s_103

Terug van de zomerstop… wat is er allemaal veranderd? Nou, de grootte van het speelveld voor alle teams, al het korfbal bij de E’tjes, verdedigd schieten is afgeschaft, etcetera. Genoeg redenen om dit verhaal even af te lezen!

Speelveld naar 40×20 meter – Het speelveld is verkleind naar de zaalafmetingen van 40 * 20 meter. Ook voor alle senioren en junioren! Maar omdat wij nog grote kunstgrasvelden hebben liggen, geldt een overgangsperiode tot (let wel) 2026. Concreet betekent dit het volgende:

* Bij IJsselvogels spelen alle teams van de D tot en met de B op een veld van 40*20 meter. Dit kan rechts achterin op het hoofdveld of links op het veld met de rode lijnen.
* De senioren en de A-teams spelen thuis op groot veld (60*30 meter) met vaste palen.
* Bij uitwedstrijden op gras spelen ook senioren en junioren op 40*20 meter en steeds vaker zal dat ook op kunstgras gebeuren. Het kan dus zijn dat je op verschillende veldafmetingen gaat spelen.

E-teams stappen over op 4Korfball

Alle E-teams gaan overstappen op monokorfbal, dus op een veld van 24*12 meter met vier spelers. Bij IJsselvogels gaan we spelen op 20*10 (voor de kantine) of 25*15 op het linkerveld tussen de blauwe lijnen en witte stippellijnen. Nieuwe regels:
* Time out van 1 minuut na 10 en 30 minuten, rust na 20 minuten.
* Binnen 10 seconden overspelen (scheidsrechters, tel eventueel mee: 7, 8, 9, 10)
* Minimaal 1 meisje per team (wel met hesjes verhouding 2 jongens / 2 meisjes)
* Wisselen in de time-out of tijdens de rust. Wisselen en terugwisselen onbeperkt.

Ook 4Korfball voor F-teams

Dezelfde regels als bij de E-teams. Alleen hier mogen jongens meisjes hinderen en andersom. Plus het verdedigd schieten wordt afgeschaft (coaches en scheidsrechters: opgelet dus!). Het doel is om meer te kunnen schieten in de wedstrijd. De regels van de SUPERspeler worden doorgevoerd: bij een verschil van drie doelpunten wordt er een SUPER-speler ingezet. De SUPERspeler is een wisselspeler van de ploeg die achter staat. De verhouding in het veld is dan 5-4. De SUPER-speler verlaat het veld bij het terugdringen van het verschil naar 2 doelpunten in het voordeel van de andere partij. Na de wedstrijd nemen allebei de ploegen 12 strafworpen.

In de kantine en de spelersmappen komen de nieuwe spelbepalingen (wedstrijdduur en afmetingen) ook, raadpleeg ze indien nodig of vraag na bij de CTZ.