IJsselvogels 2 krijgt prioriteit en wint overtuigend van Nova 2!

Het was een rumoerige week die voorafging aan de wedstrijd van afgelopen zaterdag; Nova 2 – IJsselvogels 2. De geblesseerde spelers (Jary en Jasper) uit het 1e moesten opgevangen worden. Doordat A1, 3, 2 én 1 allemaal tegelijkertijd uit speelden, is er vorige week een hoop gepuzzeld door de CTZ en de trainers van de selectie, om hier de meest gepaste oplossing voor te verzinnen. Op zo’n moment kan je het eigenlijk nooit goed doen, want er moet geschoven worden met spelers, waardoor desbetreffende teams niet meer in hun vertrouwde en sterkste opstellingen kunnen spelen. Om de verschuivingen te bepalen, wordt er gekeken naar prioriteiten. Op basis daarvan zijn er keuzes gemaakt, waarbij het 2e, wat op kampioenskoers staat, de hoogste prioriteit kreeg. Hier was (en ben) ik, als speler van het 2e, erg blij mee. Ik besef zelf erg goed hoe vervelend het is om basisspelers kwijt te raken aan andere teams. Daarnaast besef ik zelf nóg beter hoe moeilijk het is om als speler, het team waar je in speelt, in de steek te laten, door in te (moeten) vallen in een ander team. Persoonlijk ben ik altijd van mening geweest dat het belang van de vereniging vóór gaat boven teambelang -en persoonlijke belangen. Het enige wat ik nu kan doen, is blij zijn met de keuzes die zijn gemaakt en ik wil bij deze dan ook de teams (A1, 4e, 3e en 1e) en spelers (Hans, Dirk, Ernst, Casper, Lieke en Pieter) bedanken die allen, op welke manier dan ook, mee hebben gewerkt in deze keuzes!

Met dit in het achterhoofd was de boodschap voor de wedstrijd bij iedereen meer dan duidelijk: wij moeten deze wedstrijd winnen! Het strijdplan was niet anders dan normaal. Proberen sterk te starten en zo snel mogelijk de voorsprong pakken/vergroten, om de tegenstander (in dit geval dus Nova 2) meteen het gevoel te geven dat ze niet van ons gaan winnen.

De voorsprong kwam ook na 5 minuten spelen. Victor maakte 0-1 uit een afstandschot dankzij goed steunwerk van Jeanine en Esther. Nova scoorde de 1-1 uit een stip die werd versierd door de heer van Peter. Duidelijk werd meteen dat deze heer veel dreiging had en eigenlijk de enige was die velddoelpunten kon maken in dat vak. Hans, die vorige week nog naar behoren z’n rentree maakte in het 2e en nu in de basis mocht –en wilde beginnen, liet wederom zien dat hij steeds sterker aan het terugkomen is van zijn blessure. Hij tekende voor de 1-2 (doorloopbal) en 1-3 (stip). IJsselvogels probeerde door te drukken, maar de spelers van Nova waren fit en gebrand goed te presteren. De ploeg strijd namelijk tegen degradatie, waarbij elk puntje goud waard is. Nova bleef bij; 2-3. Coen zorgde met een afstandschot voor 2-4. Hans na een goed uitgespeelde aanval voor de 3-5. Nadat Victor 3-6 scoorde en Nova wederom aanhaakte (4-6), was het Hans die met 2 stippen zorgde voor 4 doelpunten voorsprong. Door een slimme actie onder de paal scoorde een dame van Nova de 5-8. IJsselvogels gaf nog wat extra gas en liep uit naar 5-10 (Victor en Peter). Dit leek een mooie ruststand, maar door verkeerde keuzes in de aanval wist Nova net voor rust 6-10 te maken, waardoor het 2e toch niet geheel tevreden ging bespreken.

Coach Peter Bakker gaf aan dat er geconcentreerder verdedigd moest worden. Nova is een ploeg dat niet echt speelt in patronen, maar wat per moment pas beslist wat er gedaan wordt en zo maar wat “aanrommelt” (met alle respect). Hierdoor creëerden ze vaak, op de momenten dat je het niet verwacht, verschillende goede mogelijkheden. Aanvallend hadden beide vakken veel over en moesten de vele kansen worden benut, om zo de voorsprong te vergroten.

Het eerste schot na rust werd benut, Victor scoorde 6-11. Nova besloot vervolgens dichterbij te gaan verdedigen en maakte het zo dit vak (Coen, Victor, Jeanine en Esther) erg moeilijk om goede kansen te creëren. Dit kwam dan ook vooral, omdat de aansluiting slecht was en het baltempo te laag. Zo zwak als dit vak aanviel, zo sterk verdedigde het andere vak. Peter verdedigde 1 op 1 en gaf z’n heer geen duimbreed toe. Hans pakte veel verdedigende rebound. Manon en Kimberley verdedigden goed voor en zorgden daarbij dat de dames van Nova geen kansen kregen. Hierdoor duurde het een hele tijd, maar was het eindelijk dan toch Jeanine die een belangrijke stip maakte en zo voor een marge van 6 doelpunten zorgde (6-12). Spelers van Nova begonnen elkaar dingen te verwijten en gingen zich irriteren. Op dat moment was het duidelijk dat de wedstrijd definitief gespeeld was. IJsselvogels liep, langzaam maar zeker, verder uit dankzij doelpunten van Manon (dame Nova hapte op schijngooi), Coen (afstandschot), Kimberley (doorloopbal) en Hans (stip). 8 minuten voor tijd mocht “verloren zoon” Casper, die bereid was vroeger te stoppen met werken en speciaal naar De Bildt te rijden om reserve te staan, nog even freewheelen. Hij scoorde prachtig van de middellijn en bepaalde zo de eindstand: 9-17.

Na deze gewonnen wedstrijd is IJsselvogels 2 weer een stapje dichterbij het kampioensschap. Concurrent EKVA 2 verslikte zich afgelopen zaterdag in Thor 2, door met 15-16 te verliezen. Fiks 2 won wel. Hierdoor staat IJsselvogels nu 2 punten los van Fiks en staat EKVA op 3 punten. Zeer belangrijk en interessant wordt de wedstrijd van aanstaande zaterdag:

31-01-2015 | 14:15 uur | IJsselvogels 2 – EKVA 2 | De Zuidplas, Moordrecht

In Almere werd deze wedstrijd met 17-12 gewonnen door EKVA. IJsselvogels zal dus hard aan de bak moeten om de kampioenskoers vast te houden en EKVA definitief af te schrijven als kampioenskandidaat.

We nodigen iedereen hierbij dan ook uit, om deze wedstrijd te komen kijken en ons aan te moedigen!

Doelpuntenmakers Nova 2 – IJsselvogels 2: Hans 6x, Victor 4x, Coen 2x, Jeanine 1x, Peter 1x, Kimberley 1x, Manon 1x en Casper 1x

 

Victor Blanken