om: nog vijf ploegen waren in de race om die ene degradatieplek te ontlopen. Natuurlijk bizar dat je met 13 punten na 13 wedstrijden nog niet zeker bent van handhaving, maar in deze poule lag alles enorm dicht bij elkaar. Drie van de vier wedstrijden in deze poule tegelijkertijd gestart, maar eigenlijk was de opdracht heel simpel: winnen. Maar met een 20-11 nederlaag bij Fortis in het achterhoofd, was de zege nog niet zomaar in de knip. De hele eerste helft had ik het idee dat er een marge van een punt of vier behaald moest worden voor de rust, maar die kwam er nog niet. 7-5 bij rust waarbij alleen bij 5-2 een gaatje van 3 was geslagen. Telkens kwam Fortis terug en dat kwam vooral door het niet afmaken van de kansen van IJsselvogels 1. In de tweede helft werd het gaatje van 4 wel bereikt via een loepzuivere vrije bal van Karen en een afstandsschot van Victor: 9-5. Was het daarmee beslist? Nee, want Zeeuwen zijn stug, werken hard, gooien er fysiek nog een tandje bij en komen altijd terug als je verzuimt om de vele kansen af te maken. Drie Fortisgoals later stond het 9-8 en was het weer billenknijpen. Na 11-8 werd het toch weer 11-10 en kwam Nathan in de ploeg. Twee schoten, één goal, wedstrijd beslist: 12-10. Het zal een lange terugreis geweest zijn voor Fortis. Al met al een verdiende zege die al veel eerder in de pocket moest zijn. Bloemen voor Jasper die naar Nieuwerkerk vertrekt (hun 1e en 2e degradeerden vandaag) en voor hoofdtrainer Edwin Visser die vanaf volgend seizoen zal worden opgevolgd door Mark Glissenaar. Kevin en Jasper 3x, Hans en Karen 2x en Victor en Nathan scoorden. Uiteindelijk gedeeld 3e geworden omdat alle concurrenten (op Fortis na) ook wonnen.

IJsselvogels 2 speelde in het voorprogramma tegen Fortis 2. Een soepele zege werd behaald tegen een ploeg die even hoog stond: via een 0-1 achterstand werd het 5-1 bij rust en ondanks een 8-6 tussenstand werd Fortis gedubbeld: 12-6 voor het 2e. Peter 4x, Leon 4x (speelde ook al bij A1, ik vermoed twee hele wedstrijden dus), Coen 2x en Else en Bas 1x. Na het kampioenschap in de zaal nu een 4e plek behaald.

IJsselvogels 3 sloot de competitie af met een ruime zege, al zag het daar in de rust (7-7) nog niet naar uit. Na rust via 10-7 en 10-8 uitgelopen naar 21-8, waarna ADO de laatste maakte: 21-9. Erwin en Dirk scoorden beiden 8x, Berry in zijn laatste wedstrijd 2x, Anne, Linda, Heidi en Pieter allemaal 1x. Een tweede plek in de eindstand voor jullie.

IJsselvogels 4 was op deze zaterdag al uitgespeeld, maar speelde vorige week nog wel een inhaalwedstrijd bij Nieuwerkerk 6. Er werd dik en terecht verloren van deze ploeg: 15-5 ondanks goals van Laura (2x), Ernst, Rob en Wilco. Hier waren de bloemen voor Marieke, Sascha en Monirah die stoppen met korfballen bij IJsselvogels.

Het 5e mocht ook de zon in, bij Vriendenschaar. Na een moeizame eerste helft ging het na rust een stuk beter en werd er via een 6-11 tussenstand met 10-12 gewonnen. 7 doelpuntenmakers: Mike 4x, Eline 3x, Peter, Jelle, Roos, Nikki en Claire scoorden. Jullie zijn het enige team dat nog een wedstrijd moet spelen: volgende week bij Nikantes.

Het 6e speelde nog om de prijzen, tegen ADO 6 dat al kampioen was moest er worden gewonnen om dat kampioenschap te delen. Na een verloren uitwedstrijd was ik dan ook (blij) verrast dat er bij rust een 5-1 stand op het bord stond en dit zelfs werd uitgebouwd tot 11-1. ADO besloot toch nog even mee te scoren en met 11-4 af te sluiten, maar met deze overwinning is het 6e kampioen en dat vind ik erg leuk! Zeker als het voor een aantal de laatste korfbalwedstrijd is, kan je niet beter afsluiten. Bloemen waren er voor Cornel, naar mijn mening al jaren de motor en grote inspirator van deze ploeg. Voor alle andere spelers natuurlijk een diploma en taart, ik hoop dat jullie ervan hebben genoten. Doelpuntenmakers heb ik niets van vernomen (misschien later in het bakje gelegd toen ik al weg was), ik heb Karin, Cindy en Sylvester zien scoren.

6e

IJsselvogels A1 speelde zich al eerder veilig en mocht tegen hekkensluiter PKC A3 vrijuit de competitie uitspelen. Via een 5-0 tussenstand werd er met 9-6 gewonnen waardoor jullie keurig 5e eindigen en volgend jaar met vrijwel hetzelfde team weer 1e klasse zullen spelen. Doelpunten vandaag van Christiaan (4x), Janneke (2x), Linda, Anouk en Leon.

IJsselvogels A2 sloot de competitie af in Bodegraven bij nummer 2 Vriendenschaar A1. Na een 6-5 ruststand en direct de 6-6 kon A2 het net niet meer bijbenen en werd er met 11-7 verloren. Jeffrey (4x) en Mike (3x) waren de schutters vandaag.

IJsselvogels B2 speelde doordeweeks bij KCR en wist daar met 4-8 twee punten mee te nemen. Geen nieuws over scoreverloop en/of doelpuntenmakers.

IJsselvogels C2 speelde op 19 mei uit bij Trekvogels C1. Het was toen nog koud, maar de punten werden knap meegenomen naar Moordrecht: 4-5 door goals van Danita (2x), Douwe, Remon en Patrick. Het mooie weer van 30 mei deed C2 geen goed, want op deze dag werd er met liefst 11-3 verloren bij kampioen ACKC C1. Danita, Esmee en Patrick scoorden. Julie zijn als 4e geëindigd.

IJsselvogels C3 heeft de beste verdedigers van de vereniging. 50 minuten lang geen doelpunt doorlaten is een enorme prestatie, zeker als de wedstrijd enorm gelijkopgaand is. Na de 1-0 van Stan werd het rust en werd er niet meer gescoord. De 2-0 van Clarissa in het laatste fluitje werd helaas afgekeurd: de scheidsrechter vond dat de bal nog niet los was. Nogmaals: grote klasse met het verdedigingswerk. Invalcoach Wouter (met kruk?) bedankt! Het kleine kansje op een kampioenschap bleek tevergeefs, koploper HKC C2 won ook, waardoor jullie als tweede eindigen.

IJsselvogels D1 mocht naar Bodegraven voor de laatste wedstrijd. De derde zege in de 1e klasse werd geboekt, dankzij goals van Sijmen, Evi en Kris werd met 3-0 gewonnen (ook hier goed verdedigd dus, want Vriendenschaar maakte gemiddeld 6 goals per wedstrijd). Middenmoot geëindigd.

Bij de kampioenswedstrijd van IJsselvogels D2 was ik zelf aanwezig om een eventuele huldiging te verzorgen en om scheidsrechter Janneke te begeleiden. Enkele minuten voor de wedstrijd vroeg Noël me om mede-coach te worden vanwege de afwezigheid van Jeffrey, dus een en ander maar gecombineerd. En het werd een echte kampioenswedstrijd tussen twee ploegen die allebei kampioen konden worden. Reeuwijk D1 moest winnen, terwijl een gelijkspel of een overwinning voor IJsselvogels D2 taart voor ons zou betekenen. Spanning alom en misschien ook wel wat zenuwen (bij spelers, ouders en coach) te bespeuren. Veel goals in de eerste 10 minuten waarin er met mooie goals en veel plaatsfouten erg veel gebeurde. 2-2 bij de vakwissel en 2-3 bij rust. In de rustbespreking gehamerd op het overgooien en uitverdedigen om daarmee de achterstand weer ongedaan te kunnen maken. Via een 4-3 voorsprong werd het weer 4-5 met nog 7 minuten te spelen. Toen het direct hard ging waaien had ik er even een slecht gevoel bij: scoren bij zoveel wind, gaat dat nog lukken? Gelukkig ging de wind liggen en scoorde Tobias de 5-5 met nog zo’n 5 minuten te spelen. Zenuwslopend langs de lijn. Kansen bij beide ploegen, (terecht) afgekeurde goals aan twee kanten (Janneke had het niet makkelijk de tweede helft, maar floot een keurige wedstrijd!) en toch nog het nodige balverlies. En wat is het moeilijk om de tijd dan vol te spelen om het gelijkspel binnen te slepen. Met nog 40 seconden op de klok werd een Reeuwijk-schot afgevangen en was het uitverdedigen en de bal niet kwijtraken. Keurig tot de middellijn uitverdedigd maar daar een plaatsfout maken: het werd bijna fataal. Reeuwijk onderschept, speelt direct op een meisje vlak bij de korf, nog 3 seconden op de klok, schot… maar de bal ging er net niet in. Bal afgevangen, wedstrijd afgelopen. Diploma’s, taart en blije gezichten voor jullie. Het meisje zal misschien nog wel eens wakker worden vannacht, die had zichzelf onsterfelijk kunnen maken. We hebben niet meegeschreven langs de lijn, maar volgens mij maakte Iris 4 treffers en was de laatste voor Tobias. Alle speelsters/spelers en natuurlijk Noël en Jeffrey gefeliciteerd met jullie kampioenschap!

D2b
D2 in actie – foto Jan van den Boomgaard

IJsselvogels E1 speelde bij Nieuwerkerk. E1 was al kampioen, maar Nieuwerkerk kon er bij winst voor zorgen dat Nieuwerkerk E1 samen met KCC E1 en IJsselvogels E1 het kampioenschap moest delen. En dat gebeurde, er werd met 10-7 verloren, maar Kirsten was positief en trots op de ontwikkeling in dit seizoen. Met een knokkende Lisa onder de korf, Anne als schutter van elke afstand, Joran als balafpakker en stippenkoning, Tim als topverdediger en altijd vrije speler en Sander als slimme speler en stugge verdediger was E1 een topploeg dit seizoen. Joran vandaag 6x en Tim 1x. Leuk om te horen dat jullie met jullie medekampioenen op de foto zijn gegaan.

IJsselvogels E5 speelde thuis tegen KOAG E6 en maakte haar status als ongeslagen kampioen helemaal waar. Het niveauverschil was helaas veel te groot en dat ligt dan ook mede aan het KNKV (KOAG E4 speelt tegen onze E6 en wint dik, terwijl onze E5 tegen KOAG E6 speelt). Het blijven ondoorgrondelijke afwegingen waarbij de input van verenigingen niet altijd wordt meegenomen in de indelingen. Dan krijg je zulke grote uitslagen, ondanks een extra speler bij de Krimpenaren. 17-4 is duidelijk, Tim (6x), Nils (5x), Suus (3x) en Nienke (3x) vonden de korf. Ook het korfschieten werd gewonnen (5-3 door goals van Tim 2x en Nils, Lienke en Nienke).

Binnen 18 uur twee wedstrijden spelen, dit zware schema was van F1. Op vrijdagavond werd KOAG F2 met 10-7 verslagen door goals van Lotte (5x), Sahra (4x) en Esther. Het korfschieten werd helaas met 1-3 verloren. Het was ook nog eens de eerste wedstrijd op de nieuwe 24*12-velden op ons complex. Op zaterdag speelden ze thuis tegen Nieuwerkerk F2 spelen. Het was voor IJsselvogels F1 de laatste wedstrijd. Ze speelden heel goed en speelden samen. In het begin liep het gelijk op maar helaas lieten ze het bij het verdedigen een beetje zitten. Maar desalniettemin vond coach Esther het een superleuke wedstrijd, ga volgend jaar vooral zo door. Helaas werd de wedstrijd verloren met 9-14 ondanks goals van Lotte (6x), Timo (2x) en Esther. Jullie coaches Esther en Manouk hebben een leuk jaar gehad met jullie. Nog één toernooi (13 juni) en daarna zomervakantie!

IJsselvogels F2 ging met liefst 23-7 onderuit bij KOAG F3. Het korfschieten werd wel met 3-5 gewonnen, geen info over de doelpuntenmakers.