Hoe vloog de bal – 04-10-2014

Hoe vloog de bal …… zaterdag 4 oktober 2014.

Opnieuw een schitterende korfbaldag met heel veel wedstrijden. Ideaal weer met weinig tot geen wind en een heerlijk najaarszonnetje, het was weer genieten langs de kant al gaf de thuiswedstrijd van het 1e daar weinig reden toe. Er werden deze dag liefst 23 wedstrijden gespeeld waarvan er 12 werden gewonnen, 3 speelden er gelijk terwijl er 8 een nederlaag leden. Dinsdagavond kwamen zowel A1 als B1 nog binnen de lijnen om hun bekerwedstrijd af te werken, helaas werden beide teams eervol uitgeschakeld. De grootste overwinning kwam op naam van E4 dat in Gouda met 2-16 van Gemini E2 won. De topscoorder van de week kwam opnieuw uit dit team want Finn Rijkaart van Cappellen wist in de E4 maar liefst 9x te scoren en dat was 1 doelpunt meer dan Dirk Rijneveld die in het 3e 8x scoorde. De wedstrijd met de meeste doelpunten was te bewonderen bij IJsselvogels 3 – Maassluis 3 waar de eindstand 19-18 werd en er dus liefst 37 doelpunten te zien waren. De resultaten:

IJsselvogels 1 speelde de belangrijke wedstrijd thuis tegen Vriendenschaar 1 uit Hardinxveld-Giessendam. Beide teams degradeerden vorig seizoen uit de Overgangsklasse en hebben hun draai nog niet kunnen vinden in de 1e klasse. Zonder de geblesseerde Jasper Marck begon het 1e aan de wedstrijd. Na 0-1 achter scoorde Jary in de 5e minuut 1-1 waarna hij zich gelijk liet vervangen vanwege een blessure (?). Hierdoor moest Peter, die net een hele wedstrijd in het 2e had gespeeld, nog een keer vol aan de bak. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij tegen het eind van de wedstrijd kramp kreeg en zich moest laten vervangen door Pieter. Nathan scoorde na een 1-2 achterstand de 2-2 maar hierna was het over en sluiten. Binnen 20 minuten liep Vriendenschaar uit naar een 2-9 voorsprong en was de strijd gestreden. Ruststand 4-10. Na de rust werden aan onze kant enkele vrije kansen gemist en toen Vriendenschaar na 7-13 uitliep naar 7-18 begon het ineens te draaien en werd er wel raak geschoten waardoor het 1e terugkwam tot 10-18 waarna Vriendenschaar de eindstand op 10-20 bepaalde, Hannah en Nathan 3x, Kevin 2x en Jary en Peter 1x scoorden.

IJsselvogels 2 ontving thuis De Meervogels 3 uit Zoetermeer. Via Kimberley en Peter nam het 2e een 2-0 voorsprong. Hierna brak een lange periode aan zonder doelpunten zodat de 4-2 ruststand geen verbazing zal wekken. De 2e helft was van een beter gehalte en via 5-2 en 8-3 liep het 2e uit naar een 12-6 voorsprong om uiteindelijk met 12-8 te zegevieren. Peter scoorde 4x, Kimberley, Jeanine en Pieter 2x en Victor en de weer van zwangerschapsverlof teruggekeerde Manon 1x. Volgens mij zag ik ook vader Edwin en dochter Jeanine in hetzelfde team spelen.

IJsselvogels 3 speelde thuis een merkwaardige wedstrijd tegen het altijd lastige Maassluis 3 dat niet van opgeven wilde weten. Bij 10-5 dacht ik dat de wedstrijd was gespeeld maar, zoals al eerder bij Korbis 2 gebeurde, was het 3e ineens de weg kwijt waardoor de tegenstander de 10-5 achterstand kon ombuigen in een 10-13 voorsprong, ruststand 11-13. Direct na de rust werd het zelfs 11-14 waarna weer een ijzersterke periode aanbrak en het 3e de 11-14 achterstand omboog in een 19-15 voorsprong. Maassluis 3 kwam knap terug tot 19-18 en kreeg hierna zelfs nog kansen op de gelijkmaker maar gelukkig floot de scheidsrechter bij een 19-18 stand af. Coach Pieter noteerde liefst 8 doelpunten van Dirk, 4 van Erwin, 3 van invaller Leon, 2 van Bas en 1 van Brenda en Louise.

In Rhoon speelde IJsselvogels 4 tegen RWA 4 en dat bleek een goede ploeg te zijn. Vooral oud-1e speler Steven Huizer (heb ik nog in de Rotterdamse selectie gehad) bleek een ware plaag en was loepzuiver. Tot 4-2 kon het 4e redelijk bijblijven maar daarna liep RWA 4 uit naar een 8-2 tussenstand en een 13-8 ruststand. Het pleit voor de instelling van het 4e dat ze de 2e helft eigenlijk met 2-5 wisten te winnen. Het schot bij RWA werd steeds minder en het 4e rook z’n kansen, helaas was de achterstand te groot maar 15-13 is een knapper score tegen zo’n sterke ploeg. Ernst 4x, Rob 3x, Lydia en Alex 2x en Sascha en Stef 1x scoorden de doelpunten voor het 4e.

Met coach René langs de kant trad IJsselvogels 5 in Barendrecht aan tegen het geroutineerde Vitesse 7 en dat bleek een lastige opgave. Ze waren net iets slimmer/sluwer en in staat om het spel eruit te halen waardoor het 5e steeds tegen een achterstand aankeek. Nikki was deze wedstrijd in vorm en scoorde liefst 4x terwijl vakgenoot Tom 1x scoorde. Het andere vak kwam niet aan scoren toe maar gelukkig wist Mike bij een 6-5 achterstand toch de 6-6 op het scorebord te krijgen. Een verdiend punt en met een beetje meer geluk hadden er 2 punten mee naar Moordrecht kunnen gaan.

IJsselvogels 6 was vrij.

IJsselvogels G1 kwam deze mooie dag zelfs twee keer binnen de lijnen. Eerst werd tegen KCR G1 uit Ridderkerk gespeeld en dat is een heel nieuwe tegenstander. René scoorde 0-1 en na 1-1 waren het Paul en Nicolien die G1 op een 1-3 voorsprong zetten. KCR scoorde 2-3 waarna Paul met zijn 2e doelpunt 2-4 scoorde. KCR bepaalde hierna de eindstand op 3-4 in deze spannende wedstrijd. De tweede wedstrijd was tegen het bekende WION G3 dat een stuk beter speelde of hadden ze misschien minder last van de warmte? Ruud zette G1 nog wel op voorsprong maar daarna lukte er niet veel meer terwijl WION nog 4x wist te scoren, eindstand 1-4. Al met al twee leuke wedstrijden en met 6 punten uit 4 wedstrijden doen jullie het uitstekend!

Ook IJsselvogels A1 kwam deze week twee keer binnen de lijnen. Dinsdagavond moest thuis worden aangetreden tegen KOAG A1 voor de bekercompetitie. Een goed begin zorgde voor een 5-2 voorsprong en tot 8-6 en 10-9 bleef A1 aan de goede kant van de score. Hierna nam KOAG het initiatief, kwam met 10-11 en 11-14 voor om met 12-14 te zegevieren ondanks 4 doelpunten van Noël en Stan en 2 van Leon en Christiaan. Voor de competitie speelde IJsselvogels A1 zaterdag thuis tegen Vriendenschaar A1 uit Hardinxveld-Giessendam. Een matige start zorgde voor een 2-5 achterstand en volgens het verslag was dit ook de ruststand. In de 2e helft een goede beginfase waarin de achterstand werd omgebogen in een 7-5 en 8-6 voorsprong, Na 8-8 dacht Christiaan met 9-8 het winnende doelpunt te scoren maar Vriendenschaar had helaas het laatste woord zodat de eindstand 9-9 werd. Christiaan 4x, Leon 3x en Tamara en Stan 1x scoorden de doelpunten. Als scheidsrechter hadden jullie (oud)-toparbiter André Mosterdijk die gelukkig bereid was om René uit de brand te helpen vanwege de vele afschrijvingen (van scheidsrechters!), bedankt André!

IJsselvogels A2 en A3 waren vrij.

Voor de afwisseling speelde ook IJsselvogels B1 deze week twee wedstrijden. Dinsdagavond moest worden aangetreden voor de beker in Hardinxveld-Giessendam tegen Vriendenschaar B1 en dat werd een spannende en doelpuntrijke wedstrijd. Gelijk met 3-0 achter, opgehaald tot 5-4, daarna weer 7-4 en via 9-6 weer ingelopen tot 9-8. De 10-8 was denk ik beslissend en hoewel jullie nog 10-9 scoorden weet ik niet hoe lang er toen nog te spelen was. Coach Stef zag Jelle S. en Jelle R. beiden 3x, Jesse 2x en Noortje 1x scoren. Als de vele kansen waren afgemaakt en er vanaf het begin scherp gestart was had een overwinning, en dus de volgende bekerronde, er zeker ingezeten. Zaterdag moest in Maassluis worden aangetreden tegen de plaatselijke B1 en er stond een herboren B1 op het veld dat van het begin af aan de betere ploeg was en heel knap met 7-8 wist te winnen na de hele wedstrijd te hebben voorgestaan. Coach Victor noteerde 3 treffers van Jesse en 1 van Merel, Jelle R., Noortje, Dave en de laatste en winnende van Janneke. Nog even een aanvulling op vorige week toen B1 nipt van Korbis B1 wist te winnen, Noortje scoorde hier het laatste en winnende doelpunt.

De wedstrijd IJsselvogels B2 – NIO B1 werd uitgesteld.

Voor het eerst deze veldcompetitie was IJsselvogels C1 compleet, Stefan speelde na zijn blessure weer voor het eerst mee en dat was blijkbaar te merken want ongeslagen kampioen Maassluis C1 keerde met een 9-7 nederlaag huiswaarts, klasse C1! Dat beloofd wat voor de komende zaalcompetitie. Ook hier geen scheidsrechter aanwezig maar gelukkig was Marina van Dam bereid deze wedstrijd te fluiten. Een goed begin zorgde voor een 3-0 voorsprong, Maassluis kwam goed terug tot 3-3 maar steeds was het onze C1 dat een voorsprong nam en niet van wijken wilde weten. Na 6-5 door Roos maakte Stefan gelijk zijn eerste doelpunt, 7-5. Steeds kwam Maassluis terug, 7-6 gevolgd door Loisanne 8-6, 8-7 waarna een benutte strafworp van Remmert de nekslag betekende, 9-7 en de punten waren binnen. Jullie ontvangen van trainer/coach Hans een dikke, dikke, dikke pluim! Loisanne en Remmert scoorden 2x en Angela, Roos, Annelies, Sam en Stefan 1x.

In Krimpen ad IJssel zag leidster Denise IJsselvogels C2 een goede wedstrijd spelen tegen KOAG C2 dat iets lager op de ranglijst stond. Van tevoren zeiden de spelers(sters) al dat ze gingen winnen, toch wel makkelijk als je dat van tevoren al weet. Na 1-0 achter begon het bij C2 te lopen en hoewel het spel bij 1-6 iets minder (fel) werd bleef C2 gewoon doorgaan om uiteindelijk met 2-10 te winnen via 3 doelpunten van Danita, 2 van Luc en 1 van Thirza, Douwe, Casper, Amber en Esmee. Goede pot C2!

In Rotterdam moest IJsselvogels C3 aantreden tegen het sterke Trekvogels C1 dat kampioen kon worden. Een 3-0 ruststand deed het ergste vrezen maar een benutte strafworp van Diederik betekende 3-1 en als jullie hierna enkele van de vele kansen hadden benut dan ….., nu werd het 6-1 voor Trekvogels C1 dat feest kon gaan vieren.

IJsselvogels C4 ontving thuis “buur” Nieuwerkerk C3 waarvan uit dan wel werd verloren maar het spel gaf vertrouwen voor een beter resultaat vandaag thuis. Stan scoorde 1-0 en 2-0 en C4 begon steeds beter te spelen, de ruimtes werden opgezocht en ze begonnen steeds beter te spelen. Na 2-1 scoorde Tom de 3-1 waarna Nieuwerkerk de eindstand op 3-2 bepaalde. De punten zijn binnen en dat is een prima prestatie en kost de coaches een rondje a,s, vrijdag, de nieuwe trainingstijd is 19.00 uur.

IJsselvogels D1 speelde thuis de topper tegen het eveneens nog ongeslagen KOAG D2 uit Krimpen ad IJssel. De start was overdonderend want D1 nam al snel een 5-1 voorsprong dankzij 3x Sijmen en 1x Dano en Yana. Evi scoorde hierna 6-1 waarna KOAG de ruststand op 6-2 bepaalde. In de 2e helft werd het nog even spannend toen KOAG D2 terugkwam tot 6-3 en 6-4. Gelukkig maakte Evi, met haar 2e, en Cécile aan alle onzekerheid een einde door 7-4 en 8-4 te scoren hetgeen ook de eindstand werd. Zaterdag 18 oktober kunnen jullie thuis kampioen worden tegen Vriendenschaar.

In IJsselmonde bleek Eureka D1 een maatje te groot voor IJsselvogels D2 dat er dan ook niet aan te pas kwam. Na 4-0 achter scoorde Tobias 4-1 en Iris 4-2 en leek het nog spannend te gaan worden. Eureka liep hierna weer uit naar 7-2 en hoewel Marijn nog 7-3 scoorde bepaalde Eureka de eindstand op 11-3, snel vergeten!

En ja hoor …… de eerste overwinning van IJsselvogels D3 is binnen. In Bodegraven was het jongensteam van Vriendenschaar D4 de tegenstander waarvan thuis nog werd verloren. Rosanne scoorde nu 0-1 en toen Corné 0-2 scoorde leek een verrassing in de maak. Het werd nog even spannend toen Vriendenschaar 1-2 scoorde maar Corné zorgde met zijn 2e doelpunt voor een 1-3 eindstand waardoor D3 de eerste overwinning op zak heeft.

IJsselvogels E1 speelde thuis tegen koploper KCC/Delta Logistiek E1 en dat was te merken. In plaats van er gelijk tegenaan te gaan liet E1 het in de beginfase een beetje zitten met als gevolg een 0-4 achterstand. Gelukkig ging E1 hierna steeds beter spelen en via Sander en Joran brak de rust aan met een knappe 2-4 achterstand. In de 2e helft scoorde Sander zelfs 3-4 maar daarna was het weer even over en uit en liep KCC uit naar een beslissende 3-8 voorsprong. Sander, met zijn 3e, en Lisa zorgden nog voor 4-8 en 5-8 maar het laatste woord was voor KCC dat met 5-9 de punten mee naar Capelle ad IJssel wist te nemen. Het korfschieten eindigde in 4-5 ondanks 2 doelpunten van Lisa en 1 van Joran en Sander. Leidster Kirsten vond dat jullie gegroeid zijn en goed tegenstand boden.

IJsselvogels E2 had aan een gelijkspel tegen KCC/Delta Logistiek E2 voldoende om alleen op kop te blijven. Een uitstekende 1e helft met snel veldspel en een hoog scoringspercentage aan beide kanten zorgden voor een 6-8 ruststand met 3 doelpunten van Benjamin, 2 van Willem en 1 van Jesca. Na de rust scoorde eerst Willem 7-8 en toen Jesca 8-8 scoorde dacht ik dat we het gingen redden. Jammer dat we hierna enkele vrije doorloopballen misten, misschien toch de spanning? KCC profiteerde en scoorde 8-9 en 8-10 waardoor beide teams nu evenveel punten hebben. Het korfschieten werd met 6-5 gewonnen dankzij 3 doelpunten van Dominique en 1 van Jesca, Willem en Benjamin. Zaterdag proberen van Nieuwerkerk E2 te winnen dan zijn jullie alsnog, zij het gedeeld, kampioen, zet ‘m op!

Volop sensatie was er ook bij de wedstrijd IJsselvogels E3 – KOAG E2. Hier ging KOAG E2 ongeslagen aan de leiding gevolgd door Olympia E1 en onze E3. Na 0-2 achter maakte Stijn 1-2 en toen KOAG 1-3 scoorde dacht ik dat een punt al mooi zou zijn. Beide teams zagen nog een strafworp mis gaan voor Martin uit een mooie doorloopbal 2-3 scoorde. Met nog enkele minuten te spelen scoorde Wesley met een mooi schot 3-3 en dat leek ook de eindstand te gaan worden was het niet dat Rosa enkele seconde voor het eindsignaal onder de korf vrijstond, de bal kreeg en ……. 4-3 voor E3 scoorde. Ik vond het een terechte overwinning, jullie waren over de hele wedstrijd beter, speelden sneller, schakelden sneller over van verdedigen naar aanvallen alleen nu nog iets meer op elkaars kansen letten dan hoeft het de volgende keer niet zo spannend te worden. Het korfschieten werd 5-5 met 2 treffers van Stijn en 1 van Wesley, Simone en Rosa.

IJsselvogels E4 had in Gouda weinig medelijden met het arme Gemini E2 dat er met 2-16 aan moest geloven. Na de 1e helft stond het al 0-11 en een monsterscore leek in de maak. In de 2e helft ging het iets minder en bleef de schade voor Gemini beperkt. Finn had het vizier opnieuw op scherp staan en scoorde maar liefst 9x terwijl Isa 4x en Olivier 3x scoorden. De topper tegen het nog ongeslagen KOAG E1 komt eraan, succes E4! Het korfschieten werd met 3-1 verloren waarbij alleen Finn het gaatje wist te vinden.

IJsselvogels E5 moest het huis opnemen tegen KCC/Delta Logistiek E4 uit Capelle ad IJssel. Via een doelpunt van Lienke nam E5 een 1-0 voorsprong maar daarna was het over en sluiten en wist alleen KCC het gaatje nog te vinden, eindstand 1-7. Het korfschieten eindigde in 3-3 alleen is helaas niet bijgehouden wie de doelpunten scoorden, die moet ik jullie helaas schuldig blijven.

IJsselvogels E6 was de vierde E-ploeg die het vandaag tegen KCC/Delta Logistiek moest opnemen. Zij speelden uit tegen hun E5 en keerden met een 2-2 gelijkspel huiswaarts dankzij 2 doelpunten van Quinty die eerst de 0-1 scoorde en na een 2-1 achterstand ook de gelijkmaker scoorde. Dankzij doelpunten van Quinty, Jesse en Thomas werd het korfschieten met 2-3 gewonnen.

IJsselvogels F1 speelde thuis tegen het veel kleinere en jongere Nieuwerkerk F4 dat echter veel beter samenspeelde en veel meer kansen kreeg. Gelukkig hadden ze het vizier deze ochtend niet op scherp staan en bleken de 2 doelpunten van Timo en Levi en 1 van Mike voldoende om met 5-3 te winnen. Jullie zullen a.s. zaterdag tegen mede-koploper KOAG F3 echt beter moeten spelen als jullie nog voor het kampioenschap willen gaan, succes in ieder geval. Het korfschieten werd met 2-3 verloren ondanks 2 doelpunten van Timo. Werk aan de winkel voor Manouk en Esther.

Wim Slingerland.