Nieuwjaarstoespraak 2014

Beste mensen

Allemaal hartelijk welkom op deze nieuwjaarsreceptie van korfbalvereniging IJsselvogels.

Dit jaar een korte toespraak van mijn kant. Dit omdat er afgelopen jaar al veel gezegd is. We hebben een prachtig jaar afgesloten, waarin ons 50 jarig bestaan centraal stond. Vorig jaar had ik het over “Go with the Flow”. Die Flow heb ik zeker terug gezien, bij de organisatie en bij de deelnemers van de activiteiten. Ik hoop dat alle festiviteiten vanavond nog opgehaald worden. Want daar is deze avond ook voor bedoeld. Terug kijken en vooruit kijken naar 2014.

Excuses voor de zichtbare restanten van de inbraak in december 2013.Maar ja: proces verbaal – verzekering – bestellen van de juiste materialen. Het kost tijd. Persoonlijk vond ik deze inbraak een smet op 2013

Een dank aan de mensen die deze avond weer voorbereid hebben. De feestcommissie – de PR commissie en de barmensen. Een belangrijke wijziging voor het barpersoneel is dat er alleen alcohol vanaf 18 jaar geschonken mag worden. Een verantwoording voor het barpersoneel, maar zeker ook van de jeugd onder de 18 jaar. De overheid lijkt laconiek. Wij zijn van mening dat we hier aan de gestelde regels moeten houden. Dus jullie kunnen niet zeggen dat jullie het niet geweten hebben.

Nog meer wijzigingen op het horecafront. Maandagavond is er overleg met de gemeente Zuidplas en de verenigingen over de sluitingstijden van clubhuizen. Op het voorstel van de gemeente zijn veel reacties gekomen. We zijn er dus nog niet uit.

Een fantastisch jubileum jaar dus in 2013. Sportief toch een minder jaar. Veel teams moesten vechten tegen de rode streep in hun poule, met wisselende resultaten. Niet zo gek indien je de jaren daarvoor alleen maar met vele teams omhoog gaat. Indien er dan (toch onverwachts) dragers van teams besluiten om te stoppen, komt er ruimte voor een nieuwe generatie, die tijd nodig heeft en wellicht op een lager niveau moet starten. Die tijd gunnen we elkaar niet, het is moeilijk om het geduld op te brengen en te accepteren dat het ook wel eens wat minder gaat. Als je wint heb je vrienden en als het wat minder gaat blijkt dit moeilijk.

Er is veel waardering van de CTZ, die de afgelopen weken veel werk heeft moeten verzetten, en tot de conclusie moest komen de trainers van de selectie te moeten vervangen. Gelukkig is er deskundige vervanging. Ook een compliment aan de CTZ waard. Toch wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om de selectie (IJsselvogels 1 en 2) hier ook persoonlijk aan te spreken. Het is een cliché. Het ligt nooit alleen aan een trainer! Ik hoop dat deze korfbal vrije periode door jullie ook gebruikt is om in de spiegel te kijken. Heb ik niet te veel afgezegd voor trainingen? Is mijn instelling wel altijd juist? Het is nu aan jullie om te laten zien dat het anders kan, en daarbij bedoel ik niet dat er nu alles gewonnen moet worden, maar inzet – spelvreugde, teamgeest, uitstraling (ook naar onze jeugd), dan komt de rest van zelf.

2014:
Hopelijk wennen we snel aan de informatie  op de nieuw website. Toch zoeken we nog steeds versterking voor een goed onderhoud en invulling van deze website. Een nieuw jaar een nieuw begin: Geef je hier voor op! De dynamiek in het leven wordt steeds sneller, daarom zou het goed zijn dat de generatie onder mij dit jaar zou doorbereken op bestuurlijk vlak. Ik werp de handschoen, willen jullie deze oppakken? Een generatie die anders denkt en anders doet. Anders in het leven staat, tenminste zo ervaar ik het.

De volgende 50 jaar vraagt een nieuwe aanpak met het oog op de toekomst. Het is maar de vraag of we over 10 jaar nog op de zelfde wijze een vereniging zijn. Wellicht zal het dag aanbod dan wel veel groter zijn, zijn de spelregels van het korfbalspel nog meer aangepast. We zullen het zien. Eerst 2014, waar we met elkaar sociaal en sportief een mooi jaar van kunnen maken.

Sport en in het bijzonder de korfbalsport is belangrijk. Niets is echter zo belangrijk als geluk en gezondheid in het leven. Geluk en gezondheid waar we ook in en om de vereniging littekens moeten vast stellen. Het is daarom des te belangrijker om bij ziekte of verdriet juist een vereniging te zijn. Ik wens jullie allemaal een goed 2014 toe.

Een fijne avond toegewenst.

Dank voor jullie aandacht.

Henk Jan Bos