IJsselvogels 1 – een terugblik en vooruitblik

Na een lang en zwaar zaalseizoen komt de belangrijkste wedstrijd voor het vlaggenschip van IJsselvogels er nog aan. Zaterdag 25 maart zal er gestreden moeten worden om degradatie naar de tweede klasse te voorkomen. IJsselvogels, normaal gesproken een stabiele eersteklasser met zelfs uitstapjes naar de Overgangsklasse, heeft het zichzelf duidelijk heel moeilijk gemaakt. Hoe heeft het zover kunnen komen? Hierbij een terugblik en ook een vooruitblik naar die o zo belangrijke wedstrijd.

Met een deels vernieuwde spelersgroep begon de selectie aan haar voorbereiding op het nieuwe jaar. De ‘oude garde’ heeft het jaar ervoor ervaren dat het belangrijk is om fit uit de zomerstop te komen. (Of om de eerste week over te slaan…) Dat is dan ook gebeurd. Vanaf het begin was de trainingsinzet ruim voldoende en werkte iedereen voor elkaar. Het veldseizoen zelf was zo nu en dan best pittig. Er waren zowel  in negatief als in positief opzicht opvallende resultaten. Halverwege zijn 7 punten bij elkaar gesprokkeld, wat genoeg was voor een 5e plaats. Daarna konden we -eindelijk- de zaal in. De selectie werd echter wegens persoonlijke keuzes wat uitgedund (Iets met het groenere gras bij de buren, in Parijs en in Australië.)

In de voorbereiding kregen we een paar grote dompers te verwerken: Nathan raakte geblesseerd en zou het grootste gedeelte van de zaalperiode vanaf de kant toe moeten kijken. Ook Eva en Jary vielen uit met blessures die maar niet volledig over wilden gaan. Deze blessuregolf bleek helaas besmettelijk en tastte ook verschillende andere seniorenteams van IJsselvogels aan. Hierdoor was het zo nu en dan een hele puzzel om bij elke wedstrijd genoeg poppetjes in het veld te krijgen. De mensen van de CTZ, en dan met name René, hebben hier zeker hun handen vol aan gehad. Om een rendabel vlaggenschip te hebben werd zelfs het 3e team tijdelijk gedevalueerd. (Dat team is uiteindelijk heel knap 2e geworden, op 1 punt van de kampioen. Er zullen genoeg mensen zijn geweest die gedacht hebben: ‘Wat als…?’)

Maar, eerlijk is eerlijk, men moet ook de hand in eigen boezem kunnen steken. Ondanks de blessures, ziektes en daardoor steeds wisselende basisopstellingen moet er wel gestreden worden. Anderen hebben dat met man en macht gedaan om een compleet eerste te creëren, maar in het veld werd dat lang niet altijd overgenomen. Goed spel werd te vaak afgewisseld met slecht spel, een sterke start werd te vaak gevolgd door een slappe fase en strijdlust werd te vaak vervangen door een gevoel van onmacht.

Bij de laatste wedstrijden werd steeds duidelijker dat een beslissingswedstrijd niet meer te ontlopen viel. Hoewel de uitslagen dat niet doen vermoeden, werd het spel gelukkig wel steeds een beetje beter. Vooral de laatste wedstrijd, die met 24-20 verloren werd van Valto, biedt perspectief. Nu we weer zo goed als compleet zijn (Al schijnt zelfs Azië heel groen gras te hebben!) zijn we dan ook meer dan gemotiveerd om te laten zien wat we in huis hebben.

Daar waar we helemaal ingesteld waren op een beslissingswedstrijd op 18 maart, bleek dat we eerst de beslissingswedstrijd tussen Rapid en Weidevogels af moesten wachten. Omdat Rapid met toch zeker 1 punt verschil gewonnen heeft, zal dit de tegenstander van volgende week zijn. Maar wat weten we over Rapid? Rapid speelt op het veld bij ons in de poule en had bij de start van het zaalseizoen nog geen enkele competitiewedstrijd gewonnen. (Voor de oplettende lezer: Inderdaad, IJsselvogels heeft de onderlinge strijd met 13-19 gewonnen.) Na de laatste veldwedstrijd werd dan ook besloten dat het voor Rapid beter was om met een andere coach door te gaan. Dit resulteerde in driemaal winst en een gelijkspel in de zaal, waarna de beslissing tegen directe degradatie viel in de extra wedstrijd tegen Weidevogels. Van de 22 officiële wedstrijden heeft Rapid er dus 4 gewonnen en 1 gelijkgespeeld. Bij de helft van de wedstrijden bedroeg het verschil 3 of minder punten. Dat betekent dat Rapid een ploeg zal zijn die niet zomaar opgeeft.

Ondanks dat het laatste onderlinge resultaat in het voordeel van IJsselvogels was, zal het vlaggenschip zeker niet te lichtzinnig over de beslissingswedstrijd denken. De komende week zal nog hard getraind worden en tijdens de wedstrijd zal zeker alles gegeven worden! Omdat de logische verwachting is dat Rapid dit ook zal doen, wordt het ongetwijfeld een zeer interessante pot om naar te kijken. Dit seizoen bleek dat wij ons betere spel vooral bij de uitwedstrijden lieten zien, dus voor ons thuispubliek hebben we ook nog wat goed te maken.

Daarom roepen wij ook aan iedereen op: Komt dat zien en laat u horen! Met uw steun gaan we knallen!

Zaterdag 25 maart, 19.30 uur, bij HKV Eibernest in Den Haag

Rapid 1 – IJsselvogels 1