fluitje

De laatste minuut, de stand is gelijk en de tegenstander brengt de bal uit de verdediging op naar de aanval. Natuurlijk probeert IJsselvogels alles te doen om te voorkomen dat de tegenstanders nog een keer kunnen aanvallen. Een beetje te fanatiek: de scheidsrechter geeft een vrije bal in hun aanval aan de tegenstanders met alle gevolgen van dien. Mag dat?

Een spannende wedstrijd, met een scheidsrechter die op zijn tenen moet lopen. Twee Vogels lopen warm om straks te spelen (volgende wedstrijd) en eentje roept naar de scheids of hij niet kan zien wat er onder de paal gebeurt. Hoppa, gele kaart! Mag dat?

In beide gevallen is het antwoord: nee. Een overtreding in de verdediging kan niet leiden tot een vrije bal of spelhervatting in de aanval (tenzij duidelijk een kans verloren gaat: dan wordt het een strafworp). En een warmlopende speler van een andere ploeg vormt op dat moment geen deel van de spelende ploeg of bankbezetting en is in status vergelijkbaar met “het publiek”: die kun je ook geen gele kaart geven (al hebben sommige scheidsrechters dat wel eens geprobeerd…).

Deze en andere spelregels staan toegelicht in het Spelregelbulletin en in de toelichting_op_spelregelwijzigingen. Op de site van het KNKV kun je nog meer over de spelregels vinden.

Gedurende het seizoen wordt het gebruik van het digitaal wedstrijdformulier verplicht (zie ook https://sportlink.atlassian.net/wiki/display/SCS/Mobiel+Digitaal+Wedstrijd+Formulier). Verdere instructie hierover volgt.
—————
Gedeeltelijke tekst van J.H. Brouwer (Eibernest)