Wie had dat gedacht…..

Na de laatste gesprekken en de handtekeningen gezet voor mijn 1e seizoen IJsselvogels 1 coachen kwam direct al de vraag: op welke positie in de poules denk je te eindigen? Tja, dat zijn altijd lastige vragen die ik in mijn hoofd altijd beantwoord met “ik wil altijd 1e worden”. Maar, toen, reëel gezien wil ik op plek 3 of 4 eindigen. Andere vraag die altijd komt: heb je al een idee wie er in 1 komen? Altijd een leuke vraag die ik meestal beantwoord: ik heb wel ideeën, maar die hou ik voor mijzelf. Elk persoon moet zich in de voorbereiding bewijzen.

De voorbereiding was enigszins lastig gezien corona, maar we konden starten met trainen, oefenwedstrijden en een toernooi op ons eigen complex. Na enkele trainingen en oefenwedstrijden moet er dan toch een keuze gemaakt worden wie er in IJsselvogels 1 gaan spelen. Helaas is dit altijd een teleurstellend moment voor de afvallers.

De keus is gevallen op 5 heren en 4 dames: Eva, Roos, Tamara, Lieke, Sam, Kevin, Chris, Leon en Mike. Helaas lopen Leon en Chris in de beginperiode beide een blessure op (wel keurig afgewisseld) waardoor we 4 om 4 starten voor een lange periode. Hierdoor krijg je wel vastigheid in je vakken, maar weet je dat je met de geblesseerde persoon wel goeie wissel mogelijkheden zou hebben.

11-09-2021 uit naar EKVA. Moeizame start met veel kansen en onrustige verdediging. Wel altijd op voorsprong gestaan, rust met 8-13 en een toch wel mooie 1e uitslag van 13-24. Weinig goals tegen en genoeg voor. We doen mee!!!

18-09-2021 thuis tegen KZ Danaïden. Overigens zoals meerdere ploegen redelijk onbekend voor ons, maar deze kan wel s lastig worden. Na gelijk een voorsprong te hebben uitgebouwd naar 4 is deze ook altijd zo gebleven. Hier begint wel duidelijk te worden wat er in bepaalde wedstrijden verwacht gaat worden.

25-09-2021 uit naar Fiducia. Staat bekend als fysiek sterk en groot. En wat zetten wij daar tegenover? Inzet, mentaliteit, positiviteit. En dat met een lengte in de ploeg dat we eigenlijk altijd kleiner zijn dan onze tegenstander (behalve Lieke). Blijven knokken en met name ook (mee) blijven scoren. Met een rust van 9-12 net aan met 16-17 de punten meegenomen.

Duidelijk is wel dat deze ploeg nu al over een aardige mentaliteit beschikt en niet in paniek raakt als het wat minder gaat.

02-10-2021 uit naar Luno. Een ploeg die aan het bouwen is en tegen ons alleen hoopt op een goeie dag en een minder van ons. Nou, die hoop kwam uit. Eigenlijk spelen we helemaal niet slecht, maar ja als je niet scoort……. Als een aanval 30 kansen krijgt en er maar 2 maakt kom je niet ver. Dan hebben zij nog 2 heren die uit alle hoeken raak gaan schiet en sta je gewoon terecht achter en loop je continue achter de feiten aan. Eva zegt tegen mij we kunnen ook anders wisselen, pakt redelijk goed uit. Dank je eva. Met nog 10 min te spelen 14-10 achter. Koppies bij elkaar en mentaliteit tonen. Dat hebben ze gedaan. Eindstand 15-15. Puntje gewonnen, soms moet je mazzel hebben.

09-10-2021 thuis tegen De Vinken. Gelijk opgaande wedstrijd, rust toch 6-9 achter. Het is nog een beetje in de koppies blijven hangen van vorige week, maar moeten toch door. Ophalen tot 13-13 en dan om en om scoren tot jammer genoeg een 18-19 uitslag. Het zal verdedigend toch scherper moeten en met name ook geconcentreerder.

16-10-2021 uit naar Atlantis. En dan weet je daar hebben we het altijd moeilijk tegen gehad. En ook nu een zware dobber. Maaaaaar er staat een ander IJsselvogels 1 in het veld merk ik vanaf het begin. We komen maar voor 1 ding en dat zijn 2 punten. Concentratievermogen is hoog en de scherpte is aanwezig. De wil om er voor elkaar te zijn merk je aan alles. Onderlinge afspraken maken in het vak over hoe het op te lossen werkt allemaal. En als er dan toch tegenstanders zijn die scoren is dat alle complimenten naar die speler. We komen 4 doelpunten voor, maar de rust breekt toch aan met 12-13. In de rust duidelijk gemaakt geduldig te blijven en geconcentreerd te verdedigen. Uitlopen naar 14-17, maar dan een tussenstand van 20-20 met weer nog maar 10 minuten te spelen. En wat voor 10 minuten zijn dit voor ons. Fantastisch, eindstand 21-24. Mentaliteit staat hier bovenaan.

Na deze 6 wedstrijden merk ik dat er toch wel veel potentie in de groep zit. Acceptatie vermogen is hoog. Iedereen vindt wel ergens iets van, maar samen zijn ze er goed uitgekomen. Zoals altijd staat het teambelang bovenaan.

23-10-2022 thuis tegen Reeuwijk. Kleine derby en altijd een lastige ploeg om tegen te spelen. Maar het loopt op rolletjes. Verdedigend, tegen het bijzondere spel van Reeuwijk, alles onder controle. Aanvallend komt er ook goed uit waar we de afgelopen weken mee bezig zijn geweest. Iedereen rebound pakken, veel scorende spelers waardoor we niet voorspelbaar zijn. Uitgelopen naar een 14-7 ruststand en knap doorgegaan in de 2e helft naar een 26-15 overwinning. Hoe lekker is dit….

30-10-2022 thuis tegen EKVA. Inmiddels is EKVA nummer laatst. Vanaf het begin duidelijk dat de punten in moordrecht blijven. Rust 14-7 en eindstand 29-14.

Belangrijkste punten wat we geleerd hebben na de 1e helft veld is dat we mentaal sterk zijn, kunnen accepteren van elkaar, maar ook dat iedereen zijn functie weet en dit ook kan en wil opofferen voor een ander. Nog een punt is dat iedereen doelpunten kan maken waardoor we veel gevaarlijker zijn en niet afhankelijk zijn van enkele spelers.

Bovenaan geëindigd 1e helft veld en op naar de zaal. Hoe zal het daar gaan?

———————————————————————————————————————————–

Bekend is dat het een lastige poule is en de start is gelijk uit bij Reeuwijk.

27-11-2022 uit naar Reeuwijk. Tja, die weten welke ploeg er komt en zullen er alles aan doen om niet weer op de broek te krijgen. We pakken een voorsprong van 4 punten, maar Reeuwijk knokt zich terug tot 13-13 en dan gaat het gelijk op tot 15-15 en pakt Reeuwijk een 17-15 voorsprong. Maar ook hier blijven we weer geduldig en laten ons niet gek maken en lopen we uit naar 17-20. Het blijft spannend met een eindstand van 21-22. Hoppa de eerste punten zijn weer binnen.

Corona. Een week later worden alle wedstrijden afgelast gezien corona. Ook de wedstrijd tegen Reeuwijk telt niet mee. Onze poule gaat opgeknipt worden in 2 poules van 4. Wij komen bij Reeuwijk, Erasmus en Korbis. Een regio poule zou je zeggen. We gaan verder in februari 2022.

05-02-2022 thuis tegen….. jawel Reeuwijk. Wie kent ze niet. We kennen elkaar door en door. Toch lopen we er een beetje achteraan, maar blijven mee scoren. Rust 10-11. Dan de 2e helft, mentaliteit en knokken met elkaar heeft bij ons de overhand genomen. Elke keer een stapje eerder er zijn dan je tegenstander. Conditioneel zijn we ook sterker. Uitlopen van 12-12 naar 17-13 met een eindstand van 19-16. Hier en daar een kaartje bij de tegenstander mocht voor ons de pret niet drukken. Ook hier doen we gelijk mee in de stand.

12-02-2022 uit naar Erasmus. Daar lopen 3 heren van 2m plus en de kleinste heer is ergens in de 1,90. Kortom lange mannen korfbal. Zeer lastig te bespelen als ze ook nog eens goed kunnen schieten, want ze komen er met hun snelheid niet langs. Doelpunt vanaf de middellijn is een makkie voor hun. Tja, dan heb je de video’s bekeken, maar blijken ze nu totaal anders en veel beter te spelen en sta je gelijk met 6-2 achter. Dan komt het moment van opoffering voor met name de dames. Zij gaan alleen maar rebounden en aansteunen. Heren naast elkaar uitkomen en raak schieten. Rust 10-10. Na de rust gelijk 13-10 achter, daar gaan we weer. Terug komen naar 15-15, 18-17 voorkomen en een terechte uitslag van 18-18.

19-12-2022 uit naar Korbis. Laatste jaren niet veel tegen gewonnen. Ook hier gelijk op, 5-3 achterstand, maar nu is het fanatisme redelijk snel gevonden en lopen we uit van 8-10 naar 9-16. even gas blijven geven tot 14-24. Wat opviel was dat hier meer supporters zaten van IJsselvogels dan van Korbis!!

Nu we het toch over supporters hebben. Deze hebben ons er op enkele momenten wel doorheen geholpen. Zeker toen iedereen weer op de tribune mocht zitten merkte je gelijk wat de sfeer doet met een ploeg.

12-03-2022 thuis tegen Korbis. Een gelijk opgaande 1e helft waarin blijkt dat Korbis toch meer in z’n mars heeft dan de heenwedstrijd. Maar zoals wel vaker gebeurt kan het 1e de 2e helft vol gas door blijven gaan. Verdedigend onder controle houden en aanvallend proberen elke kans te benutten. Na een rust van 10-9 doorgedrukt naar 24-18.

19-03-2022 thuis tegen Erasmus. Daar komen de lange mannen weer. Maar de tactiek die besproken is, word tot in de puntjes uitgevoerd. Tussenstanden van 9-3, 15-8, 19-13 en een uitslag van 25-15 geven wel aan dat er ploeg staat die tot veel in staat is. Meerdere plannen zijn uitvoerbaar. En als het loopt zijn we moeilijk te stoppen.

02-04-2022 uit naar Reeuwijk. Beetje dezelfde wedstrijd als in coronatijd welke niet mee telt. Alleen is de uitslag dit keer 20-20. Maaaaaaaaaar belangrijkste is dat we promotiewedstrijden gaan spelen om naar de 1e klasse te gaan.

Wie had dat gedacht …..

09-04-2022 thuis tegen Twist. De 1e promotiewedstrijd. Zit er spanning op de wedstrijd…. Jazeker, was dit merkbaar…… jazeker, hoe dan……. Alles was te kort geschoten of zeer mis!!! Maar je kent ondertussen wel hetgeen waar we sterk in zijn. Mentaliteit en de wil om te winnen. Een gelijkopgaande 1e helft met een rust van 9-9. Niks aan de hand. Geduldig blijven, goeie kansen blijven zoeken, baltempo omhoog en geconcentreerd verdedigen. Gelijkopgaande 2e helft. En dan ineens van 17-16 naar 21-16. Hoe knap. Complimenten. Eindstand 21 -17 wat betekend dat we uit met 4 doelpunten verschil mogen verliezen.

Ook hier ontzettend veel supporters met veel geluid en kabaal en trommels. Hoe leuk zijn deze wedstrijden dan om te spelen. Kippenvel momentjes.

16-04-2022 uit naar Twist. De 2e promotiewedstrijd. En wat voor een wedstrijd. Ik zeg het maar gelijk, ik stond met tranen in mijn ogen bij het fluitsignaal. Wat een pot zeg. Alle lof en complimenten voor een fantastische ploeg. Het moet fantastisch zijn geweest voor al die bizar veel supporters die met auto of “feestbus” hier bij waren. En wat doen al die supporters veel goed voor de spelers in het veld. Dit voelen zij niet als een 9e man, maar ik denk wel een 12e man. Heerlijk om te zien en horen. Oh ja de wedstrijd…. Uiteraard gelijk opgaand, 3 puntjes achter, 2 puntjes achter. Dat mag maar niet meer. Tot 17-17 gelijkopgaand, maar wat de spelers dan laten zien is fantastisch. Uitlopen naar 17-23 en afsluiten met 21-31. Je had er bij moeten zijn, maar voor mijn gevoel was iedereen er. Huldiging in de kantine, klein drankje tot in de late uurtjes. Het was een feestdag. En zoals elke keer, wat zijn wij?………………

WIJ ZIJN KAMPIOEN, WIJ ZIJN KAMPIOEN, WIJ ZIJN KAMPIOEN, WIJ ZIJN KAMPIOEN!!!!!

Tja en dan ben je kampioen en moet je de dinsdag en donderdag erop gelijk weer buiten trainen, want zaterdag staat KZ Danaïden op het programma.

23-04-2022 uit naar KZ Danaïden. Een kleine draak van een wedstrijd. 1 vak loopt wel het andere niet. Uitslag 15-18. Toch weer 2 punten en blijven bovenaan staan.

14-05-2022 thuis tegen Fiducia. Zal wel weer een zware pot worden. En dat blijkt ook. Maar geen stress. Voorsprong gepakt in de rust met 8-6. Fiducia kan nog even bijblijven, maar geeft dan toch op. Conditioneel zijn wij zeer sterk en de verdediging is op orde. Uitslag 17-14

21-05-2022 thuis tegen Luno. Er is nog wat goed te maken. Rust met een matige stand van 7-5. 2e helft is het snel klaar. Afgesproken afspraken werken prima en een uitslag van 18-7 zegt genoeg. 2 doorlaten in de 2e helft is zeer sterk.

28-05-2022 uit naar De Vinken. Tja wat blijkt als je zelf alles blijft winnen en de rest laat overal punten liggen, dan kan je ineens 3 wedstrijden voor het einde al kampioen worden. Alleen laat de Vinken nou net de tegenstander zijn waar we van hebben verloren. Vol goed moed en weer veel supporters (enkele zelfs eerder teug van een weekendje weg) de strijd aangaan. Eigenlijk vanaf minuut 1 is het al duidelijk, maar toch beetje onrustig nog op de bank. Maar niet voor lang. De rust breekt aan met 4-10 alleen dan gaan wij tegen een vervelende wind spelen vanuit een klein hoekje. De scores gaan om en om en geen enkel moment komen we in gevaar. Dan is het “gewoon” weer zover. Huldiging in de kantine, een prachtige kampioensschaal, klein drankje tot in de late uurtjes. Het was een feestdag. En zoals elke keer, wat zijn wij?………………

En dan moet je er nog 2 spelen.

11-06-2022 thuis tegen Atlantis. Lastige uitwedstrijd gehad, er staat voor ons niks meer op het spel. Trainingen zijn wat relaxter. Hoe gaat dit aflopen. Laat het duidelijk zijn hier speelde de echte kampioen!!! Alle 9 spelers maken doelpunten. De scherpte en het fanatisme is er nog steeds. Hoe knap is dat. Meestal loopt het anders, maar jullie hebben karakter laten zien. Onwijs knap.

18-06-2022 uit naar Reeuwijk. Daar zijn we weer. Na vorige week was ik eigenlijk niet bang dat we deze zouden verliezen. Als dezelfde spirit erin zit komt het helemaal goed. Rust 10-6 duidelijke zaak. 2e helft nog even doorknallen naar 12-24 en het seizoen zit erop.

2x kampioen worden in mijn 1e seizoen als coach van IJsselvogels 1!!!! Wie had dat gedacht….

Ik heb in de stukjes hierboven bewust geen spelers genoemd omdat ieder zijn eigen aandeel heeft en belangrijk is geweest in alle wedstrijden. Ik benoem ze hieronder apart met welke extra waarde zij voor het team hebben.

Om te beginnen maar met Mike, hij baalde uiteraard dat hij er naast zat de 2e promotiewedstrijd, kan over het algemeen goed invallen, maar vandaag sloeg echt alles. Ca. 15 min spelen en er dan 7 maken. Had het in het begin van het seizoen moeite met het spel aangezien hij eigenlijk nooit hoefde te rebounden, maar we wilde wel zo spelen dat iedereen elke positie invult. Heeft het net als zijn verdedigen heel goed opgepakt.

Dan Kevin, terug van weggeweest. Praatje mee gemaakt en kunnen overtuigen bij IJsselvogels te komen. Kan hij geen spijt van hebben. Is belangrijk gezien zijn ervaring, snelheid, slimheid en inzicht. Een echte aanvoerder die zegt wat hij denkt en vind.

Sam, Heethoofd af en toe. Maar is zeker weer beter geworden ten opzichte van vorig seizoen, maar ook tijdens dit seizoen flinke sprongen gemaakt. En dan niet alleen in de rebound. Altijd overal aanwezig en steeds makkelijker scoren. Zelfs de 2e promotie wedstrijd waar mike er 7 had, maakte hij er 8. Niemand wist het!!

Chris, klein, maar oersterk in de rebound. Heel All Round geworden. Blijft ook mee scoren. Kan redelijk irritant zijn in een wedstrijd, maar blijft binnen de perken en daardoor ook wedstrijden gewonnen.

Leon, geen schutter, maar pikt regelmatig zijn doelpuntje mee. Verdedigend is er geen betere heer. Ook hier hebben wij wedstrijden op gewonnen. Denk dat er nog steeds regelmatig tegenstanders zijn die zwetend wakker worden. Overigens ook wel wedstrijden gewonnen door zijn doelpunten.

Eva, verdedigend zeer sterk, geen of weinig fouten. Maakt dit seizoen regelmatig een aantal doelpunten wat zeer belangrijk is voor de ploeg en het vak. Kan uitdelen en incasseren (twist thuis). Zeer belangrijke en bepalende factor met inzicht.

Lieke, gelukkig hebben we nog wel een lange dame. Zeer belangrijk in de rebound in dit vak, maar ook als aanspeelpunt in de aansteun. Ook zij pikt regelmatig haar doelpunten mee waardoor het niet op dezelfde personen aankomt.

Roos, kan zomaar kris kros overal doorheen lopen, maar ook ineens op de goeie plek staan en scoren. Bloed bloed bloed fanatiek. Blijft altijd gaan en wil altijd winnen. Krijgt het verdedigen steeds beter onder knie waardoor er meer rust is.

Tamara, oftewel miss aansteun. Is er altijd, maar dan ook echt altijd op tijd voor de mannen. Ik denk dat de mannen in haar vak niks te klagen hebben. (doen ze ook niet). Een perfect koppel met eva, voelen elkaar heel goed aan. Ook zij verdedigend steeds beter en ook de doelpunten met name korte kansen kwamen ineens weer terug.

En dan hebben we uiteraard trainer/coach van 2, Peter die ook zijn aandeel heeft. Sparren geregeld. Goeie communicatie onderling. Fijn om mee samen te werken, trainen te geven en te coachen. Dank je wel!

Wat moet je zonder hem, TON, ontzettend belangrijk geweest met de toch wel regelmatige blessures die we hebben gehad. Heeft iedereen weer opgelapt of het “tussen de oren” uitgepraat. Ook jij onwijs bedankt!!

Spelers/sters van 2, altijd aanwezig bij 1, enkele niet ingevallen, nooit een onvertogen woord. Heel fijn ook om trainen te geven en de weerstand die jullie bieden tegen 1. Dat heeft 1 beter gemaakt.

Spelers van 3, 4 en A1. Ook op jullie konden we altijd een beroep doen. Heel fijn dat jullie mee wilde werken. Dit waarderen wij als selectie zeker.

De CTZ, dank voor al jullie medewerking, geregel en huldigingen.

Hopelijk ben ik niemand vergeten. (altijd link dit soort lijstjes) excuus bij deze.

Tot slot de SUPPORTERS, ik kan niet genoeg vertellen wat een kippenvel het geeft als jullie bij Twist uit met z’n allen aanwezig zijn om het 1e aan te moedigen. Geeft een geweldig gevoel. Maar ook de supporters die bijna overal mee naar toe gingen. Nooit stonden wij zonder supporters langs de kant. Ook de laatste uitwedstrijd tegen Reeuwijk waar niks op het spel staat en het bloedheet is staan er toch weer supporters te schreeuwen voor ons cluppie. Dank jullie wel allemaal en we hopen dat we jullie volgend jaar weer terug zien. Wij zullen er alles aan doen om jullie te laten juichen in de 1e klasse veld en zaal.