Spelregels-Korfbal-2017-page-012

Nieuwe spelregels!

In de zomer van 2018 is door het KNKV een aantal reglementen en besluiten gewijzigd. Belangrijk dus voor heel veel spelende leden, scheidsrechters en publiek! Er waren reglementswijzigingen voor rugnummers en accommodaties, schotklokken en verlengingen, maar de belangrijkste wijzigingen staan hieronder.

1) Veldwedstrijden bij de senioren en A duren nu 2 keer 30 minuten (was 2 keer 35 minuten).
2) Elk wedstrijdkorfbalteam (voor IJsselvogels dit seizoen 1e-4e, A1, B1 en C1) mag per wedstrijd twee time-outs aanvragen. De regelgeving rondom de time-out:

Een time-out is een onderbreking van de speeltijd van 60 seconden; de duur van een time-out behoort niet tot de speeltijd. Een time-out kan door de coach alleen tijdens een spelonderbreking worden aangevraagd bij de scheidsrechter. De coach vraagt een time-out bij de scheidsrechter aan door het maken van een T-teken met beide handen. De scheidsrechter geeft door middel van het T-teken en -tegelijkertijd- een fluitsignaal het begin van de time-out aan. Na 50 seconden geeft de scheidsrechter door middel van een tweede fluitsignaal aan dat beide ploegen zich dienen op te stellen. De wedstrijd dient uiterlijk 60 seconden na het begin van de time-out te worden hervat. Indien er sprake is van een geblesseerde speler, die wordt verzorgd, kan een time-out pas worden aangevraagd nadat de behandeling is voltooid. Tijdens de verzorging van een geblesseerde speler moeten de spelers in hun vak en moet de coach op de bank blijven. Na de time-out wordt het spel hervat op de plaats en op de wijze waarop het spel zou zijn hervat wanneer geen time-out had plaats gevonden. Na een time-out dient het spel eerst te worden hervat voordat een nieuwe time-out kan worden aangevraagd.

En dan nog even dit…
3) Wanneer is een wissel een feit? Als deze is aangevraagd door de coach en de scheidsrechter het wisselgebaar heeft gemaakt. Voor die tijd kan je de wissel nog annuleren, daarna telt hij mee als wissel, ook als je als coach niet besluit te wisselen. Coach en scheidsrechter moeten dus even goed contact houden!
4) Wanneer is de time-out een feit? Precies hetzelfde als bij een wissel. Totdat de scheidsrechter het time-out-gebaar heeft gemaakt, kan je nog annuleren, daarna is de time-out een feit.

 

PS: echte korfballers kennen de regels en ook deze zomer zijn er weer een aantal IJsselvogelsspelers geweest die hun spelregelbewijs hebben gehaald. Maar alle spelende senioren (en coaches) moeten vanaf 1 september hun spelregelbewijs hebben… vraag Matthijs voor meer info als het niet lukt of lees HIER door!