Wat doet een vrijwilliger voor de vereniging?

Sinds dit seizoen heeft de vereniging een vrijwilligerscommissie. IJsselvogels heeft helaas te maken met teruglopende vrijwilligers. De korfbal maar ook vooral de NIET-korfbal taken die in de vereniging liggen groeien en we hebben heel dringend behoefte aan hulp op allerlei vlak. We hebben wat veelgestelde vragen op een rij gezet.

Wat doe je als vrijwilliger?
Dat is heel divers. Er zijn mensen die meer korfbalgerelateerde zaken oppakken zoals training geven, coachen, of vervangende spelers bellen als iemand afwezig is. Maar de meeste vrijwilligers doen niet korfbalgerelateerde dingen zoals onderhoud van de kantine, bardienst, schoonmaak, rijschema’s maken, sponsors zoeken, financiele zaken, etc

Moet je de vereniging helpen?
Momenteel is er nog geen verplichting ingesteld. Wel zien we het aantal mensen dat ons helpt teruglopen waardoor de kans bestaat dat we bepaalde zaken verplicht moeten gaan stellen. We gaan er eigenlijk van uit dat ieder lid en ouder wel een keer de vereniging kan helpen. Dat kan zijn doordeweeks of op de zaterdag of adhoc een keer.

Maar dan sta ik elke week iets te doen voor de vereniging?
Nee! Uiteraard als iemand dat wel wil en kan is diegene zeer welkom en er zijn zeker zowel leden als ouders die elke week weer bezig zijn maar we zijn ook reëel dat niet iedereen dat kan. We verwachten een inzet een paar keer per jaar. Bijvoorbeeld als je je aanmeldt voor de schoonmaakgroep dan zal je in de praktijk zeg 3 keer per jaar ingedeeld worden voor het schoonmaken van de kantine op een doordeweekse ochtend of middag en dat kost je per keer dan zeg 1.5 tot 2 uur. En dat geldt voor veel dingen die moeten gebeuren. We verwachten zeker niet dat je dan elke week iets doet en houden rekening met welke dagen je wel of niet kunt.

Ik wil best helpen maar ik weet niet waarmee.
Stuur dan een mailtje even naar vrijwilligers@ijsselvogels.nl met wat korte informatie over je achtergrond en contactgegevens dan zullen we even in een gesprek kijken wat het beste kan passen in de tijd die je hebt en de klussen die er liggen.

Ik wil best helpen maar ik kan niet op de zaterdag.
Er zijn diverse dingen die doordeweeks moeten gebeuren. En daarnaast zijn er ook adhoc dingen zoals het maken van schema’s/planningen die je helemaal zelf kan inplannen waar en wanneer je dit doet. Er is geen noodzaak dingen op zaterdag te doen.

Waarvoor zoeken jullie nu mensen?
Hieronder vind je een overzicht van de huidige dringende vragen. De lijst is niet compleet maar is groeiende. Vooral op gebied van NIET-korfbal gerelateerde zaken zoeken we hulp en hopen we naast de leden dat ook de ouders van jeugdteams meehelpen. Mocht je dingen erin tegenkomen die je aanspreken kan je ons aanschieten of even mailen naar vrijwilligers@ijsselvogels.nl

NIET-korfbal inhoudelijk gerelateerde klussen:

 1. Materialen: materialen man/vrouw. Iemand die het hok met alle palen en ballen en overige zaken in de gaten houdt. Het veld geregeld checkt en waar nodig mensen inzet als er dingen kapot zijn of besteld moeten worden.
 2. Kantine: de kantine zoekt vrijwilligers die bardiensten willen draaien. Je bent altijd met zijn 2en, wordt ingewerkt en het gaat om 2 of 3x per seizoen en dan 2-3 uur. Vaak op een zaterdag maar bijv ook bij dingen als schoolkorfbal.
 3. Kantine: de kantine zoekt mensen die eindverantwoordelijk willen zijn voor het openen van de kantine op de zaterdag en afsluiten aan einde van de dag.
 4. Schoonmaakteam: tijdens het veldseizoen moet de kantine en kleedkamers schoongemaakt worden. Vaak gebeurt dat nu op een doordeweekse dag in de ochtend. Het is 2-3x per seizoen dat je wordt opgeroepen en kost ongeveer 1.5-2 uur. Schoonmaakspullen zijn aanwezig en vaak in een groep van 5-8 man/vrouwen.
 5. Schoonmaakteam: we zoeken iemand die de schoonmaak wil plannen/indelen.
 6. Financiele commissie: ondersteuning binnen de FC. We hebben iemand hiervoor die zich heeft aangemeld (M. vd Linden) maar we kunnen geen contact gegevens vinden
 7. Kantine: 1 malig: de kantine moet aangepakt worden, aantrekkelijker worden van binnen en buiten.
 8. Schoolkorfbal: 1 malig: hulp bij het schoolkorfbaltoernooi
 9. Schoolsportweek: 1malig hulp bij de schoolsportweek in september
 10. Fietstocht: 1 malig: hulp bij organisatie van het juli 2018 fietstocht, waar we voor elke gefietste kilometer geld van de Rabobank krijgen. Start van de organisatie hiervan zal rond begin mei 2018 zijn en zal betekenen dingen organiseren en mensen betrekken.


Korfbal inhoudelijk gerelateerde klussen:

 1. ondersteunen van het wedstrijdsecretariaat bij de junioren en senioren
 2. jeugdtoernooi organiseren: wellicht is er iemand die voor zijn studie iets moet organiseren, dan zouden we graag met diegene een keer een jeugdtoernooi organiseren op veld of zaal
 3. de technische zaken commissie zoekt een voorzitter en hulp op diverse vlakken
 4. scheidsrechters die officieel KNKV scheidsrechter willen worden. We moeten als vereniging veel wedstrijden buiten de deur fluiten om aan onze verplichtingen naar de KNKV te voldoen. Dat gaat elk jaar maar net aan. We zoeken bijvoorbeeld een actieve korfballer of oud-korfballer die we met ondersteuning op pad kunnen sturen.
 5. het 5e zoekt een trainer en/of coach
 6. 1 malig: korfballessen voor kids en zoo en tijdens gymlessen van school

Klussen waarvoor iemand onlangs is gevonden:
Op de oproep van vorige week hadden een aantal mensen zich al gemeld. Dat is geweldig. De onderstaande zaken hebben we kunnen invullen:

 1. Marieke Schuurman gaat meedraaien met de bardiensten. Super.
 2. Katja Smitskamp, Sylvia vd Ham,  Russel Senden, Mariska Kalmeijer en Miranda van Nieuwkoop gaan de PR commissie ondersteunen. Hiermee hebben we de PR commissie weer op volle oorlogssterkte! Super! De activiteiten die ze gaan oppakken zijn zaken als:
  • bijhouden van de administratie rondom de sponsoren
  • sponsorkleding en overige kleding van de shop
  • promotie van de vereniging
 3. Wilco vd Heuvel handelt de algemene mail die binnenkomt bij IJsselvogels al enkele jaren af. Onze oud-secretaris Jan Bleijenberg handelde nog de mail die van de KNKV kwam af. Vanaf heden wordt deze ook door Wilco samen met Stefan opgepakt.

De vorige lijst van mensen die wat gaan doen vind je hier:  we zoeken vrijwilligers

Wie zit er in de vrijwilligerscommissie?
Marloes Blom-Lubbers
Patrick van der Ham
Ineke Reichard
Stefan Rijkaart van Cappellen