IJsselvogels1

Wedstrijdverslag Fortis 1 – IJsselvogels 1

Afgelopen zaterdag stond de vijfde competitiewedstrijd voor IJsselvogels 1 op het programma. Het was weer eens tijd om naar Zeeland (Oost-Souburg) af te reizen. Fortis 1 was de tegenstander. Geen onbekende club voor veel spelers van IJsselvogels. Als we terug in de geschiedenis gaan, kan ik me nog wel herinneren dat ik als speler van de A1, en volgens mij zelfs B1, verschillende confrontaties had met Fortis. Ook de selectie heeft in het verleden (oefen)wedstrijden gespeeld tegen Fortis. Daarnaast zitten IJsselvogels 3 en Fortis 2 bij elkaar in de poule. De laatste keer dat IJsselvogels van Fortis in Zeeland won, kan ik me helaas niet meer herinneren, of ligt dat aan mij..?

Fortis met 4 punten uit 4 wedstrijden deelde samen met IJsselvogels de vierde plek in de competitie. Het belang van deze wedstrijd was groot, zoals trainer Mark aangaf voorafgaande aan de wedstrijd: “Als je vandaag wint, kun je naar boven gaan kijken. Doe je dit niet, moet je elke wedstrijd keihard blijven vechten om niet in die degradatiezone te komen”. Vorige week werd er thuis zeer overtuigend gewonnen (24-17) van DVS ’69. Het doel was om deze lijn door te trekken.

IJsselvogels kwam goed uit de startblokken. Na een snelle onderschepping in de verdediging, was het Kevin die aan de andere kant zijn eerste schot raak schoot. Fortis was niet onder de indruk en wist meteen gelijk te trekken na een slimme actie van hun aanvoerder. Nadat IJsselvogels wederom het voortouw nam (1-2), reageerde Fortis opnieuw attent uit een makkelijk gegeven strafworp (2-2). Het was vervolgens heel duidelijk te zien dat Fortis IJsselvogels tot in de puntjes had geanalyseerd, aan de hand van videobeelden. De beste verdediger van Fortis nam het op tegen Kevin, wat eigenlijk de hele wedstrijd een mooie onderlinge strijd opleverde. Kevin had het zwaar, maar kreeg goede ondersteuning van zijn vakgenoten Karen, Manon en Peter. Daarnaast stond het andere vak (Marina, Jeanine, Nathan en Victor) verdedigend als een huis. Hierdoor kon IJsselvogels het eerste gaatje slaan (2-4) en doordrukken tot 4-8. Frustrerend was het, dat Fortis herhaaldelijk in het zadel werd geholpen door de scheidsrechter die met vrije ballen strooide , terwijl IJsselvogels voornamelijk spelhervattingen kreeg. Fortis kwam mede hierdoor terug tot 6-8 en vervolgens zelfs tot 8-9. De spelers van IJsselvogels lieten zich niet helemaal van de wijs brengen door de come-back van Fortis. Ondanks een aantal plaats-fouten werd het mandje tweemaal gevonden, waar 1 doelpunt van onze Zeeuwse broeders tegenover stond (ruststand: 9-11).

In de rust hing er geen ontspannen sfeer, ondanks die kleine voorsprong van 2 punten. Iedereen besefte maar al te goed dat Fortis, vooral in verdedigend opzicht, steeds meer groeide in de wedstrijd. De trainer gaf aan dat we ons niet moesten laten opjagen, maar geconcentreerd de beste kansen moesten blijven zoeken. We verwachtten een hele zware tweede helft, maar de punten moesten en zouden hoe dan ook mee terug naar Moordrecht gaan.

De tweede helft begon precies zoals gewenst. Karen was erg gevaarlijk rondom de korf en bracht samen met Manon, die sterk aan het rebounden was, Kevin en Peter in stelling. De mannen dubbelden mooi en wisten zo allebei te scoren (9-13). Nu doordrukken zou je zeggen en dat gebeurde gelukkig ook. Onder leiding van aanvoerster Marina en Victor werden de aanvallen opgezet en gespeeld zoals op dat moment nodig was. Jeanine zat een aantal keer dicht bij een doelpunt, maar had het geluk niet aan haar zijde. Nathan onderscheidde zich en scoorde twee hele belangrijke doelpunten (totaal maakte hij 7 doelpunten) en bracht zo het verschil op zes (9-15). Fortis stribbelde nog even tegen (10-15 & 11-16), maar werden vervolgens definitief op zij gezet door de Moordrechtenaren met 3 goals uit het boekje (11-19). De invallers van Fortis toonde nog wel een vuistje, maar meer dan dat was het ook niet, eindstand; 16-21.

We kunnen terugkijken op een mooie en knappe overwinning met alles erop en eraan: passie, strijd, inzet, plezier. Goed is het om te zien dat we over veel schijven kunnen scoren en dat we zowel als team als individu (blijven) groeien en iedereen goed tot zijn/haar recht komt. Daarentegen zijn er toch nog erg veel herhaaldelijke fouten gemaakt, die in het vervolg beter moeten. De score had nog veel hoger uit kunnen vallen en daarnaast hadden we minder doelpunten tegen kunnen krijgen.

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen WION 1 dat op de tweede plaats staat met 8 punten uit 5 wedstrijden. Met veel vertrouwen zullen we hier weer een goed resultaat proberen neer te zetten.