Hoe vloog de bal …… t/m zaterdag 27 mei 2023.

In het Pinksterweekend waren er geen wedstrijden maar afgelopen donderdagavond waren er wel twee heel belangrijke wedstrijden te bewonderen. Helaas moest ik een keuze maken omdat het 1e om 20.15 uur uit in Dordrecht tegen Movado 1 speelde en A1 om 20.00 uur thuis de kampioenswedstrijd tegen concurrent VEO A1. Omdat Benjamin in A1 speelt en het  een kampioenswedstrijd betrof was de keuze niet zo moeilijk. In de 1e helft een sterk A1, met een hoofdrol voor Jesca, dat na een gelijk opgaand begin door goed spel een 10-6  voorsprong nam, rust 10-7. Wedstrijd in de pocket denk je dan, maar zoals zo vaak bij A1 weet je dit nooit zeker. De voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en door een twijfelende en falende eerste aanval stond A1 met nog hooguit 5 minuten te spelen ineens met 13-15 achter. De goal van invalster Anne (van heel ver en zo plat als een dubbeltje) bleek goud waard want direct daarna scoorde andere invaller Tim eveneens van afstand 15-15 waarna Benjamin even later van afstand het winnende doelpunt maakte, eindstand 16-15. Door deze overwinning op VEO A1 heeft A1 nu 4 punten voorsprong op ditzelfde VEO met nog 2 wedstrijden te gaan en omdat A1 beide keren van VEO won (7-10 en 16-15) is A1 kampioen van de 1e klasse geworden en promoveert het naar de Overgangsklasse, het één na hoogste niveau van Nederland en dat is een groot compliment waard voor de ploeg van de trainer / coaches Mark v.d. Brink, Lieke Verstoep en Victor Blanken, de dames Anne Leyen Heeneman, Jesca van Grieken, Lisa Vink, Rosa de Zwart en Yana van Grieken en de heren Benjamin Slingerland, Isa Kranenburg, Joran v.d. Velde, Tim Plooster en Wesley Starreveld en niet te vergeten de reserves. Het 1e had in Dordrecht nog wat goed te maken tegen hekkensluiter Movado 1 dat bij ons thuis in de rust met 11-5 achterstond. Het werd zelfs 12-5 om dan toch nog een 16-16 gelijkspel uit het vuur te slepen. Dit keer liet het 1e zich niet verrassen en keerde met een dik verdiende 15-18 overwinning huiswaarts waardoor het samen met RWA 1 en Fortis 1 op een gedeelde 4e plaats blijft staan die aan het eind van dit seizoen (nog 3 wedstrijden te spelen) recht geeft op promotie naar de Overgangsklasse en laat nu net RWA 1 uit Rhoon a.s. zaterdag (aanvang 15.30 uur) de eerstvolgende tegenstander zijn. Uit werd met 14-11 verloren dus ook hier valt nog iets goed te maken, succes!! De resultaten:

Movado 1 – IJsselvogels 1   15-18
     Op donderdagavond mocht IJsselvogels 1 de inhaalwedstrijd spelen tegen hekkensluiter Movado uit Dordrecht. Eerder dit seizoen werd er gelijk gespeeld nadat we in de rust nog een vrij grote voorsprong hadden. We waren gewaarschuwd dus! Onze tegenstander zou niet zomaar opgeven. Na het bespreken, warmlopen en inschieten konden we om kwart over acht eindelijk gaan starten met de wedstrijd. We begonnen erg scherp en het stond al snel 0-3 in ons voordeel. De tactiek van Movado was duidelijk. Achterverdedigen en het spel vertragen. Dit zouden ze de hele wedstrijd volhouden.. Uiteindelijk zou dit niet in hun voordeel werken omdat wij lange en verzorgde aanvallen speelden en ons niet gek lieten maken door de toch wel vervelende tactiek van de tegenstander. De wedstrijd was ook niet de meest spectaculaire om te zien doordat het baltempo
laag lag en de scheidsrechter wat warrig floot. De hele eerste helft hadden we wel onder controle. Het enige waar het nog aan ontbrak was een goed schotpercentage. We hadden veel kansen nodig om tot doelpunten te komen. Gelukkig was dit hetzelfde aan de kant van Movado. In de tweede helft leek Movado nog even heel dichtbij te komen (gat van twee doelpunten) maar we waren scherp deze keer en we lieten ze niet dichterbij komen. Zo wisten we te voorkomen dat deze wedstrijd een herhaling zou worden van de eerdere ontmoeting waarbij de ploeg uit Dordrecht alsnog een punt (of meer) binnen zou slepen. De wedstrijd werd gecontroleerd uitgespeeld en uiteindelijk was na 60 minuten de winst binnen. Eindstand 13-16 en twee punten mee naar Moordrecht. De doelpuntenmakers moet ik jullie deze keer schuldig blijven.. Op naar zaterdag als RWA op bezoek komt!
Door Sam.

Ook voor IJsselvogels 2 zaterdag een belangrijke wedstrijd. Omdat hier de nrs. 1 en 2 vanuit de Res. 2e klasse naar de Res. 1e klasse promoveren. Koploper PKC 5 is al gepromoveerd maar ons 2e staat nu keurig 2e met 4 punten voorsprong op RWA 2, 5 punten op DVS ’69 2 en 6 punten op ONDO (M) 2 met nog 3 wedstrijden te spelen. En laat nu RWA 2 a.s. zaterdag thuis om 14.00 uur de tegenstander zijn, uit werd een zekere overwinning uit handen gegeven en met 17-16 verloren. Tijd voor revanche!! Bij winst promoveert het 2e dus naar de Res. 1e klasse.

Hetzelfde geldt voor IJsselvogels 3 dat eveneens Res. 2e klasse speelt en fier aan de leiding gaat met 4 punten voorsprong op Twist 2 en Juliana 2. Zaterdag wacht in Bodegraven nr. 4 Vriendenschaar 2 waarvan thuis overtuigend met 19-13 werd gewonnen. Vriendenschaar 2 is echter een jonge ploeg met een enorm loopvermogen en ons 3e is al wat ouder dus ….. Bij
winst kan het ook bij jullie niet meer misgaan omdat jullie al 2x van Twist 2 en een keer van Juliana 2 hebben gewonnen waardoor ook het 3e a.s. zaterdag kan promoveren naar de Res. 1e klasse!!

En wat dacht je van IJsselvogels 4. Zij spelen nu Res. 3e klasse en staan samen met ADO 2 en KCR 6 op een gedeelde 3e plaats. Voor de Res. 3e klasse geldt dat de nrs. 1 en 2 promoveren en de 5 beste nrs. 3 eveneens promoveren naar de Res. 2e klasse. Ook voor jullie staat er nog wat op het spel.

Erasmus MW1 – MW1  15-12

Woensdagavond 24 mei, een uitwedstrijd bij Erasmus MW1. De Rotterdamse Studenten Korfbal Vereniging Erasmus, dus de gemiddelde leeftijd lag zo’n 20 jaar lager dan bij ons (en dan was Ruud ook nog eens afwezig, waarschijnlijk al weekend aan het vieren). Erasmus speelde op het complex van Trekvogels. Ik was er al een tijd niet meer geweest maar had niets gemist, want dat is in de afgelopen 20 jaar niet veranderd volgens mij: een prima veld maar hele oude kleedkamers.

Nieuwe sponsorshirts mee van sponsor Verwoerd, het lichtrode accent was vervangen door iets minder lichtrode accenten en wat we nu met 2 sets shirts moeten weet niemand. Maar het geeft natuurlijk wel vleugels, zulke nieuwe shirts.

Erasmus had 2x gewonnen, van tegenstanders waar wij 2x tegen hadden verloren. De koploper tegen de hekkensluiter: op voorhand een lastige wedstrijd. Tegen de gewoonte in kwamen we op een 1-0 (Matthijs) en 2-1 voorsprong (Hendrik). Inmiddels al de nodige verbazing over de leidsman die na maar liefst 2 situaties met acceptatie maar wel een paar onbegrepen blikken al na ruim 3 minuten aangeeft ‘er helemaal klaar mee’ te zijn. We doen ons best om de situaties te laten gaan maar zo vol overtuiging reageren op situaties die je hebt gemist, dat is ook knap. Hoe dan ook bleven we volledig in de wedstrijd tot en met 4-4 waarna de (rood-witte) doelpunten even ophielden. Erasmus scoorde wel door hoewel Casper al een paar keer een stipje had kunnen krijgen. Toen hij uiteindelijk een (totaal onterechte) strafworp mee kreeg, was hij zo van slag dat de bal over de korf ging en dus bleef het 7-4 bij rust.

Maar toch… ondanks de stand op de ranglijst lager er kansen. En als Hendrik dan direct 7-5 binnen schiet, zitten we helemaal in de wedstrijd. En als Marieke dan van ver 2x aanlegt en de ballen binnenschiet (volgens haar dame echt van heeeel ver), staat het met 7-7 helemaal gelijk met zelfs kansen op een voorsprong, maar Erasmus countert naar 9-7. Scheids meestal helemaal z’n gang laten gaan (hoewel hij nog wel even meldde dat hij heel knap was, waarvan akte). Lang blijven we eraan hangen: door de 9-8 Joost, 10-9 Hendrik en 12-10 van topschutter Marieke is het een spannende pot. Ondertussen doet Joost een demonstratie paaldansen als hij na een heupzwaai van de tegenstander sierlijk om de paal draait om niet te vallen, maar die paal moest enkele minuten later wel vervangen worden omdat hij behoorlijk scheef was gaan staan. Aangemoedigd door het thuispubliek (met zoals het hoort een biertje in de hand en de bijnamen over het veld schreeuwend) werd het 14-10 en toen was het wel gespeeld. 14-11 van Joost en 15-12 van (toch nog) Christa maakten de eindstand. Marieke 4x, Hendrik 4x, Joost 2x, Matthijs en Christa op het scoreformulier.

Leuke wedstrijd, leuke tegenstander, jammer dat ze soms zoveel wilden rennen maar onderling een leuke pot! Lang meegedaan, maar uiteindelijk met 0 punten naar huis. Volgende week na het schoolkorfbaltoernooi om 20:30 uur al de terugwedstrijd.

IJsselvogels A1 – VEO A1   16-15     Afgelopen donderdag speelden wij onze kampioenswedstrijd tegen VEO A1. Jesca opende de wedstrijd mooi met een doorloopbal. Toen kregen we 2 goals tegen, waardoor de stand op 1-2 kwam. Na de 1-2 gingen we gelijk op tot 4-4 en na de 4-4 liepen we uit tot de stand van 7-4. Na de 7-4 maakte VEO er nog drie en IJsselvogels nog 3 waardoor de stand in de rust 10-7 was. Na de rust maakte we het meteen spannend doordat we de stand op 11-11 lieten komen. VEO kreeg hierna de overhand waardoor de stand op 12-14 kwam. Na de 13-14 van Isa was het VEO dat toch weer scoorde, 13-15. Na twee geweldige goals van Tim en Anne stond het opeens weer 15-15, met nog maar 1 minuut te gaan. In de laatste paar seconden wist Benjamin er nog 16-15 van te maken waardoor IJsselvogels A1 kampioen werd. Omdat we kampioen zijn geworden promoveren wij naar de overgangsklasse. Nog meer reden om volgend jaar bij de A1 te komen kijken ;). Nog even alle goals op een rijtje: Jesca 4x, Isa 3x, Benjamin 3x, Wesley 2x, Tim 1x, Anne 1x, Yana 1x en Rosa 1x. Rosa.

Voor IJsselvogels B1 staat ook nog veel op het spel. Omdat koploper Fortuna B2 niet mag promoveren naar de Hoofdklasse omdat hun B1 daar al in speelt krijgt de nr. 2 het ticket om volgend seizoen Hoofdklasse te gaan spelen en jullie staan nu op de 2e plaats!!

Voor IJsselvogels C1 geldt dat als het op de 1e of 2plaats weet te eindigen dat het promoveert vanuit de 2e klasse naar de 1e klasse. Ook voor jullie een leuke uitdaging, succes!!

Alle overige teams zijn nu precies op de helft van de 2e helft veldcompetitie en als ik de standen zo eens bekijk zijn er flink wat teams die kampioen kunnen worden mits natuurlijk (bijna) alles verder wordt gewonnen en dat geldt voor: G1, A3, B1, C1, C2, C3, D1, D2, E1, E2 en F1. Zaterdag staan al enkele belangrijke wedstrijden op het programma en kan een belangrijke slag worden geslagen!!