image9

Hoe vloog de scheidsrechter? (HVDS)

Zo…………… na paar jaar weggeweest is het weer eens tijd voor een poging een aantal “Hoe vloog de scheidsrechter?” (HVDS) stukjes te schrijven. Ik zal proberen steeds wat verschillende onderwerpen te behandelen rondom het scheidsrechteren. Soms wat meer gericht op de vereniging en onze verplichtingen en een andere keer meer op wat ik zelf heb meegemaakt bij een wedstrijd. Ik start maar eens met hoe ik scheids ben geworden (ook handig voor degene die mij niet zo goed kennen) en hoe ik op mijn 42e jaar nog steeds (soms wekelijks) word beoordeeld via een cijfer……

Het start met korfbal
Ik denk dat ik ongeveer 6 jaar geleden lid ben geworden van IJsselvogels. Mijn 3 kinderen gingen korfballen, en aangezien ik zelf zo’n 22 jaar van mijn 4e tot 26e had gebald in Capelle bij “De Bermen” (later werd dat KCC) werd ik zelf ook weer actief. Eerst gewoon als recreant, maar al vrij snel kreeg ik door dat we als IJsselvogels een sterke behoefte hadden (en nog hebben) aan scheidsrechters.

Eerst jeugdwedstrijden 
Ik ben eerst thuis wedstrijden van jeugd gaan fluiten. Oftewel allerlei jeugdwedstrijden van F, E, D etcetera. Gelukkig werd ik hierbij geholpen door mensen als Henkjan die meekeken met deze wedstrijden en tips gaven. Scheidsrechter worden doe je namelijk niet in je eentje dat doe je met hulp en is iets wat je je steeds verder aanleert. Daarbij was het vooral zoveel mogelijk wedstijden fluiten fluiten en fluiten dus DOEN! Alles in de veilige omgeving van IJsselvogels en de meeste wedstrijden waren “breedtekorfbal”.

Wedstrijdkorfbal jeugd
Pas later kwamen er bij deze thuiswedstrijden ook jeugd “wedstrijdkorfbal” wedstrijden bij. Bij die groep wedstrijden zie je dat de belangen al wat groter worden, het fanatisme groter en daarmee de eisen aan jou als scheidsrechter ook. Steeds voerden we de druk verder op. En dan ging het vaak nog niet eens zozeer om specifieke regel kennis, want de regels zijn overal hetzelfde. Maar wel bij het inzicht krijgen in hoe spelletjes worden gespeeld, waar je je focus legt als scheidsrechter en hoe je overkomt.

Examen scheidsrechter
Op een gegeven moment wilde ik zelf weer verder en heb ik gevraagd de opleiding tot KNKV scheidsrechter te doen. Dit klinkt ingewikkelder dan het eigenlijk is. Ik had op dat moment al meerdere wedstrijden gefloten met wedstrijdkorfbal binnen IJsselvogels. De opleiding richt zich eigenlijk op hetzelfde maar dan wedstrijden die buiten IJsselvogels worden gespeeld.  Je gaat onder begeleiding van externe begeleiders 3 wedstrijden bij verengingen in Zuid-Holland fluiten en uiteindelijk als die 3 wedstrijden naar behoren gaan krijg je een examen wedstrijd. Mijn examen was een senioren wedstrijd bij KCR die prima ging. Papiertje binnen en fluiten maar!

De bond wijst je aan wedstrijden toe of je kiest zelf je wedstrijden
Na het examen kan je aangeven of je wilt dat de bond je indeelt op wedstrijden of zelf wedstrijden uitkiest. Bij mij is het zo dat de bond me indeelt. Oftewel elke week krijg ik een bericht met welke wedstrijden ik de komende tijd zal gaan fluiten. Je kan bij de bond aangeven wanneer je wel of niet kan en per dag is aan te geven op welke tijden wel of niet. Zo hou je de mogelijkheid nog eens een wedstrijd van je eigen kinderen ook te zien :-). Ik fluit nog maar heel af en toe bij IJsselvogels, iets wat ik soms ook wel jammer vind. Dus als er dan iets vrij komt en het past in mijn agenda dan ben ik er……. van elke wedstrijd leer je immers.

De scheidsrechter ranking en cijfer!
Na het examen word je ingedeeld in een scheidsrechter groep/poule. Je begint in principe in groep 7. Willekeurig in een seizoen word je ongeveer 8-10x opnieuw beoordeeld. Iemand van de bond kijkt dan mee hoe je je wedstrijd fluit en die geeft je tips maar ook een beoordeling in de vorm van een verhaal en eindcijfer. Op basis van dit verhaal en eindcijfer kan je dan stijgen en dalen op een soort ranking. En daarmee kan je weer promoveren als scheidsrechter naar een hogere groep en dus weer wedstrijden fluiten die op een hoger niveau spelen. Kortom ook bij ons als scheidsrechters is er competitie!

Ik zit zelf nu in groep 5. Een groep van zo’n kleine 40 scheidsrechters die in Zuid-Holland fluiten. De rankings per groep vind je op http://zuid-west.knkv.nl/Arbitrage/Laatste-bijgewerkte-ranking-/ Zoek me er maar eens in op in de groep 5 ranking en bekijk mijn huidige gemiddelde cijfer. Groep 5 bevat wedstrijden in reserve 1e klasse, standaard 2e maar ook hoofdklasse B en overgangsklasse A.

KNKV  en het district helpen!
Niet alleen IJsselvogels als vereniging heeft mij geholpen bij het verder komen als scheidsrechter, maar ook de KNKV en het district dat de scheidsrechters in Zuid-West begeleid,t spelen en speelden daar een belangrijke rol in. Zowel in de bijscholingen die je krijgt als scheidsrechter, maar ook de beoordelingen en vragen die bij je spelen. Wat dat betreft word je niet aan je lot over gelaten en is er een goede begeleiding en structuur. Ook voor talenten zijn er aparte pools. Dit zijn vaak jongere scheidsrechters waarvan al vrij snel duidelijk is dat ze talent hebben om een top scheidsrechter te worden. Sommige scheidsrechters beginnen daarmee al op hun 14/15e jaar en gaan dan op hun 17e direct examen doen.

Hoe hoog wil je fluiten als scheidsrechter?
Als scheidsrechter moet je eigenlijk willen fluiten wat je aankan. Fluit je te hoog voor je eigen niveau dan kom je als scheidsrechter inzicht tekort en doe je de spelers tekort. Fluit je te laag dan je aankan dan kom je als scheidsrechter niet verder. Kortom vanaf de start dat ik ging fluiten probeerden we steeds nieuwe dingen te leren, te verbeteren en weer verder te komen. Ook moet je als scheids leren accepteren van je zelf dat je fouten maakt en dat je daarvan weer leert. Je bent er dan ook nooit mee klaar.  Best raar gevoel soms hoor, dan ben je zoals ik 42 jaar en word je met regelmaat op de persoon bekeken en krijg je nog een cijfer ook van hoe goed of slecht je bent :-)! In 1 van de volgende verhalen zal ik wel eens verder stilstaan bij hoe zo’n beoordeling eruit ziet en hoe het contact met zo’n beoordelaar verloopt.

Altijd op zoek en altijd met hulp
We zoeken als vereniging altijd scheidsrechters en zoals je hebt gelezen is dat een traject dat we volledig kunnen en zullen begeleiden.  Of je dit nu als ouder van een korfballend kind zou willen, met of zonder korbalervaring, als jeugdlid of seniorenlid. En hoe fanatiek je wilt zijn bepaal je helemaal zelf, niemand is hetzelfde.  Zoek je wat beweging, plezier en wil je graag geholpen worden in je pad naar scheidsrechter? Schiet Matthijs of ondergetekende of Rene even aan dan gaan we bekijken hoe we je kunnen helpen.

 

Tot een volgend stukje.

 

Stefan Rijkaart van Cappellen

 

ranking