fluitje

De afgelopen week zijn ook de IJsselvogels-scheidsrechters ingedeeld met dank aan Marijn van der Hoog. Alle ingedeelde scheidsrechters hebben een mail gehad. We hopen dat jullie met veel plezier de wedstrijden bij IJsselvogels kunnen leiden.

Ook onze externe scheidsrechters gaan weer van start: Henk Jan Bos gaat wekelijks op pad, zoals naar Reeuwijk 1 – Triaz 1 en Tempo 2 – KOAG 3, Stefan Rijkaart van Cappellen leidt Nieuwerkerk A2 – KCC A2 en in september nog eens 4 wedstrijden (bij Gemini A1, Gemini 1, WION 3 en Korbis 2). Hans Klijn leidt in september o.a. KCC A1 – Albatros A1, Vriendenschaar B1-Oranje Wit B1, OZC 1 – Kinderdijk 1 en Tilburg 2 – PKC 4. Ook Ad Spelt staat al op het programma voor eind september (Reeuwijk 1 – Atlantis 1 en Vriendenschaar 2 – KIOS 2) evenals André Mosterdijk die start met ONDO 1 – Excelsior 1. We zijn blij met deze scheidsrechters die ervoor zorgen dat IJsselvogels hopelijk geen boete en puntenaftrek krijgt!

Voor alle scheidsrechters nogmaals de tips voor het fluiten hieronder, ze staan ook op de pagina met de scheidsrechters.

fluitje

Noteer de wedstrijden graag direct in je (digitale) agenda. Sommige data zijn nogal ver weg en het zou zonde zijn om twee teams in de steek te laten staan omdat je het zelf bent vergeten. Die agenda is er niet voor niets.

Begeleiding
Scheidsrechters die nog niet veel ervaring hebben en behoefte aan begeleiding hebben kunnen hiervoor Matthijs Alderliesten, Stefan Rijkaart van Cappellen of mij benaderen. Wij zullen van te voren zaken met je doornemen, bijv. waar je op moet letten en hoe moet je lopen in het veld (o.a. niet in de weg lopen, maar toch dicht genoeg om overtredingen goed te kunnen zien). Tevens kan het geen kwaad (voor niemand trouwens) om nog eens de spelregels door te nemen. Zie hiervoor de KNKV website.

Digitaal wedstrijd formulier (DWF)
Inmiddels is het verplicht om alle wedstrijden (Senioren t/m F) met het digitaal wedstrijdformulier af te handelen. Hier kan je informatie opzoeken hoe dit allemaal werkt.

Overige zaken om op te letten:

* Zorg dat je ruim (minimaal een kwartier) van te voren aanwezig bent. Een rustige start met een bakkie koffie of kopje thee kan geen kwaad. Zijn de teams compleet, is het veld en de palen in orde. Alles kan goed en rustig van te voren gecontroleerd worden.
* Neem even de tijd om je van te voren in te lezen in de teams die spelen. Stand op de ranglijst, scoren ze veel of laten ze veel door. Hier kan je je dan op instellen.
* Tevens heb je ook tijd om je eigen uitrusting in orde te maken (werkt je fluit nog goed, is je pen niet leeg, heb je een blaadje/blocnote om de stand bij te houden).
* Zorg dat je goede en passende kleding draagt. Bij je eigen wedstrijd vind je het vaak ook een aanfluiting als een scheidsrechter in zijn oude kloffie komt aanlopen. De teams vinden de wedstrijd belangrijk, dus dat zou je als scheidsrechter ook moeten vinden. Dus bij voorkeur korte broek, t-shirt en je kunstgrasschoenen (zaalschoenen in de zaal). Hiermee sta je als scheidsrechter al gelijk met 1-0 voor. Mocht de temperatuur of het weer echt slecht zijn dan een lange broek en lange mouwen (probeer je gelijk met de spelers te stellen; als zij zich niet aanpassen, dan jij ook niet). Let tevens op de kleur van de kleding. Zorg dat deze afwijkend is ten opzichte van de spelende teams. Lees je dus van te voren goed in. In ieder geval dus geen rood-wit. Bij voorkeur ook niet het club trainingspak (= rood/wit) om enige vorm van partijdigheid al te voorkomen. Probeer als het kan, zoveel mogelijk in neutraal, zwarte/donkere kleding te fluiten.
* Wanneer je niet kunt, dien je zelf onderling te ruilen. Ik heb al een aantal keer gezien dat dit te laat wordt gedaan en via een algemene mail naar alle aangewezen scheidsrechters. Het werkt beter om specifiek iemand uit te zoeken die volgens het wedstrijdschema beschikbaar is om te ruilen en zoek ook een wedstrijd uit die je voor hem of haar kunt fluiten. Het ruilen verloopt dan een stuk soepeler. Graag geruilde wedstrijden doorgeven aan de CTZ en mij, zodat dit ook op de website geplaatst kan worden. Zoals bekend, krijgen aangewezen scheidsrechters in de voorafgaande week op maandag en donderdag een herinneringsmail. Bij geruilde wedstrijden wordt de nieuwe scheidsrechter in het systeem ingevoerd en krijgt hij of zij de herinneringsmails.
* Wanneer een scheidsrechter niet komt opdagen is de eerst aangewezen scheidsrechter de verantwoordelijke! Hoe vervelend moet het zijn dat 16 spelers zich al de hele week verheugen op een lekker wedstrijdje te spelen tegen hun speciale concurrent en dan komt de scheidsrechter niet opdagen. Dit is een aanfluiting voor de vereniging en ontzettend vervelend voor de teams. Laat dit je niet gebeuren.
Rest mij nog om iedereen succes te wensen bij het fluiten van zijn of haar wedstrijd(en).

Marijn van der Hoog